• No results found

Miljö och samhällsutveckling

Mått

Utfall 2015

Utfall 2016

Utfall 2017

Målvärde 2017 Trend

Antal inflyttningsklara bostäder* 731 117 450 500

Medborgarnas betyg Bostäder(index 1–100)** - 59 - -

-Medborgarnas betyg Tillgång till gång- och cykelvägar (andel betyg över medel %)** - 91 % - -

-Medborgarnas betyg Tillgång till kollektiv trafik (andel betyg över medel %)** - 91 % - -

-* Utfallet för 2017 är preliminärt.

** Mäts vartannat år.

nämndernas arbete i korthet

Nämnd Åtagande

Kommun-styrelsen

Minska kemikaliepåverkan

En inventering av varor som kan innehålla särskilt farliga ämnen är påbörjad. Strategiska enheten inom kommunledningskontoret deltar i de upphandlings processer som omfattar bedömning av kemiska ämnen.

Minska resursanvändningen

Tillsammans med Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) utreds möjligheterna för etablering av återvinningscentral inklusive någon form av återbruk på Kronåsen. Möjlig tomt är lokaliserad och nu pågår ett gemensamt arbete med avtals- och genomförandefrågor.

Arbeta med Grön IT

En PM har tagits fram som belyser frågor av strategisk karaktär för att komma vidare med Grön IT.

En beställningsportal har utvecklats som möjliggör beställningar av exempelvis hårdvara och olika typer av tjänster från IT och intern service. Konferenstekniken har moderniserat i ett stort antal konferensrum. Tekniken möjliggör möten på distans.

Minska avfallet enligt gällande avfallsplan

Startmöte för framtagande av ny gemensam avfallsplan inom SÖRAB genomfördes och organisation för det fortsatta arbetet etablerades.

Hantera förorenade områden

Arbetet är påbörjat. En arbetsgrupp bestående av representanter från kommun ledningskontoret och miljö- och byggnadskontoret har etablerats och tagit fram en prioriteringslista över alla förorenade områden på kommunens mark. Nästa steg är att ta fram en handlings-plan för saneringsåtgärder på dessa områden.

Öka kännedomen om kommunens miljöarbete

Arbetet har utgått från kommunikationsplanen som finns för området och aktiviteter genomfördes enligt plan.

Öka miljökompetensen i kommunens verksamheter

Enligt mål- och handlingsplanen för miljö- och klimatarbetet ska utbildningsbehovet identifieras under 2017 vilket är genomfört. Inför 2018 fortsätter arbetet med att etablera en digital miljöutbildning som är lättillgänglig via Solsidan för alla medarbetare, och obligatorisk för alla nyanställda.

God vattenkvalitet som ger förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv samt goda rekreationsmöjligheter

Arbetet med vattenplanen följer tidplanen. En delrapport har tagits fram och miljöutskottet informeras i inledningen av 2018.

Genomföra undersökning om kommunens miljöarbete

Frågor kring kommunens miljöarbete har integrerats i den ordinarie medborgarundersökningen. Ett miljötema finns även med i medarbe-tarenkäten från och med 2017.

Samarbeta med forskningsvärlden inom miljö- och klimatområdet

Kommunen deltar i ett forskningsprojekt som drivs av KTH, det tvärvetenskapliga projektet ”Bortom BNP-tillväxt. Scenarier för hållbart samhällsbyggande” som handlar om samhällsutveckling och miljöfrågor. Sollentuna är referensobjekt och deltar i workshops där forskarna testar sina teorier.

Arbetet med en reviderad översiktsplan ska pågå under 2017

Arbete med ny översiktsplan fortgick under året. De synpunkter som kom fram ledde till beslutet att ge arbetet mer tid. Därför ska den nuvarande översiktsplanen aktualitetsförklaras under 2018.

Planeringen ska utgå från att 700 bostäder ska bli inflyttningsklara årligen i Sollentuna

Kommunens planberedskap är mycket god och har under senare år ökat från 1 700 till 4 700 bostäder i detaljplaner som vunnit laga kraft. Under 2017 har cirka 450 bostäder blivit inflyttningsklara, vilket är mer än dubbelt så många som året innan. Mellan augusti 2016 och juli 2017 har miljö- och byggnadskontoret gett startbesked för 688 bostäder vilket tyder på att antalet inflyttningsklara bostäder per år kommer att öka framöver.

nämndernas arbete i korthet

Nämnd Åtagande

Barn- och ungdoms-nämnden

Minska kemikaliepåverkan  

För att minska kemikaliepåverkan är det viktigt att byggnader uppförs på ett miljömässigt hållbart sätt. ”Miljöbyggnad” är ett svenskt system för klassning och certifiering av byggnader. Godkända byggnader klassas i tre nivåer; brons, silver eller guld. Samtliga nybyggnatio-ner som görs är i nivå silver i enlighet med mål- och handlingsplanen för miljö- och klimatarbetet i kommunen.

I kemikalieplanen finns en tydlig struktur kring vilka åtgärder som bör genomföras varje år. En handlingsplan skickades ut till alla förskolor som visade på vilka områden som bör vara genomförda under 2017. Av dessa var 92 procent genomförda eller påbörjade och åtta procent var inte påbörjade.

Öka elevernas och förskolebarnens miljökompetens

Alla förskolor har en handlingsplan för giftfri förskola. Alla grundskolor arbetar i enlighet med miljömål i läroplanen samt samarbetar med Naturskolan. Skräpplockardagar genom "Håll Sverige rent" har genomförts under våren 2017. Under hösten genomfördes "Försvinn Svinn" på Runbacka skola som är ett projekt kring att skapa medvetenhet i mat- och klimatfrågor.

Utbildnings-och arbets- marknads- nämnden

Öka miljökompetensen i kommunens verksamheter

Medarbetare har deltagit i de kommungemensamma utbildningsinsatserna.

Kultur- och fritids-nämnden

Öka miljökompetensen i kommunens verksamheter

Då endast ett fåtal nya personer har anställts på kultur- och fritidskontoret under 2017 bedöms att en ny omgång med utbildningsinsatser kan vänta till 2018 då utbildningsunderlaget kan vara större. Trots detta bedöms åtagandet som uppfyllt då miljömedvetenheten inom nämndens verksamheter är stor. Idrott Sollentuna har exempelvis genomfört de åtgärder vid Sollentunavallen som föreslagits vid den inspektion som utförts av kommunens miljöenhet och Rösjöbadet levde även under badsäsongen 2017 upp till EU-standarden Blå flagg.

Stödja ett rikt föreningsliv och ett aktivt civilsamhälle

Viktiga steg togs under 2017 för att säkerställa nämndens stöd till att civilsamhälle och föreningsliv lever upp till moderna krav och förväntningar, bland annat genom revideringar av föreningsbidrag, projektet #MeetSollentuna och antagandet av en politisk vision för kultur- och fritidsområdet som ska ligga till grund för de strategiska programmen som är under framtagande.

Lokalinventering och funktionsprogram för kulturlokaler har inte genomförts på grund av resursbrist och andra prioriteringar i verksam-heten, arbetet återupptas 2018. Mätningar av antalet besökare i utvalda motionsspår har inte kunnat genomföras som planerat på grund av tekniska problem med mätutrustningen.

(Åtagandet är i nämndens verksamhetsplan kopplat direkt mot fokusområdet. Bedömningen är att åtagandet också stödjer målet ovan.) Miljö- och

byggnads-nämnden

Minska avfallet enligt gällande avfallsplan

Kontoret har deltagit med aktiviteter i arbetet med avfallsplanen samt egna tillsynsåtgärder i den löpande verksamheten inom miljö- och hälsoskydd.

Öka kännedomen om kommunens miljöarbete

Energirådgivningens grunduppdrag är att arbeta aktivt med rådgivning, informationsmaterial och seminarier till kommunens invånare och organisationer.

Öka miljökompetensen i kommunens verksamheter Målet är uppfyllt.

Minska luftföroreningarna i kommunen

Buller- och partikelmätningar genomfördes enligt plan. Åtgärderna från Trafikverket består i anläggning av bullerreducerande asfalt, hastighetssänkning m.m.

Öka informationsinsatser och rådgivningsinsatser inom energirådgivningen

Genom ett samarbete med Upplands Väsby och Vallentuna har insatser genomförts, bland annat informationsmaterial och seminarier för kommunens invånare och organisationer.

Fortsättning nästa sida

nämndernas arbete i korthet

Nämnd Åtagande

Trafik- och fastighets-nämnden

Minska kemikaliepåverkan

Kemikalieplanen följs i byggprojekten oavsett om det är ny- eller ombyggnadsprojekt. Det är en del av det löpande arbetet i projekten.

Alla nya byggnader uppförda i kommunal regi ska lägst klara Miljöbyggnad Silver

Uppföljning görs så att alla nybyggnadsprojekt klarar kraven enligt ”Miljöbyggnad Silver”. Det är en del av det löpande arbetet i projekten.

Vid ny- och ombyggnad se över installation av solpaneler och växtlighet på tak

I byggprojekt där åtgärden kan vara möjlig så utreds även om det är ekonomisk försvarbart att installera solpaneler och plantera växtlighet på tak. I byggprojekten förbereds byggnaderna för installation av solpaneler när det blir ekonomiskt fördelaktigt.

Öka miljökompetensen i kommunens verksamheter

Nya medarbetare introduceras i kommunens miljöpolicy och miljö- och klimatplanen.

Ingen utbildning har erbjudits under 2017.

Bibehålla biologisk mångfald

Trafik- och fastighetsnämnden antog 2016 ett dokument, ”Underlag för utveckling av skötseln av Sollentunas parker och naturområden”.

Här anges hur skötseln ska utvecklas både för biologisk mångfald och för att öka tillgängligheten till naturområden. Kontoret genomför och följer upp åtgärderna som finns angivna i skötselplanerna.

Minska luftföroreningarna i kommunen

Avgifter på kommunens infartsparkeringar är genomförda. Arbetet med förslag till en ny zonindelning blev klar och kommer att lyftas för beslut och genomförande 2018. Åtgärder som genomförts i parkeringsplanen under 2016 – 2017 redovisades och plan för 2018 togs fram.

Samarbeta med forskningsvärlden inom miljö- och klimatområdet

Trafik- och fastighetskontoret följer det som sker inom området i facklitteratur, fackpress, seminarier, konferenser och samhällsdebatt.

Sveriges bästa cykelkommun

Utbyggnaden av cykelbanor längs Vibyvägen, Frestavägen och Märstastråket är delvis färdigställda enligt regional standard. Längs Bygdevägen har en ny cykelkoppling byggts. Under året har även cykelbana längs Häggviksvägen och del av Andelsvägen byggts ut till regional standard.

Förbättra utemiljöerna i våra verksamhetsfastigheter

Exempel på åtgärder som genomfördes under året är grön upprustning på Utbildning Silverdal och ett par förskolor, bommar som säkerhets-åtgärd på två skolor samt idrottsutrustning på Eriksbergsskolan.

Utveckla kommunens parker och naturområden

Arbetet med skötsel av kommunens parker och naturområden löpte enligt planen ”Utveckling av skötseln av park och natur”. Medverkan och utvecklingen av samverkan med grannkommuner inom Gröna kilar i Stockholmsregionen är en del av det dagliga arbetet och löpte enligt plan.

Förbättra belysning på allmän plats för ökad trygghet

Arbetet med att ta fram belysningsprogrammet fortsatte under 2017 och kommer att färdigställas under 2018. Det är något försenat.

Under året har arbetet med att ta fram underlag för en skötselinventering i Tureberg och Edsberg påbörjats. Samverkansträffar har genomförts för att förbättra kontaktvägar och tydliggöra ansvar.

Handlingsplaner för Barnens natur

Åtgärder enligt handlingsprogrammet ”Barnens natur” samordnades under 2017 med åtgärder enligt åtgärdskatalogen för utveckling av Sollentunas parker och naturområden. Vid revidering av utvecklingsunderlaget för skötseln av Sollentunas parker och natur som ska gälla perioden 2019 – 2022 kommer åtgärder enligt barnens natur vara en integrerad del under hela perioden 2019 – 2022.

Related documents