• No results found

Odměny za životní a pracovní jubilea při dosažení věku 50 let

Délka zaměstnání Násobek příjmu

Ve výše uvedené tabulce je ukázán výpočet odměn zaměstnanců, kteří dovršili 50 ti let a zároveň pracují pro společnost FläktGroup alespoň 5 let. Společnost však odměňuje i zaměstnance, kteří dovršili 40 ti, 55 ti, 60 ti či 65 let.

Dovolená a pracovní volno

Podle zákoníku práce je výměra dovolené čtyři týdny. Společnost FläktGroup prodloužila tuto dobu všem zaměstnancům o jeden pracovní týden nad výměru stanovenou ZP (zákoníkem práce). Zaměstnancům, kteří nastoupí po 1.1. daného roku, nebo ukončí pracovní poměr v průběhu roku, bude poskytnuta podílová část dovolené i ze zvýšené výměry dovolené.

Stravování zaměstnanců

Zaměstnavatel FläktGroup Czech Republic a.s. poskytuje stravování ve vlastním stravovacím zařízení, které se nachází přímo v areálu společnosti. Benefit je poskytován prostřednictvím jiného subjektu, konkrétně společností KLN Catering. Zaměstnavatel umožní poskytnutí stravování v pracovních dnech ve všech směnách v rozsahu:

 Jedno teplé jídlo pro 1. směnu.

 Jedno chlazené jídlo pro 2. směnu.

 Jedno chlazené jídlo pro 3. směnu.

O víkendech jsou poskytnuta taktéž chlazená jídla za dotovanou cenu (chlazeným jídlem se rozumí předem hotové a připravené jídlo, které je potřeba jen ohřát). Zaměstnanec má nárok na poskytnutí cenově zvýhodněného jídla, pokud jeho přítomnost během stanovené směny přesáhla 3 hodiny. Pokud někteří zaměstnanci v nutných přesčasech odpracují minimálně 11 hodin, mají nárok na další dotované chlazené jídlo. FläktGroup umožňuje zvýhodněné stravování také svým bývalým zaměstnancům, kteří odešli do starobního či invalidního důchodu. Cena standardního jídla pro rok 2018 činila 32, - Kč (výběr ze tří jídel). Dále zde byla možnost volby příplatkového jídla, jehož cena činila 51,- Kč (jednalo se o jídla veganská, bezlepková či vegetariánská). Poskytování jídla je považováno na straně zaměstnavatele jako daňově uznatelný náklad. V případě zaměstnance je vzniklý příjem osvobozen od daně z příjmů ze závislé činnosti.

Kultura a volný čas

Společnost FläktGroup Czech Republic a.s. poskytuje svým zaměstnancům příspěvky na

zaměstnancům poskytovány benefity spjaté se sportovním vyžitím formou 50%

spoluúčasti na pronájmu sportovních stadionů, hřišť či formou spoluúčasti na permanentce do fitcentra.

Dalším poskytovaným zaměstnaneckým benefitem v oblasti péče o zdraví je poskytování poukazů na masáže či vstupů do sauny. Tento benefit je poskytován opět formou spoluúčasti, kdy zaměstnavatel hradí 65 % ceny. Zaměstnanci společnosti FläktGroup tak mohou pravidelně každý týden navštěvovat saunu v hotelu Zlatý Lev, kde jsou prováděny i masáže nebo navštěvovat společnost Saunia Liberec.

Veškeré výše zmíněné zaměstnanecké benefity jsou poskytovány pouze zaměstnancům pracujícím na hlavní pracovní poměr, nikoliv brigádníkům a lidem, kteří pracují na DPČ (dohoda o provedení činnosti) nebo DPP (dohoda o provedení práce). Pro zaměstnavatele jsou tyto poskytované příspěvky na kulturu a volný čas daňově uznatelným nákladem a zaměstnanci nezahrnují cenu vstupného do základu daně z příjmů.

Nápoje a občerstvení

Zaměstnancům společnosti FläktGroup je umožněna koupě zvýhodněného občerstvení a nápojů v průběhu jejich pracovní doby. V případě nápojů se nejčastěji jedná o vodu, čaj, kávu, horkou čokoládu atd. Dále mohou zaměstnanci využít automat s občerstvením, kde je bohatý výběr. Lze zde levněji zakoupit nejen sladké energetické tyčinky, bagety, saláty, ale také jídlo veganské či vegetariánské. Poskytování tohoto benefitu se týká všech pracovníků pracujících na stálý pracovní poměr, na DPP nebo DPČ. Tento benefit je poskytován ze strany zaměstnavatele na vrub nedaňových výdajů a na straně zaměstnance je poskytování občerstvení a nápojů považováno jako příjem, který je osvobozen od daně z příjmů ze závislé činnosti.

Vzdělávací kurzy

Společnost FläktGroup je německá společnost a to je také jeden z důvodů, proč poskytuje svým THP pracovníkům jazykové kurzy se spoluúčastí na hrazení ceny. Technicko- hospodářští pracovníci navštěvují 1x týdně kurzy německého či anglického jazyka (volba jazyka závisí na preferencích zaměstnance). Přímo do areálu společnosti dochází lektoři jednotlivých jazyků z jazykových škol a každý půl rok zaměstnanci píší testy, které

vyhodnocují jejich jazykovou znalost. Spoluúčast zaměstnance na hrazení jazykových kurzů je 50 %.

Poskytování benefitu jazykových kurzů je ve společnosti FläktGroup považováno jako daňově neuznatelný náklad zaměstnavatele. V případě zaměstnance se jedná o vzniklý příjem, který podléhá dani z příjmů ze závislé činnosti a zároveň je zahrnut do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní a sociální pojištění.

4.3 Zaměstnanecké benefity v závislosti na hrubé mzdě zaměstnanců

Zaměstnavatel může poskytovat zaměstnancům benefity formou, která je výhodnější nejen pro něj, ale i pro zaměstnance. V této části je zkoumáno, jaký je vztah celkových nákladů zaměstnavatele a celkového přínosu pro zaměstnance. Je zde ukázán případ, kdy zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci příspěvek na stravování. Jaký má tento zaměstnanecký benefit dopad znázorňuje tabulka. 6, je zaměřena na zaměstnance, který má výši měsíční hrubé mzdy 40 000 Kč. Tento zaměstnanec dostává od zaměstnavatele stravenky v hodnotě 95 Kč na každý pracovní den. Zaměstnanec uplatňuje slevu na poplatníka a měsíčně pracuje 20 dní. Výše měsíčního příspěvku tedy činí 1 045 Kč. V níže uvedené tabulce 6 jsou porovnány dopady poskytování penežního a nepeněžního zaměstnaneckého benefitu.

Tabulka 6:Komparace dopadů poskytování peněžního a nepeněžního benefitu příspěvek na

Related documents