• No results found

Pedagogers upplevelser av digitala verktyg i matematikundervisningen

7. Resultat

7.1 Delstudie 1: Om pedagogers uppfattning av matematik och digitala verktyg i förskolan

7.1.4 Pedagogers upplevelser av digitala verktyg i matematikundervisningen

I detta tema beskriver pedagogerna deras pedagogiska roll i aktiviteter med digitala verktyg och matematik, och vilka fördelar och nackdelar pedagogerna upplever. Detta placerades i två kategorier som presenteras nedan:

Fördelar och nackdelar med digitala verktyg

En övergripande uppfattning bland respondenterna är att digitala verktyg möjliggör ett transdisciplinärt arbetssätt där olika strävansmål från läroplanen kombineras. I förlängningen kan det tolkas att barnen får möjlighet till ett varierat och lustfyllt lärande. En respondent beskriver detta på följande sätt: “Alla verktyg vi använder, har olika sätt att använda och påvisa matematik. Det hänger ju på vilket problem vi vill lösa/öva på […].” Beroende på syftet med undervisningen kan olika digitala verktyg, mer eller mindre, utveckla och synliggöra ett matematiskt innehåll, vilket kan tolkas som en fördel. Fler fördelar respondenterna lyfter är att digitala verktyg är ett utforskande redskap där flera sinnen kan stimuleras samtidigt och som inbjuder till delaktighet, samarbete och tydlighet. Ytterligare fördelar som beskrivs är att barnen får möjlighet till inkludering och medvetenhet om sitt eget lärande genom dokumentation.

Respondenterna lyfter även nackdelar som digitala verktyg kan upplevas få, när det implementeras i verksamheten och undervisningen. Flera respondenter beskriver hur pedagogens kompetens om digitala medier är viktigt. En respondent beskriver att:

“[...] Nackdelen är att det kräver god kompentens hos pedagoger vilket inte alltid hinns med att få då tiden inte alltid räcker till, att man inte är “van” vid att använda sig att de olika digitala verktygen som erbjuds på förskolan och då använder man sig av andra verktyg som man är mer bekant med!”

Citatet redogör att kompetensen inom digitala verktyg finns, men pedagoger använder istället det digitala verktyget dem är bekväma med. På grund av tidsbrist utforskas och används inte andra digitala verktyg. Fler respondenter lyfter att pedagogers digitala kompetens ibland är otillräcklig och bristfällig. Detta kan tolkas som en nackdel då undervisning med digitala verktyg sällan förekommer. Det leder även till att de formuleringar om digitala verktyg som beskrivs i läroplanen, inte realiseras i verksamheten. Det kan tolkas som att möjligheten att öka och utveckla pedagogens relation till ett digitalt

29

innehåll minskar när digitala verktyg medvetet eller omedvetet prioriteras bort från undervisningen.

Flera pedagoger beskriver hur applikationerna är utrustade med poäng eller stjärnor vid avklarade uppdrag, vilket flera respondenter beskriver genererar till tävlingsinriktning och prestation istället för ett digitalt och matematiskt lärande. En respondent beskriver detta på följande sätt:

“Nackdelen är att matematiska appar ofta kan vara uppbyggda som att barnen får en guldstjärna när man klarar saker. Att det ska handlar om prestation istället för ett utforskande.”

I relation till detta blir det centralt att pedagogen värderar syftet med applikationen och utvecklar en pedagogisk relation till innehållet i applikationerna, för att kunna introducera och använda dessa för lärande, samtal och utforskande.

Den pedagogiska rollen

En övergripande åsikt som återspeglas i respondenternas svar är ett medutforskande arbetssätt till digitala verktyg och matematik. Ett medutforskande arbetssätt ger möjlighet för pedagogen att utforska tillsammans med barnen och exempelvis inspireras av varandra. Egenskaper som nyfikenhet, engagemang och framåtanda är beskrivningar som respondenterna lyfter att de intar i den pedagogiska rollen. En respondent beskriver sin pedagogiska roll i mötet med matematik och digitala verktyg på följande sätt:

“Det är många delar som jag som pedagog ska få med i mitt arbete vilket gör att varje del får sitt utrymme utifrån min kompetens. Jag försöker erbjuda planerat och spontant möten för barnen med digitala verktyg och matematik. Däremot kan det vara utmanande att få tiden att räcka till. Jag har en engagerande roll i arbetet samtidigt som jag tar ett steg tillbaka och låter barnen själva utforska och undersöka på sitt sätt samtidigt som jag är med på att agera om det skulle behövas.”

Citatet beskriver hur pedagoger behöver besitta flera kompetenser i sin yrkesprofession för att utforma en mångsidig undervisning, men att tiden inte alltid räcker till. Respondenten utgår från barnens intresse och låter dem utforska och undersöka samtidigt som pedagogen stöttar och utmanar när det behövs. Citatet kan tolkas redogör för pedagogens relation till det matematiska och digitala innehållet.

Flera respondenter beskriver hur dem intar en aktiv roll i aktiviteter med antingen matematik eller digitala verktyg. Beskrivningarna är varierande där några respondenter beskriver hur de intar en ledande roll i mötet med matematiskt innehåll, men intar en avvaktande roll när digitala verktyg används. Andra respondenter beskriver istället hur de intar en ledande roll i mötet med digitala verktyg för att visa barnen hur det digitala verktyget fungerar, men har en avvaktande roll i mötet med matematik. Dessa beskrivningar kan tolkas redogöra för pedagogens relation till det matematiska innehållet eller det digitala verktyget. Beskrivningarna kan även tolkas synliggöra hur kompetensutveckling både inom matematik och digitala verktyg ibland kan behövas, för att på ett mångfacetterat och varierande sätt

30

erbjuda barn ett möte med både digitala verktyg och matematik parallellt eller integrerat till varandra.

Sammanfattningsvis redogör denna delstudie hur matematik beskrivs förekomma i alla vardagliga moment i förskolan och att pedagogerna behöver en ämneskompetens inom matematik för att kunna synliggöra och utforma undervisning som möter strävansmålen i läroplanen. Delstudien redogör även att digitala verktyg inkluderas i aktiviteter på varierande sätt, men att pedagogers digitala kompetens är central för att kunna värdera det digitala innehållet och det digitala verktyget i aktiviteter. Således visar delstudien hur pedagogerna behöver dessa kompetenser med även en pedagogisk relation till innehållet, för att kunna utforma aktiviteter med matematik och digitala verktyg.

31

7.2 Delstudie 2: Om förskollärares uppfattning av matematik och

Related documents