• No results found

Miljö och klimat

In document 03.2 Bilaga 1- Årsredovisning 2014 (Page 82-85)

Kommunövergripande mål:

Minska utsläppen av växthusgaser från kom-munens verksamheter och skapa förutsättningar för invånare och verksamma inom kommunens gränser att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Tillgängliggöra kunskap och in-formation om olika konsumtionsvals klimatpå-verkan (KS, MBN)

BESKRIVNING: Detta åtagande utgår från åtag-ande 1A i klimatstrategins åtgärdsplan 2012–

2013. De insatser som lyfts fram i åtgärdsplanen för 2013 ska utvecklas vidare under 2014 genom handlingsplaner som innebär ett fortsatt samar-bete mellan KS och den energi- och klimatråd-givning som finns inom MBK.

KOMMENTAR: Någon särskild handlingsplan har inte satts upp för KS till detta åtagande. En ”sol-karta” som ska hjälpa kommuninvånare att bedö-ma effekten av solcellspaneler är beställd och under framtagande. I övrigt ligger det i kontorets löpande arbete att stötta MBK i deras utvecklingsarbete”.

DELVIS UPPFYLLT Minska klimatpåverkan från trafiken inom kommunen (KS, TFN) BESKRIVNING: Detta åtagande utgår från åtag-ande 2B i klimatstrategins åtgärdsplan 2012–

2013. Arbetet med trafikstrategi och trafikplan lyfts fram som avgörande för detta åtagande vilket innebär att KS ska ha trafikplanearbetet i fokus och färdigställa detta, med tydligt beaktan-de av klimatfrågorna, unbeaktan-der 2014. TFN beaktan-deltar i arbetet med trafikplan och bidrar samtidigt med handlingsplaner kring gång- och cykelvägar.

trafikstrategin som utgångspunkt koppla cykelplan, kollektivtrafikplan och parkeringspolicy till en sam-lad trafikplan. Trafikstrategi beräknas antas under första halvåret 2015 varför åtagandet inte klaras av enligt plan.

UPPFYLLT Minska klimatpåverkan från kommunens fastigheter (KS, TFN)

BESKRIVNING: Detta åtagande utgår från åtag-ande 3A i klimatstrategins åtgärdsplan 2012–

2013. Arbetet med handlingsplaner för att minska klimatpåverkan från kommunens egna fastigheter ligger på TFN. Stöd i arbetet finns via energieffektiviseringsstrategin och viss finansie-ring kan åstadkommas via energieffektivisefinansie-rings- energieffektiviserings-stödet. Enligt klimatstrategin ska vidare klimat-påverkan från de byggnadsmaterial som används i nyproduktion uppskattas och redovisas för att i kommande upphandlingar minska. Detta arbete ska bedrivas av TFN i samarbete med KS.

KOMMENTAR: Ansvaret för klimatpåverkan från kommunens fastigheter ligger på TFN. KS roll i detta arbete är att ansvara för den kommungemen-samma klimatstrategin som vägledning för arbetet.

Klimatstrategin kommer att ingå som en del i den övergripande miljöpolicyn. Handlingsplaner kom-mer att finnas i miljöprogram som tas fram 2015.

Enligt TFK:s rapportering kommer livscykelanaly-ser avseende klimatpåverkan att utföras på de ny-byggnationer som för närvarande planeras.

UPPFYLLT Minska mängden koldioxid i luften genom att öka natur- och parkmarkens förmåga att långsiktigt binda kol (KS, TFN).

BESKRIVNING: Detta åtagande utgår från åtag-ande 3E i klimatstrategins åtgärdsplan 2012–2013.

KS och TFN ska i samråd ta fram handlingsplaner som innebär utveckling och implementering av former för att säkerställa att kommunens nettoin-lagring av kol ökar över tiden.

KOMMENTAR: Sollentuna har som en del i detta arbete tagit fram en uppföljningsmodell – ett verk-tyg för att systematiskt dokumentera koldioxidinlag-ringen. I modellen kan vi inte bara följa hur koldi-oxidlagring påverkas när nya områden exploateras utan också räkna ut vilka kompensationsåtgärder som krävs för att uppväga förlusterna vid exploate-ring samt att öka koldioxidinlagexploate-ringen.

EJ UPPFYLLT Minska klimatpåverkan från

Verksamhetsberättelser

BESKRIVNING: Detta åtagande utgår från åtag-ande 2 A i klimatstrategins åtgärdsplan 2012–

2013. Under 2013 pågår arbete med uppdate-ring av delmålen till SÖRAB:s avfallsplan. Under höstens verksamhetsplanering ska KS utifrån del-målen och antagen uppdatering av renhållnings-ordningen undersöka behov av eventuella hand-lingsplaner för 2014 utifrån KS ansvarsområde.

KOMMENTAR: Handlingsplan saknas men ett pro-jekt har inletts inom internservice för att förbättra avfallshanteringen i Turebergshuset.

UPPFYLLT Kunskapsuppbyggnad om kom-munens klimatpåverkan i syfte att minska den.

BESKRIVNING: Detta åtagande utgår från åtag-ande 3C i klimatstrategins åtgärdsplan 2012–

2013. KS ska ge kommungemensamt stöd ge-nom kartläggning och kunskapsspridning om klimatpåverkan och möjliga strategier för att på sikt minska klimatpåverkan.

KOMMENTAR: Miljögiraffen har gjort en inledan-de studie om kommunens klimatpåverkan från in-köp inom en skola, en förskola och ett äldreboende.

MIljögiraffen presenterade rapporten i april vilket filmades. Filmen ingår i det utbildningspaket som tagits fram under hösten och ska användas för ge-nomförande av utbildning i hela kommunorgani-sationen under 2015 enligt beslut i MU.

UPPFYLLT Villkor vid markanvisning som bidrar till att minska klimatpåverkan.

BESKRIVNING: Detta åtagande utgår från åtag-ande 3D i klimatstrategins åtgärdsplan 2012–

2013. Under 2014 ska nämnden arbeta med en kontinuerlig kunskapsuppbyggnad kring sätt att vid markanvisning ställa villkor kopplat till kli-matpåverkan. Erfarenheterna sammanställs inför fortsatt utvecklingsarbete.

KOMMENTAR: Erfarenheter från tidigare markan-visningar har kommit till stor nytta i arbetet med kommande markanvisningar i tex Väsjön Mellersta.

Nyckeln till framgångsrika markanvisningar är att formulera relevanta krav och utvärderingskriterier i samband med markanvisningstävlingarna. Som komplement, vilket ytterligare ökar ambitionsni-vån, finns ett förslag till KS på en markförsäljnings-strategi vars innehåll kan bidra till att minska kli-matpåverkan (bl a premieras cykelanvändandet).

Kommunövergripande mål:

Arbeta för en god bebyggd miljö som främjar en hälsosam livsmiljö för kommunens invånare.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Integrera dagvattenfrågan i den planerade fördjupningen av översiktsplanen för den urbana grönstrukturen (”blågröna planen”) BESKRIVNING: I ÖP framgår att kommunen vill ha en mer hållbar dagvattenhantering och att dagvatten ska synliggöras i den urbana miljön.

Syftet är att våra sjöar och vattendrag ska bli min-dre belastade med förorenat dagvatten från den urbana miljön. Arbetet med grönstrukturplanen ska pågå under 2014–2015.

KOMMENTAR: Framtagandet av underlag för dag-vattenhantering är en del av arbetet med det tema-tiska tillägget till översiktplanen, Urban grönstruk-tur. En översvämningsanalys har genomförts under hösten. Översvämningsanalysen har visat på om-råden där behov av förbättrad dagvattenhantering är stor. Efter samråd bedöms Urban grönstruktur (där dagvattenhanteringen är ett delprojekt) antas 2016.

Integration och kommunikation

Kommunövergripande mål:

Öka möjligheterna för invånarna att vara delakti-ga i kommunens utveckling.

Nämndens åtaganden

DELVIS UPPFYLLT Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: För att stärka demokratin och människors delaktighet behöver kommunens information som riktar sig till invånarna vara be-griplig. Det innebär både övergripande informa-tion och texter som riktar sig till enskild, såsom beslut.

KOMMENTAR: Inom ramen för webbutvecklingen har förvaltningskommunikatörerna utbildats i hur man skriver ”responsivt”, dvs hur man skriver och publicerar text på webben för att den som besöker kommunens webb med en smartphone eller

läsplat-nyhetsflödet som under året har ökat och därutöver blivit mer digitalt. Bland annat har kommunen börjat arbeta mer systematiskt med sociala medier som komplement till webbplatsen för att i större ut-sträckning nå invånare på deras villkor.

UPPFYLLT Underlätta för invånarna att kunna jämföra alternativen i valsituationer (BUN, KS, VON).

BESKRIVNING: I takt med att kommunen ut-vecklar och bygger ut valfriheten behöver vi se till att invånarna har goda möjligheter att välja rätt utifrån sina behov och önskemål. Kommu-nen ska erbjuda lättillgänglig information om vilka alternativen är, hur alternativen förhåller sig till varandra, hur man gör för att ändra sitt val samt ge ett stöd för att enkelt genomföra valet.

Även brukarnas egna synpunkter kan ges utrym-me som stöd i valet. Detta kräver en kommun-gemensam strategi samt att ansvar för utveckling och uppdatering tydliggörs.

KOMMENTAR: Det finns sedan början av januari 2014 en jämförelsetjänst på kommunens hemsida för att underlätta för invånarna i valsituationen.

Jämförelsetjänsten, som ursprungligen innehöll 4 områden; förskolor, hemtjänst, familjerådgivning och pedagogisk omsorg, är en integrerad del av kommunens e-tjänsteerbjudande och utvecklas successivt inom ramen för detta. Under 2014 har tjänsten utökats med ytterligare ett område, daglig verksamhet LSS. För grundskolor har dessutom en länkning till nationell jämförelsetjänst lagts till.

Under 2015 kommer jämförelsetjänsten ses över i ett ytterligare steg utifrån nya lagkrav gällande privata utförare.

Kommunövergripande mål:

Utveckla den interna kommunikationen.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Tydliggöra kommunens och förvaltningarnas interna kommunikationssys-tem och tillhandahålla verktyg för att tydliggöra vem, hur och vad som kommuniceras (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Arbetet syftar till att öka effekti-viteten i verksamheten, hålla ordning och reda i

kommunikationen och ge goda förutsättningar för ledning, styrning och lärande.

KOMMENTAR: God intern kommunikation är något som alla ansvarar för, både chefer och med-arbetare. Detta har under året uppmärksammats i samband med den nya personalpolicyn som just un-derstryker detta delade ansvar. Implementeringen av den nya personalpolicyn i organisationen har i delar samtidigt inneburit implementeringen av den interna kommunikationspolicyn.

Förvaltningskommunikatörerna är viktiga aktö-rer för att stödja den interna kommunikationen på respektive förvaltning. Kommunikatörerna har un-der hösten gemensamt arbetat med denna fråga vid flera tillfällen. Vidare har KLK:s kommunikatörer under året besökt ett stort antal APT-möten för att informera om Solsidan och dess funktioner för att verksamheterna ska kunna använda intranätet på ett optimalt sätt.

Inom KLK har samtliga medarbetare deltagit i ett par workshops under hösten där såväl Solsidan som möteskultur varit centrala diskussionsämnen och som det kommer komma en fortsättning på un-der 2015 i syfte att ytterligare förbättra den interna kommunikationen

UPPFYLLT Med de nya IT-verktyg som står till buds ska stadsbyggnadsprocessen skapa nya arbetsytor för en intern kommunikation av hög kvalitet.

BESKRIVNING: Under 2014 ska stadsbyggnads-verksamheten vidareutveckla sitt nya projektstyr-ningsverktyg genom att skräddarsy rapportering och uppföljning för olika typer av intressenter. I kombination med detta ska verksamheten också ta till vara kommunens nya intranät för att an-vända det på bästa sätt och därigenom effektivi-sera den interna kommunikationen.

KOMMENTAR: Kontaktcenter har sedan i novem-ber en titt-in-funktion i stadsbyggnadsavdelningens verksamhetssystem och kan där se realtidsinforma-tion om pågående detaljplaner. Detta underlättar och höjer kvaliteten i kontaktcenters kommunika-tion med invånarna.

För att öka informationen till politiken distribu-eras sedan i maj en lägesrapport från systemet.

Verksamhetsberättelser

In document 03.2 Bilaga 1- Årsredovisning 2014 (Page 82-85)