• No results found

4. Resultat

4.2 Person 2

Figur 2 visar dagar då person 2 arbetar hemifrån och från arbetsplatsen

Person 2 är en kvinna i 50års åldern som arbetar med systemfrågor i en yrkesroll hon beskriver som mötesintensiv. Hon bor tillsammans med sin man.

Torsdag, hemifrån

Morgonen börjar med en promenad med hunden innan hos sätter sig vid matbordet och går igenom inkorgen på mailen. Hon skickar och läser meddelanden från kollegor som befinner sig på arbetsplatsen, därmed regional nivå i figuren. Hon trivs att sitta vid bordet i matrummet där hon kan lägga upp och ha koll på många dokument, stämma av i papper bredvid och så, men hon har även andra typer av uppgifter som lämpar sig att utföra från vardagsrumssoffan.

”... jag väljer att sitta hemma, mycket när jag ska göra vissa saker som passar väldigt bra å göra hemma. Ja ska skriva vissa saker, förbereda någon utbildning, excel-kalkyler, powerpoint eller så.”

Strax innan niotiden får hon ett samtal från en systemanvändare som behöver hjälp med att lösa ett problem. Hon sitter därför en stund med detta, som visas som nätverk i figuren. Hon arbetar med olika system och ”Det ena systemet når jag inte hemifrån och det är egentligen mitt mest centrala system”. ”Jag kan ofta lösa det, men inte lika smidigt...”. ”Det är nog en av anledningarna till att jag

behöver liksom samla på mig en viss typ av arbetsuppgifter för att jag ska känna att det är effektivt då jag jobbar hemma”.

Sedan fikar hon tillsammans med sin man. ”han jobbar hem i kring ... så vi fikar och käkar lunch tillsammans”. Efter detta så arbetar hon med en powerpoint presentation. Det är en mjukare typ av arbetsuppgift som lämpar sig att utföras från soffan.

”Ibland när jag funderat över något, så kan... den ostörda miljön hemma hjälpa till att komma loss ur hjulspår och bli kreativ på ett annat sätt”

Vid tolvtiden äter hon lunch med sin man, det brukar variera beroende på när han har tid att äta. Efter detta tar hon emot telefonsamtal från en leverantör. Hon upplever att det är lika mycket virtuell kontakt från utomstående aktörer under dagen arbetandes hemifrån gentemot arbetsplatsen och tillägger att det är ”ingen som vet att jag sitter hemma, när jag svarar så vet dom inte om jag är hemma eller på jobbet”. Sedan skickar hon mail till några kollegor. Mail är förövrigt det mest förekommande kommunikationssättet för interna frågor. Om personen som behöver kontaktas sitter i ett möte, vilket är vanligt, skapas mailkontakt som lyfter ett ärende eller en fråga så att personen kan återkomma vid tillfälle. Klockan tre ringer hon flera samtal till andra avdelningar som befinner sig i samma ort som arbetsplatsen. Sedan mailar hon till sin chef och spenderar resten av dagen med att förbereda ett utbildningsmaterial. Den här dagen arbetar hon lite längre än hon skulle gjort om hon var på arbetsplatsen. Mannen kom hem sent och hon kände att det var lika bra att jobba vidare. ”Jag får ju en effektiv lika lång arbetsdag ... fast den blir ju tre timmar kortare i och med att jag inte reser då” ”...jag skulle ju ändå va hemma halv sju om jag pendlar liksom”.

Hon tillägger att det är omöjligt att generalisera hennes arbetsdag eftersom det är så många olika typer av uppgifter som utförs i perioder. Telefonsamtal kan vissa dagar vara tre stycken och andra femton stycken.

Fredag på arbetsplatsen

Morgonen börjar med att hon äter frukost med sin man och kör sedan en mil mot busshållplatsen där hon lämnar bilen och kliver ombord på buss istället. Under resan skriver hon två mail, vilket hon nästan alltid gör under morgonfärden. Resan tar 1,5 timmar och väl framme på arbetsplatsen hälsar hon på en kollega på väg till kaffemaskinen.

Hon sätter sig sedan på kontoret, läser och svarar på två mail innan hon går iväg till ett möte i en närliggande byggnad. Efter mötet med leverantörerna har hon ett annat inbokat möte på sitt kontor klockan 10. Planerade möten är vanligt och sker oftast med arbetskamrater och andra avdelningar. ”...planerade telefonmöten, det har vi inte så ofta. Då är det mer att man ska ha något med en extern part, någon leverantör”. Hon utvecklar det genom att tillägga att ”Om man inleder ett arbete med någon som exempelvis, någon IT konsult eller så, så känns det alltid mycket enklare om man har träffats en gång. Fått ett ansikte på personen. Det kan fungera väldigt bra ändå, men det är alltid trevligt å ha ett ansikte på varandra”.

Sedan ringer hon fakturarelaterade samtal till platser i övriga landet innan det är lunch. Hon sitter tillsammans med kollegor i lunchrummet och hon uppfattar att de kan prata om annat är jobb under rasten.

På eftermiddagen har hon inga möten inplanerade utan tänker istället arbeta med förberedelser inför en workshop. Hon tar emot telefonsamtal från andra avdelningar och skickar mail till kollegor ”Vi mailar ju ofta även om jag sitter här och den andra personen sitter här på avdelningen så mailar vi ju viss information till varandra”. ”Det är väldigt olika vad frågan handlar om, ibland kan jag börja skriva och så … inser jag att det är ju mycket lättare och gå och träffa den här personen och fråga eller förklara det här”.

På eftermiddagsfikat sätter hon sig med kollegorna och tar en kopp kaffe. Hon arbetar efter detta med fakturahantering tills en kollega kommer och behöver hjälp med ett program. De ringer tillsammans till en supportavdelning via högtalartelefon. Det är vanligt med ” kollegor som kommer in och vill stämma av saker eller fråga saker”. Hennes yrkesroll gör att en hel del planering och arbete som utförs på avdelningen behöver passera henne innan det kan gå vidare.

Slutet av dagen spenderas med förberedelser i en databas inför nästa vecka. ”Å här måste jag ju sådär, kolla klockan, bryta och springa till bussen”. Bussen går förövrigt en gång i timmen vilket person 2 tycker är bra och hon kan stanna längre ifall hon måste.

"Jag är oftast hemma runt 7 och jag bor ju mitt ute på landet så det är ju svårt att hinna handla och så”. ”När jag lägger till resorna i arbetsdagen så blir det inte sådär jätte mycket tid över till annat... exempelvis kvällskurser”.

In document Tidsmaskinen och rörligt arbetsliv (Page 34-37)

Related documents