• No results found

Närmare om uppehållstillståndens längd

5 Internationell utblick

5.1 Uppehållstillstånd för skyddsbehövande personer

5.1.3 Närmare om uppehållstillståndens längd

Danmark

I Danmark beviljas flyktingar (konventionsstatus) ett första uppehålls- tillstånd på högst två år och alternativt skyddsbehövande (beskyttelse- status) får ett första tillstånd på högst ett år. Det finns också en ytterligare kategori (midlertidig beskyttelsestatus) och även dessa får ett första tillstånd på högst ett år.

Flyktingar kan få förlängning med högst två år i taget och även alternativt skyddsbehövande kan få förlängning med högst två år i taget. Den tredje kategorin (midlertidig beskyttelsestatus) kan först efter tre år få förlängning med två år i taget, innan dess förlängs dessa tillstånd endast med ett år i taget.

Ett obegränsat (permanent) uppehållstillstånd kan beviljas först efter att utlänningen bott minst åtta år i Danmark och under hela denna period haft uppehållstillstånd. Utlänningen ska också uppfylla vissa krav, se avsnitt 5.1.4.

Finland

I Finland beviljas personer som fått flyktingstatus eller alternativt skydd ett så kallat kontinuerligt uppehållstillstånd som gäller i fyra år. Efter fyra år med kontinuerligt uppehållstillstånd kan de ansöka om permanent uppehållstillstånd om grunderna för skyddet inte har ändrats. Ingen skillnad görs mellan flyktingar och alternativt skydds- behövande vad gäller tillståndets längd.

Personer som efter en asylprövning får stanna i Finland på natio- nella grunder som exempelvis ”individuella mänskliga orsaker” eller verkställighetshinder beviljas initialt uppehållstillstånd för ett år.6

Frankrike

I Frankrike beviljas flyktingar 10-åriga uppehållstillstånd. Efter tio år kan ett permanent uppehållstillstånd beviljas om personen har färdig- heter i franska språket och inte utgör ett hot mot offentlig ordning.

Personer som får alternativt skydd beviljas normalt fyraåriga till- stånd.7 Om tillståndet förlängs beviljas ett tillstånd som gäller i tio år.8

Nederländerna

I Nederländerna beviljas femåriga uppehållstillstånd oavsett vilken skyddsgrund som skyddet avser. Tillståndets längd är således det- samma för flyktingar, alternativt skyddsbehövande och personer med tillstånd på humanitära grunder. Efter fem år kan ett permanent tillstånd beviljas men för detta gäller som huvudregel att personen måste ha klarat ett integrationsprov.9 Om en sökande inte klarar integrationsprovet förlängs tillståndet med ytterligare fem år och för- blir således tidsbegränsat.

Norge

I Norge ges personer som erkänns som flyktingar (konventions- flyktingar enligt norska Utlendingslovens § 28 a och alternativt skydds- behövande enligt Utlendingslovens § 28 b) uppehållstillstånd som gäller i tre år. Ingen skillnad görs således mellan konventionsflyktingar och personer med alternativt skyddsbehov vad gäller uppehållstillstån- dets längd. Norge tillämpar ett ”utvidgat flyktingbegrepp”, vilket innebär att konventionsflyktingar och personer med alternativt skydd får flyktingstatus.10

Vid tvivel om utlänningens identitet kan tillståndets giltighetstid begränsas till ett år i stället för tre när det handlar om alternativt skydd.

7 ECRE/AIDA 2019c.

8 Information till kommittén från asylavdelningen inom franska inrikesministeriet (Ministère de l'Intérieur), 2019-12-03.

9 ECRE/AIDA 2019f.

10 Information till kommittén från Innvandringsavdelingen vid norska Justis- og beredskaps- departementet, 2019-12-06.

Om ingen anledning finns för att uppehållstillståndet ska upp- höra eller återkallas förnyas det efter de första tre åren. Tillståndet kan då bli permanent om vissa villkor kring utlänningens integration och vandel uppfylls, exempelvis krävs kunskaper i norska språket, kunskaper om norska samhället samt egen försörjning under minst ett år tillbaka vid förlängningstidpunkten, se avsnitt 5.1.4.11 Om dessa villkor inte uppfylls förlängs tillståndet med två år.

Tyskland

I Tyskland beviljas personer som fått asyl enligt tyska grundlagen och flyktingar ett uppehållstillstånd (Aufenthaltserlaubnis) som gäller i tre år.12 Efter tre år kan ett permanent uppehållstillstånd (Nieder- lassungserlaubnis) beviljas om den federala myndigheten för migra- tion och flyktingar (BAMF) inte inleder en procedur för att återkalla en persons skyddsstatus och om ytterligare krav (t.ex. att personen till övervägande del kan försörja sig själv och har tillräckliga kun- skaper i tyska) är uppfyllda. Om skyddsstatusen inte aktivt återkallas av BAMF förlängs uppehållstillståndet av ansvarig lokal utlännings- myndighet. Den skyddsberättigade individiden behöver inte ansöka om en ny prövning av skyddsbehovet. Om kraven för permanent uppehållstillstånd inte uppfylls förlängs det tidsbegränsade uppehålls- tillståndet med tre år.

Personer med alternativt skydd beviljas uppehållstillstånd i ett år. Även detta tillstånd förlängs automatiskt (med två år i taget) om inte BAMF meddelar ansvarig lokal myndighet att skyddsbehovet har upphört. Efter två förlängningar, dvs. efter sammanlagt fem år, be- viljas permanent uppehållstillstånd om vissa krav på t.ex. egen för- sörjning och språkkunskaper är uppfyllda, jfr avsnitt 5.1.4.

Samma regler som för alternativt skyddsbehövande gäller personer som får uppehållstillstånd på nationellt reglerade skyddsgrunder eller humanitära grunder.13

11 Paragraf 62 norska Utlendingsloven.

12 En person som ansöker om asyl i Tyskland kan i vissa fall få asyl enligt den tyska grundlagen.

Det är en annan status än flyktingstatus men har i princip samma rättsverkan.

Österrike

Även i Österrike får flyktingar treåriga uppehållstillstånd. Om omständigheterna i en flyktings hemland inte ändras avsevärt och skyddsbehovet kvarstår förlängs tillståndet ex officio och omvandlas samtidigt till ett permanent tillstånd. Om de skyddsgrundande om- ständigheterna har ändrats inleder ansvarig myndighet i stället en återkallandeprocedur.

Personer med alternativt skydd får uppehållstillstånd i ett år. I dessa fall sker förlängning inte automatiskt. Personen i fråga måste ansöka om en förlängning. Om ansökan beviljas förlängs tillståndet med två år i taget.14