• No results found

2 VYMEZENÍ A GEOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA ZÁJMOVÉHO ÚZEMÍ

3.2 Navrhované druhy sportovního vyžití v zájmovém území

3.2.1 Navrhované sportovní aktivity

Volnočasový rekreační areál bude navržen a realizován tak, aby uspokojil poptávku všech potencionálních návštěvníků se zaměřením na sportovně rekreační aktivity. Sportovní zastání bude jak fyzicky náročnějšího charakteru, tak odpočinkového, relaxačního typu. Cílové zaměření areálu je však přednostně na návštěvníky přibližně do věku 65 let. Tedy především děti a dospělí, neboť majoritní zastoupení zde budou mít sportovní aktivity vyžadující lepší fyzickou zdatnost. Předností areálu je neustálý kontakt návštěvníků s přírodou převážně tvořenou lesním porostem napůl kategorizace lesů zvláštního určení a hospodářských lesů (Obr. 6). celkový sklon je do 15 %. Trasování stezky probíhá významnými dominantami území ve snaze ukázat pestrost přírody a krajiny včetně rozmanitého reliéfu. Vinoucí se charakter cesty reguluje rychlost, kterou se po ní cyklisté pohybují. Hlavní předností je minimální zásah do přírodního prostředí a s postupem času srůstá s přírodou. Samotné stezky jsou projektovány tak, aby odváděly vodu z povrchu, tedy z jedné strany mírně zařízlé do svahu, z druhé mírně skloněné.

Díky tomu je zabráněno vodě, stékající po povrchu stezky, v erozní činnosti (Schneider, aj.

54

2008, s. 73–74). Podobné, avšak koncepčně rozsáhlejší sítě stezek, se nacházejí v Novém Městě pod Smrkem a nesou název Singltrek pod Smrkem. Vzhledem k dostatečné vzdálenosti obou areálů a jiné koncepci nevzniká příliš velká konkurence.

Bike trailové stezky budou v zájmovém území umístěny na Dobrovodském hřebeni mezi technicky náročnější tratí a projevuje se zde větší sklonitost, více doplňkových prvků v podobě povalových dřevěných chodníčků a mostků včetně prudších a náročnějších sjezdů. Posledním zastoupeným typem tratě jsou černé úseky definovány jako nejnáročnější prvky trasy, kde je vyžadováno dobrých technických a fyzických zdatností cyklisty.

Celá síť stezek je koncipována jako spojnice mezi Jabloncem nad Nisou a městem Liberec.

Bike trailové stezky jsou s ohledem na koncepci ochrany přírody finančně náročnější položkou.

Z toho důvodu se výstavba trailových stezek bude provádět na etapy. Jako první bude vystavena páteřní cesta spojující již zmiňovaná města. Postupem času s ohledem na přísun financí se na tuto centrální část budou napojovat další okruhy různých náročností, které umožní vznik komplexního systému stezek. Mapa základního trasování viz příloha na straně 90 „Návrh sítě bike trailů Rádlo (2013)“.

Fit park

Jedná se o novou formu outdoorového fyzického cvičení, pro které jsou využity jednotlivé posilovací stroje uzpůsobené venkovnímu prostředí. Podkladem cvičiště bývá zpevněná plocha pokrytá mondem, gumo-asfaltem či jiným povrchem tlumícím dopady cvičence. Na této ploše pak budou rozmístěny přístroje pro cvičení různé obtížnosti s dostatečným vzájemným odstupem. Přístroje jsou navrženy tak, aby jejich funkčnost odpovídala vybrané fyzické aktivitě a zvolené obtížnosti, tedy aby jej mohl využívat každý bez rozdílu věku. U jednotlivých přístrojů budou umístěny informační tabule nabízející návod k bezpečnému užívání. Během zimního období se hřiště zakryje plachtou tak, aby nedošlo k jeho předčasnému opotřebení.

Přidaná hodnota fit parku je absence nutné předběžné rezervace, tak jak to bývá u indoorových posiloven. Nejblíže položený Fit park je v Mladé Boleslavi, tedy v tomto odvětví nevzniká

55

konkurence a pro návštěvníky se otevírají nové možnosti trávení volného času pod širým nebem.

Využití parku bude zcela zdarma v rámci volnočasového areálu v blízkosti správního centra na Milířích. Právě tam bude umístěno nezbytné sociální zařízení v podobě sprch a toalet. Fit park bude v přímém napojení běžecké trasy a nabídne tak nevšední zpestření často až monotónního běhu. Vzhledem k navržení přístrojů je venkovní fitness hřiště možno využívat napříč všemi generacemi, cílová skupina tedy není pouze do věku 65 let. Jednotlivé stroje tvoří prvky ze dřeva, plastu a oceli. Pro podklad fit parku bude využita mulčovací kůra, která připomíná lesní podklad a zachová tak bez výrazného narušení autentičnost prostředí.

Běžecké stezky

Pro jednotlivé trasy bude v maximální míře využito poměrně husté stávající cestní sítě tak, aby bylo zamezeno terénním úpravám. Stezky budou mít specifické značení zabraňující dezorientaci běžců, kteří se budou moci soustředit pouze na běh. Hlavní páteřní trasa bude navržena ze Srnčího dolu v Jablonci nad Nisou přes Milíře do areálu Vesec v Liberci a funkčně bude sloužit především jak obousměrná spojnice dvou měst. S postupem času pak vzniknou jednotlivá napojení k hlavní trase a samostatné okruhy. Při každém křížení cest budou umístěny tabulky s upozorněním a dřevěné branky s omezujícím charakterem, aby se předešlo střetům s cyklisty. Páteřní stezka je vedena členitým územím se značným převýšením. Přibližná délka trasy je 10 km, kdy střed trasy je v Milířích, kde je možnost občerstvení a odpočinku. Výhoda běžeckých stezek je především v jejich povrchu, tvořeném měkkým lesním podkladem (lesní nezpevněné cesty) zabraňujícím opotřebení kloubů a předurčující zdravý pohyb. Mapa páteřní trasy viz příloha „Návrh běžecké páteřní trasy a lokalizace FIT parku v území volnočasového areálu Rádlo (2014)“.

Hipostezky

Hipostezky jsou turistické stezky zaměřené pro jízdu na koni. V České republice jsou rozmístěny nerovnoměrně v rámci některých krajů. V Libereckém kraji jich je v současné době pomálu, avšak s postupem času je naplánován jejich rozvoj. Nejvhodnějším podkladovým materiálem stezek je pružný povrch, jenž je tvořen lesními cestami, pěšinami, loukami, trávníky či hlinito-písečné půdy. Zmíněné povrchy šetří koni klouby i šlachy a nabízí možnost jízdy v rychlejším tempu. Tvrdý povrch v podobě asfaltu, dlažebních kostek, zámkové dlažby, betonu či skal má na jednu stranu výhody, neboť šetří šlachy koní, ale naopak dlouhotrvající vliv může poškozovat klouby. U měkkých povrchů je to přesně naopak. Hipostezky jsou šetrné k přírodě a pokud není zapotřebí výstavba nových stezek (využijí se stávající cesty), nedojde k narušení biodiverzity (Schneider, aj. 2008, s. 67–68).

56

V rekreačním areálu na Rádle jsou navrhovány až druhotně, tedy až vznikne kompletní síť cyklistických popřípadě běžeckých tras včetně zázemí na Milířích. Nejblíže položená větší jízdárna leží na Proseči, proto je nezbytné napojení stezky severním směrem a co nejmenší kontakt s bike trailovými stezkami. Pro hipostezky bude přednostně využita stávající cestní síť.

Povrch stezek bude majoritně tvořen pružnými povrchy v některých úsecích tvrdými v podobě asfaltu. Stezka bude vést převážně lesním terénem, a tak bude spíše jednotvárnou a nepříliš

V rámci udržitelnosti celosezónního charakteru volnočasového areálu je v projektu zahrnuta dvoustopá běžkařská trať upravovaná jak na klasiku, tak skate. Cílovou skupinou jsou především obyvatelé Rádla, tedy místní, rozdílného věku i pohlaví. Trasa bude navržena po jižních loukách, okolo vrchu Hraničník (599 m n. m.). Výhodou tratí je absence mechanického zásahu do terénu. Tratě závisí na protažení skútry či rolbou a můžou svou délku a trasování měnit v závislosti na sněhových podmínkách. Okruh bude začínat na Milířích a odtud jižním směrem převážně po vrstevnici směrem nad obec Rádlo a zpět. Nebudou zde výrazná stoupaní či klesání a podél trati bude zajištěno tyčové značení, které v nepříznivých podmínkách povede lyžaře správnou cestu. Navržená běžecká trať probíhá přes pozemky soukromých majitelů a pro uskutečnění záměru je nezbytné získat jejich souhlas. Délka tratě bude záviset na aktuálních sněhových podmínkách v daném roce. Přibližné trasování viz příloha „Návrh zimní běžkařské trasy v území volnočasového areálu Rádlo (2014)“.

In-line dráha

Tato atraktivní fitness aktivita zažívá v několika posledních letech značný rozmach po celém území České republiky a vyznavačů této rekreačně sportovní aktivity neustále přibývá. Stejně jako všechny předešlé zmíněné formy sportovních aktivit, i in-line bruslení je individuálním sportem. Jedinec ho může provozovat sám bez potřeby a závislosti na ostatních. Pro realizaci in-line dráhy jsou nezbytné terénní zásahy a s tím spojené narušení přírodní složky včetně devastace půdy, snížení retenční složky apod. Nejblíže položená stezka určená pro fitness bruslení se nachází v libereckém Vesci a Jablonci nad Nisou, kde je stezka podél vodní nádrže Mšeno. Ta slouží především obyvatelům stejnojmenného sídliště pro aktivní trávení volného času.

57

Vznik in-line dráhy je sekundárním dílčím projektem areálu a v počáteční fázi nedojde k napojení do samotného centra na Milířích. Jeho trasování je navrženo při komunikaci I/65 vedoucí z Jablonce nad Nisou směrem k Rychnovu nad Nisou. Stezka by současně sloužila jako zpevněná spojka mezi Jabloncem a Rádlem. V současné době je cesta tvořena různě širokou pěšinou a rozdílnými materiály. Stezka bude koncipována jako obousměrná se systémem jednotného značení. Sloužit bude současně cyklistům i bruslařům. Kratší stezka bude bez výraznějšího převýšení vhodná i pro začátečníky a na trase vzniknou odpočinková místa.

Značnou nevýhodou je umístění v lesních porostech, kde vznikají větší nároky na údržbu a úklid stezky. Mapa návrhu stezky viz příloha „Návrh trasování IN-LINE stezky (2014)“.

Minigolf

Druh fyzicky nenáročné sportovní aktivity, kterou může provozovat každý bez rozdílu věku.

Jedná se o sport pro celou rodinu včetně zdravotně postižených, pro které je většina sportů nedostupných. Miniaturní verze golfu vznikla ve 30. letech 20. století na území USA jako tréninkový dílčí doplněk samotného golfu. Minigolf se nehraje pouze na rekreační úrovni, ale i na té závodní. V evropských zemích jsou tři možné normované systémy drah, které se liší povrchem. První miniaturgolf, kdy povrch tvoří eternit, betonový minigolf a filcgolf, kdy je konstrukce potažena filcem (Jandová 2009, s. 58 – 61).

Umístění minigolfu je projektováno k samotnému centru areálu, v blízkosti správní budovy s restaurací, kde bude současně půjčovna minigolfových holí a míčků. Hřiště bude sestaveno z 18 drah, jejichž povrch tvoří betonové desky. Okolí drah pokryje zámková dlažba s vegetačními prvky po obvodu. Celková plocha hřiště bude zaujímat plochu o velikosti zhruba 500 m2. Půjčovna hráčských náčiní, stejně jako vstup na oplocené hřiště, bude za poplatek, jenž následně půjde na údržbu a správu hřiště. Hřiště je nezbytné projektovat na rovinatějším místě, tedy pro jeho vznik budou za potřebí nezbytné lehké terénní úpravy v podobě zarovnání plochy.

Nejblíže položené funkční hřiště se nachází v Liberci či Tanvaldu.

Lanový park

Jedná se o sportovní prvek sloužící pro aktivní rodinný odpočinek formou jedinečného adrenalinového zážitku. Stezky využívají lesních porostů, přírodních materiálů a lan upevněných povětšinou horizontálním směrem v těsné návaznosti tak, aby vznikla ucelená trasa.

Každý individuální strom má uzpůsobenou dřevěnou plošinu, na které si lezci můžou odpočinout. Překážky mezi stromy jsou střídány přeskoky či přejezdy za neustálého sebejištění na doprovodném laně. Trasa se tak stává pestrým nevšedním zážitkem několik metrů nad zemí.

(PROJECT OUTDOOR s.r.o. 2014)

58

Lanový park je dílčím sekundárním projektem, který vznikne pouze za výhradního přání návštěvníků a dostatečných financí. V těsné blízkosti správy areálu se nenachází vhodný lesní porost, jenž by splňoval kritéria nezbytná pro vznik. Přijatelné lesní prostředí je při cestě z Milířů na rozhlednu Císařský kámen, kde jsou stromy staršího věku, tedy v dostatečné výšce a vzájemné vzdálenosti. Z centra areálu by bylo nezbytné docházet zhruba 600 m. Pro obsluhu je nezbytné zajištění certifikovaného instruktora, který v rámci bezpečnosti instruuje všechny návštěvníky před samotným vstupem do parku. Samotný vstup včetně zapůjčení vybavení (sedák, helma) a služby instruktora budou zpoplatněny.

Odpočinková místa a doplňková infrastruktura

Ve volnočasovém areálu na Rádle bude umístěn mobiliář, který nenarušuje ráz krajiny, tedy odpadkové koše, rozcestníky, dřevěné lavičky, stoly a informační tabule. Stezky budou ve vzdálenějších místech od centra areálu vybaveny menšími dřevěnými altány poskytující možnost odpočinku. Stanoviště budou zhruba tři a o jejich úklid a řízení se stará správa areálu.

Budova správy areálu

Jako nezbytný doplněk zvažuje obec budovu správy sportovního volnočasového areálu.

Důvodem možného zřízení tohoto objektu je nezbytnost sídla pro správu, ale i zázemí pro návštěvníky. V obci Rádlo není doposud žádná vyhovující stavba, která by splňovala potřebné nároky kladené na tento objekt, jak po technické stránce, tak z pohledu umístění. Jako nejvhodnější lokace pro toto zařízení je část obce Milíře a to především z důvodu geografické otázky. Milíře se nachází přibližně na půl cesty mezi městy Jabloncem nad Nisou a Libercem a jsou na křižovatce několika turistických tras. Tento bod je v dostatečné vzdálenosti od ostatních nástupových míst a v dobré dostupnosti do centra obce Rádlo. Budova bude mít multifunkční charakter, návštěvníci zde mohou nalézt půjčovnu a servis sportovního vybavení, restauraci s venkovní terasou, informační centrum, sociální zařízení, šatny a ubytovací kapacitu s 20 lůžky. Jedná se o hlavní centrum ve výchozím bodě, přibližně uprostřed mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem. Stavba je projektována jako jednopatrová, na místě současného občerstvení na Milířích. Dle návrhu územního plánu (2011) se jedná o plochy občanské vybavenosti. V těsné blízkosti se nachází již v současné době parkoviště pro návštěvníky rozhledny na Císařském kameni. Pro budoucí rozvoj a nezbytnou doprovodnou infrastrukturu areálu je nezbytné rozšíření parkovací plochy pro zhruba 50 automobilů. V územním plánu (2011, s. 17) je jedním z koncepčních řešení vznik nové odstavné plochy na Milířích v blízkosti hřbitova, a to v rozsahu cca 20 stání.

59