• No results found

Nämndens yttrande i sin helhet

In document måndagen den 19 november 2012, kl (Page 131-136)

Remiss angående förslag till svar på motion Borås - en stad i arbete

Kommunstyrelsens diarienummer: 2010/KS0489

Nämndens yttrande i sammanfattning

Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker förslag på svar på motionen Borås - en stad i arbete. De föreslagna åtgärderna ger goda möjligheter att vara en attraktiv arbetsgivare och bidrar till att säkra personalförsörjningen på sikt.

De föreslagna förändringarna leder till positiva effekter både utifrån ett medarbetarperspektiv och ett brukarperspektiv.

Stadsdelsnämnden Norr anser att det är av stor vikt att utreda och konsekvensbeskriva de åtgärder som föreslås i förslagen till beslut innan beslut fattas. Det gäller möjligheten att eventuellt kunna erbjuda

tillsvidareanställning till alla med godkänd examen från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram samt att erbjuda heltidstjänster till huvuddelen av de anställda i Borås Stad.

Generationsväxlingen skapar stora möjligheter att vara kreativ och försöka attrahera ung arbetskraft. Det är av stor vikt att lyfta fram hur viktiga, intressanta och roliga välfärdsjobben är.

Nämndens yttrande i sin helhet

Att skapa goda möjligheter till sysselsättning bidrar till att främja välfärden och att utveckla Borås till en ännu mer attraktiv stad och arbetsgivare. Det är i detta sammanhang även av vikt att lyfta fram de medarbetare som redan är anställda och hur vi arbetar för att behålla dem samt hur vi attraherar nya medarbetare till Borås Stad.

Kartläggning och inventering av kompetens pågår kontinuerligt och kan stärkas upp och göras mer effektivt med IT-stöd. Att investera i en kompetensutvecklingsmodul som är stödjande för att underlätta arbetet är en god idé. Att förbereda och rusta organisationen och kompetensutveckla för framtiden är mycket aktuella frågor. Valideringsutbildningar medför dock konsekvenser då organisationen ofta behöver använda outbildad personal vid dessa vikariat. Det kan leda till en ökning av inlasade vikarier

2(4)

Anne Gunnarsson 2012-08-23 Dnr 2012/SDNN0122 027

Chef för personalfunktionen

som i sin tur ska valideras. Effekten av detta kan vara kostnadsdrivande och kvaliteten på verksamheten kan påverkas.

Att vara en attraktiv arbetsgivare idag är mycket viktigt för att vi ska säkra personalförsörjningen på sikt. Generationsväxlingen skapar stora möjlig-heter att vara kreativ och försöka attrahera ung arbetskraft. Det är av stor vikt att lyfta fram hur viktiga, intressanta och roliga välfärdsjobben är. Borås Stad behöver ta del av goda exempel från andra kommuner samt SKL:s kommunikationssatsning som pågår 2011-2014, ”Sveriges viktigaste jobb”.

Detta projekt handlar om att öka kunskapen och skapa nyfikenhet och intresse för jobben i välfärdssektorn samt för kommuner och landsting som arbetsgivare.

Stadsdelsnämnden är positiv till att skapa möjligheter för ungdomar att få erbjudande om kompetensutvecklingsplatser och möjlighet att prova välfärdsjobben för att bidra till att Borås blir en stad i arbete. Genom att skapa sysselsättning och satsa på välfärden skapas den bästa investeringen för Borås framtid.

Förslagen till beslut som redovisas i svaret på motionen har vi följande kommentarer till. Stadsdelsnämnden Norr ser det viktigt att kvalitetssäkra processerna och ha ett tydligt beslutsunderlag innan beslut fattas, där är omvärldsanalys en del i det arbetet. Då det gäller förtydligande av

Arbetslivsnämndens uppdrag samt att stödja kompetensinventeringen med IT-verktyg anser stadsdelsnämnden att det är bra förslag. Stadsdelsnämnden Norr tycker även att tanken med att erbjuda heltidstjänster är en god idé samt att undersöka möjligheten att kunna erbjuda tillsvidareanställning till de som har godkänd examen från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram.

Nämnden vill dock poängtera vikten av att utreda och konsekvensbeskriva de föreslagna åtgärderna innan beslut fattas.

Remissinstans

Ärendet har inte skickats på remiss.

Facklig samverkan

Information vid FSG, förvaltningens samverkansgrupp, 2012-08-13.

3(4)

Anne Gunnarsson 2012-08-23 Dnr 2012/SDNN0122 027

Chef för personalfunktionen

Barnkonsekvensanalys, BKA

Kommer beslutet att beröra barn och ungdomar nu eller i framtiden, direkt eller indirekt?

Ja. Att arbeta främjande för att skapa goda möjligheter för sysselsättning gynnar barnen och deras familjer.

Har barn och ungdomar som kan komma att beröras av beslutet fått uttrycka sin mening?

Nej.

Förslag och yrkanden

Malin Carlsson (S) föreslår att Stadsdelsnämnden Norr beslutar att tillstyrka motionen enligt upprättat förslag.

Malin Wickberg (M) yrkar avslag på motionen ”Borås – en stad i arbete”.

Proposition

Ordförande ställer proposition på bifall dels till sitt eget förslag och dels till Malin Wickbergs yrkande och finner förstnämnda proposition med

övervägande ja besvarad. Omröstning begärs.

Följande omröstningsproposition föreslås och godkänns: ”Den som bifaller den rödgröna gruppens förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej: vinner nej har Stadsdelsnämnden beslutat enligt Malin Wickbergs yrkande”.

Omröstning

Vid omröstning röstas ja av Malin Carlsson (S), Camilla Kvibro (S), Lennart Håkansson (S), Börje Larsson (S), Gunbritt Johansson (V) och Staffan Falk (MP) samt nej av Malin Wickberg (M), Wiwi Roswall (M), Monica

Johansson (C), Pierre Östlund (FP) och Ingela Hallgren (KD).

Beslut

Stadsdelsnämnden beslutar med 6 ja röster mot 5 nej röster på förslag av Malin Carlsson (S) att godkänna yttrandet enligt upprättat förslag.

4(4)

Anne Gunnarsson 2012-08-23 Dnr 2012/SDNN0122 027

Chef för personalfunktionen

Reservation

Reservation till förmån för avslag av motionen ”Borås – en stad i arbete”.

Motionen skrevs för flera år sedan. De angivna siffrorna och påståendena finns inte i dagens läge, och är därför inte relevanta i dagsläget. Dessutom är det mycket som rör rikspolitiken. Arbetslivsnämnden arbetar med en del av dessa frågor i sitt ordinarie uppdrag.

Allianspartierna anser inte att personer med automatik skall få anställning för att man gått en speciell utbildning. Lämplighet och social kompetens är viktigt inom vårdyrkena.

Allianspartiernas uppfattning är att man själv skall kunna välja den tjänstgöringsgrad man vill ha.

Avslutningsvis anser allianspartierna i Stadsdelsnämnden Norr att det är ett egendomligt och annorlunda förfaringssätt gällande rubricerad motion.

Innan nämnderna fått yttra sig finns det ett förslag med från stadskansliet daterat 2012-06 27, om hur ärendet föreslås behandlas i kommunstyrelsen för att sedan föras upp till kommunfullmäktige.

Är det någon mening med att vi yttrar oss i nämnderna? Är detta demokrati?

Är detta en nyordning från den rödgröna majoriteten?

Alliansen SDN Norr:

Malin Wickberg (M), Wiwi Roswall (M), Monica Johansson (C), Pierre Östlund (FP) och Ingela Hallgren (KD).

STADSDELSNÄMNDEN NORR

Malin Carlsson (S) Bo Drysén Ordförande Stadsdelschef

BORÅS STAD Protokollsutdrag

Sammanträdesdag

Tekniska nämnden 2012-08-30

§ 95 2012/589 002

Svar på motion ”Borås – en stad i arbete”

Jan Idehed (C) yrkar på återremiss av ovanstående ärende samt att begära förlängd remisstid hos Kommunstyrelsen

Beslut

Tekniska nämnden beslutar om återremiss av ovanstående ärende samt att

In document måndagen den 19 november 2012, kl (Page 131-136)