• No results found

2 VYMEZENÍ A GEOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA ZÁJMOVÉHO ÚZEMÍ

3.2 Navrhované druhy sportovního vyžití v zájmovém území

3.2.4 Průzkum zájmu

Pro vznik nového volnočasového areálu je současně nezbytné identifikovat potencionální zájem návštěvníků o sportovní areál v daném místě, potažmo znát jejich vize, představy či případné negativa. Pokud je zájem nedostačující, návštěvníci jsou již s dostupnými stávajícími areály spokojeni, stává se zbytečností investovat do rozvoje volnočasových aktivit a lze raději investice směřovat jiným směrem. Vzájemnou vazbu mezi vedením areálu a návštěvníky shledávám jako nepostradatelnou při vzniku a rozvoji areálu. Právě široká veřejnost bude tím, kdo jej využije, proto je nezbytné zjistit jejich postoj k dané věci. Cílem průzkumu je tedy zjistit celkový zájem veřejnosti o takovýto sportovní areál, který by mohl bezplatně využívat kdokoli, bez ohledu na fyzickou zdatnost.

Průzkum byl proveden metodou kvalitativního výzkumu, částečně formou internetového bezplatného on-line dotazníku na webové stránce www.vyplnto.cz. Dotazníkový průzkum je přednostně zaměřen na skupinu do 65 let, tedy kategorii, která je současně cílovou skupinou

62

samotného volnočasového areálu. Dotazník je sestaven formou názorových otázek, kdy respondenti vypovídají o svých vlastních zkušenostech či stanoviskách k dané věci. Dotazování pomocí počítače (CASI) je technika dotazování, při níž respondent vyplňuje dotazník na počítači, tabletu či interaktivním telefonu bez přímé asistence tazatele.

Cílová skupina byla přednostně rekrutována na základě upoutávky na sociálních sítí a vzájemném sdílení odkazu na dotazník. Právě forma internetového dotazníku zaručuje selektivitu cílové skupiny do 65 let, kdy nad tuto věkovou hranici nebývají dotazovaní internetově aktivní složkou. Výhodou internetového dotazníku je soukromí a zachování kompletní anonymity, avšak limituje se okruh dotazovaných, kteří i přes to, že jsou internetově aktivní, nepůsobí na sociálních sítích. Kvůli tomuto faktu jsem zahrnula současně dotazování pomoci tištěných formulářů, které jsem zanechala v kamenném krámě v centru města Jablonce nad Nisou, jenž se specializuje na prodej sportovního a outdoorového zboží (HUDY Sport), tedy tematicky blízkému.

Sběr dat probíhal v termínu 10. 3. – 17. 3. 2014 a k jeho přímému ukončení proběhla následná analýza získaných dat. Výsledky jsou zpracovány v programu Excel a následně vytvořeny přehledové grafy, vizuálně přibližující získané odpovědi, na základě kterých určíme, zdali je o areál zájem či jaké sportovní aktivity je třeba nejvíce rozvíjet vzhledem k vysoké pozornosti návštěvníků. Dotazník obsahuje pouze 9 otázek a je tvořen především formou jedné správné odpovědi. U dvou otázek pak mají respondenti na výběr z více možností a mohou označit dvě nebo tři pro ně nejzajímavější odpovědi. Malý počet otázek zvyšuje šanci návratnosti a je zaručena reliabilita dotazníku.

Celkový počet respondentů, kteří vyplnili dotazník během výše uvedeného týdne, byl 112 osob. Z toho lehce převládal počet žen v celkovém množství 59 (53 %). Mužů zodpovědělo 53, tedy 47 %. Genderová skladba je tedy téměř vyrovnaná (viz Graf 4).

63

Graf 4 Genderové zastoupení respondentů

Otázka č. 2 se zaměřovala na identifikaci místa bydliště a jeho částečné specifikace. Pokud se jednalo o větší město, měli respondenti za úkol napsat městskou část. Z grafu 5 je patrné, že nejvíce dotazovaných (53 respondentů) pochází z Jablonce nad Nisou. Tato skutečnost je zapříčiněna především distribucí dotazníku v kamenném obchodě v centru Jablonce n. N. Město Liberec je na druhé příčce s 29 dotazovanými. Ostatní města, popřípadě obce, jsou kromě občanů Rádla (7 respondentů) zastoupeny jedním či maximálně dvěma obyvateli. Důvod zahrnutí této pro někoho osobní informace je v určení z jaké možné vzdálenosti by dojezd do areálu nebyl problémem.

53%

47%

1. pohlaví

žena

muž

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

64

Graf 5 Místo bydliště respondentů

Ve věkovém složení respondentů převažuje složka 20–30 let (54 respondentů), tedy mladí, fyzicky aktivní lidé, kteří jsou z velké části stále studenti, a tak mají poměrně mnoho volného času na sportovní aktivity. Druhou nejpočetnější skupinou respondentů je skupina 31 – 50 let (24 respondentů). Jedná se o složku schopné pracovní síly, která má povětšinou rodinu, a tak tráví volný čas v pracovním týdnu nejčastěji v zázemí domova, volnočasové areály využívá nejčastěji o víkendech, a to s celou rodinou. Skupina 55–60 let je zastoupena 18 respondenty, ti jsou nejčastěji stále pracovní složkou, ale již nejsou vázáni na rodinu. Skupina do 20 let (15 dotazovaných) bývá stále školou povinná a závislá na rodičích. Právě ti udávají to, jak jejich děti budou trávit volný čas. Nejméně zastoupenou složkou je pak věková kategorie 65 a více, tedy jedná se o postprodukční složku s nízkými fyzickými schopnostmi. Nejedná se o cílovou skupinu dotazovaných, avšak je nezbytné znát i jejich názor.

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

65

Graf 6 Věkové složení respondentů

Další, 4. otázka se již zaměřovala na informovanost dotazovaných, tedy zdali by uvítali nový venkovní volnočasový areál v blízkosti jejich bydliště. U této otázky byla nezbytná percepce blízkého okolí respondentů a uvědomění si, zdali se v jejich blízkosti již podobný areál nachází.

67 (60 %) dotazovaných odpovědělo, že jich v jejich okolí je málo a uvítali by tak nové příležitosti ke sportu. Celkem 18 respondentů nepotřebují nový areál a současný stav jim vyhovuje. Poslední složka odpověděla neutrálně (27 respondentů), tedy že neví, zdali by takový areál chtěli (viz Graf 7).

Graf 7 Průzkum zájmu o volnočasový areál

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

66

Pátá otázka se zaměřuje na dostupnost areálu (Graf 8). 32 respondentů odpovědělo ano, tedy že areál je pro ně dostupný, bez jakékoli překážky. Podstatně větší složka odpověděla, že v podstatě ano (62 respondentů). Tato odpověď zaznamenává jisté pochyby, že dojezd není samozřejmostí, avšak nestává se výslovnou překážkou. Pro 18 respondentů se stává areál nedostupným. Tato odpověď byla částečně otevřená a dotazovaní mohli napsat důvod jejich odpovědi (Graf 9). Nejčastější odezva byla velká vzdálenost (13 respondentů), s tou je spjato několik dílčích faktorů jako například lenost či pohodlnost. Druhým důvodem pak volili nedostupnost (5 respondentů), kdy hlavním důvodem byla špatná dostupnost MHD, málo spojů, cena MHD nebo že dotazovaní nevlastnili automobil. Právě na špatné spoje autobusové dopravy je nutnou poukázat a do budoucna nastavit jejich zkvalitnění nezbytné pro vznik a rozvoj volnočasového areálu.

Graf 8 Dostupnost do volnočasového areálu

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

67

Graf 9 Důvody nedostupnosti

V následující otázce se zjišťuje, jaký z nabídnutých sportů by respondenti nejčastěji využívali, tedy jaké jsou pro ně nejatraktivnější (Graf 10). Pro větší volnost výběru měl každý možnost označit tři odpovědi včetně uvedení jiného, jimi oblíbeného sportu, který by v areálu uvítali. Nejpočetnějším vybraným sportem byli běžecké stezky (55 respondentů) v těsné návaznosti pak minigolfové hřiště (54 respondentů). Stejný počet (52 respondentů) zaznamenaly bike trailové stezky a venkovní fitness, které označovali i lidé preferující vnitřní sportovní aktivity. S velkým ohlasem se setkala i in-line dráha již si vybralo 42 respondentů. Pro zimní běžkařské stezky hlasovalo 28 dotazovaných a pouze 3 pro hipostezky. Celkem 14 lidí si zvolilo možnost jiné, tedy doplnilo, jaké jiné možné sportovní aktivity by rádi provozovali (Graf 11).

Celkem 6 respondentů uvedlo, že nesportují, 2 především důchodového věku by rádi rozvinuli pěší turistický potenciál území, po jednom hlasu z dotazovaných je zaznamenána restaurace, venkovní koupaliště, naučné stezky, venkovní bowling, hřiště na basketbal a velmi zajímavá odpověď, kdy by si respondent přál umělý kanál pro vodáky. Tato otázka je klíčová u plánování výstavby, tedy je zapotřebí vystavět takové sportovní zázemí, které se setkalo s největším ohlasem. Naopak vyčkat s výstavbou sportovišť, u nichž je zastání nižší.

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

68

Graf 10 Zájmové složení jednotlivých druhů sportu

Graf 11 Jiné druhy sportovních aktivit

Otázka č. 7 zkoumá jaké oddechové či kulturní aktivity by respondenti, potažmo jejich blízcí, nejraději provozovali ve volnočasovém areálu na Rádle (viz Graf 12). Respondenti mohli stejně jako v předchozí otázce zvolit více odpovědí, konkrétně dvě možné, pro ně nejzajímavější. Opět mohli projevit svou iniciativní stránku a navrhnout jiné možné aktivity, které by v areálu uvítali. S největším ohlasem (81 respondentů) se setkala odpověď sportovní

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

69

vyžití, 57 jich označilo posezení v restauraci a 45 kulturní akce v podobě koncertů, vernisáží či tematických přednášek. 29 dotazovaných by dalo přednost procházkám po okolí a 8 by strávilo volný čas s dětmi u dětského hřiště. Celkem 4 dotazovaní zvolili možnost jiné (Graf 13). Dva z nich uvedli wellness centrum, jeden dětskou školku v přírodě a závody v různých sportovních odvětví.

Graf 12 Zájem o oddechové a kulturní aktivity

Graf 13 Jiné aktivity

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

70

U 8. otázky se zjišťuje, jak často dotazovaní navštěvují venkovní sportovní nebo oddechové areály (viz Graf 14). Nejčastější skupinou (46 respondentů) je zaznamenána odpověď jednou měsíčně, dále pak (37 respondentů) minimálně jednou týdně. 17 respondentů navštěvuje areály jednou za půl roku a 12 nikdy.

Graf 14 Návštěvnost sportovních a oddechových areálů

Poslední 9. otázka zjišťuje, zdali dotazovaní preferují venkovní nebo vnitřní sportovní či oddechové aktivity (Graf 15). 79 respondentů z celkového počtu dává přednost venkovním aktivitám, kdy volný čas tráví na čerstvém vzduchu obklopeni přírodou. 20 dotazovaných tráví volný čas ve vnitřních prostorách tedy v tělocvičnách, fitcentrech a podobných zařízení. Zbylí respondenti neprovozují žádné sportovní či oddechové aktivity.

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

71

Graf 15 Sportovní a oddechové aktivity vnitřní a venkovní

zdroj: vlastní analýza dat, 2014

72