• No results found

Norrköpings kommun har ansökt om att få ekonomiskt stöd från regeringen för att på ett miljövänligt sätt bygga om ringarna i Navestad. Hyresbostäder, Skanska och Norr-köpings kommun ska satsa ytterligare pengar på att förverkliga projektet. Nyckelorden för ombyggnadsförslaget, som går under benämningen “Ringdansen”, är miljöanpass-ning och småskalighet. Ringarna ska delas upp i något som kan liknas vid “tårtbitar”, där varje tårtbit blir ett eget kvarter. På så sätt hoppas man kunna skapa en mer intim bostadsmiljö där varje huskropp får en “egen” gård. Kretsloppstänkandet genomsyrar-hela projektidén och projektgruppen för “Nya Navestad” menar att Navestad kommer att bli ett unikt projekt i Sverige som kan verka som föredöme för liknande satsningar på miljonprogramsområden runt om i landet.

En grundtanke i ombyggnadsprojektet är att de boende ska engageras i det fortsatta ar-betet med omdaningen av Navestad så att de själva ska kunna påverka utformningen av sitt bostadsområde. Projektet “Nya Navestad” kommer att spela en huvudroll i arbetet med att skapa arenor för de boende att mötas på och diskutera områdets framtid.

En del av förslaget är att 400 av ringarnas ca 1600 lägenheter monteras ner för att åter-användas och byggas upp i Lettland. Minskningen av antalet lägenheter innebar dock inte att någon måste lämna Navestad då det i dagsläget finns en stor andel tomma lägen-heter.

Kunskapsringen

Kunskapsringen i Navestad utgör numera en del av projektet “Nya Navestad”. Verk-samheten startade 1993 och syns på flera håll i Navestad, både i bostadsområdet och centrum. Idag finns nästan 300 deltagare i Kunskapsringen. De är både män och kvin-nor, svenskar och invandrare från olika länder.

Kunskapsringen är ett projekt inom Marieborgs folkhögskola. 1 en styrgrupp ingår även ABF, arbetsmarknadskontoret, arbetsförmedlingen, socialförvaltningen,

33

i bostads- och arbetsomriden i och san och Coop Center. Verksamheten finansieras av Norrköpings kommun, statliga folkskolebidrag och anslag ur Mål 3-fond.

Projektet förverkligas av ett trettiotal anställda som bl a arbetar som folkhögskollärare, handledare, friskvårdskonsulent och kurator. Speciella funktioner finns också såsom kooperativledare och fastighetsansvarig.

Varksamhatens mål

Kunskapsringens mål är att nå ut med folkbildning till lågutbildade grupper som inte vanligtvis tar del i vuxenutbildning. Undervisning mm sker främst till invandrare. Kun-skapsringen försöker stärka deltagarnas svenska och ge andra kunskaper som förbättrar möjligheterna för dem i studier eller arbetsliv. Tillsammans bygger man upp kooperativ som ska leda till arbete och service för de boende i området.

Deltagarna

Nedanstående statistik är Kunskapsringens egen och baseras på 1996 års verksamhet.

Var bor deltagarna?

Kvinnor A n t a l A n d e l Män Antal Andel

Navestad 71 41% Navestad 22 24%

45 26% 24 26%

Klockaretorpet 9 5% Klockaretorpet 4 4%

Marielund 1 1% Marielund 4 4%

övr. Norrköping Summa

49 28% övr. Norrköping 39 42%

175 100%

Av kvinnorna som deltar i Kunskapsringen bor närmare hälften i Navestad. Övriga bor runt om i Norrköping. Av männen är motsvarande siffra cirka en fjärdedel.

Åldersfördelning

Kvinnorna som deltar är till största delen mellan 30-39 år respektive 40-49 år. Hela 37%

respektive 34% tillhör de åldersgrupperna. Motsvarande siffra för männen är cirka en tredjedel för båda åldersgrupperna.

Tidigare skolgång (i hemlandet)

Kvinnor Antal Andel Män A n t a l A n d e l

0-3 år 49 29% 0-3 år 16 18%

4-7 år 34 20% 4-7 år 18 20%

avsl. grundskola 36 21% avsl. grundskola 17 19%

gymnasial utb. 51 30% gymnasial utb. 38 43%

34

i bostads- ech i och Närmare en tredjedel av de deltagande kvinnorna har endast 0-3 års utbildning från hem-landet. En femtedel har gått i skola 4-7 år respektive har avslutad grundskola bakom sig.

Gymnasial utbildning har en tredjedel av de kvinnliga deltagarna. Av männen har en femtedel av deltagarna gått i skola endast 0-3 år i hemlandet. En femtedel har gått i skola mellan 4-7 år respektive har avlutad grundskola bakom sig. Nästan hälften av männen har gått gymnasium.

Ankomst till Sverige (av de invandrade deltagarna) Kvinnor A n t a l A n d e l

Närmare hälften av kvinnorna har kommit till Sverige under åren 1985-89. Även bland männen kom drygt hälften mellan åren 1985-89 samt under 1992. En tiondel av kvin-norna och en femtedel av männen kom under 1993.

Hemland

i bostads- och arbetsområden i Cirka en femtedel av kvinnorna har Syrien respektive Chile som hemland. Därefter kommer de flesta invandrarna från Jugoslavien och Iran. 1 övrigt kommer en ungefär en tiondel av Kunskapsringens kvinnliga deltagare från Sverige, Libanon respektive Turkiet. En tredjedel av männen kommer från Jugoslavien. Från Syrien respektive Li-banon kommer drygt en tiondel. Både från Iran och Chile kommer en tiondel av de manliga deltagarna.

Hemspråk

Kvinnor Antal Andel Män Antal Andel

arabiska 40

Bland språken som talas bland både kvinnorna och männen är närmare en fjärdedel arabiska. Knappt en femtedel av de kvinnliga deltagarna talar spanska medan det spanska språket endast talas av en tiondel bland männen. Bland männen talar en tredjedel serbo-kratiska medan endast en tiondel bland kvinnorna har serboserbo-kratiska som hemspråk.

Både bland männen och kvinnorna talar drygt en tiondel persiska. Bland kvinnorna talar drygt en tiondel svenska medan det bland männen endast är drygt en tjugondel.

Starta

Bland Kunskapsringens kurser finns en kurs som kallas för “Starta

ringen”. Deltagarna inhämtar kunskaper som behövs för respektive projekt och bygger tillsammans med handledare upp kooperativ. Kursen hade under 1996 46 stycken delta-gare men antalet har sjunkit till ca 40. Syftet med kursen är att de teoretiska studierna ska varvas med yrkesträning.

Målsättningen med kursen är att skapa arbete och försörjning till 50 deltagare fram till 1999, i kooperativa företag inom bostadsområdet. Kooperativens inriktningar är basera-de på behov i bostadsområbasera-det och utifrån basera-deltagarnas kompetens och intresse. Inom treårsperiodens slut ska kooperativen vara ekonomiskt självbärande och drivas vidare av Kunskapsringens deltagare.

Bland deltagarna finns långtidsarbetslösa som är boende i området, ungdomar som avslu-tat grundskolan men inte är motiverade till vidare studier, medelålders och invandrade 36

i och i och kvinnor. Många av deltagarna har aldrig varit inne på den svenska arbetsmarknaden. 1 grupperna blandas kön, olika åldersgrupper, invandrare och svenskar.

Utbildningen pågår under fem terminer och innehåller en teoretisk och en praktisk del.

1 de teoretiska studierna är deltagarna indelade i fem olika grupper beroende på utbild-ningsbakgrund och språknivå. Den teoretiska delen innehåller förutom svenska och matematik, bland annat formulering av verksamhetsidéer, verksamhetsplaner, mark-nadsundersökning, marknadsföring, kalkylering, ekonomi, bokföring, bokslut, teknik för företaget, lagar och avtal, olika företagsformer, myndighetskontakter, byg-gande av nätverk, kulturkunskap, arbetsmarknadens parter och ansvarsfrågor.

1 yrkesträningen är deltagarna aktiva i de olika kooperativa verksamheterna. Den prak-tiska delen sker i uppbyggande av kooperativen under projektets gång. Här omsätts de teoretiska studierna omedelbart i praktiskt arbete samtidigt med träning och yrkesinsat-ser inom kooperativets egentliga sysselsättning. Den praktiska träningen ska successivt övergå i ett avlönat arbete, med avtalsenlig lön och i samma takt minskar samhällets kostnader.

1 kursen ingår att träna demokratiskt och kooperativt tankesätt. Deltagargruppen består av både svenskar och invandrade med olika utbildningsbakgrund och studieförutsätt-ningar. Kunskapsringen bedriver följande kooperativa verksamheter i området:

Hantverksringen

Möbel- och cykelverkstad Systuga

Om-igen-butik

Matringen Bageri

Vårt kök (cateringfirma i

Serviceringen Vandrarhem

Städ- och servicegruppen

Varje kooperativ har en handledare för stabilitet och undervisning som rör den praktis-ka delen. Det finns också en mentor till varje kooperativ och dess handledare. Koopera-tiven får ekonomisk starthjälp till hyror, inköp av träningsmaterial, utvecklingskostna-der och transporter.

Kunskapsringen har en skyddskommitté sammansatt enligt gällande regler. Huvud-skyddsombudet, Margareta Johansson, finns hos huvudmannen för verksamheten, rieborgs Folkhögskola. Starta Vårat har två representanter i kommittén.