• No results found

6. RESULTAT OCH ANALYS

6.2 När passion kolliderar med ekonomi Intervju med Jacopo

Under intervjun med Jacopo framkom det att han upplever att det är lättare att arbeta med ungdomar som trots problem i hemlandet, haft en trygg tillvaro i övrigt innan de anlände till Italien. Han menar att det väldigt svårt att närma sig de ungdomar som haft en dålig familjesituation och som lidit mycket på grund av familjeproblemen i hemlandet eftersom de i allmänhet har svårare att lita på vuxna. Jacopo menar att ungdomarnas relation till socialarbetarna på centret har stor betydelse för att barn ska våga anförtro sig till vuxna igen.

Jacopo uttrycker sitt engagemang för sitt arbete men säger samtidigt att den ekonomiska krisen gjort att det saknas pengar och att tillgången på resurser därför är mycket begränsad. Detta gör att det är svårt att jobba med problematiken kring ensamkommande eftersom ingen vet hur länge resurserna räcker till och därför kan ingen hjälp eller support tas för given säger han.

”En stor del av arbetet på centret läggs på att stötta de ungdomar som haft stora problem i tidigare familjeförhållanden, vi jobbar hela tiden med tilliten

då det inledningsvis är svårt för barnen att lita på någon.” – Jacopo

Jacopo förklarar att många ungdomar faller mellan stolarna och tar den enkla vägen ut genom ”snabba pengar”. Detta kännetecknas av ungdomar som väljer olagliga tillvägagångssätt för att få pengar och Jacopo menar att detta är den tuffaste målgruppen att arbeta med, eftersom det är så svårt att leda in dessa ungdomar på rätt bana istället.

Genua har tidigare haft tillfälliga projekt för att stötta ensamkommande ungdomar säger Jacopo. Vidare berättar han om ett projekt vilket grundades av en känd präst i Genua. Syftet med projektet var att lära ungdomar att läsa och skriva på italienska säger han. Under intervjun fick vi veta att centret som Jacopo arbetar på har utvecklat nya projekt för att få ut ungdomar i arbete som erbjuds av kommunen. Poängen är att ungdomarna ska utföra enklare sysslor för att komma in i samhället genom att lära sig ett jobb. För detta arbete tjänar ungdomarna mellan 450 och 500 euro i månaden och projektet varar oftast mellan sex och nio månader. Efter nio månader förväntas de ha lärt sig hur arbetet ska utföras. Många ungdomar försvinner dock efter dessa nio månader för att de vill tjäna mer pengar säger Jacopo.

Jacopo säger att han ser en stor skillnad mellan ungdomarna som han arbetar med. Han säger att vissa verkligen har motivationen att göra rätt för sig och arbeta på lagliga sätt. De flesta vill förändra sina liv och ta den rätta vägen för att nå detta, men risken är stor att de möter fel personer som inte bryr sig om deras framtid utan bara vill tjäna pengar på ungdomarna menar Jacopo.

Jacopo säger att drömmen är att skapa nya projekt eller fler jobb för ensamkommande barn, men att det på grund av krisen är väldigt svårt för staten och kommunerna att finansiera sådana projekt. Jacopo berättar om planerna på att öppna ett värdshus där ensamkommande barn kunde jobba. Han säger att värdshuset skulle kunna rikta sig till fattiga människor som studenter eller flyktingar så att

29 de också har råd med uppehälle. I samband med detta berättar Jacopo att de också skulle kunna öppna en liten restaurang i anknytning till värdshuset. Målet hade varit att skapa en arbetsplats för ungdomarna där de först kan lära sig att utföra arbetet för att sedermera även jobba kvar där i framtiden säger han. Jacopo anser att detta skulle minska risken för att ungdomarna efter deras nio månader i arbete väljer att försvinna och hitta olagliga jobb.

”Vi på centret har pratat om att öppna ett Bed and Breakfast, likt ett värdshus,

som inte är kopplat till maffian. Tanken är att ungdomarna skulle kunna bo och arbeta där.”

– Jacopo

Jacopo säger att det i och med den ekonomiska krisen och den ökande flyktingströmmen blir svårare för ungdomar och människor i allmänhet att hitta ett jobb. Vidare berättar han att maffian utnyttjar minderåriga för att utföra tjänster eftersom minderåriga inte kan få fängelsestraff. Detta menar Jacopo är ett stort problem för om ungdomar åker fast för någon kriminell verksamhet minskar chanserna att få ett jobb och därmed en fungerande tillvaro.

”Många ungdomar tenderar att söka sig till snabba pengar, vilket olyckligtvis ofta innebär

trafficking eller försäljning av droger.” - Jacopo

Ovanstående resonemang bekräftar hur viktigt det sociala arbetet är för ensamkommande barn. Genom att fånga upp barnen vid ett inledande stadie minskar riskerna för att barn i framtiden ska falla mellan stolarna genom att involvera sig i kriminella verksamheter som en indirekt följd av att det sociala arbetet inte fungerar. Under intervjun med Jacopo framkommer det att den italienska maffian gärna använder sig av minderåriga när de utför kriminella handlingar, vilket i många barns fall kan ses som en enkel utväg för att få pengar eller för att känna tillhörighet i ett sammanhang. Vi anser att det framgår med tydlighet att det sociala arbetet måste hinna före andra olagliga aktörer när det kommer till att förse ensamkommande barn med resurser och stöd.

Jacopo berättar att centret han arbetar vid tar emot barn med varierande problematik. Det innebär att barn vid centret inte enbart är indelade efter om de är ensamkommande eller italienska. Jacopo tror att detta är det bästa sättet för en fungerande integration. En viktig faktor i barnens anpassning till det nya samhället är att i största möjliga mån bevara känslan av en egen identitet genom att lyfta fram fördelar i såväl den italienska kulturen som i de ensamkommande barnens kultur menar Jacopo. Jacopo anser att integrationen blir som bäst när man fokuserar på de bra sakerna och försöker hitta ett sätt att arbeta tillsammans. Vidare berättar han att socialarbetarna vid centret inte förväntar sig att ensamkommande barn inte ska känna att de måste tänka eller bete sig som italienare eftersom de då riskerar att känna sig identitetslösa. Jacopo berättar att socialarbetarna vid centret vill återskapa känslan av ett hem där de agerar som goda förebilder och anknytningspersoner för ungdomarna. Han lägger stor vikt vid att hela tiden vara närvarande och betona varje framsteg som ungdomarna gör. Detta för att de ska känna att de är delaktiga och värdefulla. Jacopo talar framförallt varmt om matlagningen och menar att detta många gånger är ett av de viktigaste momenten för människor att få leva ut sin kultur och identitet. Även här tar de del av varandras kunskaper genom blandningen av att matlagning från ungdomarnas kultur och Italien berättar Jacopo.

”Integrationen fungerar bäst om ungdomarna vågar lita på vuxna och de kan hitta på saker tillsammans - de lär sig av varandras kulturer vilket är viktigt för att kunna skapa en djupare

relation.” – Jacopo

30 för sociala koder och regler som det italienska samhället har. Det är viktigt för ungdomarna att ha en social förståelse för samhället, regler måste respekteras, inte för att vi vuxna ska utöva någon makt över ungdomarna utan för att det är viktigt i livet i allmänhet säger Jacopo. Vidare poängterar han att om ungdomarna inte är införstådda med regler och sociala koder kommer de ha problem med att starta ett normalt liv i Italien. Jacopo berättar att det för många av ungdomarna vid centret är viktigt att vara självständiga och hitta en egen lösning för framtiden. Många väljer efter tiden på centret att hitta någonstans att bo tillsammans baserat på regler och respekt gentemot varandra säger Jacopo. Känslan av att bo tillsammans i en slags gemensam kultur tror Jacopo spelar en stor roll för att ungdomarna ska trivas i den nya kulturen.

”I slutändan är det ungdomarna med mest motivation, självkänsla och självförtroende som klarar sig allra bäst i Italien.” – Jacopo

Avslutningsvis tolkar vi mycket av det Jacopo berättade under intervjun som en kollision mellan hans passion till det sociala arbetet och den rådande finanskrisen. Det framgår i intervjun att socialarbetarna kontinuerligt arbetar för att skapa nya projekt för ungdomar som skulle kunna leda till jobb eller andra insatser som kan stärka ensamkommande barns framtidsutsikter. Det som framförallt står i vägen för det sociala arbetets funktion och utveckling är att de flesta insatserna tycks bygga på kortvariga projekt som är svåra att fullfölja när pengarna saknas. Om inte

socialarbetarna kan erbjuda tillräckliga resurser, riskerar ungdomarna hitta egna vägar för att nå framgång. Inte sällan är det maffian eller andra olagliga aktörer som blir deras arbetsgivare vilket riskerar att försvåra ungdomars framtidsutsikter ytterligare.

Related documents