• No results found

Omsorg om personer med funktionsnedsättning

In document - VÅRD OCH OMSORGSNÄMND - (Page 32-35)

Består av verksamhet funktionsstöd, socialpsykiatri och delar av gemensam verksamhet.

Utmaningar för området

En svag ökning av insatser enligt LSS beräknas under de närmaste åren och innebär en rättighet för den enskilde som har behov av insatsen. Ett visst behov av externa köp av insatser finns och kan bli dyra för kommunen, särskilt avseende boende.

Psykisk ohälsa ökar i samhället. Ett utökat behov av insatser till personer med psykisk ohälsa finns idag. Boendestöd ökar något och även boendeplatser. På sikt behöver förvaltningen sannolikt även tillgodose mötesplatser för denna målgrupp.

Volym och nyckeltal

årsplacering, tkr 693 873 895

Boende LSS, köpt verksamhet

3 3 5

Kostnad boende LSS köpt vht,

årsplac, tkr 782 1227 1503

Korttidstillsyn LSS internt,

antal barn 6 6 6

Kostnad korttidstillsyn LSS

internt, tkr 81 100 156

Beskrivning och analys av förändringar

Socialpsykiatri boende – 1 årsplacering – 800 tkr

Antalet personer som behöver boende ökar. Känd volymökning inför 2017 som kan starta redan 2016. Saknas budget för nästan 1 årsplacering.

Analys:

Boendeplanering för målgruppen visar att kostnaderna fortfarande inte överstiger kostnaden att driva boende i egen regi. Prognoser inom verksamhetsområdet är svåra att göra, kartläggning av målgruppen medför ett stort mörkertal.

Boende LSS – 2 årsplaceringar – 4000 tkr

Känd volymökning. Personer som behöver anpassat boende. Externa köp. En av personerna beräknas ha behov redan under 2016 vilket inte ryms inom budget. För dessa 2 tillkommande placeringar beräknas årskostnaden vara 2000 tkr per placering, vilket ökar snittkostnaden per årsplacering jmf med 2016 års kostnader.

Analys:

Förvaltningen har inte kompetens och det bedöms inte rimligt eller kostnadseffektivt att bygga upp kompetens och det omfattande stöd som behövs inom egen regi.

Fritidsklubb – fördyrade kostnader – 325 tkr

Korttidstillsyn för barn över 12 år enligt LSS beviljas till barn som behöver tillsyn efter skolan. Detta verkställs i form av fritidsklubb som köps av barn och

utbildningsförvaltningen.

Antalet barn på fritidsklubben är 6 och beräknas inte öka men kostnaden har ökat under 2016 och ökar ytterligare under 2017. Faktisk kostnad 325 tkr i fördyrade kostnader jmf med budget 2016..

Individ- och familjeomsorg

Består av verksamhet individ och familjeomsorg, ensamkommande flyktingar och delar av gemensam verksamhet.

Utmaningar för området

De flesta köpen sker inom detta verksamhetsområde och det är ofta kostsamma insatser. Insatser utifrån tvångslagstiftningarna LVU (lagen om vård av unga) och LVM (lagen om vård av missbrukare) är tvingande för förvaltningen att följa.

Verksamhetens omfattning påverkas av hur samhället i övrigt utvecklas och är mycket svårprognostiserad.

När det gäller ensamkommande barn och unga är det mycket svårt att förutse antalet barn och planera verksamhet i tillräcklig omfattning. Förvaltningen undersöker möjligheten att starta HBV i egen regi för att själva kunna påverka planering av verksamhet och kostnader för placering.

Socialsekreterare med erfarenhet är svårrekryterade utifrån den rådande situationen i landet.

LVM, årsplacering 1,6 1 1,5

Kostnad LVM

årsplacering, tkr 1322 1496 1464

Stödboende SoL,

årsplacering 2,6 2,3 2 3,5

Kostnad Stödboende

SoL, årskostnad tkr 427 495 495 273

Familj/försörjnings-stöd, efter

etableringsperiod - - - 15

Ensamkommande barn

under 21 år 83 79 78 68 47

Beskrivning och analys av förändringar LVM boende – 0.5 årsplacering – 700 tkr

Utifrån prognos ökar behovet av platser med 0,5 årsplacering.

Boende enligt LVM (lagen om vård av missbrukare) är en tvångslagstiftning till skillnad från Socialtjänstlagen som är frivillig och har dyrare placeringar.

Analys: Kostnaderna varierar och beroende på vilken placering som behövs avgörs kostnaderna. Budget motsvarar ca 1 årsplacering vilket gör att risken för att

överskrida budgeten är stor då insatsen är lågt budgeterad. Ett ökat antal placeringar för missbrukare i form av stödboende enligt Socialtjänstlagen har skett vilket kan tyda på att fler brukare också skulle kunna vara i behov av LVM-placeringar. Förvaltningen räknar dock att placeringarna enligt SoL kan komma att bli mindre kostsamma och rymma prognostiserat antal inom budget, om antalet LVM ökar.

Försörjningsstöd efter etableringsperioden för nyanlända – 1000 tkr Antalet familjer som behöver försörjningsstöd efter etableringsperiodens slut kommer att öka. Kostnadsberäkningen uppgår till 1,8 mkr där viss del beräknas kunna inrymmas inom ram utifrån prognos 2016. Uppskattat behov 1 mkr utöver budget 2016.

Analys:

Det finns ingen statistik idag i kommunen av personer som lämnar

etableringsperioden som kan vara aktuella för försörjningsstöd. Volymen är uppskattad av arbetsförmedlingen och kan påverkas av många faktorer. Vi ser dock att fler är i behov av försörjningsstöd på grund av språksvårigheter som gör att de inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande redan idag. Kostnaden för ekonomiskt bistånd kommer att öka. Exempel: 15 familjer x 10 000 kr/ mån = 1,8 mkr Budget för myndighetsutövning ensamkommande –1280 tkr

Från 2017 ryms inte kostnaderna för handläggning, omkostnader och uppföljning av ensamkommande barn inom de återsökta medlen och den buffert som tidigare funnits. Ett årligt schablonbelopp om 500 tkr utbetalas men är inte tillräckligt för att inrymma myndighetsutövningens kostnader. Förvaltningen har ansvar för barnen upp till 21 år, om de inte själva kan försörja sig efter 18 år.

Budget behöver utökas med 1 handläggare 600 tkr samt för ej återsökningsbara kostnader för tolk 200 tkr samt feriesysselsättning 480 tkr.

Analys:

Budgeten och volymerna bygger på samma antal barn som förvaltningen ansvarar för idag. Nyckeltalen visar att först 2020 ses en större minskning av volymerna. För tillkommande barn under 2016 finns en engångskostnad för utredning att återsöka och kostnader för handläggning för dem bör kunna inrymmas inom ersättningens ram första året i kommunen och först därefter belasta kommunens budget.

Övrigt

Beskrivning och analys av förändringar

IT-tjänsteavtalet – fördyrade kostnader – 746 tkr

Fördyrade kostnader i samband med IT-tjänsteavtalets införande.

Analys:

Kostnaderna jmf med budget är 326 tkr dyrare enligt aktuella kostnader mars 2016.

Enligt IT-enheten ska 140 datorer bytas på förvaltningen under åren 2016 - 2017 vilket uppskattas till en ytterligare ökad kostnad om 420 tkr per år utifrån pris 2016.

Kostnadsuppräkning för 2017 är oklar och ingår ej.

Oförutsedda kostnader – 2000 tkr

Inom ramen för budgeterade och äskade medel finns i stort sett inget utrymme för oförutsedda volymökningar. De flesta insatser är svåra att prognostisera och många av dem genererar stora kostnader vilket gör att ytterligare 1 boendeplacering eller ett antal dygn medicinskt färdigbehandlade innebär att nämnden gör ett underskott.

Mycket hinner hända under tidsperioden fram till dec. 2017. Det utrymme som kan finnas för oförutsedda händelser inträffar om inte planerade insatser blir av vilket inte ger några planeringsförutsättningar.

Osäkerheten finns inom alla områden. Inför 2017 och framåt kan den största

osäkerheten finnas inom äldreområdet och kostnadsökningar som uppstår utifrån den prognostiserade ökningen av behov av platser på vård och omsorgsboende.

In document - VÅRD OCH OMSORGSNÄMND - (Page 32-35)

Related documents