• No results found

Množství a poměr neverbálních složek 6.2.3

Tato část práce je zam ena na zhodnocení pom ru verbálních a neverbálních Ěobrázkovýchě složek učebnic. Touto neverbální složkou jsou myšleny výhradn ilustrace nikoliv piktogramy či doprovodné obrázkové symboly.

V tšina ilustrací má tvar pravidelného čty úhelníku, u t ch obrázk , u nichž tomu tak není, byla jejich plocha m ena tak, jako by byly čty úhelníkem orámované. Díky tomuto zjednodušení došlo k nepatrným nep esnostem, které vyzn ly ve prosp ch čítanek.

Fraus

Jednastránkačítanky(F) zabírá 460,8 cm², p ičemž nebyl započítán horní ani dolní okraj. V této části práce prezentujeme pouze zjišt né výsledky. Jednotlivé nam enéhodnotyadílčívýpočtyjsoukdispozicivP íloze č.1.

Pro výpočet byla použita hlavní část čítanky Ěstr. ř–204), tedy část s otišt nými ukázkami. Na t chto 1ř6 stránkách je celkem ŇŇ5 obrázk . Celková plocha všech obrázk tvo í 11197 cm², tedy 12,4% plochy analyzované části čítanky. Z tohoto pom ru, je patrné, že na každé stránce nalezneme obrázek Ěp esn ji 1,Ň obrázku na stránkuě.

224

31

8 26

216

5 0

50 100 150 200 250

Fraus SPN

Celkový počet ilustra í Účelové ilustra e Origi ál í ilustra e

71 SPN

Plocha jedné stránky bez okraj má 266,5 cm². V této části práce budou prezentovány pouze výsledné hodnoty, dílčí m ení a rozpisy ploch jednotlivých ilustrací spolu viz P íloha č. Ň.

Na 189 stránkách této čítanky, bylo otišt no pouze ň1 ilustrací, což tvo í 4,9%

celkové plochy. Obrázky jsou vytišt ny v pr m ru na každé šesté stránce. Jak již bylo výše zmín no, v tšina ilustrací byla vytvo ena pro pot eby čítanky.

Shrnutí 6.2.4

Pro lepší p ehlednost jsme využili grafického znázorn ní (viz graf č. ŘGraf 8). P estože v čítankách nejsou kapitoly stejné, svým tematickým zam ením se do značné míry shodují, jak již bylo zmín no v p edchozí části práce. Obsah čítanek tak lze rozd lit do čty tematických oddíl . První skupina byla pojmenována Historie, a to z toho d vodu, že z obou čítanek sem byly za azeny kapitoly s d jepisnou tematikou. Z čítanky ĚFě jde o celou první kapitolu, z čítanky nakladatelství SPN se jedná o první dv části. Druhý oddíl byl pojmenován Za dobrodružstvím. V rámci SPN jsou zde počítány obrázky z kapitol Křížem krážem a Po stopách odvahy, z čítanky Fraus to jsou ilustrace ze subkapitoly Nebezpečí. T etí analyzovaná složka byla nazvána Svět lidí a svět zvířat, kde je pracováno s ilustracemi ze stejnojmenné kapitoly v čítance SPN a ze subkapitoly V zahradě, lesa, na horách z čítanky ĚFě. Čtvrtá oblast je Dětský svět, kam z SPN spadají kapitoly Dětskýma očima a Maléry a patálie a z (F) Ve škole, doma a mezi kamarády.

Jak je možné z grafu č. ŘGraf 8 vyčíst, počet obrázk v čítance nakladatelství Fraus je mnohem vyšší, než v učebnici SPN. Celkov je v čítance SPN sedmkrát mén obrázk , než v čítance nakladatelství Fraus. D ležité je podotknout, že tato úm ra se pln nezrcadlí v celkovém procentuálním vyjád ení neverbálních komponent . A to z d vodu v tší plochy jednotlivých ilustrací v čítance SPN.

V ní mají obrázky v pr m ru 7ř cm², kdežto obrázky v čítance ĚFě jen 4ř cm².

72

Graf 8: Podíl obrázk v jednotlivých tematických celcích

Pro úplnost je t eba zmínit i skutečnost, že v čítance ĚFě je pouze dvacet čty i stránek bez ilustrace. Naproti tomu v čítance nakladatelství SPN nalezneme až

Klíčové kompetence k učení, k řešení problémů a kompetence 6.3.1

pracovní

Z toho d vodu, že nápl kompetencí pracovních lze v rámci této práce chápat jako práci duševní, shodují se požadavky na rozvoj takovýchto schopností v mnohém s kompetencemi k učení, a proto jsme tyto dv zdánliv odlišné kompetence spojili do jednoho bodu. Kompetence k učení se v mnoha bodech shodují s požadavky kompetence k ešení problému, takže i tyto jsou za azeny do tohoto bodu.

Jak už bylo v teoretické části práce zmín no, pat í do této oblasti dovednost žák vyhledávat a t ídit informace. Ty následn uvád t do souvislostí a propojovat s poznatky z r zných vzd lávacích oblastí a využívat k hledání ešení daných

Historie Svět lidí a zvířat Dětský svět Za

do rodružství Celkový počet ilustra í v číta ká h Fraus SPN

73

problém . Nemén d ležitým bodem je ochota v novat se dalšímu studiu a celoživotnímu vzd lávání. Žáci by m li být vedeni k pozitivnímu vztahu k literatu e. Všechny tyto schopnosti a dovednosti pomohou žák m v dalším osobním rozvoji. Správn sestavená čítanka by m la p ispívat k p stování t chto dovedností.

Fraus

V rámci propojení informací z jednotlivých p edm t lze konstatovat, že tato čítanka je jednou z nejlépe zpracovaných na našem trhu. Nap íklad v rámci p írodopisu jsou po stranách otišt ny medailonky popisující n které ptáky či motýly. Pro výchovu k občanství jsou p ínosné informace týkající se národních zvyk či tradic. Nejvíce ovšem čítanka umož uje propojení v domostí v oblasti d jepisu. V knize jsou v novány samostatné podkapitoly J. ů. Komenskému či Karlu IV., ve kterých se čtená dozvídá o jejich život či díle. Další osobností, kterou čítanka žák m p edstavuje, je B. Smetana. V kapitole Národ sob jsou otišt ny dv ukázky, jejichž úst ední postavou je práv tento skladatel a n kolik dalších text , které jsou s jeho osobou spjaty. Toto tematické d lení text umož uje žák m propojit získané v domosti s hudební výchovou, a tím si utvá et ucelený pohled na sv t okolo.

Vyhledávání a t íd ní informací v hodných pro ešení problémů, jsou další body této kompetence, které u žák čítanka bezesporu rozvíjí, a to z p evážné části oddílem Hledání souvislostí. Zhruba dvacet p t otázek z celkových sto t iceti je zam eno na oblast schopností a znalostí.

Dalším bodem spadajícím mezi klíčových kompetencí k učení je žákova ochota v novat se dalšímu studiu a celoživotnímu učení. Pro dosažení tohoto cíle jsou d ležité p edevším vhodn vybrané ukázky, ale nemén d ležitá je také nabídka dalších podobných knih. V čítance nakladatelství Fraus jde o rubriku Můžete si přečíst, kde jsou d tskému čtená i nabídnuty zajímavé knihy, které by rozhodn v žácích m ly vzbudit nadšení pro četbu. Čítanka vychází v tomto sm ru svým uživatel m vst íc i tím, že v každém tematickém okruhu je otišt no více ukázek, než lze b hem školního roku p ečíst, tím čtená m nabízí texty pro samostatnou četbu.

74

Slovníček literárních pojm , který je k dispozici pouze v čítance ĚFě p edstavuje další zp sob, kterým lze dosáhnout rozvoje klíčových kompetencí k učení. Díky n mu si žáci mohou v rámci hodiny, ale i samostatn , vyhledávat, a tím t ídit rozši ovat informace o literatu e aj.

SPN

Propojování informací a znalostí v knize J. Soukala postrádáme. Jediným odkazem na získané v domosti je úkol, kdy mají žáci porovnat dnešní život a život v dob kamenné. J. Soukal zde konkrétn vybízí, aby využili poznatk z hodin d jepisu. Vhodná pro takovéto zpracování by mohla být nap íklad kapitola Staré příběhy z Čech a Moravy. Také ukázka Milion Marca Pola by byla pat ičným tématem pro další zpracování a využití. Ke škod žák je postavám v nována nepom rn menší pozornost než u osobností v druhé čítance.

Co se týče vyhledávání a t íd ní informací vhodných pro ešení problémů, v učebnici SPN je to osm úkol z celkových sto šedesáti t í. P ičemž čty i úkoly p ímo odkazují na učebnici Literární výchova, čímž je žák m práce dost ulehčená.

Čítanka nakladatelství SPN motivuje své uživatele k samostatné četb stejn jako druhá čítanka v tším počtem ukázek, i když ne v tak velkém množství, a stejn tak i oddílem Pro srovnání, kde jsou žák m nabízeny další knihy pro domácí čtení.

Namísto slovníčku literárních pojm mají uživatelé této čítanky k dispozici učebnici Literární výchova, ve které jsou nejen literární termíny, ale také životopisy, či další ukázky autor , otišt ných v čítance.

Srovnání

Kompetence k učení v určité mí e spl ují ob analyzované čítanky. To se týká p edevším snahy vytvá et u žák pozitivní vztah k učení a čtení či schopnost vyhledávat a t ídit informace. P ičemž čítanka ĚFě umož uje svým uživatel m širší pole zájmu, a to ať se jedná o výb r text ke čtení či využití r zných informačních zdroj . K tomuto bodu se vztahuje graf č. ř, který zobrazuje celkové množství úkol , které žáky nutí pracovat s variabilními zdroji informací.

75

Graf 9: Úkoly zam ené na vyhledávání a t íd ní informací

Za klíčový požadavek tohoto oddílu kompetencí lze považovat to, že žáci dokáží uvád t v ci do souvislostí a vzájemn propojovat v domosti z r zných vzd lávacích oblastí. Osvojení t chto schopností jim nabízí p edevším čítanka ĚFě.

ůutor SPN této oblasti nev noval dostatečnou pozornost.

Klíčové kompetence komunikativní a personální 6.3.2

Fraus

Díky otázkám a úkol m, které po žácích vyžadují souvislé výpov di, na které ve t íd navazují jednotlivé reakce a diskuse, plní čítanka p evážnou část schopností a dovedností, které spadají pod tyto kompetence. Porozum ní r zným typ m text a záznam se žáci učí díky variabilit ukázek, velkým p ínosem jsou básn , nad jejichž obsahem musí žáci p emýšlet. Na rozdíl od druhé čítanky, tato na základ otázek a úkol žáky n kolikrát vybízí k práci s internetem, čímž napl uje bod, kdy na konci základního vzd lávání žák:

využívá informační a komunikační prostředky a technologie pro kvalitní a účinnou komunikaci s okolním světem

SPN

P estože J. Soukal v záv rečné části učebnice neuvádí klíčové kompetence komunikativní mezi t mi, které jeho publikace rozvíjí, jsme toho názoru, že čítanka nakladatelství SPN tyto kompetence podporuje a v další části práce, bude toto tvrzení podloženo získanými fakty.

14 3

Úkoly za ěře é a vyhledává í a třídě í i for a í

Fraus SPN

76

Uživatelé čítanky nakladatelství SPN, stejn jako uživatelé druhé knihy, se na základ otázek a úkol učí souvisle a smyslupln vyjad ovat nebo na vy čené výpov di reagovat. I zde se setkávají s r znými typy text a záznam , postupn je rozpoznávají a snaží se jim porozum t. Variabilita text je značn omezená, nalezneme zde výhradn ukázky z krásné literatury.

Zvýše uvedenéhose tedydomníváme, že klíčové kompetencekomunikativní čítanka nakladatelství SPN rozvíjí, a tudíž by nem ly chyb t vjejím záv rečném výčtu.

Srovnání

V obou čítankách se setkáváme s úkoly, zam enými na formování myšlenek či názor . Žáci se učí vhodn reagovat, což je základem komunikace. Mimo to také samotnou četbou ukázek dochází ke komunikaci. Jde o komunikační vztah mezi čtená em a textem, potažmo mezi čtená em a autorem. Co se týká variability užitých text , v čítance nakladatelství Fraus jsou k dispozici texty krásné literatury, publicistické a populárn naučné. ůutor druhé publikace svým čtená m nabízí pouze texty krásné literatury.

Čítanka ĚFě i v této oblasti nabízí svým uživatel m o n co pest ejší materiál a to p edevším v rámci variability zprost edkovaných text .

Pro v tší p ehlednost jsme naše záv ry zanesli do tabulky 2.

Rozvíjené body kompetence komunikativní Čítanky

Fraus SPN reaguje, účinn se zapojuje do diskuse, obhajuje sv j názor a vhodn argumentuje

kvalitní a účinnou komunikaci s okolním sv tem ano ne

Tabulka 2: Rozvíjené body kompetence komunikativní

77

I sociální a personální kompetence jsou rozvíjeny v obou čítankách, p edevším podporou komunikace mezi žáky, což vede k učení se respektování odlišných názor a poučení se z nich. To v neposlední ad vede i k upev ování dobrých mezilidských vztah .

Klíčové kompetence občanské 6.3.3

Tyto klíčové kompetence se od ostatních trochu odlišují:

 Na rozdíl od ostatních jsou tyto rozvíjeny p edevším prost ednictvím ukázek

 Dochází zde k nejv tšímu rozdílu v kvalit zpracování Fraus

Kulturní hodnoty našeho národa jsou v žácích rozvíjeny p edevším díky první kapitole s názvem Můj domov. Ta by v žácích m la posilování češství.

Nejen že zde jsou ukázky, které na náš národ nahlíží z r zných pohled , jsou tu i vhodn zvolené otázky a úkoly, díky kterým jsou žáci nenásilnou formou nuceni se zamyslet nad osudy našeho státu, čímž v sob vybudují národní hrdost.

Najdeme, zde vlastenecké básn (J. Seiferta, B. Balbínaě či ukázky s regionálními prvky, nap . pov st o Krakonošovi. Nezastupitelnou úlohu zde má oddíl Hledání souvislostí. ůť se jedná o soubor otázek sm ujících k naší hymn , jejímu významu a historii, nebo o p ipomenutí padlých voják za druhé sv tové války či úkol, aby se žáci rozvzpomn li na r zné nadp irozené bytosti, které jsou typické pro náš národ. Všechny mají společný cíl, a tím je v žácích probudit národní cít ní a sounáležitost.

Do t chto kompetencí také spadá znalost a ochrana našich tradic a kulturn -historického d dictví. Proto je zda ilý nápad včlenit do čítanky subkapitolu s názvem Bejvávalo, kde se žáci seznamují s t mito tradicemi prost ednictvím pranostik ĚO svaté ůnn žitečka se nažneě či ukázek zam ených na český folklor ĚObžínky na ratibo ickém panstvíě. Také jsou zde uvedeny zajímavé otázky a úkoly, díky kterým se žáci sami p ičiní o to, aby se dozv d li n co z historie naší zem . Díky povedeným ilustracím a fotografiím um leckých

78

d l, je v žácích probouzen pozitivní postoj k našim národním poklad m a památkám. Mezi tyto ilustrace pat í nap íklad Otava z cyklu lunet Vlast Mikoláše ůleše, zobrazená opona Národního divadla nebo fotografie sochy Hudba J. V. Myslbeka.

Za velmi cenné lze považovat za azení ekologické a environmentální problematiky. Protože je této oblasti v nována pozornost p ímo v pr ezových tématech, nebudeme zacházet do zbytečných podrobností. Je nutné zmínit fakt, že i tento bod občanských kompetencí nebyl čítankou nakladatelství Fraus opomenut. Veliký p ínos má ukázka ůuto z pralesa či báse Lidé se p estali smát aj., které čtená m p ipomínají nebezpečí a rizika pocházející z nešetrného chování k p írod .

Na základ n kolika ukázek lze také učit žáky respektu vůči ostatním, jejich vnit ním hodnotám a názorům – Ze starého deníku. Napomohou tomu ukázky vhodné pro nastolení diskuse o špatném chování v či lidem, zví at m i p írod okolo nás. Nap . ukázky Válečná čelenka a znamenité činy nebo M j kamarád Shilloh. Do problematiky mezilidských vztah je možno zahrnout i otázku romské menšiny. V čítance nakladatelství Fraus se žáci seznámí s tvorbou jedné z nejznám jších romských spisovatelek Margity Reiznerové, p ičemž je toto téma dopln no n kolika romskými p íslovími.

SPN

Také čítanka nakladatelství SPN prost ednictvím svých ukázek podn cuje ve svých čtená ích respekt k druhým lidem a jejich vnit ním hodnotám.

P íkladem m že být již zmi ovaná ukázka Černá cikánská k že, Domov pro Marťany nebo Milion. Stejn tak jsou zde ukázky, na jejichž základ lze s žáky diskutovat na téma útlaku a násilí, a docílit jejich negativního postoje k takovému chování. I tato čítanka se v souvislosti s tímto bodem zabývá romskou otázkou a to obsáhleji než první analyzovaná kniha. Stejn jako v první čítance, i zde je otišt na ukázka z tvorby M. Reiznerové, již doplnil další romský autor, a to Vladislav Haluška. Za p ínosné považujeme zpracování otázek a úkol za jeho ukázkou. Snaží se poukázat na ko eny Rom a na historickou provázanost jejich a našeho národa.

79

Takové hloubky a kvality jako první publikace v souvislosti s podporou češství čítanka nakladatelství SPN nedosahuje. Jediným náznakem v rámci našich tradic, kulturního a historického d dictví je kapitola Staré příběhy z Čech a Moravy, ale ani ta se nijak zvlášť t mto bod m nev nuje. Vstupní text Jiráskových Starých pov stí českých nanejvýš nastíní prost edí, ve kterém žili naši p edci, ale další texty, byť perly české literatury, již s prezentací naší historie nemají p íliš společného. Zcela pak opomíjí otázku ekologie a environmentálních problémů dnešní doby. Je pravda, že jsou zde ukázky, v nichž p íroda a zví ata mají své místo, ale výb r t chto text byl čist tematický, ale ne promyšlený do takové hloubky, aby se daly použít i pro osv tu ve zmi ovaných problematikách.

Srovnání

Užívání obou čítanek vede k rozvoji občanských klíčových kompetencí. Jak je ale z výše uvedeného patrné, v n kterých bodech čítanka nakladatelství Fraus značn p evyšuje kvality čítanky nakladatelství SPN, jedná se p edevším o oblast podpory a rozvoje občanství či ekologie a environmentálních problém . Nelze jinak než kladn vyzdvihnout snahy a prost edky, kterými autorky čítanky ĚFě p stují občanské klíčové kompetence a podporují je ve svých čtená ích. Lze se domnívat, že jejich zp sob zpracování této oblasti vede u žák k zájmu o českou historii, a tím nenásilnou cestou i k formování národního cít ní, k zájmu o p írodu a její ochranu aj.

V tabulce č. ň jsme se pokusili znázornit, do jaké míry ob čítanky požadavky kompetencí občanských napl ují.

Shrnutí 6.3.4

Lze íci, že ob čítanky do jisté míry podporují rozvoj všech klíčových kompetencí, jak lze vid t i z tabulky 3. Na základ zjišt ných a výše uvedených fakt, je patrná rozdílná úrove jejich pln ní.

Z p edložených dat lze vyvodit, že čítanka nakladatelství Fraus je celkov podn tn jší pro rozvoj klíčových kompetencí než čítanka SPN.

80

Čítanka nakladatelství Fraus zcela odpovídá požadavk m na rozvoj kompetencí občanských a komunikativních. Shledáváme ji pln vybavenou k osvojování si kompetencí k učení, a to v bodech vyhledávání a t íd ní informací a jejich následné uvád ní do souvislostí nebo získávání pozitivního vztahu k literatu e. Naopak pouze částečn podn tnou pro rozvoj kompetencí sociálních a personálních ve smyslu podpory skupinové práce, stejn tak kompetencí k ešení problému a pracovní

Čítanku nakladatelství SPN pak hodnotíme celkov jako mén podn tnou pro rozvoj klíčových kompetencí. Jsme toho názoru, že občanské kompetence zde byly značn podcen né, dále postrádáme snahu o propojování nov nabytých informací s již získanými v domostmi. Jisté rezervy spat ujeme i ve snaze zaujmout žáky a p im t je k samostatné četb . P esto nelze tvrdit, že by čítanka SPN klíčové kompetence nerozvíjela. Diskusní otázky a úkoly bezesporu slouží k rozvoji komunikace, samostatné domýšlení n kterých p íb h p ispívá k ešení problém . Proto by bylo p ínosn jší navýšit jejich počet. Bude pouze částečn rozvíjet kompetence pracovní a sociální a personální.

Klíčové kompetence Napln ní klíčových kompetencí v čítankách

Fraus SPN

k učení ano ne

k ešení problému částečn částečn

pracovní částečn částečn

komunikativní ano ano

sociální a personální částečn částečn

občanské ano částečn

Tabulka 3: Pln ní klíčových kompetencí v čítankách

Očekávané výstupy 6.4

S očekávanými výstupy úzce souvisí i obsah učiva, jehož výb r a uspo ádání sm uje ke spln ní požadovaných výsledk vzd lávacího procesu. P i studiu obou čítanek a očekávaných výstup pro druhý stupe uvedených v RVP ZV jsme došli

81

k záv ru, že užíváním t chto publikací dojde k napln ní všech požadavk s výjimkou tohoto:

uvádí základní literární směry a jejich významné představitele v české a světové literatuře.35

D vodem nespln ní tohoto bodu je fakt, že v 6. ročníku jsou čítanky tematicky uspo ádané a literární sm ry se probírají až ve vyšších ročnících.

Následuje krátký rozbor a zd vodn ní pln ní jednotlivých očekávaných výstup , kterých lze pomocí čítanek Fraus a SPN dosáhnout.

Rozpoznání základních rysů výrazného individuálního stylu autora 6.4.1

Dalo by se polemizovat s názorem, že pro dosažení takových výstup , jako je rozeznání rys autorského stylu autor , nemají žáci šestého ročníku dostatečné množství literárních zkušeností. P esto se kloníme k názoru, že lze ze široké škály autor nalézt ty, kte í by byli k tomuto účelu ideální. Nap íklad dílo K. Čapka je pro spln ní t chto požadavk více než vhodným materiálem.

Fraus

V této čítance nebyla nalezena ukázka, na které by se daly demonstrovat základní rysy, individuálního stylu n kterého z autor .

SPN

V čítance J. Soukala spl uje požadavky tohoto bodu očekávaných výstup

V čítance J. Soukala spl uje požadavky tohoto bodu očekávaných výstup

Related documents