• No results found

NULÄGE HÅLLBAR

Tillgången till orter och bygder med olika karak-tärer erbjuder invånarna i Östhammars kom-mun en mångfald av boendemiljöer. Det har ett värde, men baksidan är att små orter inte alltid har ett tillräckligt stort befolkningsunderlag för att en god kommersiell service ska kunna upp-rätthållas. Därför uppmuntras samlokalisering.

Strukturen måste utformas på ett sätt som tar hänsyn till miljön, sociala förhållanden och ekonomin, med anpassade lösningar för kom-munikationer, vatten och avlopp och energiför-sörjning. Utmaningen är att skapa en lagom tät

U TM AN

IN G AR

KSAU 2016-11-22, Handling F 1 Sidan 14 av 124

13

I • UTMANINGAR

struktur av bebyggelse och grönområden, med tillfredsställande infrastruktur så att intressen och behov som finns på landsbygden, i orterna och i kustområdet kan balanseras.

2. NYCKLAR TILL UTVECKLING

Det finns några nyckelfrågor vi måste hantera för att kunna skapa ett gott liv i kommunen, i samklang med omvärlden: goda kommunikatio-ner, bra bostäder och ett livskraftigt näringsliv.

Tillgång till bra kommunikationer, bostäder och ett livskraftigt företagande har en avgörande betydelse för utvecklingen i Östhammars kom-mun. Det måste finnas någonstans att bo och det måste finnas någonstans att jobba. Bra kommu-nikationer vidgar arbetsmarknaden; kommunin-vånarna kan pendla till jobb utanför kommun-gränsen och företagen kan locka människor med rätt kompetens att pendla in.

För att stärka och utveckla kommunikationer, boende och näringsliv måste Östhammars kom-mun samverka med andra aktörer. Samarbete förutsätter att det finns en gemensam vilja och en gemensam känsla av ansvar för helheten. Har vi gemensamma mål kan vi skapa goda förut-sättningar för utvecklande samarbeten. Genom att skapa tydlighet och visa på önskvärd rikt-ning finns förutsättrikt-ningar att inleda dialog och med stöd av externa aktörer uppnå det vi vill.

Utmaningen är att med hjälp av kommuni-kationslösningar göra kommunen till en mer

integrerad del av regionen; både länet och Stockholm-Mälardalen. Det handlar om att skapa kommunikationer med hög kvalitet för kollektivtrafik, vägtrafik och tele- och data-trafik, till nytta för kommuninvånare och det lokala näringslivet. Aktiva dialoger med andra myndigheter och organisationer har avgörande betydelse för att utveckla kommunikationerna inom kommunen och mot omvärlden.

Utmaningen är att utveckla den lokala bostads-marknaden i alla tätorter och skapa ett bredare utbud av bostadstyper. Det kan i sin tur resulte-ra i en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. En utvecklad bostadsmarknad ska kunna erbjuda lämpliga bostäder för olika åldersgrupper, i samklang med den befolkningsutveckling vi har, men också med beredskap för förändringar i framtiden.

Utmaningen är att bygga vidare på kommunens lokala arbetsmarknad och göra den långsik-tigt uthållig. Kommunikationerna är viktiga.

Minst lika viktigt är att företagen kan rekrytera människor med rätt kompetens. Kommunen måste kunna erbjuda olika målgrupper en attraktiv boendemiljö eller pendlingsmöjligheter som är bekväma och tidseffektiva.

UTMANINGAR

• Utveckla attraktiva kommu-nikationer i samspel med om-världen.

• Skapa en mångfacetterad och attraktiv bostadsmarknad.

• Möta näringslivets behov och skapa en stabil tillväxt.

STRATEGIER

• Underlätta för kollektivt resande.

• Utveckla den digitala infrastrukturen.

• Jobba aktivt med bostads-planering och utveckla bostadsmarknaden efter förutsättningarna.

• Underlätta för framtidens näringsliv.

UTMANINGAR

• Utveckla relationerna mellan bygder och tät-orter så att alla kan få tillgång till service av god kvalitet.

• Utveckla ett genomtänkt samspel mellan be-byggelse, grönområden och infrastruktur.

STRATEGIER

• Utveckla serviceorterna.

• Skapa hållbara bebyggelsestrukturer på lands-bygden.

• Utveckla blandstaden och stadsbyggnads-kvaliteterna i tätorterna.

• Trafikplanera för attraktiva orter.

• Hållbar teknisk försörjning.

KSAU 2016-11-22, Handling F 1 Sidan 15 av 124

14

3. KVALITET FÖR MÄNNISKA OCH MILJÖ

Att utveckla de kvaliteter som är viktiga för människors hälsa och välbefinnande samt mil-jön är ett tredje, prioriterat område. Det handlar om att se hur vi bäst tar tillvara allmänna intressen och att identifiera hur vi ska hantera viktiga miljö- och riskfaktorer.

Attraktivitet skapas av det vi har att erbjuda om-världen. Vi kan inte konkurrera med det utbud som finns i regionens storstadsområden, men vi kan erbjuda andra alternativ. Människor vistas gärna här på fritiden och många uppskattar den blandning vi har av olika miljöer och landskap.

Planeringen syftar till att hitta bra avvägningar så att vi kan bevara viktiga värden och mini-mera negativ miljöpåverkan.

En utmaning är att identifiera, ta tillvara och utveckla de värden och miljöer som är attraktiva i just vår kommun. Vi ska skapa ett attraktivt boende utifrån våra förutsättningar och se till så att alla får tillgång till havet, naturen, gemen-samma båtplatser och ett rikt fritidsutbud.

En annan utmaning är att göra miljö och klimat till viktiga frågor i vardagsbeslut. En god om-världsbevakning som rör ekologisk hållbarhet är viktig, men minst lika viktigt är det att jobba varje dag i den lilla skalan för att hitta långsik-tigt hållbara lösningar för miljö och klimat.

UTMANINGAR

• Utveckla vår attraktivitet genom att profilera våra värden och miljöer.

• Tydliggöra det långsiktiga perspektivet i vårt arbete med miljöfrågor.

STRATEGIER

• Utveckla våra värden.

• Stärka det sociala samspe-let och tillgången till fritids-aktiviteter för alla.

• Minska klimatpåverkan.

• Förbättra vattenkvaliteten.

I • UTMANINGAR

Utsikt mot Östhammarsfjärden. En av många tilltalande vyer i Östhammars kommun.

Foto: Östhammars kommun

KSAU 2016-11-22, Handling F 1 Sidan 16 av 124

15