• No results found

Påverkan från övriga betydelsefulla personer

In document Ta parti! (Page 39-43)

När jag nu har undersökt hur föräldrarna, kompisarna från gymnasieskolan och lärdomar från samhällskunskapsundervisningen bidragit till fostran och påverkan till nya tankar och åsikter hos gymnasieeleverna återstod att undersöka vilka övriga betydelsefulla personer de uppfattar sig påverkade av. Dessa data hjälper mig att bättre förstå och tolka datan från mina två huvudfokus; påverkan från gymnasieskolmiljön och påverkan från samhällskunskapsundervisningen. Forskningsfråga 3 lyder: Vilka övriga betydelsefulla

personer uppfattar sig FP- och IFP-gruppen påverkade av, inför deras val till riksdagen?

4.4.1 Påverkan från övriga betydelsefulla personer, FP-gruppen

Frida (FP1) uppfattar sig starkt påverkad av en kvinnlig vänsterpartist tillika riksdagskandidat som kom och talade i gymnasieskolans aula några dagar före valet. Vänsterpartisten hade svar på allt och lyfte frågor om ungdomar. Med god retorik och välplacerade politikområden var det faktiskt hon som fick Frida att välja vänsterpartiet, bland partierna på vänstersidan.

Frida: För vi hade haft någon sådan ungdomspartidebatt innan, då hade vänsterpartitjejen som representerade, tyckte jag var väldigt bra. Och hon var ju den enda som tog upp situationen för

unga, och bostäder och att man inte får ungdomsrabatt på mjölk och sådant där... Hon var väldigt bra i den politiska debatten.

Filippa (FP2) uppfattar sig starkt påverkad av en kvinnlig riksdagskandidat från folkpartiet, som talade i skolans aula. Det var för övrigt samma partidebatt som Frida och Ida lyssnat på. Filippa tyckte att folkpartisten var jätteduktig och trovärdig.

Intervjuare: Vad är det med folkpartiet som du känner att: jo men de här värdena står jag för?

Filippa: Jag var och lyssnade på en debattgrej och det var en kvinna från folkpartiet med och hon var jätteduktig och då kände jag bara att hon var trovärdig och bra. (Därefter berättar Filippa varför hon gillar Folkpartiet i grunden)

Felicia (FP3) uppfattar sig inte direkt påverkad av någon övrig person. Jag ställde aldrig den frågan men under den cirka 35 minuter långa intervjun anser jag att det borde ha kommit upp övriga betydelsefulla personer, om det hade funnits några. Felicia uppger sig vara svårpåverkad av personer utifrån och att det som mestadels avgjorde hur hon röstade till riksdagen var genom att hon sökte upp informationen själv.

Intervjuare: Vad känner du är det som mestadels har avgjort hur du röstade i riksdagsvalet 2010?

Felicia: Jag… jag är ganska svårpåverkad utifrån så det är väl mest information jag sökt själv. Sen är jag ju påverkad, mest är ju föräldrarna. Men jag har inte röstat på centerpartiet bara för att mina föräldrar röstar på höger, utan det är ändå själv.

Felix (FP4) utryckte sig på ett insiktsfullt sätt att han läser och hör saker av att bara leva och växa som människa. Jag tolkar hans svar som att det dyker upp insikter spontant i Felix liv, ibland från kompisar på fritiden, ibland från nyhetsreportage på TV, ibland lektioner i samhällskunskap. Felix lyssnar och lär sig politiskt av nära och kära, det vill säga föräldrarna men även sina närmaste kompisar. Vissa av kompisarna har han känt sedan högstadiet som han också diskuterar politik med utanför gymnasieskolan.

Intervjuare: Är det någon källa som du går mest på?

Felix: Som jag har lärt mig mest ifrån? Ja, det är nog, föräldrarna är… det tror jag nog. Intervjuare: Okej.

Felix: Men det är ju, alltså, överhuvudtaget, TV och internet, man läser och hör och ser saker liksom som man inte tänker på direkt då liksom. Man lär sig mycket av att bara leva liksom.

4.4.2 Påverkan från övriga betydelsefulla personer, IFP-gruppen

Isak (IFP1) uppfattar sig starkt påverkad av sin farfar som är aktiv moderat. Redan som liten såg Isak upp till farfar och lyssnade på vad han hade att säga om politiken och därigenom har

Isak blivit ideologiskt övertygad på högersidan. Isak känner sig också påverkad av den allmänna debatten om ordningsbetygen där Isak har ändrat uppfattning. En annan allmän debatt som Isak känner sig påverkad av är den om de nya sjukförsäkringsreglerna. Isak erkänner att han inte är helt insatt i frågan men han tycker att eftersom många anser att sjukförsäkringsreformen är dålig och att många har råkat illa ut, har han själv börjat tycka illa om reformen och tänkt om.

Intervjuare: Men det låter inte som du fått det från dina föräldrar? (den ideologiska övertygelsen på högersidan)

Isak: Nej inte direkt. Utan är det någon i släkten så är det farfar. Intervjuare: Och hur stor betydelse vill du tillskriva honom?

Isak: Nej, det är väl ganska stor ändå tror jag. Man blir… när man är yngre så blir man ju liksom, man ser ju upp till de äldre, vad man ska säga.

Intervjuare: Har det varit något tillfälle där du varit övertygad på vänstersidan?

Isak: Nej, det kanske är i vissa frågor, alltså det här med försäkringskassan och det där som har, alla verkar tycka är jättedåligt. Jag är inte så jätteinsatt i det där men det verkar som att väldigt många råkar illa ut… Känner jag att det har de gjort dåligt.

Intervjuare: Mm, och har det då fått dig att tänka om? Isak: Ja lite grann, kan man väl säga.

Ivan (IFP2) uppfattar sig påverkad av sin bror som vars arbetsplats han jobbar på. Ivan jobbar på flera arbetsplatser för flera företag inom animering genom så kallad frilansanställning. Ivan har insett att både han och brodern gynnas av en politik med företagsskattelättnader när de arbetar genom frilansanställning. Ivan inser att sina arbetsmöjligheter nu och i framtiden kan utvecklas tack vare moderaternas politik med skattelättnader för denna typ av anställning. Ivan har diskuterat mycket politik med sin bror och känner sig påverkad av honom som bland annat har förklarat systemet med frilansanställning.

Intervjuare: Du har nämnt att dina politiska åsikter inte kommer från dina föräldrar. Ivan: Mm

Intervjuare: Vill du kommentera det?

Ivan: Att de inte kommer från mina föräldrar är ganska uppenbart att de kommer från min bror. Ivan: Jag kan enkelt bara säga det att arbete är det som skiljer oss åt, hur jag ser på mitt framtida jobb.

Det är det som skiljer oss åt mest, och det som också inspirerar mig och min bror att rösta på moderaterna.

Ingemar (IFP3) uppfattar sig påverkad av sina nyskaffade vänner när de var i 14-15 årsåldern. Dessa vänner hade starka politiska åsikter och fick Ingemar att vakna upp, ta ställning och ompröva sina egna åsikter. Ingemar blev intresserad och läste på om olika politiska inriktningar. Under intervjun svarade Ingemar insiktsfullt att han i efterhand har förstått att

han tagit efter sina vänners politiska åsikter. I dagsläget pratar Ingemar med kompisar utanför gymnasieskolan och då har han bland annat i en diskussion angående Sverigedemokraterna ändrat uppfattning. En av Ingemars hjärtefrågor är frihet för individen och Ingemar har känt sig påverkad av den allmänna debatten som skapats av Pirate Bay-rättegången där han skapat sig åsikter i integritetsfrågor.

Intervjuare: Vad hände i den åldern, just så att du blev?

Ingemar: Nya bekantskapskretsar… Jag bytte, innan så hade jag vissa åsikter som jag började ompröva då i samband med att jag började träffa nya människor och, det… så var det.

Intervjuare: Det påverkade dig?

Ingemar: Det påverkade mig, kan man säga.

Intervjuare: Bidrog dem till att du blev mer intresserad av politik? Ingemar: Mm, absolut, så var det.

Intervjuare: Fick dem dig att ta ställning?

Ingemar: Mm, ja, så blev det nog, de fick mig att ta ställning.

Intervjuare: När skapades de här hjärtefrågorna för dig? (frihet för individen, miljön, arbete för unga) Ingemar: Ja, innan eller i samband när jag började gymnasiet tror jag, det var ungefär då.

Intervjuare: I samband med diskussioner med föräldrar eller kompisar eller via media eller har du lärt dig själv?

Ingemar: Jag tror det var en kombination, tror jag det var, men jag vet inte om det var då… Det var en Pirate Bay-rättegång, jag vet inte om det var då, om det kan ha varit vid det tidpunkten. Men jag tror det började med integritetsfrågor och sådant, och spann väl vidare på det

Ida (IFP4) känner sig påverkad av samma partidebatt i aulan som Frida och Filippa lyssnade på. Ida imponerades av samma vänsterpartikandidat som Frida gjorde. Vänsterpartisten var även för Ida en avgörande faktor till att rösten föll på vänsterpartiet. Ida har många politiskt aktiva kompisar bland annat inom SSU och MUF som hon diskuterar med på fritiden utanför gymnasieskolan. På högstadiet hade Ida kompisar från olika politiska partier som pratade mycket politik och som format Ida i främst politiska sakfrågor.

Intervjuare: Vad känner du är det som mestadels har avgjort hur du röstade i riksdagsvalet 2010?

Ida: … Oj, alltså jag är väldigt miljö, miljömedveten så att allt, jag var ju 100 % säker på att jag skulle rösta på, på miljöpartiet. Sen så var det den där debatten i skolan där, där det faktiskt hängde på retorik att den där..

Intervjuare: Vänsterpartisten

Ida: Ja, vänsterpartisten var jätteduktig…

Intervjuare: Var det då på mellanstadiet som du förstod att det samhället som vi lever i här i Sverige är ett resultat av politiska beslut? Det hade kunnat se annorlunda ut ifall vi hade haft andra politiker. Ida: Hmm, jag tror inte att jag reflekterade så mycket över det under mellanstadiet utan det var nog

mer högstadiet och då hade jag en del kompisar också som snackade väldigt mycket om politik och det var några… som gick i någon konfirmationsgrupp där det var, (ohörbart) alla var med i olika politiska partier och alla snackade om att: nämen hade det varit såhär, hade det här partiet varit med i ledningen, då hade det varit såhär. För att alla hade ju, det var inte, alla var inte från ett och samma parti. Så det var ändå ganska blandat men då blev det ändå såhär: ja just det, det hade ju kunnat se annorlunda ut och sådär.

5. Analys

In document Ta parti! (Page 39-43)

Related documents