• No results found

5 Resultat och teoretisk tolkning

5.6 Multimodalt lärande

Anna anser i intervjun att det är viktigt att undervisningen innehåller så många intryck som möjligt så att de finns många olika sätt att läsa sig på:

… jag tror det är bra att få känna det i kroppen och gör det med kroppen, så att jag tycker att man ska göra det så mycket som möjligt. Sjunga, verser, rim och röra sig hoppa, ja allt det tycker jag. Ja gärna som vi jobbar med kroppen eller med rörelser utifrån bokstäverna och tillexempel eller att man bygger i lera och man håller på med olika material så visst absolut. Det är ju sådant där som man försöker få in så mycket som möjligt.

Hon tycker även att det är viktigt att man bejakar de barn som behöver jobba med kroppen. Anna menar att det är viktigt att barnen själva får känna vilket sätt som passar just dem (Intervju). Under en första observation fortsätter Anna och klassen att tillsammans sjunga en sång om alfabetet där de sjunger igenom varje bokstav samtidigt som de tittar på alfabetet som är placerat på den högra väggen. De sjunger även om Igge igelkott och Ville Vimsig som är en varg

(Observation 1).

På frågan Vad har du för uppfattning om multimodalt lärande, det vill säga att integrera olika

språk (bildspråk, talspråk osv.) i undervisningen? svarar Maria i intervjun att hon anser att det är

jättebra att man väver in lärandet och så här beskriver hon hur man kan göra:

Nu till exempel med igelkotten så har vi läst lite fakta och så har vi jobbat med […] vi läser lite fakta om det och sjunger sånger om igelkotten. Vi kanske gör en saga om igelkotten, vi kanske gör igelkottar i lera till exempel så att man breddar det så att det blir mer än, man väver in det då blir mycket lättare. (Intervju)

Under observationen lyssnar Maria och barnen på barnens namn igen och läraren betonar i:et i namnet sedan säger läraren att de ska göra i:et med händerna både stora och lilla i. Hon visar med sitt finger i luften och barnen gör likadant. Maria säger till eleverna att prova några gånger (Observation 1). Här hänvisar jag även till observationen av Maria som presenteras under rubriken Litteraturläsning och läs och skriv.

Frida säger i intervjun att hon tänker på att försöka integrera både rörelse, musik och bild när hon introducerar något nytt både för yngre och äldre elever. Frida säger ” Att man får uppleva med alla sinnen eller lära sig med alla sinnen. För barn lär sig på olika sätt, människor lär sig på olika sätt”. Sedan fortsätter hon att berätta att de arbetar med skrivdans på skolan med små elever och att man då rör sig och använder kroppen för att forma bokstäver, det är något som hon sett har varit väldigt tacksamt. Frida förklarar också att de arbetar och leker mycket ute och då kan de exempelvis bygga bokstäver och siffror i olika material med händerna. Frida berättar även att musiken används kombinera med bokstäverna då de i första klass sjunger om bokstäverna. Vad det gäller bilden resonerar Frida på följande sätt:

Bilden är en stor del av de första åren också med bokstäver att man målar och att det får växa fram i. Det finns en konstnärighet i allt man gör med småbarn, de kan ju inte några mängder utan de har ju bilden som uttrycksspråk i början.(Intervju)

Här hänvisar jag även till observationen av bildarbete hos Frida som presenteras under rubriken

Lärarnas tankar kring elevernas läs- och skrivutveckling.

Malin menar i intervjun att allt lärande hänger ihop och är därför positivt inställd till både bild och musik:

Musiken är faktiskt viktig för oss, många barn lär sig lättare genom musik. Och likadant med bild och om man har tid till det så kan man mycket väl ha att de ritare en bild och att man skriver en text till den vad de har ritat […]Musiken kan lära dig väldigt mycket genom sång och få nya ord men kan leka med ord och nonsensord kan man använda. Mycket rim och ramsor kan man jobba med. Och då kan man både träna stavelser och man kan träna rytm på orden, man kan dela upp orden och man kan bilda nya ord av allting.

Samtidigt säger hon att hon inte själv har musik utan den har musikläraren. Malin säger även att fritidspedagogen är den som arbetar med bilden(Intervju). Under observationen tittar Malin på bilden i barnets bok och frågar barnet vad bilden liknar och barnet svara något jag inte kan höra. Läraren läser för pojken och pekar med pennan på de ord hon läser (Observation).

Analys

Man kan konstatera att Anna tycker det är viktigt att man får arbeta med kroppen samt att man sjunger med eleverna. I observationen av Anna blev det tydligt att hon arbetar med musik då barnen sjunger om alfabetet. Detta överensstämmer med Att undervisa elever med svenska som

andraspråk (Skolverket, 2010) som menar att musiken är en god inlärningsmetod då den hjälper

hjärnan komma ihåg tack vare rytm och rörelser (Skolverket, 2010). Likt Anna förespråkar Holmegaard (1999) att barnen lär med kroppen eftersom ordinlärningen befästs när kroppen deltar vid kunskapsinhämtningen (Holmgaared, 1999). Maria talar för att barnen ska får lära sig genom att göra med kroppen samtidigt som hon anser att musik är viktigt. I observationerna av Maria kan man inte se att hon sjunger men det blir tydligt att hon arbetar med kroppen (då de gör i:et) samt att hon arbetar mycket utifrån bilderna. Marias tankar om kunskapsinlärning via

kroppen hör även ihop med Holmegaard (1999) som också förespråkar inlärning via kroppen (Holmgaared, 1999). Marias integration av bilder återfinns i kursplanen Svenska som andraspråk (Skolverket, 2010) där det hävdas att det är en fördel att språket lärs in via bildspråket

(Skolverket, 2010). Man kan också dra en parallell mellan Marias bildundervisning och Att

undervisa elever med svenska som andraspråk (Skolverket, 2010) då där det föreslås att bilden

kan fungera som en informationskälla vad det gäller att tillägna sig nya ord och begrepp

(Skolverket, 2010). Det är på liknande sätt som Maria arbetar med bilden då hon lär barnen nya ord (puck, blixtlås, publik).

Även Frida är inne på samma spår som Maria då det gäller musik, bild och att lära med kroppen. Fridas resonemang kan kopplas till Lpo 94 (Skolverket, 2010) som hävdar att elever ska få tillägna sig kunskap genom att lära sig på olika sätt bland annat genom dans, musik och bild (Skolverket, 2010). Frida menar att barn lär på olika sätt och därför är det viktigt att integrera bild, musik och rörelse för att tillgodose alla barns inlärning. Något musicerande förekommer inte i observationen av Frida men det som tydligt framgår är Fridas arbete med bilder då de

pratar om en fågel och hon visar bilder till som hjälper barnen att sätta ord på vad de bevittnar. Att bildarbetet är värdefullt framhålls i Att läsa och skriva (Skolverket, 2010) då det skrivs att diskussioner kring bilder kan leda till ny kunskap, vilket vi kan se att Frida använder bilden till då barnen lär sig nya ord. I Att läsa och skriva (Skolverket, 2010) menar man även att bildarbete kan utveckla barnens kognitiva kapacitet (Skolverket, 2010) vilket också återfinns i

observationen av Frida då hon använder bilderna vid diskussionen och att diskussionen i sin tur vidgar elevernas tankar.

Related documents