• No results found

UTVECKLING OCH LÄRANDE

Inom detta område bedöms om kommunen tar sitt ansvar för förskoleverksamheten genom att se till att varje barn erbjuds en verksamhet som är i enlighet med de natio-nella målen i läroplanen. Här bedöms om verksamheten erbjuder barnen såväl omsorg, fostran som lärande och om verksamheten har ett innehåll som stimulerar till ett lust-fyllt lärande och en allsidig utveckling. Inspektörerna granskar också om barnen har inflytande och om verksamheten tar sin utgångspunkt i barnens intressen, behov och åsikter. Vidare granskas vilka förutsättningar kommunen ger verksamheten för att kunna arbeta mot de mål som anges i läroplanen.

1.1 Omsorg och lärande Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunens förskolor har en verksamheten som är målinriktad och plane-rad,

• om verksamheten i kommunens förskolor främjar leken, kreativiteten och sti-mulerar till ett lustfyllt lärande och en allsidig utveckling i enlighet med läropla-nen,

• om verksamheten i kommunens förskolor utgår ifrån barnens intressen, behov och åsikter,

• om kommunens förskolor arbetar för att barnen ska utveckla förmåga och vilja att påverka och ta ansvar,

• om kommunens förskolor erbjuder en säker miljö,

• om kommunens förskolor samarbetar med förskoleklass, skola och fritidshem för att stödja barnens allsidiga utveckling i ett långsiktigt perspektiv,

• om det finns ett förtroendefullt och nära samarbete med vårdnadshavarna som också ges möjlighet att påverka verksamheten i kommunens förskolor,

• om kommunens förskolor arbetar så att de medverkar till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla såväl sitt modersmål som det svenska språket.

Bedömning av området Omsorg och lärande:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Omsorg och lärande är av god kvalitet. Be-dömningen grundar sig på att inspektionen visar att förskoleverksamheten planeras och genomförs utifrån de mål som finns i förskolans läroplan.

Inspektionen visar också att verksamheten i kommunens förskolor främjar leken, kreativiteten och stimulerar till ett lustfyllt lärande och en allsidig utveckling hos barnen. Förskolorna har även ett prioriterat arbetet med att stärka barnens möjlighe-ter till inflytande över verksamheten.

Förskolorna har ett väl fungerande samarbete med förskoleklassen, skolan och fri-tidshemmet som t.ex. fasta rutiner kring övergångar.

Inom nedanstående områden bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls.

Samverkan med hemmen

Förskolans arbete med barnen ska ske i nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan.

Inspektionen visar att föräldrar i mycket liten utsträckning anser sig ha möjlighet att påverka verksamheten. Många anser även att deras kännedom om de nationella må-len är knapphändig. Samverkan med hemmet sker främst genom att information om verksamheten och det egna barnet ges på föräldramöten, i tamburen och vid utveck-lingssamtalen.

Inspektörerna bedömer att samverkan med hemmen bör utvecklas så att föräldrars åsikter och tankar i större utsträckning får påverka verksamheten.

Barn med annat modersmål än svenska

Enligt förskolans läroplan ska barn i förskolan som har ett annat modersmål än svenska få möjlighet att utveckla sin kulturella identitet samt sin förmåga att kom-municera såväl på svenska som på sitt modersmål.

Inspektionen visar att alla barn med annat modersmål än svenska inte får denna möjlighet. Femåringar får ”modersmålsundervisning” någon timme per vecka om modersmålslärare finns att tillgå. Kommunen har uppmärksammat problemet och inlett ett arbete för att hitta metoder att tillgodose dessa barn rättigheter.

Inspektörerna bedömer att detta måste åtgärdas och vill uppmärksamma kommunen på att barnens behov bör tillgodoses i den ordinarie verksamheten (se vidare Skol-verkets allmänna råd om kvalitet i förskolan (SKOLFS 2005:10).

1.2 Individanpassning och särskilt stöd Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om barn som behöver särskilt stöd i kommunens förskoleverksamhet får den omsorg som deras speciella behov kräver.

• om kommunens förskoleverksamhet är till för alla barn och arbetet präglas av ett inkluderande syn- och arbetssätt.

Bedömning av området Individanpassning och särskilt stöd:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Individanpassning och särskilt stöd är av god kvalitet. Bedömningen grundar sig på att barn som är i behov av särskilt stöd för sin utveckling får detta tillgodosett. Förskolorna har tillgång till talpedagog och special-pedagog som främst arbetar handledande till personalen. I första hand ges stödet inom den ordinarie verksamheten men det finns två avdelningar med färre barn och specialutbildad personal för de barn som är i behov av mer omfattande särskilt stöd.

Föräldrar kan dock alltid välja att ha sitt barn på en ordinarie avdelning.

2 NORMER OCH VÄRDEN

Inom detta område bedöms om kommunen tar sitt ansvar för förskoleverksamheten genom att se till att det pågår ett arbete för att främja vårt samhälles demokratiska vär-deringar och för att ta tillvara och utveckla barnens förmåga till empati och omtanke om andra, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt.

2.1 Normer och värden i samvaron Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunens förskoleverksamhet erbjuder en miljö där barnen är trygga i barngrupperna,

• om förskoleverksamheten bygger på en värdegrund som främjar barnens för-måga att känna empati, respektera varandra och hantera konflikter,

• om det i kommunens förskoleverksamhet pågår ett målinriktat arbete mot dis-kriminering och kränkningar och för att förankra värden som alla människors lika värde, jämställdhet, solidaritet med svaga och utsatta,

• om kommunens förskolor arbetar för att motverka traditionella könsmönster och könsroller och att arbetet är integrerat och ingår som en naturlig del i verk-samhetens innehåll och arbetsformer,

• om det i varje förskola och familjedaghem finns en likabehandlingsplan.

Bedömning av området Normer och värden i samvaron:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Inspektörerna bedömer att området Normer och värden är av god kvalitet. Bedöm-ningen grundar sig på att verksamheten upplevs som en trygg miljö. Personalen har ett medvetet arbete för att hos barnen förankra de normer och värden som finns angivna i läroplanen. Detta görs bland annat genom att de vuxna visar respekt för barnens person och handlande samt är medveten om sig själv som vuxenförebild.

På förskolorna finns även ett aktivt arbete för att motverka traditionella könsmöns-ter och roller.

Inom nedanstående område bedömer inspektörerna att styrdokumentens mål och krav inte uppfylls.

Likabehandlingsplan

Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever ska huvudmannen eller den huvudmannen bestämmer se till att det finns en likabehandlingsplan för varje enskild verksamhet. Planen skall syfta till att främja barns lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion annan trosupp-fattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra tra-kasserier och annan kränkande behandling. I planen skall planerade åtgärder redovi-sas. Den ska bland annat innehålla en allmän översikt över förskolans insatser för att främja barn och elevers lika rättigheter utifrån en aktuell kartläggning av försko-lans behov. Enligt en särskild förordning omfattar skyldigheten att planen ska upp-rättas, följas upp och ses över under medverkan av barn vid den verksamhet planen gäller. Utformningen och omfattningen av barnens deltagande skall anpassas efter deras ålder och mognad.

Inspektionen visar att samtliga förskolor i kommunen inte har likabehandlingspla-ner.

Sandvikens kommun har inte på ett tydligt sätt överlämnat ansvaret åt rektorerna i kommunen att upprätta likabehandlingsplaner varför avsaknad av likabehandlings-planer eller bristande sådana inte bedöms i de enskilda skolrapporterna, utan en samlad bedömning av kommunens likabehandlingsplaner återfinns i den över-gripande kommunrapporten. Se vidare i Skolverkets allmänna råd för arbetet med att främja likabehandling (SKOLFS 2006:7).