• No results found

Počet otázek zam ených na mezisložkové vztahy

Průřezová témata 6.7

V souladu s RVP ZV je požadováno, aby obsahy jednotlivých vyučovacích p edm t byly navzájem propojovány. Jde o to, aby žáci nezískávali jednotlivé informace od sebe odd lené, ale aby byli schopni si tyto v domosti dávat do spojitostí, a tím se vzd lávat v souvislostech.

Smysl a cíl pr ezových témat byl již nastín n v teoretické části práce, v tomto bod se budeme v novat konkrétním p íklad m.

Fraus

Hlavními dovednostmi, které by u žák pr ezové téma Osobnostní a sociální výchova m lo rozvíjet, jsou komunikační schopnosti vedoucí k utvá ení dobrých mezilidských vztah .

Téma mezilidských vztah prochází nap íč celou čítankou nakladatelství Fraus. Mezi ukázkami nalezneme p íklady vztah mezi kamarády ve škole i mimo ni, vztahy d tí a rodič nebo d tí a zví at. Žáci získávají vzory, jak by se m li

vý hova Jazyková vý hova Cekový počet

Počet ozek

Fraus SPN

97

Pro pr ezová témata Výchova demokratického občana a Multikulturní výchova je jedním z klíčových cíl soužití r zných národností ať evropských, či sv tových. K tomu p ispívají ukázky, které popisují tradice a zvyky jiných národ . V čítance nakladatelství Fraus je p edstavována indiánská kultura a tradice v ukázkách Souboj a Válečná čelenka a znamenité činy. S povahou ůngličan a jejich kulturou vtipnou formou seznamuje E. Frynta v básni ůngličané.

Patrná je i návaznost na Environmentální výchovu. K tématu životního prost edí má co íci báse Lidé se p estali smát, O zkáze prales či Auto z pralesa.

Všechny upozor ují žáky na špatné lidské zacházení člov ka s p írodou. Za zajímavý text lze považovat ukázku Malou recenzi na vodu, který by mohl sloužit jako vhodné téma k zamyšlení a diskusi. Ve vysv tlivkách na konci ukázek jsou také žák m vysv tleny pojmy jako eroze p dy, ekologie či klimatolog.

V neposlední ad je v čítance v nována celá subkapitola práv p írod , V zahradě, v lese, na horách, která by m la v žácích probudit zájem o p írodu a její budoucnost. Stálo by za uvážení, zda by se ochran p írody nem ly více v novat otázky a úkoly.

SPN

Zp sob propojování učiva s Osobnostní a sociální výchovou je v této čítance dost podobný, jako v p ípad první analyzované učebnice. Stejn jako v čítance (F) i zde lze v ukázkách nalézt širokou škálu nejr zn jších druh vztah . ů i zde jsou otázky a úkoly, které napomáhají k rozvoji komunikace, podporování dobrých vztah aj. Za vhodný považujeme úkol, kdy mají žáci p evést ukázku o Šalomounovi do dramatické podoby. Jeho pln ní m že vést ke zrodu mnoha situací, které budou muset žáci ešit, budou rozvíjet základní dovednosti pro spolupráci a jist tím dojde i k utužování vztah ve t íd . Tento typ úkolu se jeví jako p ínosný.

V čítance SPN si v souvislosti s pr ezovými tématy Výchova demokratického občana a Multikulturní výchova autor dal za úkol seznámit čtená e s, u nás nejpočetn jší národností menšinou, Romy. Za tímto účelem je zde otišt na pohádka Zrcadlo Rom , ukázka Černá cikánská k že a d ležité jsou

98

i otázky a úkoly, které se k t mto text m vztahují. U druhé zmi ované ukázky máme pochybnosti o její vhodnosti. Tento text m že vyvolat mnoho protich dných pocit a názor . Výchovné a p íkladné je p átelství bílého chlapce s romským. Na druhou stranu si nejsme jisti vykreslením odmítavého chování

„bílých“ občan k Rom m. Ukázka by mohla vyvolat v čtená ích negativní názory a postoje v či majoritní společnosti a i rozpaky mezi romskými žáky. Jist by se v knize V. Halušky daly nalézt p íb hy, které by pro účely literární výchovy byly vhodn jší. Na druhou stranu motivační úkoly a otázky vztahující se k tomuto textu jsou zajímavé a p ínosné.

V této čítance je možno se setkat s prezentací kulturního Ěliterárníhoě d dictví více národ , než je tomu v čítance nakladatelství Fraus. Jsou zde otišt ny ukázky japonského, ruského či n meckého lidového vypráv ní.

Srovnání

V obou čítankách byla shledána návaznost na tém stejná pr ezová témata.

Jsou jimi osobnostní a sociální výchova, výchova demokratického občana a multikulturní výchova. Čítanka nakladatelství Fraus se navíc zda ile v nuje také Environmentální výchov .

Prů ezová témata40

P ítomnost podn tů k rozvoji prů ezových témat v čítance

Fraus SPN

Osobnostní a sociální výchova ano ano

Výchova demokratického občana ano ano

Multikulturní výchova ano ano

Environmentální výchova ano ne

Tabulka 8: Pr ezová témata

40 Nejsou zde zmín na pr ezová témata, která nerozvíjí ani jedna z čítanek.

99

Shrnutí 6.8

Čítanku nakladatelství Fraus hodnotíme dle kritéria:

 výkladové texty jako podn tné a motivující k další samostatné četb .

 metatexty jako mající velký potenciál k rozvoji klíčových kompetencí a očekávaných výstup . P edevším díky komplexnímu a všestrannému zam ení, osobit jšímu p ístupu a tv rčímu pojetí.

 grafickou stránku jako velmi dob e vybavenou. Velkým pozitivem je široká škála užitých obrazových komponent , vytvo ených p evážn pro účely čítanky.

 klíčové kompetence jako dob e vybavenou. Pln p ispívá k rozvoji kompetencí komunikativních, občanských a k učení. Mén pak vybavenou pro rozvoj kompetencí sociálních a personálních, k ešení problému či pracovním.

 očekávané výstupy mající potenciál p ispívat k pln ní v tšiny očekávaných výstup .

 mezip edm tové vztahy jako dostatečn propracované. Zda ilá návaznosti na t lesnou výchovu a p írodopis sv dčí o promyšleném plánu pln ní požadavk RVP ZV.

 mezisložkové vztahy jako nep íliš vybavené, avšak origináln ji zpracované.

 prů ezová témata jako dostatečn a kreativn podporována, a to p edevším v oblasti environmentální výchovy.

Celkov shledáváme čítanku nakladatelství Fraus jako vyhovující požadavk m RPV ZV. Za drobný nedostatek považujeme malý počet podn t k využití mezisložkových vztah .

Zkoumaná čítanka nakladatelství SPN se jeví dle kritéria:

výkladové texty jako mén motivující k další samostatné četb .

 metatexty jako málo podn tné k rozvoji klíčových kompetencí a pln ní očekávaných výstup .

100

grafická stránka jako málo tv rčí. T icet t i obrázk , vytvo ených z p evážné v tšiny jediným autorem nep sobí zajímav ani podn tn .

klíčové kompetence jako dostatečn p ispívající k rozvoji komunikativních kompetencí, jako částečn podn tnou k rozvoji kompetence občanské, sociální a personální, ešení problému či pracovní. ů jako nedostatečn podn tnou pro rozvoj kompetencí k učení.

očekávané výstupy ne pln podn tnou k jejich pln ní. P edevším z d vodu nedostatečné variability ukázek, která neumož uje seznámení s požadovanými literárními druhy a žánry, a odkaz na práci s informacemi.

mezip edm tové vztahy jako nedostatečn vybavenou. Návaznost na pouhé čty i p edm ty se nejeví jako dostačující. Také jejich kvalita nedosahuje vysoké úrovn .

mezisložkové vztahy jako dostatečn rozvinuté a provázané s ob ma zbylými složkami.

prů ezová témata jako nedostatečn podporována. P edevším v oblasti environmentální výchovy.

Celkov shledáváme námi zkoumané části čítanky nakladatelství SPN jako pouze částečn vyhovující požadavk m RVP ZV. Za nejv tší nedostatky považujeme n které zastaralé a nevhodn vybrané ukázky, často se opakující stejné otázky a úkoly, ne p íliš atraktivní ilustrace a jejich malé množství, také nedostatek explicitn vyjád ených odkaz na jiné vyučovací p edm ty.

Návrhy na upravení čítanky 6.9

Jak je z ejmé z p edchozích kapitol práce, čítanka SPN vyhovuje požadavk m RVP ZV jen zčásti. Z tohoto d vodu jsme se v této části pokusili navrhnout n která ešení hlavních nedostatk .

Jisté nedostatky spat ujeme ve výb ru n kterých ukázek. Zcela bychom vypustili ukázky Hatifa a Rychlonohý Džar, z d vodu p ílišné krutosti textu,

101

Pepánek vychovatelem a Za mamutem, tyto ukázky mohou být pro žáky nezáživné. N které ukázky, jinak hodnotného díla, byly vy aty v nevhodných místech, čímž se pro čtená e stávají nesrozumitelnými ĚBoj o ostrově či nudnými ĚD ti kapitána Grantaě.

U otázek a úkolů bylo výtkou nepropojení ukázek s okolním sv tem.

Doporučujeme volit i takové otázky a úkoly, které p im jí žáky zamýšlet se nad d ním v jejich okolí. Namíst je i doporučení týkající se v tší originality t chto metatext , jichž je místy p íliš mnoho a tento vysoký počet p ispívá k jejich častému opakování.

V rámci grafického zpracování navrhujeme navýšit počet ilustrací a zárove vybrat takový obrazový doprovod, který by byl pro žáky atraktivn jší než ten dosavadní, tedy více originálních ilustrací, využití fotografií atd.

Pro dosažení očekávaných výstupů navrhujeme navýšení úkol zabývajících se prací s informačními zdroji. Domníváme se, že jde o jeden z nejd ležit jších bod této oblasti, který je málo podporován. Žáci by m li um t pracovat s r znými encyklopediemi a v neposlední ad také s internetem. Druhým, závažn jším nedostatkem je absence ukázek dramatu a pom rn malá variabilita prozaických literárních žánr . Jist by nebylo na škodu pro odlehčení otisknout ukázku komiksu, anekdoty úryvek divadelní hry.

Zásadní výhrady shledáváme u nízkého počtu napln ní explicitních mezip edm tových vztahů. Jsme toho názoru, že literární výchova nabízí vhodný prostor pro nenásilné využití takovýchto odkaz , a proto by se nem ly objevovat jen sporadicky. Ty by mohly být zahrnuty do otázek a úkol . V tším p ínosem by mohla být určitá grafická odlišnost, nap íklad odlišná barva textu, umíst ní pod čarou apod.

Posledním nedostatkem bylo nevyhovující množství odkaz na prů ezová témata. I zde se domníváme, že by se m l navýšit. Stačí se zamyslet nad určitými souvislostmi, které by byly podpo eny vhodnými otázkami a úkoly.

Nedostatečné množství aktivit na podporu skupinové práce by m lo být napraveno v obou čítankách.

102

Návrhy na úpravu kapitoly staré příběhy z Čech a Moravy 6.9.1

Jsme si v domi, že poukazujeme-li na nedostatky, m li bychom navrhnout vlastní ešení daného problému. K tomuto účelu jsme vybrali kapitolu Staré p íb hy z Čech a Moravy, která má podle našeho názoru velký potenciál pln korespondovat s požadavky, které byly v této práci stanoveny.

Pro odstran ní nedostatk jsme se rozhodli vypracovat návrh, jak by mohla být tato kapitola upravena. Využity jsou n které p vodní čítankové texty, které jsou dopln ny novými ukázkami a dopl ujícími metatexty a ilustracemi. Zcela bychom vyškrtli ukázky Durynk a Neklan a O Ječmínkovi, a to z toho d vodu, že zcela nezapadají do upraveného tematického pojetí kapitoly.

Pro uvedení kapitoly zle využít vstupního textu Jiráskových Starých pov stí českých, který je k tomuto účelu vhodn vybraný. Na n j by navázala Pov st o Libuši a P emyslovi z knihy Z. ůdla, J. Černého a J. Kalouska Obrázky z českých d jin a pov stí. Tato ukázka poslouží nejen jako text ke čtení, je také nástrojem k rozvoji čtená ské gramotnosti, kdy žáci musí v novat pozornost tomu, co čtou a jak na sebe jednotlivé části navazují. V záv ru této ukázky by v tabulce m li žáci obrázky očíslovat tak, jak jdou správn za sebou.

Následuje ukázka O staviteli Karlova mostu, která jednak dodržuje časovou linii ukázek, jednak spadá do tematického okruhu stará Praha. S tímto textem se nabízí další téma, a tím jsou nadp irozené bytosti. V této části lze v návaznosti na nadp irozené bytosti plynn p ejít k ukázkám Vodník a Polednice a M síčná noc, které jsou v čítance použity. Otázky a úkoly za ukázkou O staviteli Karlova mostu by m ly žáky p im t k zamyšlení se nad českými tradicemi a pokusit se o souvislý spisovný projev. Druhá část otázek a úkol je spojena s nadp irozenými bytostmi.

Primárn je zam ena na práci s internetem. Žáci mohou být rozd leni do skupin a práce m že probíhat skupinovou či kooperativní výukou. Dochází k propojení s hudební a občanskou výchovou a p esah m do pr ezových témat, konkrétn Osobnost a sociální výchova.

Následuje ukázka O Bruncvíkovi. Její funkcí je plynulý p echod od historie Prahy k historii národní. V návaznosti na státní znak se v otázkách a úkolech mají žáci zamyslet nad tím, co dalšího je pro náš stát typické a zda své symboly mají

103

i ostatní státy. Tímto navazujme mezip edm tové vztahy s d jepisem, občanskou výchovou i zem pisem. Dále rozvíjíme body pr ezových témat Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech, Multikulturní výchova a v neposlední ad Osobnostní a sociální výchova.

Poslední ukázkou Blaník p echázíme k problematice češství a vlastenectví, čímž vedle navazování mezip edm tových vztah a odkaz na n které z pr ezových témat napl ujeme i požadavek na rozlišení základních literárních pojm .

Díky brilantní h e s jazykem, kterou zde auto i hry uplatnili, se otázky a úkoly vztahující k této ukázce dotýkají i jazykové výchovy.

Kapitolu zakončují otázky a úkoly, jejichž smyslem je dát získané informace do souvislostí. Proto se zde objevují úkoly propojující témata p edešlých ukázek.

V souvislosti s Blaníkem je p ipomínána i hora íp a legendy o ní. K Praze se vracíme prost ednictvím stavebního kamene ze zmi ované hory. Žáci mají na map vyhledat místa, se kterými se seznámili. Celou kapitolu mají žáci ukončit vlastním nastudováním n které z legend vztahující se k jejich okolí, p ičemž jim jsou doporučovány knihy V. Hulpacha.

Pracovní list je dopln n n kolika ilustracemi, které by svou rozmanitostí m ly podpo it pozitivní vnímání žák . Stejn tak bylo použito i n kolik glos, které poskytují dopl ující informace.

104

7 ZÁVĚR

Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda dv nejpoužívan jší čítanky jsou sestavenyvsouladus požadavky, kteréna nov vydávané učebniceklade RVP ZV.

Z bod , které jsme si stanovili jako kritéria hodnocení, vyplývají dv základní otázky- zda čítanky respektují žáky, pro které jsou primárn sestavované a zda vychází vst íc pedagog m p i dosahování výchovn vzd lávacích cíl , které na n klade systém kurikulárních dokument .

Rozsah práce neumož uje analyzovat víc publikací, proto jsme vybrali pouze dv . Z dotazníkového šet ení vyplynulo, že nejužívan jší čítanky jsou z nakladatelství Fraus a SPN. První analyzovanou čítankou je tady 1. vydání čítanky nakladatelství Fraus Čítanka: učebnice pro 6. ročník základních škol a primu víceletého gymnázia autorek Ladislavy Lederbuchové a Evy Beránkové.

V p ípad čítanky nakladatelství SPN jsme zvolili ň. rozší ené vydání čítanky Čítanka pro základní školy od Josefa Soukala z roku 2007. ů protože se stále na mnoha školách učí i z druhého vydání čítanky SPN vydané roku 1řř6 podrobili jsme menší komparaci toto starší vydání.

Prokoupinovýchučebnicseškolyrozhodujíp edevšímzd vodu modernizace učebních pom cek, které zkvalitní výchovn vzd lávací proces. P i porovnání druhého a t etího vydání čítanek nakladatelství SPN jsme došli k následujícím záv r m. Pozitivn hodnotíme pevn jší vazbu publikace a p edevším zlepšení p ehlednosti čítanky, která byla ovlivn na zv tšením písma a ádkování, ale také barevnýmodlišením jednotlivýchkapitol.Tím alenaše post ehytýkající sezm n sm ujícíchklepšíprácisčítankoukončí.Zm nynázv kapitolutvá ímylný dojem, žedošlokjejichúprav čicelkovéobm n .Veskutečnostip ibylapouze jednanová kapitola. Ve zbytku jde o pouhou hru se slovy. Také oddíl Pro srovnání by si zasloužil dopln ní.Vn mdoporučovanéknihym žemerozd litdot ískupin. První skupinu tvo í ty knihy, které byly doporučovány již ve starším vydání, v druhé skupin jsou knihy, které již do nové čítanky nebyly za azeny, t etí skupinu tvo í hrstka novinek. Také autorské medailonky vmnoha p ípadech postrádají nov jší

105

informace. Uživatelé Ň. vydání m li často p ipomínky41 k p ílišné délce text , p ičemžtynejdelší ve3.vydáníz stalybezezm n.Aniproblematikouilustracíse autorp ílišnezabýval.Místosnahyozpest enínahradiloriginálníobrázkyvýtvory hlavníhoilustrátoraJ. Petráčka.P estoževydáníodsebed líjedenáctlet,autormohl vyhov tpožadavk mučitel ,toneučinil,atakdošlopouze k vizuálním zm nám.

Hlavní část práce se zabývala analýzou a porovnáváním čítanek Fraus a SPN.

Zásadnírozdílmezit mitodv mapublikacemishledáváme ve schopnosti motivovat žáky k četb . Jak bylo n kolikrát v práci zmi ováno, jedním z hlavních cíl literární výchovy, potažmo čítanek, je vzbudit v žácích zájem o četbu a literaturu.

Nebudou-li žáci dostatečn stimulováni a motivováni, budou si cestu k literatu e a četb hledat velice složit . V neposlední ad u nich nedojde k rozvoji pot ebných kompetencí a nebude dosaženo požadovaných očekávaných výsledk .

Podle J. Mareše42 motivují kpráci stextem pot eby poznávací, sociální a výkonové. Ovšem i samotná podobatextu astruktura učebnice hrají vmotivaci neodmyslitelnou roli. Proto jsme se zabývali i grafickou stránkou, ukázkami, metatextyanavícjsmesezam iliinaodkazynadalšívyučovacíp edm ty. Základní kritériaanalýzybylastanovenadlepožadavk RVP ZV. Jsoujimirozvojklíčových kompetencí,napln níočekávanýchvýstup neboodkazynapr ezovátémata.

Výsledky analýzy uskutečn né podle t chto kritérií jasn dokládají, že čítanka nakladatelství Fraus t mto požadavk m odpovídá. Nejenže autorky dokázaly vedle sebe poskládat jak obrazové, tak literární ukázky vysoké hodnoty, zárove p i jejich prezentaci nezapomínaly na mentální možnosti a zájem žák , kterým je čítanka určena. Její povedené grafické zpracování, dopl ující poučné i humorné texty mohou být vhodnou motivací pro její uživatele.

P estože autor J. Soukal na obalu čítanky uvádí, že jeho kniha je zpracována podle RVP ZV, na základ výsledk naší analýzy shledáváme, že t mto požadavk m zdaleka neodpovídá. Domníváme se, že tato čítanka nedokáže v žácích vzbudit dostatečný vztah ke čtení, naopak její nedostatky mohou vést k nezájmu d tí o četbu.

41 POKORNÁ, I. pozn. 1Ň, S. 115.

42 ČÁP, J. MůREŠ, J. Psychologie pro učitele. 1. vydání. Praha: Portál, Ň001. s. 47ř.

106

8 POUŽITÉ ZDROJE Literatura

8.1

1. BůRT KOVÁ, J., ZEMAN, J. Co a jak do čítanek ĚK otázce výb ru a funkce čítankových ukázekě. Český jazyk a literatura. 1992-1řřň, roč. 4ň, č. 5-6, s. 97-104. ISSN 0009-0786.

2. BREZINA, I. Stavíme nový sv t aneb prom ny české čítanky. Revolver Revue. 1řřŘ, č. ňŘ, s. Ň67-312. ISSN 1210-2881.

3. ČÍKOVÁ, D. Pohled žák na dnešní pojetí hodin českého jazyka s d razem na gramatiku a literární výchovu. Slovo a obraz v komunikaci s dětmi.

Ostrava: Universitas, 2008. s. 90-98. ISBN 978-80-7368-492-1.

4. GEBHARTOVÁ, V. Současné čítanky jako specifické antologie literatury.

Současnost literatury pro děti a mládež. Liberec: Technická univerzita, 2006. ISBN 80-7372-139-2.

5. HOLůSOVÁ, T. Anketa k užívaným učebnicím českého jazyka a literatury na Ň. stupni základních škol. Český jazyk a literatura. 2002-Ň00ň, roč. 5ň, č.

5, s. 209. ISSN 0009-0786. zam ením na čítanky pro 6. ročníkě. Český jazyk a literatura. 2003-2004, roč. 54, č. 1, s. 1. ISSN 0009-0786.

10. LEDERBUCHOVÁ, L. K čítankám na Ň. stupni základní školy Ěse zam ením na čítanky pro 6. ročníkě. Český jazyk a literatura. 2003-2004, roč. 54, č. Ň, s. 5ň. ISSN 0009-0786.

11. LEDERBUCHOVÁ, L. Čtená ská zkušenost žáka jako didaktický prekoncept. Komunikace a výuka českého jazyka a literatury. Brno:

Masarykova univerzita, 2008. s. 81-88. ISBN 978-210-4533-0.

12. Mů ÁK, J., KNECHT, P. Hodnocení učebnic. Brno: Paido, 2007. s. 141.

ISBN 978-80-7315-148-5.

107

13. Mů ÁK, J., ŠVEC, V. Výukové metody. Brno: Paido, 2003, s. 219. ISBN 80-7315-039-5.

14. MOKRES, František. Školská ohlédnutí: kouzlo starých čítanek. Rodina a škola. Ň00ň, č. ň, s. 15. ISSN 00ň5-7766.

15. NOGOVÁ, Mária; BÁLINT, Ludovít. Systém kritérií na hodnotenie kvality učebníc. Pedagogická revue. Ň006, roč. 5Ř, č. 4, s. ňň6-350. ISSN 1335–

1982.

16. PETERKA, J. Teorie literatury pro učitele. Praha: Univerzita Karlova v Praze – PF, 2001. s. 287. ISBN 80-7290-045-5.

17. POKORNÁ, I. Výzkum čítanek pro 6. ročník ZŠ a primu víceletého gymnázia. Pedagogická orientace. Ň00ň, č. Ň, s. 114-119. ISSN 1211-4669.

18. POKORNÁ, I. Nejužívan jší čítanky pro 6. ročník ZŠ. Učitelské noviny.

Ň00ň, roč. 106, č. Ň7. s. Ň4. ISSN 0139-5718.

19. POKORNÁ, I. Jak vybíráme čítanku pro šestý ročník ZŠ? Komenský. 2003, roč. 1ŇŘ, č. Ň. s. 1ř. ISSN 0323-0449

23. PR CHů, J. Učebnice: Teorie a analýzy edukačního média. Brno: Paido, 1998. ISBN 80-85931-49-4.

24. E ICHOVÁ, Vlasta. K. ů. Vina ický a počátky formování české čítankové tradice. In: Studia Philologica 2. Olomouc: Univerzita Palackého, 1991, s. 107-115. AUPO, fac. paed. Philologica XII.

25. E ICHOVÁ, V. Výchova čtenáře v české počáteční škole (1774-1948).

108

28. SLůM NÍK, F. K d jinám čítanek. Komenský. 1ř04. roč. ňŇ. č. Ň4.

29. STROMŠÍKOVÁ, ů., SEDLÁKOVÁ, H., SLOUKů, V. Čítanka pro sedmý postupný ročník. 4. vyd. Praha: SPN 1957.

29. STROMŠÍKOVÁ, ů., SEDLÁKOVÁ, H., SLOUKů, V. Čítanka pro sedmý postupný ročník. 4. vyd. Praha: SPN 1957.

Related documents