• No results found

Omsorg och lärande

3 LEDNING OCH KVALITETSARBETE

1.1 Omsorg och lärande

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunens skolbarnsomsorg kompletterar skolan tids- och innehålls-mässigt

• om kommunens skolbarnsomsorg erbjuder barnen en meningsfull fritid som är varierad och utgår från barnens behov och intressen samt stödjer deras utveckling

• om personalen i kommunens skolbarnsomsorg arbetar för att barnen ska utveckla förmåga och vilja att påverka och ta ansvar,

• om det i kommunens skolbarnsomsorg finns möjlighet att ha god uppsikt över barnen och om det finns goda rutiner för säkerheten,

• om samarbete mellan kommunens skolbarnsomsorg, förskola, förskoleklass och skola bidrar till att ge barnen kontinuitet i tillvaron,

• om det i kommunens skolbarnsomsorg finns ett förtroendefullt och nära samarbete med vårdnadshavarna.

Bedömning av området Omsorg och lärande:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Omsorg och lärande är av god kvalitet. Be-dömningen grundar sig på att det vid de intervjuer som genomförts framkommer en samstämmig bild från personal och föräldrar att fritidshemmen generellt komplette-rar skolan såväl tids som innehållsmässigt. Personalen arbetar medvetet med att bar-nen ska utveckla sin förmåga att vilja påverka och ta ansvar. Trots att barngrupperna är stora anser personalen att de kan ha god uppsikt över barnen. Fritidshemmen är lokalintegrerade med skolan och förskoleklassen och övervägande del av personalen arbetar i båda verksamheterna vilket underlättar en god samverkan för att ge barnen kontinuitet.

Inom nedanstående område bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls.

Verksamhetens innehåll

Verksamheten i fritidshemmet ska erbjuda barnen en meningsfull fritid som utgår från barnens behov och intressen och som stödjer deras fysiska, intellektuella, socia-la och emotionelsocia-la utveckling. För att tillgodose detta är det viktigt att verksamheten är varierad med inslag av med inslag av lek, fysisk aktivitet, skapande verksamhet som drama, musik, dans, bild och form och utforskande av omvärlden i form av studiebesök och utflykter.

Inspektionen visar att det finns en varierad verksamhet i de olika fritidshemmen som dock till största delen utgörs av den s.k. fria leken, dvs. tid då barnen själva väljer vad och med vem eller vilka de vill leka. En del fritidshem har planeringar för verksamheten medan andra saknar sådana. Planeringarna utgår dock inte alltid från barnens olika behov utifrån exempelvis ålder, mognad, intressen och behov. Både personal och ledning uppger att fritidshemmets integrering med skolan fått som effekt att fritidshemmets roll för barnets utveckling och lärande blivit åsidosatt.

Inspektörerna bedömer att kommunen bör säkerställa att samtliga fritidshems verk-samhet utformas på ett sådant sätt att den kompletterar skolan och erbjuder barnen en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen.

1.2 Särskilt stöd

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om de barn inom kommunens skolbarnsomsorg som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling, ges den omsorg som deras speciella behov kräver.

Bedömning av området Särskilt stöd:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Särskilt stöd är av mindre god kvalitet. Enligt skollagen ska barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd för sin utveckling ges den omsorg som deras speciella behov kräver. Enligt både föräld-rar, personal och ledning ges inte alltid detta stöd. Insatser av varierande slag före-kommer men dessa dokumenteras sällan och därmed saknas kunskap hos såväl lokal ledning som kommunen som helhet om i vilka behov som finns och i vilken ut-sträckning de tillgodoses. För detta krävs att det görs en kartläggning av behov, vilka eventuella åtgärder som vidtagits och en utvärdering av insatserna.

Inspektörerna bedömer att fritidshemmen och kommunen bör upprätta rutiner för att säkerställa att de barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling, ges den omsorg i fritidshemmet som deras speciella behov kräver.

2 NORMER OCH VÄRDEN

Inom detta område bedöms om kommunen tar sitt ansvar för skolbarnsomsorgen genom att se till att det pågår ett arbete för att främja vårt samhälles demokratiska värderingar och för att ta tillvara och utveckla barnens förmåga till empati och om-tanke om andra, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfatt-ningar och levnadssätt.

2.1 Normer och värden i samvaron Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunens skolbarnsomsorg har trygga miljöer som utvecklar barnens förmåga att känna empati, respektera varandra och hantera konflikter,

• om det i kommunens skolbarnsomsorg pågår ett medvetet arbete mot dis-kriminering och kränkningar och för att förankra värden som alla männi-skors lika värde, jämställdhet, solidaritet med svaga och utsatta,

• om det inom kommunens skolbarnsomsorg finns en likabehandlingsplan för varje verksamhet.

Bedömning av området Normer och värden i samvaron:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Normer och värden är av god kvalitet. Bedöm-ningen grundar sig på samstämmiga uppgifter från föräldrar, personal och ledning att fritidshemmen generellt är trygga miljöer som utvecklar barnens förmåga att utveckla empati, respektera varandra och hantera konflikter.

Värdegrundsarbetet är ett prioriterat arbete för fritidshemmets personal och sker i nära samarbete med skolan.

Inom nedanstående område bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls.

Likabehandlingsplan

Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever ska huvudmannen eller den huvudmannen bestämmer se till att det finns en likabehandlingsplan för varje enskild verksamhet. Den ska innehålla en allmän översikt över fritidshemmets insatser för att främja barn och elevers lika rättigheter utifrån en aktuell kartläggning av fritidshemmets behov. Enligt en sär-skild förordning omfattar skyldigheten också att planen ska upprättas, följas upp och ses över under medverkan av elever vid den verksamhet planen gäller.

Fritidshemmen saknar egna likabehandlingsplaner utan omfattas av skolans eller ibland hela skolområdets plan. Det saknas kartläggning av vilka områden som be-höver prioriteras att arbeta med i fritidshemmet för att förhindra att diskriminering utifrån de olika diskrimineringsgrunderna samt andra former av kränkningar sker.

Det finns heller inte beskrivet vilka insatser som fritidshemmet ska vidta vid upp-täckt av missförhållanden inom området.

Sandvikens kommun har inte på ett tydligt sätt överlämnat åt rektorerna i kommu-nen att upprätta likabehandlingsplaner varför avsaknad av likabehandlingsplaner eller bristande sådana inte bedöms i de enskilda skolrapporterna, utan en samlad bedömning av kommunens likabehandlingsplaner återfinns i den övergripande kommunrapporten. Se vidare i Skolverkets allmänna råd för arbetet med att främja likabehandling (SKOLFS 2006:7).

3 LEDNING OCH KVALITETSARBETE

Inom detta område bedöms om kommunen tar sitt ansvar för skolbarnsomsorgen när det gäller tillgången till plats, verksamheternas ledning och personal, barngrup-pernas storlek och sammansättning samt lokalernas ändamålsenlighet. Inspektionen granskar också ledningens ansvarsstagande för kvalitet och utveckling och vilka effekter kommunens kvalitetsarbete får för att förbättra kvaliteten i skolbarnsom-sorgen.

3.1 Personalens utbildning och erfarenhet Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om personalen inom kommunens skolbarnsomsorg har utbildning eller er-farenhet som bidrar till en god omsorg och pedagogisk verksamhet,

• om kommunen erbjuder kompetensutveckling utifrån verksamhetens be-hov.

Bedömning av området Personalens utbildning och erfarenhet:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att personalens utbildning är av god kvalitet. Bedömningen grundar sig på att det i kommunen finns en högre andel personal med högskoleut-bildning med inriktning mot att arbeta i fritidshem än jämförbara kommuner och riket. Kommunen eftersträvar även att vid nyanställning att rekrytera personal med högskoleutbildning. Personalen deltar regelbundet i olika former av kompetensut-veckling. Inom de för kommunen gemensamma ämnesnätverken bildar fritidspeda-gogerna en egen grupp.

3.2 Ledningens och huvudmannens ansvar Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om verksamhetsledningen i kommunens skolbarnsomsorg är förtrogen med verksamheten,

• om verksamhetsledningen liksom huvudmannen har god kunskap om skol-barnsomsorgens uppdrag och om kvaliteten i kommunens skolbarnsom-sorg,

• om registerkontroll alltid genomförs innan personal anställs i kommunens skolbarnsomsorg.

Bedömning av området Ledningens/huvudmannens ansvar:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Ledningens och huvudmannens ansvar har mindre god kvalitet. Bedömningen grundar sig på de brister som finns i den peda-gogiska ledningen av verksamheten. Fritidshemmen lyder under Kunskapsnämnden och leds på verksamhetsnivå av rektorerna på respektive skola i vilken fritidshem-met är lokalintegrerat.

Inom nedanstående område bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls.

Ledningens och huvudmannens kunskap om verksamhetens uppdrag

Den pedagogiska ledningen är en viktig faktor för fritidshemmets kvalitet. Det är därför av stor betydelse att ledningen har goda kunskaper om fritidshemmets mål och uppdrag. För att kunna ansvara för en pedagogisk utveckling är det dessutom viktigt att ledningen har inblick i och kunskap om det dagliga arbetet i

fritidshem-met. Ett aktivt och nära ledarskap ger förutsättningar för att utveckla verksamheten mot de nationella målen. Genom att skapa tidsutrymme för personalen att planera, följa upp och utvärdera verksamheten skapas förutsättningar för en hög måluppfyl-lelse.

Fritidshemmen i Sandvikens kommun är lokalintegrerade med grundskolan och leds av den rektor som leder respektive skola. Rektorernas kännedom om fritids-hemmets nationella mål och uppdrag varierar. Ledningens ansvarstagande handlar oftast om bemanning och organisering av verksamheten. Generellt finns begränsat utrymme för personalen att planera och utvärdera verksamheten. Kommunens och rektors ansvarstagande för utveckling av verksamheten mot uppställda mål är osyn-lig. Fritidshemmen omnämns inte i något av kommunens dokumentation som kommunplan, nämndplan eller kvalitetsredovisning.

Inspektörerna bedömer att kommunen bör förbättra rektorernas förtrogenhet med och kunskap om fritidshemmens mål och uppdrag för att säkerställa att verksamhe-ten utvecklas i riktning mot målen (se även avsnitt 3.6).

3.3 Tillgång till plats

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunen erbjuder plats utan oskäligt dröjsmål (inom 3-4 månader ef-ter anmälan).

• om skolbarnsomsorg erbjuds till barn till och med barnet är 12 år, p.g.a.

föräldrars arbete, studier eller barnets eget behov,

• om kommunen har en uppsökande verksamhet i syfte att ta reda på vilka barn som behöver anvisas plats i fritidshem för att de har behov av särskilt stöd i sin utveckling.

Bedömning av området Tillgång till plats:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området tillgång till plats har god kvalitet. Bedömningen grundar sig på att alla barn till och med 12 års ålder som har rätt till barnomsorg erbjuds plats utan oskäligt dröjsmål. Dock erbjuds endast en form av skolbarnsom-sorg varför möjlighet att välja saknas.

3.4 Grupper

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om barngrupperna i kommunens skolbarnsomsorg är lämpligt stora och om det vid sammansättning av grupperna tas hänsyn till bl.a. barnens ålder, behov av särskilt stöd, personalens kompetens och lokalerna,

• om kommunen utvärderar effekter av gruppsammansättningar.

• om kommunen gör konsekvensutredningar innan beslut fattas som påver-kar fritidshemmens gruppstorlek och gruppsammansättning samt personal-täthet.

Bedömning av området Grupper:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Grupper är av mindre god kvalitet. Bedöm-ningen grundar sig på att gruppernas storlek och sammansättning har förändrats utan att kommunen regelbundet följt upp och utvärderat vilka konsekvenser för-ändringen fått för fritidshemmens måluppfyllelse och barnens utveckling.

Inom nedanstående område bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls

Utvärdering av gruppsammansättning och konsekvensutredningar

Enligt skollagen ska barngrupperna ha en lämplig sammansättning och storlek. I Skolverkets allmänna råd om kvalitet i fritidshem (SKOLFS 2007:35) framhålls vikten av att kommuner inför beslut som förändringar av gruppers sammansättning och storlek bör göra en konsekvensutredning av vilka effekter förändringen kan få för barnens utveckling och lärande.

I Sandvikens kommun finns sedan några år alla barn i åldern 6–12 år i samma verk-samhet. Tidigare erbjöds barn från 10 års ålder möjlighet att delta i öppen verksam-het. För att kunna tillgodose alla barns behov av en meningsfull fritid har fritids-hemmen löst detta på olika sätt. Kommunen genomförde inte någon konsekvens-utredning inför beslutet av vilka effekter förändringen skulle innebära för verksam-hetens möjlighet att exempelvis tillgodose alla barns behov av en meningsfull fritid.

De analyser som gjorts har enbart berört personalens situation. Kommunen har inte heller gjort någon uppföljning och utvärdering av vilka effekterna blivit.

Sammantaget bedömer inspektörerna att kommunen bör förbättra uppföljningen och utvärderingen av vad barngruppens sammansättning och storlek får för konse-kvenser för barnens utveckling och rätt till en meningsfull fritid.

3.5 Lokaler

Inom detta bedömningsområde har granskats:

om kommunens skolbarnsomsorg bedrivs i ändamålsenliga lokaler.

Bedömning av området Lokaler Ej godtagbar

kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att kommunens skolbarnsomsorg bedrivs i för ändamålet lämpliga lokaler. Bedömningen grundar sig på samstämmiga uppgifter från föräld-rar, personal och rektorer med ansvar för verksamheten.

3.6 Kvalitetsarbete

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om såväl kommunens fritidshem som kommunen bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete, det vill säga planerar, följer upp och utvärderar verksamhe-ten samt tar tillvara resultaverksamhe-ten och omsätter dessa i åtgärder, för att förbätt-ra måluppfyllelsen,

• om varje fritidshem liksom kommunen dokumenterar det systematiska kva-litetsarbete i en kvalitetsredovisning som innehåller en bedömning av i vil-ken mån de nationella målen för skolbarnsomsorgen nåtts och en redogö-relse för vilka åtgärder som man avser att vidta för att öka måluppfyllelsen,

• om kommunen utövar tillsyn över enskilda fritidshem.

Bedömning av området Kvalitetsarbete Ej godtagbar

kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området kvalitetsarbete är av ej godtagbar kvalitet. Be-dömningen grundar sig på att det inte förekommer någon systematisk uppföljning och utvärdering av hur väl fritidshemmens verksamhet förverkligar de nationella mål som finns uppsatta för verksamheten varken på verksamhets- eller kommunni-vå. Det saknas också en kvalitetsredovisning som uppfyller förordningens krav.

Inom nedanstående områden bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls

Kvalitetsarbete

Enligt skollagen och läroplanen ska fritidshemmen ha system och rutiner för att

följa upp och utvärdera verksamheten i relation till de nationella målen. I Sandvi-kens kommun saknas detta och de flesta fritidshemmen saknar såväl planering som uppföljning och utvärdering som grundar sig på de nationella styrdokumenten. In-spektörerna bedömer att kommunen bör säkerställa att det genomförs en systema-tisk uppföljning och utvärdering av fritidshemmens verksamhet i förhållande till de nationella målen.

Kvalitetsredovisning

Enligt förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m. ska varje kom-munalt bedrivet fritidshem årligen upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning som ett led i den kontinuerliga uppföljningen, utvärderingen och utvecklingen av verksam-heten. Kvalitetsredovisningen ska innehålla en bedömning av i vilken mån de na-tionella målen har förverkligats och en redogörelse för vilka åtgärder kommunen respektive fritidshemmet avser att vidta för ökad måluppfyllelse. Arbetet med kvali-tetsredovisningen syftar också till att ge information om hur väl verksamheten för-verkligat sitt uppdrag. I förordningen ställs krav på elevers och personals medver-kan i arbetet med kvalitetsredovisningen. Även elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta. Det ställs också krav på att uppföljning och utvärdering av sko-lans likabehandlingsplan ska redovisas i kvalitetsredovisningen.

Fritidshemmens verksamhet finns i några fall omnämnda i respektive skolas kvali-tetsredovisning. Även i kommunens kvalitetsredovisning omnämns fritidshemmens verksamhet. Bedömning av måluppfyllelse i förhållande till nationella uppdraget framgår dock inte specifikt. Likaså saknas förslag till förbättringsåtgärder specifikt för fritidshemmen.

Inspektörerna bedömer att kommunen inte uppfyller förordningens krav gällande upprättandet av kvalitetsredovisning.

2008-09-12 Stockholm

Anna Bergstedt Nordqvist Anki Näckstam

Utbildningsinspektion i Alsjöskolan och Kungsgårdens skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1–6

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Sandvikens kommun och besökt Kungs-gårdens skola den 11 mars 2008 och Alsjöskolan den 12 mars 2008. I slutet av den-na rapport framgår vilka som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. Bedömningarna av kvaliteten och av hur väl verksam-heten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplaner och övriga författ-ningar för det offentliga skolväsendet. Information om inspektionen finns i separa-ta material och på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se/Inspektion).

Huvudmannen har ansvar för att de brister som inspektörerna lyfter fram i hel-hetsbedömningen åtgärdas. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid nästkommande inspektion. Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de ansvariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen, Al-sjöskolan och Kungsgårdens skola, dels den information som samlats in under be-söket. Även annan information om kommunen och skolorna från Skolverkets na-tionella uppföljningssystem, eller som finns publicerad på annat sätt, har använts.

I både Alsjöskolan och Kungsgårdens skola intervjuades rektorn, lärare, elevvårds-personal, elever samt föräldrar. Inspektörerna besökte verksamheten i förskoleklas-sen samt lektioner i båda skolorna. Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns i rektorsområdet utgör underlag för bedömningen. Rek-torn har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgifter i rapporten.

Beskrivning av rektorsområdet

Alsjöskolan Antal elever

Förskoleklass 11 Grundskola 36

Kungsgårdens skola Antal elever

Förskoleklass 13 Grundskola 93 Källa: Skolornas uppgifter

Alsjöskolan ligger i Åshammar cirka två mil från Sandviken och en mil från Storvik.

Skolan byggdes i början av 80-talet och var från början avsedd för elever i årskur-serna 1–3. Nu finns även elever i förskoleklass och årskurårskur-serna 4 och 5. De flesta av eleverna bor i närheten av skolan.

Kungsgårdens skola ligger i närheten av Ovansjö kyrka en mil från Sandviken och en mil från Storvik. Skolan byggdes i början av 70-talet. Även här bor flertalet av eleverna i skolans närområde.

Skolorna leds av en rektor vilken även ansvarar för fritidshemmen. Lärarna har gemensamma konferenser och föräldrarådet består av representanter för båda sko-lorna.

Eleverna i de båda skolorna fortsätter som regel sin grundskoleutbildning i Hed-ängsskolan i Storvik. Alsjöskolan och Kungsgårdens skola deltar i den nationella försöksverksamheten med utbildning utan timplan i grundskolan.

I anslutning till skolorna finns fritidshem. Kommunens ansvarstagande för skol-barnsomsorgen beskrivs i särskild rapport.

Helhetsbedömning

Alsjöskolan och Kungsgårdens skola är två i huvudsak väl fungerande skolor. Rek-torn är väl förtrogen med verksamheten och tar det övergripande ansvaret för att skolorna som helhet utvecklas i riktning mot målen.

Undervisningen präglas av att våga pröva olika arbetssätt och metoder. Elevernas kunskapsresultat följs upp kontinuerligt och särskilt stöd sätts in för de elever som bedöms behöva det. Resultaten på de nationella ämnesproven har blivit bättre men är fortfarande lägre än kommungenomsnittet, vilket måste förbättras. Det finns en medvetenhet hos rektorn och lärare om att kunskapsmålen för utbildningen behö-ver dock tydliggöras i såväl undervisningen som kvalitetsarbetet.

Skolorna erbjuder eleverna en lugn och trygg miljö. Arbetet med att förebygga och förhindra diskriminering och kränkningar av elever bedrivs på ett målinriktat sätt

Skolorna erbjuder eleverna en lugn och trygg miljö. Arbetet med att förebygga och förhindra diskriminering och kränkningar av elever bedrivs på ett målinriktat sätt