• No results found

5. VARFÖR DIGITALBIO?

5.7 Nya aktörer?

och försiktiga, när celluloiden försvinner. ”En nationell investeringsfond, som löper över fl era fi lmavtal, skulle kunna vara det fi lmpolitiska bidrag som kan underlätta för att knuffa alla landets biografer över det digitala teknikdiket” (Gillegård, 2005-02-08). Lars Gillegårds förslag har hörsammats och vänsterpartiet har i en motion i Kulturutskottet pläderat för en satsning på digitalbio över hela landet i form av investeringsfond för mindre biografer. Vänsterpartiet har fått samtliga partier med sig i Kulturutskottet för denna motion.

En viktig faktor i utvecklingen, precis som Anders Geertsen från Danska fi lminstitutet poängterade vid seminariet i Göteborg, är att biograferna ska äga sin utrustning så att branschen inte ställs inför fragmentiseringar i utbudet på grund av vem som äger projektorn och därmed har åsikter om vilka fi lmer som visas på den. Man skulle kunna tänka sig en utveckling där distributörer eller producenter hjälper till med fi nansiering mot att deras fi lmer givetvis prioriteras i biografens programmering. Det har också dykt upp en ny aktör på den svenska marknaden i form av XDC, ett belgiskt teknikföretag som enligt deras intentionsavtal erbjuder en digitalstruktur mot biograferna (satellitmöjligheter, bredband, datatape, support) samt leasar ut digitala projektorer mot en månadsavgift på mellan 5 – 15 000 kr i månaden beroende på storlek (bildupplösning) på projektorn. XDC säger sig ha och garantera biograferna en fi lmpott på minst 50 titlar om året från den internationella marknaden och i de fall de inte kan leverera fi lm återbetalas en summa av 100 euro per titel till biografen. För att boka fi lm och göra upp avtal om fi lmhyra med mera ska göras som i dag, direkt via respektive distributör. XDC erbjuder endast en distributionsform, distributören har fortfarande full kontroll över sin fi lm. XDC har inte startat sin verksamhet i Sverige ännu men cirka 60 biografer, de fl esta mindre landsortsbiografer, har skrivit intentionsavtal med XDC. I Skåne har ett digitalt biografnätverk bildats, knutet till Film i Skåne, där bland annat Panora och Victoria i Malmö, Kino i Lund, Sibbhults Folkets Hus, Bio Vision i Höör, Svedala Bio samt Rio i Tomelilla ingår. Biograferna räknar med att starta digitala visningar till sommaren.

De olika biograferna har olika intentioner med hur den nya tekniken ska användas. Bio Vision, Rio och Svedala Bio inriktar sin verksamhet på att få kommersiella fi lmpremiärer medan Panora, Kino och Victoria ser den digitala tekniken som en möjlighet att bredda sitt utbud mot kort- och dokumentärfi lm. Bildandet av nätverket är mycket intressant. Det fi nns en uppenbar stark önskan att stärka fi lmutbudet och få en mer allmän tillgång till attraktiva titlar. Genom att XDC garanterar tillgång till minst 50 titlar om året ser man uppenbarligen en möjlighet att övervinna hindret fi lmdistributören och dennes

marknadsekonomiska syn på fi lmkopiefördelningen. Om det verkligen fi nns en sådan fi lmpott ställer jag mig dock frågande till. Tydligen har distributörer kontaktats och erbjudits att medverka i projektet vilket skulle verka attraktivt för fi lmägaren med 60 biografer som garanterade kunder. Enligt Rose-Marie Strand på Folkets Bio innebar denna distributionsform höga kostnader även för distributören.

Det är ju inte ett genomluftenprojekt i dagsläget utan det är ju ett distributionsprojekt. Så då måste man ge XDC en fysisk digital kopia som dom skickar runt. Och den kopian var ungefär tjugo procent billigare än en 35 kopia. Och då blir det liksom glöm det! (Strand, 2005-02-01).

En realistisk fråga som bör ställas vad gäller XDC är om deras distributionssätt innebär en större och friare tillgång till fi lmtitlar varför har då inte fl er biografer i Skåne nappat på erbjudandet? Att få i princip fri tillgång till fi lm borde vara oerhört attraktivt för biografägarna och skulle, om det vore fallet, motivera hyreskostnaden för utrustningen. I Skåne fi nns en biografstruktur som till största del består av större privata biografägare förutom storstäderna Malmö, Lund och Helsingborg där SF och Sandrews är dominerande. Ängelholm, Båstad, Höganäs, Landskrona, Hässleholm, Eslöv, Kristianstad, Simrishamn, Ystad och Trelleborg är kommuner där biograferna ägs av privata ägare på orten eller ingår i mindre biografkedjor. Biografägarna på dessa orter är inte bundna via avtal till någon distributör och har dessutom tillgång till sina lokaler alla tider på dygnet vilket skulle möjliggöra att ta in annan verksamhet om de så önskar. Anledningen till att dessa biografägare inte nappat på XDC:s erbjudande kan man förstås bara spekulera i. Då jag själv bedriver verksamhet i en av de uppräknade kommunerna, Landskrona, kan jag för egen del endast kommentera XDC:s erbjudande med att det är alldeles för luddigt utformat dels i avseende vad jag egentligen betalar hyra för (vem står för uppgradering och underhåll?) och dels vilka distributörer som ingår i projektet. Vilka fi lmer garanteras egentligen? Det står inte skrivet i avtalet. Vad avser fi lmer från den internationella marknaden? Kommande Star Wars Episod III eller Star Wars Episod IIIStar Wars Episod III Skenbart från 2003? Vad skulle motivera mig att lägga 15 000 kr i månaden, lika mycket Skenbart

Skenbart

som jag betalar för biografl okalen, i hyra för en utrustning för att få tillgång till de fi lmer jag likafullt har tillgång till i dag?

Vad gäller det digitala nätverket i Skåne förefaller endast Panora och Kino ha realistiska förutsättningar att utöka sitt utbud då de ingår i Folkets Bios eget projekt med mål att få ut mer kort- och dokumentärfi lm till egna biografer. Utrustningen till dessa båda

Related documents