• No results found

Påverkan från gymnasieskolmiljön

In document Ta parti! (Page 30-35)

Gymnasieskolan har full kapacitet att fungera som en social och intellektuell mötesplats för unga, formbara individer. I diskussioner med klasskompisar eller andra kompisar finns möjligheten att forma och bilda sig en politisk uppfattning. Jag har ställt frågor till mina intervjupersoner hur de känner sig politiskt påverkade av kompisar på gymnasieskolan. Här kommer min jämförelsegruppindelning till nytta för att besvara forskningsfråga 1: På vilka

sätt uppfattar sig föräldrapåverkade och icke-föräldrapåverkade gymnasieelever påverkade av gymnasieskolmiljön, inför deras val till riksdagen?

4.2.1 Påverkan från gymnasieskolmiljön, FP-gruppen

Frida (FP1) uppfattar sig till övervägande del påverkad av gymnasieskolmiljön. När Frida märker att flera av hennes gymnasiekompisar har politiska åsikter, speciellt extrema åsikter, får hon motivation att själv sätta sig in i politiska frågor och att öppna upp för fler synsätt.

Frida: Jag märkte att jag blev mycket mer fast i min politiska åsikt när man stötte på någon annan som är fast i sin åsikt.

Intervjuare: Som är av samma åsikt eller motsatt? Frida: Nej motsatt åsikt.

Frida: Men å andra sidan, om någon inte tycker som jag kan jag väldigt starkt tycka… nej jag vet inte vad.

Intervjuare: Då spänner du bågen?

Frida: Ja, det skulle man kunna beskriva det som att… man går lite mer in för en åsikt man inte alls är så säker på egentligen.

Frida: Det är så många av mina kompisar som faktiskt verkligen har en åsikt, då känner man att man kanske själv också skulle ha en åsikt, så att det är ju väldigt kul att vara med och diskutera och då är det ju väldigt viktigt att du vet faktiskt vad du tycker, annars kan du inte gå in och diskutera.

Intervjuare: Vad är de viktigaste skälen, tycker du, att du faktiskt blev insatt, att du satte dig in?

Frida: Det var väl nog ändå att vissa av mina kompisar hade extrema åsikter, eller inte extrema men att de ändå hade rätt starka åsikter och började argumentera och då vet inte jag om jag ska försvara eller om jag tycker att det är bra eller dåligt, och då kände jag att jag var tvungen att sätta mig in.

Filippa (FP2) uppfattar sig till övervägande del inte påverkad av gymnasieskolmiljön. Filippa är en ganska svårpåverkad person som gärna lyssnar på andas politiska åsikter men inte låter sig påverkas speciellt lättvindigt, då hon redan har en fast politisk åskådning åt höger. Gymnasietiden har dock medfört att Filippa blivit mer insatt i politik i vissa sakfrågor eftersom många av hennes kompisar pratar politik.

Intervjuare: Har du känt dig påverkad politiskt av en kompis?

Filippa: Nej det kan jag inte påstå direkt. Visst finns det folk som verkligen har försökt få en att… Intervjuare: Om någon försöker påverka dig, hur reagerar du på det?

Filippa: Nej, för det mesta så nej, det funkar inte på mig för att jag hör ju vad de säger men jag vet ju vad jag tycker så nej. Kan de prata gott för sitt parti är det bra men tyvärr så lyckas det inte nej. Intervjuare: Har du någon gång lyssnat på en kompis som har en annan politisk åsikt och där du känt att du:

jo men de här åsikterna är ganska bra? Filippa: Ja, har jag absolut gjort. Det händer.

Intervjuare: Mm. Men det förstår jag är ingenting som du påverkas av?

Filippa: Nej alltså jag hör ju vad de säger men det är ändå inte riktigt, det är inte vad jag tror på riktigt. Alltså visst, jag kan hålla med till viss del men inte så mycket att jag ändrar mig.

Intervjuare: Har du känt att under gymnasietiden, att du blivit mer politiskt insatt?

Filippa: Ja, det tror jag, det tror jag faktiskt. Dels för att folk här pratar mer politik än vad man gjorde förr, mm.

Intervjuare: Har du under gymnasietiden… vetat mer hur du tänker rösta? Eller är det politik… i politiska sakfrågor i allmänhet som du har, som du vet mer hur du står i?

Filippa: Ja det är mer sakfrågor tror jag för att ungefär hur jag ska rösta har jag nog vetat ganska länge.

Felicia (FP3) uppfattar sig till övervägande del påverkad av gymnasieskolmiljön. Felicia har blivit mer medveten under gymnasietiden eftersom hennes kompisar varit väldigt aktiva i de politiska diskussionerna. Felicia tänker till när hon lyssnar på motsatta åsikter, vilket gör

henne starkare i sina egna åsikter. Däremot har Felicia inte ändrat uppfattning från hennes politiska värderingar på högersidan.

Intervjuare: Och du har uppgett att dina politiska åsikter påverkats lite av dina kompisar.

Felicia: Ja, jag har ändå påverkats viss, till viss del av dem, eller jag har blivit mer medveten tack vare den här klassen tror jag för dem har varit så himla på och då blir det liksom att man tänker ändå efter lite att: ja, det kanske inte är så dumt utan…andra åsikter. Och då blir det kanske ändå att jag blir mer säker om mina egna åsikter, för att jag inser att det där är inget vettigt.

Intervjuare: Har du diskuterat politik inför valet med dina kompisar för att ta reda på mer hur du ska rösta? Felicia: … Det var mer liksom att vi… förstagångsväljare liksom då är man inte så säker på sin sak

kanske och då är det ju ganska bra att diskutera liksom vad, vad tycker man om det här liksom. Antingen kanske det går emot den åsikten man trodde att man hade… Och då kanske den åsikten man hade liksom förstärks eller att man blir mer, att man blir mer medveten om den andra sidan. Intervjuare: Har du någon gång blivit påverkad av en kompis så att du har ändrat uppfattning i en politisk

fråga?

Felicia: Alltså jag har väl blivit mer medveten om… inte, jag har inte ändrat åsikt, tror jag inte, utan jag tycker fortfarande… jag har liksom ganska starka värderingar. Jag tycker som jag tycker liksom. Jag har ganska svårt att ändra på det. Men jag kan ändå ha blivit mer medveten och fått mer förståelse för den andra sidan, vad de andra tycker.

Felix (FP4) upplever sig till övervägande del påverkad av gymnasieskolmiljön. Felix har format flera av sina politiska åsikter på gymnasieskolan med nära vänner från sin klass. Gymnasiekompisarna har påverkat Felix till att få en öppnare syn på politiken. Felix har lärt sig mer i olika politiska frågor utan att för den delen ändrat sina politiska uppfattningar. De flesta politiska diskussioner på gymnasieskolan pågick i samband med valet. Under de första två gymnasieåren diskuterade Felix knappt någon politik på skolan.

Intervjuare: Har kompisar gjort att du också lärt dig mer?

Felix: Ja, alltså, om det är någonting man undrar då frågar man ju sina nära och kära liksom. Intervjuare: Okej

Felix: Kompisar och föräldrar. (syftar på både gymnasiekompisar och andra kompisar).

Intervjuare: Känner du att några av dina politiska åsikter har formats här på skolan, i samtal, diskussioner med kompisar?

Felix: En helhetsbild eller småsaker eller? Intervjuare: Vadsomhelst.

Felix: Ja. I någon liten fråga kanske det har ändrats jag kommer inte på så här men det kan det nog ha gjort, men inte liksom, inte hela min bild.

Intervjuare: Okej. I någon liten fråga kan du till och med ha ändrat uppfattning?

Felix: Ja, eller så har jag inte tänkt så mycket på just den frågan så att det, jag fick en klarare bild, jag vet inte. Så kanske det också ha varit men.

4.2.2 Påverkan från gymnasieskolmiljön, IFP-gruppen

Isak (IFP1) uppfattar sig till övervägande del inte påverkad av gymnasieskolmiljön. Isak gillar att jämföra sig med sina gymnasiekompisar om var de står politiskt. Partitesterna som kunde

genomföras på internet gjorde Isak tillsammans med kompisar. Det har hänt att gymnasiekompisar har fått Isak att tänka till men inte att ändra på sig.

Intervjuare: Okej, men spelar det någon roll för dig, vilka, var de står politiskt? (kompisar från gymnasiet) Isak: Nej inte direkt så. Jag skulle ju aldrig, alltså jag följer ju inte efter dem om man säger så utan att,

jag står ju vad jag tycker för och röstar det jag tycker.

Intervjuare: Har en kompis sagt någonting politiskt som fått dig att tänka om? Isak: …Inte direkt tänka om kanske men, men..

Intervjuare: Tänka till?

Isak: Tänka till ja, kan man säga, tänka lite mer, och fundera liksom lite, på saker och ting.

Intervjuare: Du sa att du diskuterade politik inför valet med kompisar, har det varit för att ta reda på mer om politiken, eller ta reda på andras åsikter eller..

Isak: Nej det är väl, ta reda på lite mer kanske, vad man själv vill. Sen kan de ju vara kul att veta vad andra tycker, också

Intervjuare: Men inför valet så händer det att, jag kan tänka mig att när ni ändå umgicks så blev det en del snack om politik?

Isak: Ja, man gjorde ju, de här testerna på internet gjorde man ju kanske tillsammans Intervjuare: Ja

Isak: Och så liksom visade kompisen resultatet till exempel, var man ligger.

Ivan (IFP2) uppfattar sig till övervägande del påverkad av gymnasieskolmiljön. Han har två nära barndomsvänner som han diskuterat mycket politik med, både på gymnasieskolan och privat. Tack vare dem har Ivan blivit intresserad av politiken. I klassen och på gymnasieskolan i allmänhet diskuterar Ivan ofta politik och känner att det är därifrån han har format merparten av sina åsikter.

Intervjuare: Om du tänker efter, när känner du att du från första början blev politiskt medveten?

Ivan: Det var ganska sent (svarar snabbt). Det var mitt i gymnasiet då, så blev jag politiskt medveten. Det är för att jag har två nära vänner.

Ivan: … Det är det som har intresserat mig för politiken, mest för att de två ska vara tysta också (Skratt). De öppnar upp det båda då, just det här. Det är också de två som är anledningen till det jag tidigare sa, vriden åt varsitt håll. (Ivan syftar på varsitt politiska håll)

Intervjuare: Var det då någon av dina klasskompisar som fick dig att tänka om eller tänka till? Ivan: Tänka till.

Intervjuare: Mm

Ivan: Det var ju självklart de som var lite vänster i klassen då. Intervjuare: Okej

Ivan: Mest för hur jag ska argumentera emot. Intervjuare: De gav dig..

Ivan: Insikt, jag måste veta vem jag röstar. Jag kan ju inte bara välja moderaterna och ignorera alla andra, jag vill ju ha alternativ, så gav de insikt hur det var här.

Intervjuare: Mm

Ivan: Så de har ju varit en del till hur jag röstade på.

Intervjuare: Och så har du nu bildat dig en politisk uppfattning. Vad har kompisarna under gymnasietiden bidragit med till att du faktiskt vet var du står politiskt idag?

Ivan: Debatterna i klassen. Intervjuare: Okej

Ingemar (IFP3) uppfattar sig till övervägande del påverkad av gymnasieskolmiljön. Ingemar frågar ut sina gymnasiekompisar om politiska frågor för att lära sig mer. Ingemar har skaffat en större politisk medvetenhet och har blivit tolerantare mot andra åsikter samtidigt som han har blivit säkrare på var han själv står politiskt. Däremot har ingen gymnasiekompis fått Ingemar att ändra uppfattning från högersidan.

Intervjuare: Har du frågat några klasskompisar vad de tycker i olika politiska frågor för att ta reda på mer, mer fakta eller mer information om någonting?

Ingemar: Mm, det kan nog ha hänt om det är någon fråga man inte är speciellt insatt i, då kan det nog kännas naturligt att fråga någon som vet lite mer i den frågan… ett väldigt smidigt sätt att ta reda på nya saker, man kan lära sig mycket på det sättet.

Intervjuare: Har du tack vare dina klasskompisar skaffat dig en större politisk medvetenhet? Ingemar: Mm, ja det är nog möjligt.

Intervjuare: Ja

Ingemar: Jag vet inte om det är mina kompisar enbart men visst så kanske det är. Om mina kompisar är intresserade då smittar de av sig på mig kan man säga.

Intervjuare: Hur tycker du att du under dina 2,5 år på gymnasiet har utvecklats politiskt?

Ingemar: Jag har nog blivit mer säkrare på var jag står, skulle jag vilja säga. Och jag var nog väldigt, jag är mer säker på var jag står… Jag förstår, förstod inte riktigt att det fanns något bra med alla politiska inriktningar, om man säger.

Intervjuare: Okej

Ingemar: Jag är mer tolerantare mot andra som har andra åsikter, absolut, det har jag blivit, men jag har ändå blivit mer säkrare på var jag själv står.

Ida (IFP4) uppfattar sig till övervägande del påverkad av gymnasieskolmiljön. Ida har diskuterat politik med gymnasiekompisar inför riksdagsvalet och därigenom öppnat sitt sinne. När Ida diskuterar med någon som har radikala åsikter händer det att hon reviderar sina egna åsikter. Ida pratar politik med sin vänsterradikala kompis både på gymnasieskolan och privat.

Intervjuare: Har du känt dig påverkad politiskt av en kompis?

Ida: Absolut, ja det gör man när man liksom… haft en politisk diskussion och så har den sagt någonting som är väldigt bra och: shit, det här måste jag tänka vidare på och så kommer man fram till att det kanske inte var så svart och vitt som jag trodde och…

Intervjuare: Har du diskuterat politik inför valet med kompisar för att få reda på mer hur du tänker rösta? Ida: Mm. Jättemycket. Det var ju… ganska centralt samtalsämne precis i början eller precis innan där

att… Så det hjälpte mig mycket liksom hur jag skulle rösta på.

Ida: Sen har jag haft en kompis nu som är väldigt, väldigt vänster och hon… jag tycker hon är lite för radikal så att jag har väl kanske blivit lite såhär: jamen, så tycker jag verkligen inte. Nej, jag måste nog omvärdera lite vad jag tycker.

Intervjuare: Mm

In document Ta parti! (Page 30-35)

Related documents