• No results found

Pro naplnění cíle výzkumu byla stanovena ústřední hypotéza:

Účastí žáků a studentů s PAS ve volnočasových aktivitách se rozvíjejí jejich sociální dovednosti.

Aby mohla být hypotéza potvrzena či vyvrácena, byly stanoveny výzkumné otázky a cíl výzkumu.

Cílem výzkumného šetření je zjistit jaký je vliv volnočasových aktivit na možnosti rozvoje sociálních dovedností žáků a studentů s PAS.

Byli stanoveny tyto výzkumné otázky:

• VO1: Jakým způsobem tráví žáci a studenti s PAS svůj volný čas spolu s rodinou?

• VO2: Zda a jakým způsobem jsou v rámci trávení volného času s rodinou rozvíjeny sociální dovedností žáků a studentů s PAS?

• VO3: Jakým způsobem tráví žáci a studenti s PAS svůj volný čas mimo rodinu?

• VO4: Zda a jakým způsobem jsou v rámci trávení volného času s mimo rodinu rozvíjeny sociální dovedností žáků a studentů s PAS?

VO1: Jakým způsobem tráví žáci a studenti s PAS svůj volný čas spolu s rodinou?

Rodina je pro žáky a studenty s PAS důležitá ve všech aspektech jejich života, tedy i ve volném čase. Cílem výzkumu je zjistit, do jaké míry a jakým způsobem se rodina podílí na trávení volného času žáků a studentů s PAS. Předpokládám, že žáci a studenti s PAS tráví s rodiči většinu svého volného času. Využívají také podporu rodiny při plánování a organizaci volného času. Prostřednictvím výzkumného šetření je zjišťováno, jakým způsobem tráví žáci a studenti s PAS svůj volný čas v rodinném kruhu. Předpokládám, že se jedná o činnosti zejména relaxačního, kulturního a sportovního charakteru. Dále je zjišťováno, zda žáci a studenti s autismem tráví s rodinou svůj čas rádi. Předpokládám, že ano, protože v rodinných členech nacházejí jistotu a podporu. Dále je výzkumné šetření zaměřeno na rozvoj sociálních dovedností v rámci rodinně tráveného volného času. Předpokládám, že během volného času tráveného s rodinou rozvíjejí žáci a studenti s PAS některé sociální dovedností, zejména komunikaci a vhodné sociální chování k druhým lidem.

VO2: Zda a jakým způsobem jsou v rámci trávení volného času s rodinou rozvíjeny sociální dovedností žáků a studentů s PAS?

Již od útlého dětství rodiče učí své děti základním sociálním dovednostem. U dětí s PAS může být toto učení problematičtější a časově náročnější, je ovšem velmi důležité, aby rodiče své dítě s PAS v rozvoji těchto velmi důležitých dovedností podporovali.

Domnívám se, že ze sociálních dovedností, které byly v tomto výzkumném šetření sledovány, se v rodině v rámci společně tráveného volného času úspěšně rozvíjejí zejména tyto:

 užívání správných pozdravů při vítání a loučení

 respektování osobního prostoru druhých lidí

 vhodné sociální chování

Děti se sociálním dovednostem učí především nápodobou, nebo jim je rodiče vysvětlují a trénují s nimi. Dítě by se v rodině mělo učit zvládat i náročnější sociální dovednosti, jako je zvládání zátěžových situací. Rodiče mohou využít výhodu toho, že své dítě

dobře znají a vědí, co je dokáže uklidnit a pomoci se s náročnou situací vyrovnat. Dále je tu schopnost řešení problémů, která bývá u lidí s PAS omezena. I toto se dá určitým způsobem trénovat, zde je důležité, aby rodiče byli svému dítěti podporou a například jej při řešení určitého problému vedli, trénovali s ním.

Vytváření zdravé sítě sociálních vztahů uvnitř rodiny je dlouhodobým úkolem, který podporují ostatní členové rodiny svým chováním a přístupem ke členovi s PAS.

VO3: Jakým způsobem tráví žáci a studenti s PAS svůj volný čas mimo rodinu?

Volnočasové aktivity trávené mimo rodinu jsou u dětí a mladých lidí důležitou součástí života. Charakter postižení poruch autistického spektra s sebou ovšem přináší řadu obtíží, které mohou být překážkou pro trávení volného času mimo rodinu. Někteří lidé s PAS nevyhledávají kontakt cizích lidí, rodina je pro ně jediným bezpečným útočištěm.

Také specifické chování a zájmy mohou být omezující při výběru volnočasových aktivit žáků a studentů s PAS. Domnívám se, že žáci a studenti tráví svůj volný čas mimo rodinné prostředí spíše méně. Pokud ano, je volný čas tráven v různých zařízeních, které se zaměřují na oblast volného času a výchovy. Domnívám se, že někteří žáci a studenti tráví svůj volný čas volnočasovými aktivitami, které nabízí škola, kterou studují. Dále se domnívám, že někteří z žáků a studentů využívají volnočasové aktivity pořádané organizacemi, které se zaměřují na práci s lidmi s postižením.

VO4: Zda a jakým způsobem jsou v rámci trávení volného času s mimo rodinu rozvíjeny sociální dovedností žáků a studentů s PAS?

Také mimo rodinu lze v rámci volného času rozvíjet u lidí s PAS sociální dovednosti.

Existují kurzy a kroužky, které jsou primárně zaměřeny na rozvoj sociálních dovedností (např. kurz rozvoje sociálních dovedností, který pořádalo občanské sdružení Rytmus v Praze). Dále se se sociální dovednosti žáků a studentů PAS mohou rozvíjet prostřednictvím přímého setkávání s jinými lidmi v rámci různorodých volnočasových aktivit.

Domnívám se, že v rámci trávení volného času mimo rodinu se u žáků a studentů s PAS rozvíjí zejména sociální dovednost užívání správných pozdravů při vítání a loučení, respektování prostoru druhých lidí, vhodné sociální chování ve společnosti druhých lidí,

dále pak vytváření zdravé sítě sociálních vztahů. Při některých volnočasových aktivitách mimo rodinu, například na kurzech a kroužcích mohou žáci a studenti s PAS rozvíjet své schopnosti zvládání zátěžových situací (například setkávání se s novými lidmi, které může být pro lidi s PAS náročné) a také schopnosti řešení problémů (žák či student s PAS může mít větší prostor k samostatnému řešení problémů než je tomu v přítomnosti některého ze členů rodiny.