• No results found

Motion: Borås – en stad i arbete

In document måndagen den 19 november 2012, kl (Page 116-131)

Kommunstyrelsens diarienummer: 2010/KS0489

Nämndens beslut (tillstyrkan, avstyrkan, avstår från yttrande) Utbildningsnämnden avstyrker motionen.

Nämndens yttrande i sammanfattning

I motionen Borås – en stad i arbete redogörs för arbetslöshetssiffror på nationell nivå och lösningar för att råda bot på detta. För att skapa sysselsättning föreslås olika insatser, bland annat satsningar på välfärdsjobb i Borås. Stadskansliet har utarbetat ett svarsförslag på motionen och utgår i denna från de föreslagna insatserna. Stadskansliet konstaterar bland annat att flertalet av insatserna redan är igång.

Utbildningsnämnden avslår motionen med hänvisning till att den innehåller inaktuella uppgifter bl a om arbetslöshet. Nämnden anser också, i likhet med stadskansliet, att flera av insatserna som föreslås redan pågår. Till exempel är insatsen ”att rusta och utbilda för framtida behov” en del av nämndens verksamhet.

Nämndens yttrande i sin helhet

Utbildningsnämnden har tagit del av motionen Borås – en stad i arbete och Stadskansliets förslag på svar på densamma. Motionens huvudinnehåll är att kommunen ska satsa på att skapa sysselsättning för arbetslösa genom att satsa på välfärdsjobb samt att tillse att kommande personalbehov pga höga

pensionsavgångar tillgodoses genom olika åtgärder.

Stadskansliet redogör i sitt svarsförslag bland annat för vad som redan görs i kommunen inom olika kommunala verksamhetsområden och nivåer.

Utbildningsnämnden avstyrker motionen med hänvisning till att den innehåller inaktuella uppgifter om bl a arbetslöshet. Nämnden anser också, i likhet med stadskansliet, att flera av insatserna som föreslås redan pågår. Till exempel är insatsen ”att rusta och utbilda för framtida behov” en del av nämndens verksamhet.

REMISSVAR 2 (2)

2012-08-21 Dnr 2012/UN0190

Sirpa Heikkilä Tel. 033-35 77 75

Ev reservation/protokollsanteckning/särskilt yttrande

Minoritetsgruppen, Per Carlsson (S), Helene Sandberg (S), Anders Jonsson (S) och Sümeyya Gencoglu (MP), i Utbildningsnämnden reserverar sig mot beslutet.

UTBILDNINGSNÄMNDEN

Anna Svalander

Ordförande Anders Waldau

Utbildningschef

REMISSVAR

Sida

1(1)

Datum

2012-08-21

Diarienummer

2012/SN0146 - 030

Carina Andersson 033-35 81 92

Kommunstyrelsen

Motion: Borås - en stad i arbete

Kommunstyrelsens diarienummer: 2010/KS0489

Nämndens beslut (tillstyrkan, avstyrkan, avstår från yttrande) Servicenämnden tillstyrker motionen.

Nämndens yttrande i sammanfattning Servicenämnden tillstyrker.

Nämndens yttrande i sin helhet

Servicenämnden tillstyrker motionen ”Borås-en stad i arbete” och har inget att tillägga.

Ev reservation/protokollsanteckning/särskilt yttrande

Servicenämnden beslutar med 5 röster mot 4 röster att tillstyrka motionen.

Mot beslutet reserverar sig Alfio Franco (M), Käthe Bergenholtz (M), Bengt Gustavsson (FP) och Marie Fridén (M) till förmån för Marie Fridéns yrkande att avstyrka motionen.

Kent Hedberg Ordförande

Ingemar Persson

Förvaltningschef

REMISSVAR Eva Lundberg, 033-35 76 37

Kommunstyrelsen

Yttrande över svar på motionen ”Borås – en stad i arbete”

Kommunstyrelsens diarienummer: 2010/KS0489 Beslut

Kulturnämnden avstyrker förslaget till svar från Kommunledningskansliet på rubricerad motion.

Kulturnämndens yttrande i sammanfattning

Kulturnämnden föreslås tillstyrka förslaget till svar från Kommunledningskansliet på den motion, som lämnades vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni 2010,

”Borås - en stad i arbete”.

Motionen, ställd av Anders Österberg (S) och Lena Palmén (S), syftar till att satsningar på välfärden är en god investering i Borås Stads framtid. För att möta framtidens generationsväxling och krav på kompetens samt minska dagens arbetslöshet föreslås att:

Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda vad investeringar i en kompetensutveck-lingsmodul skulle innebära i syfte att underlätta och komplettera framtagning av uppgifter på kompetensstatusen inom Borås Stads verksamheter.

Kommunstyrelsen får i uppdrag att undersöka möjligheterna till fast anställning för elever som får godkänd examen från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram samt att grundtjänster i huvudsak är på heltid.

Arbetslivsnämnden får i uppdrag att undersöka möjligheterna att samverka med statens arbetsmarknadspolitik för att lösa delar av generationsväxlingen, minska arbetslösheten och öka intresset för välfärdsjobb.

Arbetslivsnämnden får i uppdrag att undersöka möjligheterna att organisera ett system för kvalitetssäkring av praktik- och utbildningsplatser inom vård och omsorg.

Kulturnämndens yttrande i sin helhet

Kulturförvaltningen har tagit del av förslag till svar på lämnad motion av Anders Österberg (S) och Lena Palmén (S) om ”Borås - en stad i arbete”. Kulturnämnden anser att innehållet i sin helhet är väl belyst beträffande medvetenhet om kommande behov för en bättre välfärd i Borås. Förslag till beslut är också relevanta och bör kunna genomföras inom överskådlig framtid.

2

Motionen uttrycker att genom satsningar på välfärden investerar man för Borås framtid. Det krävs aktiva åtgärder för att åstadkomma detta. Förslaget på svar till motionen innehåller de fyra delar, där gemensamma nämnare är, ökad sysselsättning, tillräcklig och rätt kompetens.

Kartläggning och inventering av kompetens. Den personalekonomiska redovisningen är ett utmärkt verktyg som årligen redovisar personalbehovet inom olika sektorer på kort och lång sikt, liksom kartläggning av kompetensen för att göra framtida prognoser.

Kulturförvaltningen ser positivt på att Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda vad en kompetensutvecklingsmodul skulle innebära i syfte att underlätta framtagning av uppgifter på kompetensstatusen inom olika verksamheter.

Rusta och utbilda för framtiden. En god framförhållning med att möta framtidens

pensionsavgångar inom sektorer där behovet är störst ser Kulturförvaltningen som en nödvändighet. Det pågående arbetet för framtidens chefsförsörjning är en viktig aspekt för en attraktiv arbetsgivare liksom det arbetet med riktade utbildningsinsatser för vidare validering av vissa yrkesgrupper.

Kompetensutvecklingsplatser och ökat intresse för välfärdsjobb. Möjligheten till lärande genom praktik är ytterligare en väg till ökad sysselsättning och ökad kompetens samt att vara en attraktiv arbetsgivare. Ett bra förslag är att ge Kommunstyrelsen i uppdrag att undersöka om elever från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram kan erbjudas fast anställning efter godkänd examen samt att grundtjänster är heltid i huvudsak.

Kulturförvaltningen ser också vikten av att fortsätta erbjuda ungdomar PRAO- och andra praktikplatser samt att erbjuda fler människor kortare eller längre anställningar med hjälp av arbetsmarknadsåtgärder för att fler människor som idag står utanför arbetsmarkanden ska få chansen till ett välfärdsjobb. Vård- och omsorgscollege är ett bra exempel där samverkan kan utvecklas mellan utbildningssamordnare och

arbetsliv.

Kulturförvaltningen ser positivt på förslaget att Arbetslivsnämnden får i uppdrag att undersöka möjligheterna att samverka med statens arbetsmarknadspolitik för att lösa delar av generationsväxlingen, minska arbetslösheten och öka intresset för

välfärdsjobb.

Kulturförvaltningen ser även positivt på förslaget att Arbetslivsnämnden ges i uppdrag att undersöka möjligheterna till att organisera ett system för kvalitetssäkring av praktik- och utbildningsplatser inom vård och omsorg.

Den borgerliga majoritetsgruppen föreslår att nämnden avstyrker förslaget till svar över rubricerad motion.

Den röd-gröna oppositionen föreslår att nämnden tillstyrker förslaget till svar över rubricerad motion.

Ordföranden ställer den borgerliga majoritetsgruppens förslag mot den röd-gröna oppositionens och finner den borgerliga majoritetsgruppens förslag med övervägande ja besvarat.

Votering begärs.

Följande voteringsproposition läses upp och godkännes.

Den som vill bifalla den borgerliga majoritetsgruppens förslag röstar ja, den det inte vill röstar nej.

Vinner nej har Kulturnämnden beslutat enligt den röd-gröna oppositionens förslag.

3

Vid omröstning röstas ja av Pirita Isegran (M), Marie-Louise Hall (M), Ann-Britt Boman (C), Bengt Wahlgren (FP), Lotta Löfgren-Hjelm (M), samt nej av Sara Andersson (S), Lena Sänd (S), Anna Gustavsson (V), Hasse Brännmar (S).

Kulturnämnden beslutar därmed med fem röster mot fyra

att avstyrka förslaget till svar från Kommunledningskansliet över rubricerad motion.

Den röd-gröna oppositionen reserverar sig mot beslutet. Se bilaga.

KULTURNÄMNDEN

Sara Andersson Eva-Lotta Franzén

Förste vice ordförande Kulturchef

Reservation från den rödgröna minoriteten i Kulturnämnden

Ärende 16 Förslag till yttrande över svar på motionen ”Borås – en stad i arbete”

Vi reserverar oss mot beslutet att avstyrka motionen till förmån för det förslag till svar som avgivits av Stadskansliet.

Den rödgröna minoriteten i Kulturnämnden genom

Sara Andersson Borås 20120822

REMISSVAR

Nämndens beslut (tillstyrkan, avstyrkan, avstår från yttrande) Stadsdelsnämnden Väster beslutar:

1. Motionen ”Borås – en stad i arbete” tillstyrkes.

2. Yttrandet sänds till Kommunstyrelsen.

Nämndens yttrande i sammanfattning

I motionen och i Stadskansliets förslag till svar på motionen ”Borås- en stad i arbete”

har man förslag på hur kommunen ska stärka sitt arbete med rekrytering, utbildning och att öka intresset för välfärdsjobb.

Det är av vikt att Borås Stad utmärker sig som en attraktiv arbetsgivare.

I Stadskansliets svar på motionen finns fyra förslag till beslut. Investering i kompetensutvecklingsmodul skulle förbättra kompetensinventering. Det finns anledning att vidare utreda möjligheten till att erbjuda fast anställning och heltid som grundtjänst. De två uppdragen till Arbetslivsnämnden är också relevanta, att

undersöka möjligheten att samverka inför generationsväxling samt att arbeta med kvalitetssäkring av praktik och utbildningsplatser.

Nämndens yttrande i sin helhet

Stadsdelsnämnden Väster har beretts tillfälle att yttra sig över motion, ”Borås- en stad i arbete” samt Stadskansliets förslag till svar på motionen.

I motionen föreslås att man metodiskt stärker kommunen och ger fler möjlighet – med tanke på arbetslösheten – att prova välfärdsjobb. Motionärerna anser att främst fyra saker behöver göras i Borås.

1. Kartläggning vilken kompetens som behövs inom tre till fem år

2

2. Kompetensinventering för att ta reda på nuvarande kompetensnivå 3. Rusta och utbilda för framtida behov

4. Skaffa fram kompetensutvecklingsplatser för arbetslösa och väcka intresse för välfärdsjobb.

De tre första punkterna ingår i kommunens ansvar. Den fjärde punkten; att skaffa fram kompetensutvecklingsplatser för arbetslösa måste i första hand anses vara ett statligt ansvar.

Stadskansliet har i sitt förslag till svar på motionen tagit upp de aktiviteter som redan nu görs i Borås Stad inom området. Eventuella ytterligare synpunkter och/eller tillägg till Stadskansliet svar, görs nedan.

Kartläggning och inventering av kompetens

Investering i kompetensutvecklingsmodul skulle förbättra arbetet med kompetensinventering.

Rusta och utbilda för framtiden

Det är positivt med utbildningsinsatser för att rusta och utbilda redan anställda i kommunen med bland annat valideringsutbildningar. Satsningen på chefsutbildningen är bra och ambitiös.

Kompetensutvecklingsplatser och ökat intresse för välfärdsjobb

Med den hårdare konkurrensen om arbetskraft är det viktigt att Borås Stad utmärker sig som en attraktiv arbetsgivare, med goda anställningsförhållanden.

Det krävs inte minst åtgärder inom vårdområdet. I svaret tar Stadskansliet upp tanken att erbjuda alla från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram fast anställning efter godkänd examen och att erbjuda heltid som grundtjänst. Kan vara värt att utreda, det är dock inte möjligt att bortse från någon form av lämplighetsbedömning.

Mer kunskap behövs om Vård- och omsorgscollege. Vilka försök har gjorts och vilket resultat blev det.

Det är även möjligt att mer utveckla och ta tillvara de positiva möten som sker mellan feriearbetande ungdom och verksamhet.

Stadskansliets fyra förslag till beslut

Kommunstyrelsen ges i uppdrag att utreda vad införandet av en kompetensutvecklingsmodul skulle innebära av förbättring angående kartläggning och inventering av anställdas kompetens.

Kommunstyrelsen ges i uppdrag att undersöka möjligheterna att erbjuda fast anställning till alla med godkänd examen från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram samt att erbjuda heltid som grundtjänst till huvuddelen av Borås Stads anställda.

Arbetslivsnämnden ges i uppdrag att undersöka möjligheten att samverka med statens arbetsmarknadspolitik för att lösa delar av generationsväxlingen, minska

arbetslösheten och öka intresset för välfärdsjobb.

Arbetslivsnämnden ges i uppdrag att organisera ett system för kvalitetssäkring av praktik- och utbildningsplatser inom vård och omsorg.

De fyra förslagen till beslut är bra. Investering i kompetensutvecklingsmodul skulle förbättra kompetensinventering. Det finns anledning att vidare utreda möjligheten till

3

att erbjuda fast anställning och heltid som grundtjänst. De två uppdragen till

Arbetslivsnämnden är också relevanta., att undersöka möjligheten att samverka inför generationsväxling samt att arbeta med kvalitetssäkring av praktik och

utbildningsplatser.

Reservation/protokollsanteckning/särskilt yttrande

Reservation

Kerstin Hermansson (C), Gunvie Peeker (M), Birgitta Bergman (M), Joakim Malmberg (FP) och Pär Sundbaum (KD) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Se bilaga.

Lennart Andreasson Ordförande

Malin Aronsson

Stadsdelschef

4

1(4)

Anne Gunnarsson 2012-08-23 Dnr 2012/SDNN0122 027

Chef för personalfunktionen

Remiss angående förslag till svar på motion

In document måndagen den 19 november 2012, kl (Page 116-131)