• No results found

Rösjöstyrelsen bildades 1995 och är en opolitiskt vald nämnd med uppgift att bedriva utbildning

In document 03.2 Bilaga 1- Årsredovisning 2014 (Page 167-171)

vid Rösjöskolan i Edsberg. Utbildning bedrivs inom områdena förskola samt F– 6 inklusive grundsärskola. Styrelsen är formellt underställd barn- och ungdomsnämnden.

Sammanfattning året som gått

Under 2014 fick Rösjöskolan en delvis ny ledningsgrupp när Titti Rylander, bitr rektor för förskolan, och Erika Lomäng, personaladminis-tratör, anställdes. Eva Axelsson, bitr rektor för fri-tidshemmen, hade tillträtt halvåret tidigare. En tydligare delegation, såväl från rektor till bitr rek-tor som från ledningsgrupp till medarbetarnas APT, har införts samtidigt som stort fokus har lagts på ledningsgruppens styrning och ledning.

Förskolan har under 2014 utvecklats mycket.

Det finns idag en tydlig och uttalad pedagogisk verksamhetsidé som stöds av nya strukturer och ett nytt ledarskap. Lokalproblem med fuktskador och påföljande byggarbeten har till viss del påver-kat men det finns en tydlig positiv trend betr den psykosociala arbetsmiljön, verksamhetens kvalité och förskolans ekonomi.

LIP, lösningsinriktad pedagogik, har införts som metod på fritidshemmen samtidigt som ar-betet med att förankra fritidshemmens roll och uppdrag fortsätter. Förutsättningarna för fri-tidsverksamheten har förbättrats genom fler are-nor för samplanering och en tydligare ledning.

Skolans elevhälsa har träffats regelbundet, vid sidan av det reguljära elevhälsoarbetet, för att fortbilda sig och för att finna en ny form att ver-ka utifrån. Stort fokus på det förebyggande arbe-tet, kunskapsuppdraget som elevhälsans främsta uppdrag och att få elevhälsan att bli ett integrerat stöd i skolans verksamhet snarare än en vid sidan stående resurs. Implementering av dessa idéer i form av förändrade arbetsmetoder och kun-skapsöverföring kommer att ske under 2015.

Alla lärare på skolan har under året som gått deltagit i en stor satsning på kollegialt lärande.

Drygt en timme i veckan har avsatts för samtal och refelktioner lärare emellan kring deras prak-tik i klassrummet. Många har deltagit via mate-matiklyftet, andra utifrån mer allmändidaktiska frågeställningar.

På särskolan har ett utvecklingsarbete be-drivits tillsammans med SPSM och Skolverket kring bedömning och lärande. Arbetet har skett i samarbete med andra skolor, såväl i kommunen som utanför.

Ekonomi

Ekonomiskt utfall (mkr) Nettokostnader

2013 Intäkter

2014 Kostnader

2014 Nettokostnader

2014 Budget

2014 Avvikelse mot budget 2014

Rösjöstyrelsen – 0,1 88,0 88,4 – 0,4 0,1 – 0,5

Summa nämnd – 0,1 88,0 88,5 – 0,4 0,1 – 0,5

Investeringar (mkr) Nettoutgifter

2013 Inkomster

2014 Utgifter

2014 Nettoutgifter

2014 Årsbudget

2014 Avvikelse mot budget 2014

Rösjöstyrelsen 0,2 0 0,5 0,5 0,5 0

Nämndens resultat jämfört med budget

Rösjöstyrelsen har under 2014 haft kostnader knutna till ett personalärende som gör att bud-getmålet inte nås. Med undantag för den

extra-ordinära utgiften, som kan täckas av styrelsens ekonomiska buffert, har Rösjöstyrelsen bedrivit en verksamhet i balans med budgetmålet.

Bedömning gällande 2015

Utfall beräknas följa budget.

Verksamhetsanalys

Utvecklingsinsatser

Utvecklingsinsatser har under 2014 bedrivits inom ledningsgruppen med syfte att tydliggöra beslutsvägar och finna former för ett aktivare medarbetarskap bland personalen. Andra ut-vecklingsinsatser avser förskolans arbete med att verksamhetsanpassa miljöer och förhållnings-sätt i enlighet med Reggio Emila filosofin, fri-tidshemmens lösningsinrikatde metodarbete, skolans fortbildningsinsatser utifrån kollegialt lärande och elevhälsans genomlysning av dess uppdrag och roll.

Ett särskilt uppdrag att utveckla och ta fram former för en ny arbetsordning för Rösjöstyrel-sen gavs till en arbetsgrupp under hösten 2014.

Det har rapporterats tillbaka till styrelsen i no-vember 2014 och ett fortsatt arbete kommer att bedrivas under våren 2015.

Nulägesanalys

Rösjöskolan har som övriga skolor i Sollentunas goda resultat såväl kunskapsmässigt som

beträf-och under 2014 kunde vi endast ta emot knappt 70% av de elever som sökte till skolan i samband med skolvalet. Inför nästa läsår är platserna utö-kade med ytterligare en klass (25 elever).

Sjukfrånvaron bland medarbetare på Rösjö-skolan är hög och har befunnit sig på en hög nivå i många år. Med utgångspunkt i vårt värde-grundsarbete på skolan och kommunens perso-nalpolicy arbetar vi nu för att bryta trenden. Det är ett långsiktigt arbete som sker parallellt med att vi kartlägger och analyserar de sjuk- och frisk-hetsvärden som vi har. För mer information hän-visas till vår verksamhetsplan för läsåret 2014/15 (www.rosjoskolan.se).

Kommungemensamma personalnyckeltal

Nyckeltal Utfall Utfall Utfall Ref.- 2012 2013 2014 värde

2014

Andel deltids-

anställningar 8,9 7,9 14,5

Sjukfrånvaro i % 6,17 6,43 6,39 5,5

Verksamhetsberättelser

Framåtblick

Befolkningsprognosen i vår kommundel är po-sitiv med nybyggnationer och inflyttning av barnfamiljer. En högre andel nyanlända elever på skolan ställer nya krav på kompetens och samarbete.

Rekryteringsläget beträffande förskollärare och fritidspedagoger är svårt och konkurrensen om övriga lärare är också hård. Även bland ele-vassistenterna märks ett tuffare rekryteringsläge, först och främst utifrån löneläge jämfört med privata aktörer inom t ex omsorgen. Samman-taget växer behovet av att vårda och utveckla va-rumärket Rösjöskolan och Sollentuna kommun samt att i övrigt verka för att vara en attraktiv arbetsgivare. En viktig aspekt är det geografiska läget och kommunikationerna. Att som Rösjö-skolan befinna vid sidan av kommunikationsbäl-tet med stambana och motorväg från söder till norr är i sig en utmaning.

Medborgarnas ökade krav på samhällservice ställer nya krav på oss. Utmaningar finns i att skapa gemensamma förväntningar på

verksam-heten och utöka samarbetet inom kommunen (mellan nämnderna).

Ny teknik kommer framöver i en större ut-sträckning än idag att påverka skolan och det omgivande samhället. I skolan ställer det redan idag nya krav på medarbetare och infrastruk-tur. Lyhördhet, nyfikenhet och mod blir viktiga ingredienser i ett recept för att möta dessa för-ändringar. Som en produkt av den nya tekniken kommer även nya och förändrade informations- och kommunikationskanaler.

Rösjöskolans arbete med elever i behov av särskilt stöd har under många år bedrivits med stor framgång och fina resultat. De ekonomiska villkoren för detta arbete har för Rösjöskolan för-sämrats rejält de senaste åren och verksamheten måste i en förlängning förändras.

Under 2015 ska en gemensam vision och vär-dergrund implementeras på hela enheten. Ut-ifrån detta arbete kommer förändringar i såväl verksamhet som organisation att planeras och genomföras.

In document 03.2 Bilaga 1- Årsredovisning 2014 (Page 167-171)