• No results found

Pro úplnost musí být zmín no, že ke shod došlo také p i výb ru n kterých českých autor , potažmo jejich d l. Jedná se o texty J. Bruknera, V. Cibuly, K. Čapka, M. Drijverové, J. Foglara, E. Frynty, F. Nepila, J. Seiferta, J. Kolá e a J. Hiršala. V obou čítankách jsou čtená m p edloženy ukázky Enšpígl J. Kolá e a J. Hiršala, p íb hy ze Starých eckých bájí a pov stí E. Petišky, a báse Hledá se táta J. Žáčka.

Tematické hledisko 6.1.4

V obou čítankách se jednotlivé kapitoly d lí podle témat. Po bližším prozkoumání si lze povšimnout, že v tematickém rozvržení si jsou ob čítanky dost podobné, liší se p edevším v pojmenování jednotlivých kapitol či subkapitol.

P íb hy obou čítanek bychom mohli rozd lit do čty společných okruh (viz Tabulka 1). Ob čítanky mají kapitoly v nující se d jinám a historii, dalším

0 1 2 3 4 5 6 7

Fraus SPN

56

společným tématem jsou toulky a nebezpečí, následují p íb hy o p átelství mezi lidmi a zví aty a čtvrtým společným zam ením je d tský sv t.

kamarády; Ve škole fantazie D tskýma očima; Maléry a patálie; Úsm vy a šibalství

Tabulka 1: Ukázky dle tematického zam ení

Protože druhá, t etí i čtvrtá tematická skupina se v obou čítankách bez v tších odlišností shodují, zam íme se v tomto bod hlavn na první okruh, tedy p íb hy zam ené na d jiny a historii, kde dochází k jistým odlišnostem.

Fraus

Celá první kapitola se v nuje historii našeho státu. Úst edním motivem první subkapitoly jsou krásy naší zem , v další to jsou Karel IV., J. ů. Komenský, národní symboly ĚNárodní divadlo, íp atd.ě a v poslední subkapitole staročeské zvyky. P estože se z tohoto strohého výčtu m že zdát výb r témat pro žáky šesté t ídy nezáživný, opak je pravdou. Poda ilo se vybrat takové ukázky, které tematicky odpovídají zájm m žák . Pro úplnost je t eba zmínit dv ukázky s historickým zam ením. Ty nalezneme až na konci čítanky, nesouvisí s historií našeho státu, ale s evropskými d jinami, jedná se o ukázky Trojská válka a Trojský k , jejichž hlavní motiv je z ejmý.

57 SPN

I tato čítanka nabízí ukázky v prvních dvou kapitolách na historii. Zde je prostor v novaný jak české historii, tak dávným p íb h m jiných stát tém totožný. V první kapitole nalezneme báje a pov sti z Japonska, Egypta, Ruska aj.

V druhé kapitole jsou ukázky odkazující na p íb hy naší národní historie. Je t eba podotknout, že oproti čítance Fraus, zde není žádná ukázka, která by z historického hlediska m la vypovídající hodnotu. Všechny p íb hy jsou smyšlené.

Srovnání

V čítance nakladatelství Fraus Ědále jen ĚFěě, jsou ukázky rozd leny do kapitol, které se dále člení na menší subkapitoly. Ukázky jsou rozd leny do devíti oddíl . V čítance SPN jsou texty uspo ádány do osmi hlavních kapitol.

V obou učebnicích nalezneme kapitoly v nované historii, s tím rozdílem, že čítanka nakladatelství SPN v novala zhruba stejnou pozornost ukázkám vztahujících se k české historii i k sv tové. Oproti tomu čítanka ĚFě vyhradila znateln v tší prostor díl m týkajících se našich d jin. P esto i v této čítance jsou vybrány ukázky popisující d ležitý moment evropských d jin, tedy Trojskou válku.

P estože považujeme za vhodné p edkládat žák m díla, která se nev nují pouze české historii, nejsme p esv dčeni, že báje, pohádky a pov sti zvolené J. Soukalem v úvodních dvou kapitolách byly vybrány nejvhodn ji. Pro mnohé jedenáctileté čtená e jsou složité, nezáživné a n které i zdlouhavé. Oproti tomu báje Trojská válka v čítance Fraus je dynamická, znateln kratší, pro žáky zajímav jší a co víc, seznamuje je s d ležitou událostí evropských d jin.

Zásadním rozdílem je fakt, že tém všechny ukázky uvedené v čítance nakladatelství Fraus bychom mohli označit za faktografické, tedy takové, které vychází ze skutečných Ěalespo částečn ě událostí nebo jejich hrdinové byli skutečn žijící lidé. I proto je lze považovat za p ínosn jší, neboť jejich znalost žák m rozši uje rozhled a znalosti.

58

Motivační úroveň textové části učebnice 6.1.5

V této části si všímáme p edevším toho, do jaké míry auto i čítanky p i výb ru text zohled ovali v ková a s nimi spjatá zájmová specifika žák šesté t ídy.

Nejoblíben jší četbou jedenácti a dvanáctiletých žák je bezesporu dobrodružná próza všeho druhu. D ti tohoto v ku prahnou po nevšedních zážitcích, a pokud je nemohou zažít samy, vyhledávají je alespo prost ednictvím literárních hrdin . Dívky touží po dobrodružství s prvky citových vztah , chlapci po dobrodružství výprav, objev atd.

Fraus

Z velké části zde nalezneme p íb hy s d tským hrdinou, které ač jsou z b žného života, mají nádech tajemna, dobrodružství a humoru. V tší nap tí navodí ukázky jako je Souboj (str. 82) nebo Král šedých medv d (str. 89).

Dalším druhem dobrodružné literatury, která pat í u této v kové skupiny k vyhledávaným, je literatura s p írodní tematikou, nap íklad témata zabývající se vztahy mezi d tmi a zví aty ĚSiky, str. 147ě nebo ochranou zví at a p írody Ěůuto z pralesa, str. 124).

SPN

V čítance nakladatelství SPN jsou rovn ž k dispozici ukázky s d tským hrdinou. Jejich výb r je ovšem omezen jší než v druhé publikaci, a to p edevším v oblasti p írodní tématiky. I zde jsou ukázky, které navozují nap tí, jež mají mladí čtená i tak rádi, ale v n kterých p ípadech, jak již bylo zmín no výš, lze tvrdit, že tyto ukázky v čítance pro dvanáctileté d ti nemají své místo. ů to jak z d vodu p ílišné krutosti, která je v p íb zích popisována, tak z d vodu obtížné orientace v p íb hu, a tím i jeho pochopení.

Srovnání

Shrneme-li poznatky získané v této části, docházíme k názoru, že v motivaci k další četb čítanka ĚFě p evyšuje druhou analyzovanou publikaci.

59

To se týká p edevším výb ru ukázek, v n mž autorky prokázaly v tší pochopení pro pot eby dnešního dvanáctiletého čtená e. Jako hlavní problémy n kterých ukázek v čítance SPN spat ujeme ve:

 vyšší čtená ské náročnosti, a to z hlediska spletitosti d je či jazykových prost edk

 nevhodn vybraném úseku jinak dobré knihy (Boj o ostrov) nebo v prezentaci v dnešní dob již nezáživných knih ĚPepánek vychovatelem).

Také oddíly doporučující knihy k samostatné četb úzce souvisí s tímto tématem. Podrobn ji bude této problematice v nován prostor v další části práce.

Shrnutí 6.1.6

P estože se auto i obou čítanek shodli na stejných spisovatelích, i ukázkách, p estože v obou čítankách nalezneme tém totožné zastoupení domácích a zahraničních autor , podobné tematické okruhy nebo vezmeme v úvahu, že v čítance ĚFě jsou n které z ukázek p íliš obsáhlé, i tak konstatujeme, že učebnice nakladatelství Fraus obsahuje hodnotn jší textové ukázky. Dále ji shledáváme zp sobilejší k rozvíjení klíčových kompetencí i očekávaných výstup . ů to p edevším díky výjimečnosti práce s ukázkami, kdy jednotlivé ukázky nestojí samostatn , ale jsou součástí celku, navazují na sebe a tím umož ují hlubší a globáln jší pohled na dané téma. ůutorky ĚFě umí lépe skloubit vzd lávací požadavky s žákovskými pot ebami.

Oproti tomu výb r ukázek v čítance SPN hodnotíme jako mén zda ilý.

Soudíme, že n které ukázky nebudou p íliš p ispívat ke vzniku kladného vztahu žák k učení, ani k pln ní klíčových kompetencí či očekávaných výstup .

Metatexty 6.1.7

Čítankové texty m žeme členit na dv složky – výkladové texty, tedy samotné ukázky – a metatexty, tedy texty, které hlavní ukázky dopl ují. Jedná se p edevším o oddíly s doporučenou četbou, otázky a úkoly nebo medailonky

60

o autorech. První složkou jsme se podrobn v novali v p edchozí kapitole, nyní se zam íme práv na metatexty.

Nabídka knih pro vlastní četbu 6.1.8

V obou zkoumaných čítankách nalezneme oddíly, kde jsou žák m doporučovány knihy k domácí četb . V čítance Fraus oddíl Můžete si přečíst následuje po každém tematickém okruhu, v SPN se Pro srovnání objevuje po tém každé ukázce, v obou p ípadech odkazují žáky na knihy s podobným obsahem jako ty, které jim byly nabídnuty v rámci hlavních text .

Fraus

V čítance nakladatelství Fraus se doporučované knihy zdají p im ené v ku malých čtená a i svým zam ením vhodn jší. Za p ínosné lze považovat, že vedle nezbytného názvu knihy a jména autora je p idaná i krátká charakteristika nebo doporučení, komu by se kniha mohla líbit. Nutno dodat, že n které z doporučovaných knížek se nezdají být zcela vhodné pro dvanáctileté žáky. A to ze dvou d vod :

 takto sta í žáci nedokáží docenit pravé hodnoty doporučovaného díla,

 nezáživnost knihy.

Konkrétn se to týká doporučovaných životopis známých českých herc ĚPešek, Fabiánová…ě nebo knihy ů. Mrštíka Rok na vsi. P estože neopomíjíme skutečnost, že je tato čítanka určena i žák m gymnázií, je možno se domnívat, že ani tito studenti kvalitu zmín ných knih nejsou ješt schopni docenit.

Chvályhodné je, že žák m nejsou doporučovány pouze knihy, ale také divadelní p edstavení či písn spolu s jejich autory, což u publikace SPN chybí.

SPN

Čítanka nakladatelství SPN doporučuje žák m strohé názvy knih, bez toho aniž by naznačila, komu je daná kniha doporučena nebo o čem p íb h je. Mnohé doporučené publikace pat í již mezi pom rn stará díla. Autor mohl doporučit vedle osv dčených a známých d l, také knihy nových autor .

61 Srovnání

Ve snaze nabídnout čtená m za tém každou ukázkou další podobné knihy došlo nevyhnuteln k tomu, že J. Soukal mezi doporučená díla za adil i n která, která nedosahují takové kvality, či nejsou zcela vhodná pro danou v kovou skupinu. I z toho d vodu se lze domnívat, že nabídka knih pouze na konci kapitol, jak je tomu v čítance ĚFě, je v rámci nabízené kvality vhodn jší.

Shrneme-li naše poznatky z oblasti nabídky knih k domácí četb , lze íci, že zp sob prezentování knih se v čítance nakladatelství Fraus jeví jako vst ícn jší a schopn jší oslovit více žák než tomu je v druhé publikaci.

Otázky a úkoly, hledání souvislostí 6.1.9

Podle anket a výzkum , které prob hly mezi učiteli, pat í otázky a úkoly ke st žejním bod m, které by v dnešních čítankách nem ly chyb t. Proto je této problematice v nován v tší prostor.

V obou čítankách jsou otázky a úkoly k dispozici. V čítance nakladatelství Fraus je tento oddíl na konci každé subkapitoly, v čítance SPN jsou tém za každou ukázkou. Jejich pojetí je ovšem v každé publikaci jiné.

Fraus

P evážná část otázek a úkol je v této čítance soust ed na do oddílu Hledání souvislostí. Další lze nalézt v postranních lištách a to v p ípadech, kdy otázka či úkol bezprost edn navazuje na ukázku, u níž je otišt na. V takovémto p ípad jsou barevn odlišeny. V oddíle Hledání souvislostí nejde o klasické otázky a úkoly, jako v p ípad čítanky nakladatelství SPN. V čítance nakladatelství Fraus se otázky a úkoly týkají hledání souvislostí, snaží se být komplexní. ůutorkám se poda ilo to, co mnohým jiným čítankám chybí, a to je propojení literatury s dalšími obory. Dokázaly ji sloučit s životem a d ním okolo nás. Tvrzení, že otázky a úkoly v této učebnici napomáhají žák m uv domit si historický a společenský kontext, bychom rádi demonstrovali na konkrétních p íkladech:

 O které válce se mluví v knize Adolfa Hoffmaistra?... Všimli jste si ve svém okolí pomníku nebo pamětní desky, které připomínají ty, kteří ve

62

dvou světových válkách ztratili svůj život?… Víte, proč byli někteří umělci v období 2. světové války v Americe?21

… ve vzpomínce Karla Högera jsou uvedena místa, odkud byly do základů Národního divadla přivezeny kameny. Víte, čím jsou tato místa významná pro kulturu a historii českého národa?22

N kte í auto i23 se shodují na tom, že tento doprovodný aparát by nem l nahrazovat učitelovu reprodukční a interpretační práci s textem, ale m l by podporovat samostatnou práci žáka, jeho aktivitu a rozvíjet u n j r zné dovednosti. P esn k tomu otázky a úkoly v této čítance sm ují. Pln ní úkol by m lo obsahovat r zné druhy praktických činností:

Pokuste se porovnat jména vašich prababiček a pradědečků se jmény vašich vrstevníků. Která jména byla nejčastější na začátku 20. století a která o sto let později? Co která jména znamenají, se dočtete v knize F. Kopečného Průvodce našimi jmény.24

U velké části t chto aktivit je požadováno, aby žáci vyhledávali informace.

Žáci jsou odkazováni na konkrétní zdroje, které jim poslouží k zodpov zení dané otázky či spln ní úkolu. Tím jsou seznamováni s knihami, s kterými by se b žn nesetkali, p ičemž se jejich znalost m že hodit v dalších vyučovacích p edm tech.

Nap íklad:

 V pohádce Poslední čert najdete rčení se slovem čert nebo peklo. Víte, co znamenají? Ověřte si svá řešení ve slovníku frazeologismů. Můžete použít např. Slovník české idiomatiky a frazeologie.25

Otázky a úkoly zda ile rozvíjejí klíčové kompetence, což je v podle RVP ZV jedním z nejd ležit jších požadavk . Této problematice se budeme v novat podrobn ji v části zabývající se vlivem čítanky na rozvoj klíčových kompetencí.

21 LEDERBUCHOVÁ, L., BERÁNKOVÁ, J., pozn. 13, s. 16

22 LEDERBUCHOVÁ, L., BERÁNKOVÁ, J., pozn. 1ň, s. 45

23 Konkrétn máme na mysli Helenu Kupcovou, Jarmilu Sulovskou, Ladislavu Ledebuchovou, Janu Zbirovskou. ů to na základ jejich článk viz Literární zdroje.

24 LEDERBUCHOVÁ, L., BERÁNKOVÁ, J., pozn. 1ň, s. 5ň

25 LEDERBUCHOVÁ, L., BERÁNKOVÁ, J., pozn. 1ň, s. Ň04

63 SPN

P estože je ku prosp chu v ci, že J. Soukal do nového vydání čítanky tyto komplementární didaktické texty začlenil, po jejich podrobném prostudování, lze nabýt p esv dčení, že v n kterých p ípadech je sice za danou ukázkou pom rn mnoho otázek a úkol , avšak nijak hodnotných. Kvantita je zde na úkor kvality.

Aktivity spojené s textem jsou pon kud jednotvárné. Nap íklad se často objevují otázky:

Co jste se dozvěděli o hrdinovi vyprávění? Má vaše sympatie?

Pokuste se popsat hrdinovo chování nebo bylo hrdinovo jednání odvážné?

Co znamená… (následuje přirovnání, pořekadlo či neobvyklé slovní spojení)

Mnohé otázky a úkoly, které v čítance nalezneme, m že učitel pokládat sám.

Velká část otázek nevyžaduje samostatné myšlení a týká se pouhé reprodukce textu. Nap íklad:

Uveďte jména všech mrožů, o nichž se mluví v básni Jelikož a Tudíž.

Co mají společného?26

Jak Pepánek oslovoval svého bratra?27

 V ukázce jsou naznačeny charaktery jednotlivých postav. Co konkrétně jste se o nich dozvěděli?28

Co vás na ukázce nejvíce zaujalo?29

Na druhou stranu jsou zde i takové úkoly, jejichž pln ní má velký p ínos.

V n kterých pramenech30je možno nalézt požadavek, že by v hodinách literární výchovy nem la chyb t tv rčí činnost, která by rozvíjela fantazii žák . Za azeny jsou úkoly spojené s domýšlením a obm ováním p íb h nebo vymýšlením vlastních text . Nap íklad:

26 SOUKAL, J., pozn. 11, s. 178

27 SOUKAL, J., pozn. 11, s. 154

28 SOUKAL, J., pozn. 11, s. 139

29 SOUKAL, J., pozn. 10, s. 66

30SULOVSKÁ, Jarmila. Literární výchova na ZŠ a rozvoj fantazie. Současnost literatury pro děti a mládež. Liberec: Technická univerzita, Ň006. s. ř1-98. ISBN 80-7372-139-2. S. 91.

64

Pokuste se ve stylu Jiřího Dědečka zpracovat zvířecí motivy.31

 Pokuste se v Čapkově textu pokračovat.32

Pokuste se ukázku doplnit, popř. na ni navázat vlastním textem (např.

výčtem místních jmen, jejichž názvy souvisí se dřevem)33.

 Vymyslete si vlastní prášilovský příběh.34

Bohužel jsou v čítance uvedeny pouze čty i úkoly tohoto typu a to v pom rn rychlém sledu za sebou. P esto použití takovýchto úkol nelze než kladn ocenit.

Jak bylo již výše uvedeno, otázky jsou pom rn jednotvárné a neoplývají p ílišnou originalitou. Toto tvrzení se týká p edevším otázek a úkol , které se vztahují k prozaickým text m. U takových text se autor často ptá, na vlastnosti hrdiny, na to, co ho k činu, který ud lal, vedlo, nebo zda žáci prožili n co podobného. ůktivity uvád né za poezií jsou origináln jší a pon kud d mysln jší.

Pravd podobn na to má vliv fakt, že v poezii si čtená musí mnoho v ci domýšlet a p emýšlet o tom, co p ečetl. P esto by aktivity spojené s prozaickými texty mohly být nápadit jší.

ůutor také n kolikrát vyzývá čtená e, aby mezi sebou srovnali n které texty.

Nap íklad na stran 1ň1 mají žáci porovnat postavu maminky v básních J. Žáčka.

Zajímavé také je využití šifry, kterou musí žáci rozluštit, aby p išli na to, o kterou národní píse jde v p ípad básn na stran 17ň.

Srovnání

V čítance nakladatelství SPN jsou otázky a úkoly z velké části sm ovány na dané ukázky, jejich pojetí z hlediska pochopení a reprodukce. ůutor se zam uje p evážn na osvojování si v domostí z oblasti literatury a literární teorie. Oproti tomu v čítance z nakladatelství Fraus je p evážná v tšina otázek zam ena na mimoliterární fakta, ve snaze propojit literární poznatky do širších souvislostí

Srovnáme-li zjišt né poznatky, pokládáme za p ínosn jší a smyslupln jší pojetí t chto didaktických metatext v čítance nakladatelství Fraus, a to

31 SOUKAL, J., pozn. 11, s. 181

32 SOUKAL, J., pozn. 11, s. 200

33 SOUKAL, J., pozn. 11, s. 203

34 SOUKAL, J., pozn. 11, s. 199

65

p edevším díky snaze vytvá et u žák komplexn jší pohled na společnost a d ní v ní.

Otázkám a úkol m, které byly sestaveny v čítance SPN, chybí nápaditost aoriginalita. Často jde o otázky, které budou i bez jejich otišt ní za texty vy čeny, a to z tohoto d vodu, že jejich smyslem je pouhá reprodukce a zopakování si p ečteného textu.

Ostatní metatexty 6.1.10

V obou čítankách nalezneme i další zajímavé metatexty, které se od sebe dost liší, a proto byly za azeny do tohoto bodu.

Fraus

V čítance nakladatelství Fraus to jsou tzv. glosy, tedy texty otišt né po okrajích učebnice. Tyto texty v okrajových lištách jsou pouze v čítance nakladatelství Fraus a lze je považovat za jedno z nejv tších pozitiv této publikace. Plní n kolik funkcí.

Nejd ležit jší je funkce výkladová. N které glosy slouží jako dopl ující komentá e nebo výklady ke skutečnostem, o nichž se čtená i dočetli v ukázkách.

N které žák m pomáhají pochopit p ečtený text, jiné je seznamují s dnes již nep íliš známými zvyky či svátky, další slouží jako výklad p írodopisný, d jepisný nebo výchovný. Výklady s p írodopisným zam ením nalezneme p edevším v podkapitole V zahradě, v lese, na horách, kde se díky nim žáci dovídají bližší informace o zví atech, která v ukázkách vystupují. Žák m jsou k dispozici i dopl ující informace z oblasti historie. V postranních lištách si mohou p ečíst zajímavosti o Starom stské mostecké v ži, Národním divadle, o Vikinzích atd.

Další je funkce zábavná a motivační. N které texty psané po okrajích mají podobu anekdot nebo hádanek, jež tematicky souvisí s ukázkami na dané stran .

Okrajové lišty slouží i jako prostor, kde jsou otišt ny „vedlejší“ texty, které dotvá í a rozši ují dané téma nebo umožní čtená i pohlédnout na problematiku z jiného úhlu. Nap íklad na stran 1Ř jsou pov sti o Karlu IV. a Praze, v souvislosti s tím je na okraji strany otišt n vý atek z díla Vita Caroli Quarti.

66

Na stran ŇŘ je pak pro vytvo ení pot ebných souvislostí otišt n text z díla Sv t v obrazech vztahující se k hlavní ukázce o J. ů. Komenském. Často jsou v okrajích otišt ny básn , nap íklad v kapitole M j domov to jsou ukázky ze sbírky J. Žáčka Kolik má Praha v ží. Jde o dobrý zp sob, jak žák m p edstavit i další autory a jejich díla.

SPN

I v této čítance lze nalézt dopl ující texty. Ty ovšem nedosahují takové kvality jako v druhé čítance. Zde se jedná buď o citáty, které uvozují začátek každé kapitoly nebo n kolik doslov , jejich prost ednictvím se sami auto i či jiní spisovatelé vyjad ují k otišt ným díl m či popisují, co je k napsání vedlo atd.

Nap íklad u ukázky Liška Bystrouška by byla nanejvýš vhodná dopl ující informace o operním skladateli L. Janáčkovi nebo o samotné ope e. Ukázka M. Pola Milion by se pro žáky mohla stát zajímav jší, kdyby jim byl poskytnut vhodný text či jiný dopl ující materiál, který by jim tohoto významného muže a jeho činy p iblížil. Nic takového zde ale nenalezneme.

Shrnutí 6.1.11

S ohledem na výše konstatovaná zjišt ní hodnotíme čítanku nakladatelství

S ohledem na výše konstatovaná zjišt ní hodnotíme čítanku nakladatelství

Related documents