• No results found

Observation av Bolandbibliotekets webbplats och bokblogg

1. Inledning

3.1 Bolandgymnasiet

3.1.1 Observation av Bolandbibliotekets webbplats och bokblogg

Webbplatsens utformning

Biblioteket på Bolandgymnasiet har en kombinerad försida och indexsida som är uppdelad i tre spalter.88 Över sidan löper en bård med rubriker som fungerar som hyperlänkar till övriga sidor inom skolans webbplats. Längst till vänster finns en generell innehållsförteckning till biblioteket. I mittenspalten annonseras öppetti-derna, namn på bibliotekspersonalen med kontaktuppgifter samt en kort faktatext

87

Intervju med bibliotekarie Dorothee Grelle, 2008-02-26.

88

som fastlår att biblioteket är till för skolans personal och elever och att här finns 10 000 böcker, 50 tidskrifter och tre dagstidningar att ta del av. Längst till höger finns en situationsbild från biblioteket överst i spalten som följs av rubriker, bland annat ”Boktips. Bibliotekets blogg” Samtliga rubriker följs av en pil som indike-rar att användare kan klicka på denna för att ta sig vidare till de respektive webb-sidorna. Här finns alltså länken till bibliotekets boktips, placerad till höger på si-dan med en tydlig rosafärgad rubrik.

Bloggens utformning

Webbsidan för boktipsen har en annorlunda utformning än bibliotekets övriga webbplats. Den är skapad på gratistjänsten Blogger och utformad i enlighet med den design som tjänsten erbjuder. Överst på sidan finns ett fält för den över-gripande rubriken ”Bolands BokBlogg” och nedan är sidan uppdelad i två spalter varav den ena är förlagd till vänster och presenterar boktipsen. Till höger finns ytterligare en spalt med olika teman vertikalt, ”Etiketter”, ”Bloggarkiv”, ”Delta-gare” och slutligen ”Antal besökare”.

Bloggen använder sällan abstrakta symboler utan nyttjar istället understruken eller blåfärgad text som indikerar hyperlänkar. Tjänsten erbjuder gott om särskil-da funktioner, såsom möjligheten att lämna kommentarer och besöksräknaren. För exempel på hur inlägg kan se ut, se Bild 1.

Etiketter

Under rubriken ”Etiketter” finns en ämnesordliknande kvantitativt och alfabetiskt ordnad lista med termer som ungdomsbok (34), vuxenbok (23), kärlek (22), vän-skap (19), ensamhet (11) och så vidare. Sextiosex etiketter var vid observations-tillfället listade och efter varje begrepp står en siffra för antalet böcker som faller in under kategorin. Ju fler böcker som faller in under etiketten desto högre rankas den. Varje etikett är en klickbar länk som plockar fram de titlar som sorteras un-der ordet, de kommer upp i spalten till vänster. Om användaren trycker på exem-pelvis slaveri (3) så kommer tre böcker som på olika sätt rör slaveri upp i spalten till vänster.

Bloggarkiv

Under rubriken ”Bloggarkiv” finns samliga boktips samlade, uppdelade på år. Bloggen startades 2007 och under året postades 51 tips. I arkivet för 2008 finns vid observationstillfället trettiotvå tips. Antalet inlägg redovisas liksom hos etiket-terna inom parantes direkt efter årtalet. När användaren klickar på årtalet kommer månader följda av antal upp, vilket möjliggör en snävare sökning i tid då även månaden är klickbar. Som i fallet med etiketterna visas aktuella boktips i spalten till vänster.

Deltagare och antal besökare

Under ”Bloggarkiv” visas bloggens deltagare med förnamn, för- och efternamn eller skolklassens namn. Genom att klicka på ett deltagarnamn slussas användaren till en ny sida med användarstatistik där det visas hur länge deltagaren varit med-lem på Blogger och hur många som har tittat på just den personens boktips. Slut-ligen har högerspalten en besöksräknare som vid observationstillfället visade 1105 besök.

Bild 1. Exempel på utformning av Bolands BokBlogg89

I den breda vänsterspalten visas bloggens inlägg i sin helhet, till höger ses förteckningen över etiketterna.

Boktips och recensioner

Alla fakta finns inte om boken i tipsen, endast titel och författare samt en bild på bokens omslag publiceras. Dock finns en direktlänk till bibliotekskatalogen där eleverna kan se var boken står och om den är tillgänglig för lån. Den typ av litte-ratur som framförallt tipsas om är skönlittelitte-ratur.

Boktipsen presenteras kronologiskt i den breda vänsterspalten. Ovanför varje titel finns information om vilket datum tipset lades upp, såsom ”Den 24 januari 2008”. I rubrikerna till böckerna finns titel och författare, till exempel ”Spela roll av Hans Olsson”. Brödtexten till tipsen innehåller i regel en kortfattad beskrivning av handlingen och tipsförfattarens åsikter om och intryck av boken:

Boken Spela roll utspelar sig i Uppsala, och handlar om den 15-årige Johan Alexander. Johan är väldigt populär både bland kompisar och tjejer. Men under den perfekta ytan finns en hem-lighet som absolut inte får läcka ut. Men för eller senare måste den väll [sic!] göra det? Johan

89

är nämligen homosexuell. Inte ens hans familj vet om det. Men hur ska han någonsin kunna berätta det för sina kompisar eller föräldrar? Kommer då det förtroende han byggt upp att krossas? Kommer ingen att vilja veta av honom något mer?

Spela roll var skriven på ett bra och roligt sätt. Dock var alla jämföringar [sic!] och para-leller [sic!] som drogs hela tiden väldigt jobbiga. Det gjorde att boken blev väldigt seg, på väldigt många ställen. Men jag gillar dock humorn i denna bok. Jag skrattade till och med högt ibland. Det var också ganska roligt som läsare att boken utspelade sig i Uppsala. Man kände igen väldigt mycket.

Boken var värd att läsa, så jag rekommenderar att ni tar och läser den.

Högst upp i brödtexten finns en bild på bokens omslag infälld i texten.

Boktipsets avslutning markeras med ett fält med uppgifter om vem som har lagt upp boktipset och vid vilken tidpunkt samt de extra finesserna, exempelvis kommentarer.

Slutligen visas titelns etiketter, för vårt exempel ”Etiketter: Ensamhet, Kärlek, Skolan, tonår, Ungdomsbok”. Dessa är länkar som kan ta användaren vidare till andra titlar som har samma etikett. Bloggskribenterna kan själva lägga till nya etiketter som de tycker passar deras lästa bok, liksom välja bland redan existerande.

Kommentarer

Länken för kommentarerna anger antal inlägg, exempelvis ”2 kommentarer”, och med ett klick på länkrubriken dyker en ny ruta upp. Där kan vi se vem som lämnat kommentarer, vilket datum kommentaren är lämnad samt läsa yttrandena. Det finns även en ruta för att lämna kommentarer, men alla inlägg granskas och god-känns av bibliotekarierna innan de kan publiceras.

Skribenter

Skolans elever, personal och bibliotekarierna skriver tipsen och recensionerna. Antalet inlagda tips ökar enligt statistiken stadigt med 32 tips redan skrivna under de två första månaderna av 2008, jämfört med de 51 under de sex månaderna som bloggen fanns tillgänglig under 2007. Således uppdateras bloggen genom att ele-verna, skolpersonalen eller bibliotekarierna skriver. Möjlighet till ett slags inter-aktivitet finns genom kommentarfunktionen. Det finns tre flitiga användare förut-om bibliotekarierna sförut-om också är listade bland deltagarna med namn.

Related documents