• No results found

Napln ní očekávaných výstup v čítankách

89

Mezipředmětové vztahy 6.5

Prolínání informací z jednotlivých p edm t je, jak již bylo mnohokrát ečeno, jedním z hlavních požadavk novodobého vzd lávání. Toto propojování pomáhá žák m k lepšímu a snazšímu pochopení prezentovaných poznatk . Krom toho mezip edm tové vztahy p ispívají k rozvoji v tšiny klíčových kompetencí.

V obou čítankách byly nalezeny mezip edm tové vztahy k p edm t m:

d jepis, hudební výchova, výchova k občanství a zem pis. Čítanka ĚFě navíc propojuje čtená ovy poznatky i s p írodopisem, t lesnou a výtvarnou výchovou.

Fraus

Vedle samotných ukázek to jsou p edevším postranní lišty a oddíl Hledání souvislostí, které slouží v této čítance k odkazování na další vyučovací p edm ty.

V postranní lišt lze nalézt dopl ující texty nebo otázky, které dokreslují dané téma hlavní části učebnice a současn odkazují na n který z dalších vzd lávacích obor . Oddíl Hledání souvislostí má za úkol nejen propojit získané čtená ské zkušenosti mezi sebou ale také je spojit s osobními zážitky či zkušenostmi z vlastního života. Cílem je prolnutí literatury s aktuálními tématy. Bezesporu nejv tší výhodou učebnic vydavatelství Fraus v rámci mezip edm tových vztah je možnost práce s elektronickou učebnicí, která umožní učiteli plynule p echázet do učebnic dalších p edm t , s jejichž náplní ukázky souvisí.

Provázanost čítanky Fraus s d jepisem byla pom rn obsáhle konstatována již v kapitole, která byla zam ena na klíčové kompetence. Ve zkratce jen p ipomínáme, že celá kapitola Můj domov vychází z provázanosti s tímto vyučovacím p edm tem. Mimo to jsou s d jepisem úzce spojeny ukázky Zub i, báse První malí a s nimi i související ilustrace a metatexty v lištách.

S hudební výchovou je čítanka propojena jak ukázkami, tak dopl ujícími texty. Díky otázkám a úkol m se žáci seznamují i s dalšími jeho operami a v souvislosti s ním se dozvídají i o festivalu Pražské jaro. Dále je v knize otišt n notový záznam, podle kterého si ve t íd mohou žáci zahrát a zazpívat n kterou z lidových ukolébavek. Úkoly žáky vybízejí, aby si zazpívali n které ze známých písní. V publikaci jsou také otišt ny texty lidových i populárních písní, které si

90

žáci mohou b hem hodiny poslechnout, nap íklad lidové písn z r zných kout republiky. Píse Když se zamiluje k nebo Sk ivánku náš, v nebi naho e odkazují i na hudbu Voskovce a Wericha a českou muzikálovou tvorbu.

V neposlední ad je možnost si na doprovodném webovém portálu pustit n které z t chto písní v audio verzi.

S výchovou k občanství souvisí celá subkapitola Můj domov korespondující s tematickým celkem učiva Naše vlast, které má u žák rozvíjet vlastenectví, zájem o d jiny státu atd. Dalším tematickým celkem tohoto p edm tu jsou mezilidské vztahy a i toto téma je v čítance literárn zpracováno. Hlavním pojítkem v tšiny ukázek z kapitol Za dobrodružstvím a Nevšední příběhy je p átelství a vztahy mezi lidmi. Žáci by m li získat správné vzory chování, které jim nyní i v budoucnosti pomohou získávat nová p átelství a ešit r zné interpersonální situace. V tomto sm ru je velice zajímavá ukázka Ze starého deníku. P estože je p es sto let stará, má nadčasové poslání a je odrazem lidských povah a chování. Čtená i se setkají s n kolika typy lidí, které by m ly sloužit jako vzor nebo jako odstrašující p íklady. Jako p íklad v elých mezilidských vztah se nabízí ukázka Kamarádi, nerozlučného p átelství Ronja, dcera loupežníka nebo Ježek v kleci. V nabídce této čítanky je mnoho dalších ukázek, které se k tématu mezilidských vztah výborn hodí.

V obou čítankách se zem pisné úkoly v p evážné mí e týkají práce s mapou.

V čítance nakladatelství Fraus mají žáci najít nap íklad - kudy protéká eka Mississippi, kde je Lešno aj. Další úkoly vztahující se k zem pisu jsou ty, u nichž se žáci snaží vysv tlit r zné pojmy, nap . co je azimut, buzola a jiné pom cky do p írody nebo vyhledávají informace o státech. Jako dobrý nápad se jeví mapa Zem koule v záv ru knihy, na které jsou zvýrazn né státy, ze kterých pocházejí auto i všech otišt ných ukázek.

P ínosem čítanky pro propojení se vzd lávací oblastí p írodopis jsou p edevším naučné texty v postranních okrajích. Tyto texty jsou často p evzaty z d tských encyklopedií, jako jsou Ptáci, Naši denní motýli a další. Považujeme za dobrý nápad otišt ní ukázek z krásné a naučné literatury vedle sebe. Žáci mohou texty mezi sebou porovnávat, hledat jejich základní rysy aj.

91

Ukázka z knihy E. Basse Klapzubova jedenáctka, dále fotografie Ronalda Luise Nazaria de Lima, známého jako Ronaldo nebo otázky pod touto fotografií vztahující se ke kopané propojují literaturu s t lesnou výchovou.

Protože je výtvarná výchova p edm t, jehož hlavním prvkem je smyslová citlivost, rozvoj estetického vnímání aj., jeho vztah s čítankou je postaven p edevším na nonverbálních prvcích. Díky fotografiím známých a um lecky vysoce hodnocených d l si žáci mohou ud lat jasnou p edstavu o r zných stylech či malí ských technikách. Jedná se nap íklad o obraz Koncert v Tuilleriích, Vltava u Klecan, Otava či obrazy Zde ka Buriana.

SPN

Navazování mezip edm tových vztah je v čítance SPN odkázáno pouze na vybrané ukázky či otázky a úkoly. Učitel je odkázán na své znalosti a schopnosti propojovat p ečtené texty. Na druhou stranu, propojování ukázek vsazených do historie či na území jiných zemí a sv tadíl se souvisejícími p edm ty není tak složité jako v jiných p edm tech.

V čítance SPN na d jepis odkazují pouze ukázky z díla Staré pov sti české, Za mamutem či Milion. P estože je v t chto p ípadech provázanost ukázek, otázek a úkol s d jepisem nasnad , a nabízí se široká škála mezip edm tových odkaz , autor této nabídky využil minimáln .

Oproti druhé publikaci nám čítanka nakladatelství SPN mnoho p esah do hudební výchovy neposkytuje. Je možno nalézt pouhé t i úkoly týkající se tohoto p edm tu. Dva z nich se týkají poslechu písní a t etí hudební úkol je podobný, s tím rozdílem, že tentokrát si žáci mají notoricky známou lidovou píse zazpívat sami. Takto vypracované p esahy se jeví jako neoriginální a nepromyšlené.

Výborn zvolenou ukázkou je Liška Bystrouška R. T snohlídka. Potenciál tohoto textu však nebyl využit. Mohlo od n j být odvozeno mnoho zajímavých aktivit, které by žák m mohly p iblížit známého českého skladatele nebo další hudební díla. J. Soukal této možnosti nevyužil a jedinou tematickou návazností na ukázku byl již zmi ovaný poslech části Janáčkovy opery.

V této čítance je p esah do výchovy k občanství založen pouze na prezentaci r zných lidských stereotyp a jejich chování k okolí. Úryvek Domov pro

92

Marťany, je textem, ve kterém jsou mezilidské vztahy vybarveny se všemi klady i zápory. S výchovou k občanství souvisí i ukázka Černá cikánská k že, která líčí p átelství dvou chlapc odlišné národnosti. Oce ujeme tuto myšlenku, ovšem po p ečtení této ukázky p evážil názor, že není p íliš vhodným textem do čítanek na základních školách. Od vodn ní tohoto postoje je popsáno v jiném bod diplomové práce.

Mezip edm tové vztahy se zem pisem jsou rozvíjeny p edevším na základ vyhledávání v mapách. Takových úkol je zde 11, což nesv dčí o p ílišné originalit . Nejčast ji kladená otázka z oblasti zem pisu je: Ukažte na map sv ta/České republiky místo, kde se p íb h odehrává. Stejn jako uživatelé čítanky ĚFě, u SPN žáci mají vyhledávat informace o cizích státech.

Srovnání

V celkovém hodnocení jsme se zam ili pouze na komponenty, které p ímo odkazují na jiné p edm ty. Nebrali jsme v úvahu ukázky, které jsou samy o sob jasným odkazem k dalším p edm t m, ale není to jejich primární funkce.

Na základ prezentovaných poznatk , lze íci, že v otázce mezip edm tových vztah učebnice nakladatelství Fraus značn p edčila čítanku SPN. To dokládá tabulka 5, ze které lze vyčíst p esahy obou čítanek do jednotlivých vzd lávacích obor . V čítance nakladatelství Fraus si sami žáci díky postranním lištám mohou povšimnout spojitosti probíraného tématu, událostí, okolností, osob s jiným vyučovacím p edm tem. Učitelé nemusí vymýšlet odkazy na další p edm ty, ani si nemusí p ipravovat další pom cky.

93 Vzd lávací obor

Uplatn ní mezip edm tových vztahů čítanek

Fraus SPN

D jepis ano ano

Hudební výchova ano ano

P írodopis ano ne

T lesná výchova ano ne

Výchova k občanství ano ano

Výtvarná výchova ano ne

Zem pis ano ano

Related documents