• No results found

När miljöpolicyn för Landskrona kommun

antogs 1999 satte poli-tikerna också upp mi-ljömål för åtta olika områden som har en betydande miljöpåver-kan i de kommunala verksamheterna.

Med ca 3 000 anställda ut-gör Landskrona kommun en stor arbetsgivare. Mi-ljöåtgärder inom de kom-munala verksamheterna får således en betydande effekt för miljösituationen i Landskrona. Dessutom

skall Landskrona kommun fungera som förebild för kommuninvånare och före-tag, säger Thomas Hylén, kommunens Agenda 21-samordnare.

Miljöarbetet utgick ifrån ba-såret 1998 och uppsatta mål skulle vara uppfyllda år 2008. Med ett år kvar till målet frågar man sig hur har det gått? Är vi på väg åt rätt håll? Hur långt är vi från målen?

Det är här de "Gröna nyck-eltalen" kommer in i bilden.

Med hjälp av dessa får vi snabbt och enkelt en upp-fattning om miljösituatio-nen och kan följa upp den över en tidsperiod inom de egna verksamheterna, men även mellan olika kommu-ner.

Det finns många möjlighe-ter att konstruera nyckeltal och det är inte alltid själv-klart vilka man ska välja.

För att kunna förstå princi-pen med "Gröna nyckeltal"

tar vi ett räkneexempel: Låt

oss anta att energiförbruk-ningen inom en kommunal verksamhet har ökat med 8% under ett år. Om vårt mål är att sänka energiförb-rukningen för uppvärm-ning med 2% under det året, ser det ut som om vi misslyckats med vårt miljö-arbete. Men så är dock inte fallet när vi istället tillämpar gröna nyckeltalet. Det rela-terar nämligen energiförb-rukningen till m² kontorsy-ta.

I exemplet visade det sig att kontorsytan under året hade ökat med 12%. Om-räknat per m² har således energiförbrukningen istäl-let sjunkit, alltså en förbät-tring!

1. Kompetens

All personal och alla förtroendevalda bör ha grundläggande

miljökunskaper, insikt i kretslopp och ekologi samt aktivt arbeta för att minska de kom-munala

verksamheternas miljöbelastning.

Hur kommer vi att lyckas?

Mer än 60% av kommu-nens 3 000 anställda ge-nomgår eller har avslutat sin miljöutbildning fram till våren 2008. Målet nås inte i tid, men eftersom fler står i kö för att starta upp utbildningen kommer målgången ske några år försenat.

Tipsfråga 12

Hur stor andel av kommu-nens anställda har genom-gått miljöutbildning?

1. 5 % X. 20 % 2. 60 %

2. Inköp av varor & tjänster

Alla varor och tjänster bör upphandlas efter gällande miljökriterier.

Ekologiskt producerade livsmedel bör volymmässigt utgöra minst 50% av de totala livsmedelsinköpen.

Nyckeltal: Volymprocent ekologiska livsmedel av den totala livsmedelsvolymen.

Hur kommer vi att lyckas?

Efter en trög start i slutet på 90-talet, tog inköpen fart år 2004 och sedan har det skett en stadig ökning av ekologiska pro-dukter inom de kommunala förvaltning-arna.

År 2007 uppgick andelen ekologisk mat till ca 32 vo-lymprocent. Det finns goda chanser att vi kan närma oss miljömålet under år 2008.

3. Avfall

Avfall från kommunal verksamhet som går till deponi bör ha minskat med minst 95% jämfört med 1998.

Nyckeltal: Abonnerad avfallsvolym i liter (osorterat) x

”deponeringsfaktor”/Mkr.

Hur kommer vi att lyckas?

Källsorteringen inom kommunala verk-samheter har ökat. Detta, i kombination med ett utökat sorteringsarbete hos LSR, medför att vi troligen kan uppfylla vårt miljömål.

4. Energi

Kommunens verksamhet bör vara fossilfri. Det innebär att kol, olja eller naturgas inte används för uppvärmning eller för produktion av den el som används inom kommunens verksamheter. (Spillvärme räknas som fossilfri).

El och värme som kommunen producerar i sina egna anläggningar bör vara fossilfri.

Elförbrukningen inom den kommunala verksamheten bör minska med minst 20%.

Värmeförbrukningen bör minska med motsvarande minst 20%.

Hur kommer vi att lyckas?

Kommunen upphandlar sin energi enligt miljökriterier. Den största andelen av energin är således miljövänlig.

Kommunens energiproduktion är mycket begränsad.

Det produceras i princip endast biogas på deponin som används för värmeproduktion i hetvattencentralen. Den största delen av energin som utnyttjas i fjärrvärmepro-duktionen utgörs av förnybar eller återvunnen energi.

El- och värmeförbrukningen i kommunens lokaler har däremot varit relativt oförändrad under perioden.

5. Biologisk mångfald

Allemansrättsliga närområden bör öka med minst 20 ha jämfört med 1998.

Minst 50% av kommunalt ägd jordbruksmark bör odlas ekologiskt.

Rödlistade växter och djurs livsmiljöer bör bevaras och vårdas.

Hur kommer vi att lyckas?

Behovet av allemansrättsligt tillgänglig mark nära bostäderna är påtagligt i Landskrona.

I stadens norra rand, norr om Kopparhögarnas koloniom-råde, har Säbydiket omvandlats från ett rakt dike till en mer slingrande bäck med flacka slänter. I mitten av området har en stor damm skapats och på den tidigare jordbruksmarken har det planterats några dungar med buskar och träd. Om-rådet är ca 16 ha stort. Vid Västra Fäladen har dock ett ca 8 ha stort trädbevuxet område tagits i anspråk för bebyggel-se. Ute vid byarna har det inte tillkommit några större nya allemansrättsliga områden. Dock har Härslöv och Anne-löv-Kvärlöv fått ökade möjligheter att komma ut i natur-marker. I Härslöv har en långsmal damm anlags norr om kyrkan på jordbruksmark. I Kvärlöv har tillkomsten av det kommunala naturreservatet "Kvärlövs naturområde" ska-pat möjlighet till en rejäl söndagspromenad längs Saxån.

Drygt halva målet bör betraktas som uppnått.

I Landskrona kommun finns ca 330 rödlistade djur och växter. Att de är rödlistade innebär att deras långsiktiga ex-istens inte är säker - de riskerar helt enkelt att dö ut eller minska kraftigt. För många arter har Naturvårdsverket upprättat ett åtgärdsprogram för att förbättra vissa arters möjlighet att överleva. I Landskrona finns de flesta rödlis-tade arterna i redan naturskyddade områden, Vens backa-fall, Hilleshögs dalar och det planerade naturreservatet i Lundåkrabukten. Skötseln av reservaten har förbättrats un-der de senaste åren. Generellt är den tilltagande igenväx-ningen som både beror på minskat bete och att markerna blir gödslade, som är negativt för många rödlistade arter..

Arter som sånglärka, kornknarr och storspov som hör jordbrukslandskapet till har det extra svårt. Det är de gene-rella förändringarna i jordbrukslandskapet som gör det

svårare för dem att finna lämpliga livsmiljöer. Även grod-djuren som lökgroda och grönfläckig padda för en tynande tillvaro. Sandödlan som lever i torra, sandiga och öppna gräsmarker har minskat kraftigt på både Ven och längs kus-ten norr om Borstahusen.

Generellt så är de rödlistade växternas och djurens livsmi-ljöer skyddade genom olika former av naturskydd och skötseln är generellt god. Dock kan skötseln förbättras för vissa arter. Vissa arters tillstånd bör övervakas och ytterli-gare inventeringar av förekomst bör utföras.

Målet att 50 % av den kommunalt ägda jordbruksmarken ska odlas ekologiskt är inte uppnått.

6. Papper

Pappersförbrukningen per anställd bör ha minskat med minst 50% jämfört med 1998.

Nyckeltal: Pappersförbrukning, kg/årsanställd.

Hur kommer vi att lyckas?

Pappersförbrukningen har mätts sedan 2001. Under perioden 2001 till 2006, var pappersförbrukningen relativt oförän-drad. Under 2007 skedde dock en ök-ning. Miljömålet kan inte nås under år 2008.

7. Transporter

Energiförbrukningen i vårt eget transportarbete bör ha minskat med 25% jämfört med 1998.

Alla kommunägda fordon eller fordon som kör på entreprenad bör använda el, biobränsle eller naturgas som drivmedel.

Andelen anställda som går, cyklar, åker kollektivt eller samåker till arbetet bör vara minst 80% uttryckt i antal km.

Andelen längre tjänsteresor med kollektiva färdmedel (ej flyg) bör vara minst 80% uttryckt i antal km.

Nyckeltal: Förhållandet mellan flyg- och tågresor (relativ kostnad).

Hur kommer vi att lyckas?

Andelen miljöbilar i kommunens bilpark har ökat markant de senaste två åren. Un-der år 2007 var 45 % av ca 76 personbilar miljöbilar. Miljömålet kommer inte upp-nås under 2008, men troligtvis inom någ-ra år.

Kommunen subventionerar inköp av nya gasbilar, även till företag, med hjälp av statliga bidrag.

Utbildningen av kommunanställda i sparsam körning, s k EcoDriving, har tagit rejäl fart. Detta körsätt ger 5-10%

lägre drivmedelsanvändning. Det pågår också försök med bilpool för kommunanställda, bl a för att erbjuda miljöbi-lar med hög säkerhet. Kommunen har även tillsatt en transportsamordnare som hjälper företagen att minska miljöpåverkan från deras transporter.

Kostnadsfördelningen mellan flyg och tåg visar att 70 % av reskostnaderna gällde tågresor under 2007. Resultatet ligger nära miljömålet 80% för 2008.

8. Vatten och avlopp

Vattenförbrukningen i kommunens verksamheter bör minska med minst 20% jämfört med basåret 1998.

Nyckeltal: Förbrukning i m3/Mkr (omsättning i miljoner kronor).

Hur kommer vi att lyckas?

Vattenförbrukningen har mätts sedan år 2000. Efter år 2002 sjönk vattenförbruk-ningen fram till år 2006 för att öka något under 2007.

Trenden under perioden tyder dock på svag minskning av vattenförbrukningen. Fortsätter den nedåtgående trenden under 2008 kan miljömålet uppnås.

Tipsfråga 13

Vilket miljömål kommer inte att kunna nås till 2008?

1. Målet om minskad avfallsmäng till deponi X. Målet om minskad pappersförbrukning

2. Målet om ökad andel ekologiskt producerade livsme-del

Lämna ditt svar senast den 1 september 2008 till:

Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona.

Vinn en ekologisk grönsakslåda (fruktlåda) i 6 månader. Fri le-verans inom Landskrona eller hämtning på museet.

Related documents