• No results found

Tillgång till plats

3 LEDNING OCH KVALITETSARBETE

3.3 Tillgång till plats

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunen erbjuder plats utan oskäligt dröjsmål (inom 3-4 månader efter anmälan),

• om barn till arbetslösa och föräldralediga erbjuds en vistelse som omfattar minst 3 timmar per dag eller 15 timmar per vecka,

• om kommunen ger tydlig information om rätten till allmän förskola för 4- och 5-åringar samt erbjuder sådan plats,

• om kommunen har en uppsökande verksamhet i syfte att ta reda på vilka barn som behöver anvisas plats i förskolan för att de har behov av särskilt stöd i sin utveckling.

Bedömning av området Tillgång till plats:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Tillgång till plats är av god kvalitet. Bedöm-ningen grundar sig på att kommunen erbjuder plats till alla som enligt skollagen har rätt till det utan oskäligt dröjsmål. Kommunen bedriver även uppsökande

verksam-het i samarbete med barnavårdcentralerna för att upptäcka barn som är i behov av särskilt stöd samt verkar för att de utnyttjar en plats i förskolan.

3.4 Grupper

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om barngrupperna i kommunens förskoleverksamhet är lämpligt stora,

• om det vid sammansättning av grupperna tas hänsyn till barnens ålder, behov av särskilt stöd, personalens kompetens och lokalernas ändamålsenlighet,

• om kommunen gör konsekvensutredningar inför beslut som påverkar grupper-nas storlek/sammansättning,

• om kommunen vid behov gör utvärderingar av gruppernas storlek och sam-mansättning och ser till att det finns förutsättningar att bedriva en verksamhet i enlighet med läroplanen.

Bedömning av området Grupper:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Grupper är av mindre god kvalitet. Bedöm-ningen grundar sig på att det vid intervjuerna framkommit att det finns mycket be-gränsade möjligheter att anpassa barngrupperna utifrån ålder, individuella behov och lokalernas utformning och storlek. Det är i huvudsak efterfrågan som styr barn-gruppernas sammansättning och storlek. Kommunen genomför inte några konse-kvensutredningar av hur barnens utveckling påverkas av barngruppernas samman-sättning och storlek innan beslut om förändringar tas.

Inom nedanstående område bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls.

Gruppernas storlek och sammansättning

I skollagen anges att barngrupperna ska ha en lämplig sammansättning och storlek.

I läroplanen framhålls att barngruppen ska ses som en viktig del i barns utveckling och lärande. För att en grupp ska fungera positivt måste dock vissa förutsättningar vara uppfyllda. I Skolverkets allmänna råd om kvalitet i förskolan (SKOLFS 2005:10) anges att konsekvensutredningar bör genomföras utifrån en rad faktorer som kommunen bör ta hänsyn till innan beslut om barngruppers sammansättning och storlek fattas. Exempel på sådana faktorer är barnens ålder, kön, behov av sär-skilt stöd, upptagningsområdets sociala karaktär, kontinuitet i barngruppen, lokaler-nas och utemiljöns beskaffenhet.

I Sandvikens kommun finns en praxis sedan 90-talet att det ska vara högst 17 barn i småbarnsgrupper och 22 i syskongrupper. Sedan ett par år finns dessutom ett poli-tiskt mål att sänka taket till 16 barn i småbarnsgrupperna. Detta mål har dock inte

uppnåtts och enligt kommunen finns idag 17 barn i genomsnitt per avdelning och år. Eftersom efterfrågan varierar är det dock fler barn på vårterminen och färre på höstterminen. Kommunen gör ingen systematisk uppföljning och utvärdering av vilka konsekvenser barngruppernas storlek och sammansättning får för barnens utveckling och lärande.

Inspektörerna bedömer att kommunen regelbundet bör följa upp och utvärdera barngruppernas storlek och sammansättning samt göra konsekvensutredningar in-för beslut som påverkar gruppernas storlek och sammansättning.

3.5 Lokaler

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunens förskoleverksamhet bedrivs i ändamålsenliga lokaler.

Bedömning av området Lokaler:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Lokaler är av god kvalitet. Bedömningen grun-dar sig på att kommunens förskolor bedrivs i lokaler som är ändamålsenliga. I in-tervjuerna framkommer dock att barngruppernas storlek inte alltid är anpassade till lokalernas storlek (se föregående avsnitt).

3.6 Kvalitetsarbete

Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om såväl kommunen som kommunens förskolor bedriver ett systematiskt kva-litetsarbete, det vill säga planerar, följer upp och utvärderar verksamheten samt tar tillvara resultaten och omsätter dessa i åtgärder, för att förbättra måluppfyl-lelsen,

• om varje förskola liksom kommunen dokumenterar det systematiska kvalitets-arbete i en kvalitetsredovisning som innehåller en bedömning av i vilken mån de nationella målen för förskoleverksamheten nåtts och en redogörelse för vil-ka åtgärder som man avser att vidta för att övil-ka måluppfyllelsen,

• om kommunen utövar tillsyn av de enskilda förskolorna.

Bedömning av området Kvalitetsarbete:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Kvalitetsarbete är av god kvalitet. Bedömning-en grundar sig på att det såväl på kommunnivå som på verksamhetsnivå finns pla-nering i form av en skolplan och uppföljning, utvärdering i form av kvalitetsredo-visning som uppfyller kraven. Förskolorna planerar, genomför, följer upp och ut-värderar verksamheten samt genomför förbättringar fortlöpande med utgångspunkt i förskolans läroplan. Samtliga förskolor har upprättat kvalitetsredovisningar som i huvudsak följer de prioriterade mål som kommunen satt upp. Kommunens priori-terade mål är dock inte alltid anpassade till förskolans uppdrag utan utgår från grundskolan läroplan. Inspektörerna vill här uppmärksamma kommunen på att det i läroplanen för förskolan endast finns mål att sträva mot som anger vilken inrikt-ning verksamheten ska ha. Det är därmed inte enskilda barns resultat som ska mä-tas utan huruvida verksamheten stimulerar barnets utveckling och lärande.

Inom nedanstående område bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls.

Tillsyn av enskild verksamhet

Kommunen kan enligt skollagen ge tillstånd till en förening, en samfällighet, en stiftelse eller en enskild individ att bedriva förskola om krav på god kvalitet och säkerhet samt övriga krav som ställs på verksamheten i skollagen uppfylls. Kom-munen har rätt att inspektera verksamheten och får inhämta de upplysningar och ta del av de handlingar som behövs för tillsynen.

Sandvikens kommun genomför ingen systematisk tillsyn av de enskilda förskolorna.

Förskolechefen har för avsikt att årligen besöka de fyra enskilda förskolorna och därvid representanter för huvudman, verksamhetsansvarig och föräldrar. Några besök är genomförda. Kommunen konstaterar att utbildningsnivån på personalen i de enskilda förskolorna är lägre än kommunens. Personalen vid de enskilda försko-lorna bjuds in till av kommunen anordnad kompetensutveckling. Samtliga fyra en-skilda förskolor har gjort kvalitetsredovisningar och likabehandlingsplaner som lämnats in till kommunen. I kommunens kvalitetsredovisning saknas dock redovis-ning av kvaliteten i de enskilda förskolorna.

Inspektörerna bedömer att kommunen bör förbättra tillsynen av förskolorna som drivs i enskild regi för att säkerställa att de genom pedagogisk verksamhet erbjuder barnen fostran och omvårdnad.

2008-09-12 Stockholm

Anna Bergstedt Nordqvist Anki Näckstam

Utbildningsinspektion av skolbarnsomsorgen

Inledning

Skolverket har granskat skolbarnsomsorgen i Sandvikens kommun och under peri-oden den 22-23 april 2008 genomfördes intervjuer. I slutet av denna rapport fram-går vilka som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden, Utveckling och lärande, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. Bedömningarna av kvaliteten och av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läropla-nen samt övriga, för verksamheten gällande, författningar.

Information om inspektionen finns i separata material och på Skolverkets webb-plats. (www.skolverket.se/Inspektion).

Huvudmannen har ansvar för att de brister som inspektörerna lyfter fram i hel-hetsbedömningen åtgärdas. Åtgärderna skall redovisas till Skolverket vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid nästkommande inspektion.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de ansvari-ga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är intervjuer och dokument. Dokumen-ten samlas in från kommunen och skolbarnsomsorgen. Även annan information om kommunens skolbarnsomsorg från Skolverkets nationella uppföljningssystem, eller som finns publicerat på annat sätt, har använts.

I Sandvikens kommun intervjuades ansvariga politiker, förvaltningspersonal, ansva-rig ledningspersonal från ett urval av kommunens skolbarnsomsorgsenheter. Dess-utom genomfördes intervjuer med representanter från ett urval av kommunens fritidshem samt föräldrar med barn i verksamheterna.

Huvudmannen har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sak-uppgifter i rapporten.

Beskrivning av verksamheten

Skolbarnsomsorgen Antal barn

Fritidshem 1000 Källa: Kommunens uppgifter

Samtlig skolbarnsomsorg i Sandvikens kommun bedrivs i form av fritidshem. Des-sa är lokalmässigt integrerade med de grundskolor som tar emot elever i förskole-klass och upp till årskurs 6. För de barn som har behov av omsorg på obekväm arbetstid är verksamheten integrerad med en förskola som är öppen på kvällar, nätter och helger.

Helhetsbedömning

I Sandvikens kommun anordnas samtlig skolbarnsomsorg i form av fritidshem.

Alla barn som har rätt till plats får detta inom skälig tid. Fritidshemmen som samt-liga ligger i anslutning till grundskolorna leds av respektive rektor. Personalen har i hög utsträckning högskoleutbildning för den verksamhet de arbetar med. Hur väl verksamheten förverkligar de nationella målen är osäkert då systematisk uppfölj-ning och utvärdering saknas helt. Vid inspektionen framkommer att verksamheten kompletterar skolan tidsmässigt och erbjuder barnen möjlighet till bland annat lek och skapande. Möjligheten för fritidshemmen att anpassa verksamheten till barnens olika behov utifrån ålder och övrigt varierar och det saknas system för att identifie-ra barn som behöver särskilt stöd för sin utveckling och tillgodose detta. När det gäller fritidshemmen arbete med att förankra de normer och värden som anges i läroplanen är detta ofta ett prioriterat område. Fritidshemmen saknar dock likabe-handlingsplaner som stöd i arbetet med att identifiera behov och insatser för att förebygga och förhindra diskriminering och andra former av kränkningar.

Brister som måste åtgärdas

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Kvalitetsredovisningar saknas (1 § förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

Områden som är i behov av förbättringsinsatser

Det finns enligt inspektörernas bedömning behov av förbättringsinsatser inom följande områden:

- Kommunen bör förbättra rektorernas förtrogenhet med och kunskap om fri-tidshemmens mål och uppdrag.

- Kommunen bör säkerställa att fritidshemmen kompletterar skolan och erbjuder barnen en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen.

- Kommunen bör säkerställa att de barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling, ges den omsorg som deras speciella be-hov kräver.

- Kommunen bör regelbundet följa upp och analysera barngruppernas storlek och sammansättning samt göra konsekvensutredningar inför beslut som påver-kar gruppernas storlek och sammansättning.

- Kommunen bör förbättra det systematiska kvalitetsarbetet avseende fritids-hemmen.

Bedömningsområden

Nedan redovisas inspektionens bedömningar utifrån en fyrgradig kvalitetsskala enligt följande:

- Mycket god kvalitet innebär att styrdokumentens mål och krav väl uppfylls.

- God kvalitet innebär att styrdokumentens mål och krav i huvudsak uppfylls.

- Mindre god kvalitet innebär att styrdokumentens mål och krav endast delvis upp-fylls.

- Ej godtagbar kvalitet innebar en avsevärd avvikelse från styrdokumentens mål och krav.

1 UTVECKLING OCH LÄRANDE

Inom detta granskningsområde bedöms om kommunen tar sitt ansvar för skol-barnsomsorgen genom att se till att verksamheten kompletterar skolan och erbju-der varje barn en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. Här granskas om skol-barnsomsorgen är säker, om samverkan med förskolan och skolan liksom med hemmen fungerar för att ge barnen kontinuitet i tillvaron samt om barn som behö-ver särskilt stöd i sin utveckling ges den omsorg som de har rätt till.