• No results found

4. Resultat

4.1 Person 1

Figur 1. Visar dagar då person 1 arbetar hemifrån och från arbetsplatsen

Person 1 är en kvinna i 60års åldern som arbetar med personal och verksamhetsfrågor. Hon bor tillsammans med sin sambo på helgerna.

Måndag, en berättelse om dagen då förvärvsarbete utförs hemifrån

Hon kliver upp vid halv åtta på morgonen. Eftersom arbetsdagen utförs från hemmet så har hon fått en liten sovmorgon. ”...håret får vara lite rufsigt” och det första som sker är att datorn startas upp. När kaffet är färdigt, tar hon med sig koppen in till arbetsrummet och läser igenom några mail. Överlag används mailen som det främsta kommunikationsmedlet. Inkorgen fungerar som en ”arbetslista” och det är endast brådskande ärenden som tas via telefon. Mailen som läses och skrivs under arbetsdagens första timme skickas till kontoret och övriga delar i landet, alltså sträcker sig dessa till nationell nivå. Räckvidden för kommunikation är ”...i huvudsak inom Sveriges gränser”, ”Jag kommunicerar ju med alla kontor som vi har runt om i Sverige, både i norr och söder”.

inget långt samtal. De telefonsamtal som sker under arbetsdagen upplevs oftast vara korta, runt 10 min och tog i det här fallet 15 minuter. Efter detta skickas ett mail iväg som utformats tillsammans med kollegan över telefon tidigare. Det finns för övrigt möjligheter att smidigt använda sig av videokonferens i företagets interna nätverk, men detta används sällan. Fram till lunch skriver hon ett dokument som senare ska skickas med posten. Det visas inte i figuren eftersom det levereras på ett traditionellt sätt, via posten. Lunchtiden börjar vid 11 och då passar hon på att åka och lämna brevet vid postlådan. Hon går inte ut på promenader under dagen, utan befinner sig vid datorn för det mesta eftersom den innehåller all arbetsrelaterad information. Ibland behövs det utföras ”...något ärende, då försöker jag att ta det under lunchtimmen, när alla vet att det är lunch så att säga. Annars så är jag tillgänglig så att säga, på datorn”. Den fysiska rörligheten under resan till poststället visas genom att individbanan drar iväg och kommer tillbaka, inom en lokal nivå. Lunchen tillagas och äts sedan samtidigt som arbete utförs på datorn.

Arbetsdagen utspelar sig till största delen vid datorn ”Det är dator i stort sett hela tiden”. Det som bearbetas på datorn är olika skrivelser och dokument som exempelvis kan beröra arbetsplatsfrågor. Under de tomma delarna i figuren utförs sådana arbetsuppgifter, som alltså inte sker med kontakt utåt. Fördelarna med att arbeta hemifrån är ”För det första får jag fler nätter hemma med min familj, men också, brukar jag säga att jag får ihop två arbetsdagar när jag jobbar hemma, jag får undan väldigt mycket jobb. När det samlas brukar det vara rätt lämpligt att ta en dag eller två hemifrån”. Hon säger också att ”Det är lättare att fokusera på arbetsuppgifter, inte lika många som stör” på kontoret är det ”...mycket spring hos oss, hela dagarna och det slipper man ju när man sitter hemma”. Vid 13-tiden skickar hon iväg några mail till ett kontor, i angränsande kommun och senare vid 15 tiden ringer kollegan igen för att fråga om ett brådskande ärende. Klockan 17 går hon ut och sätter sig i trädgården en stund för att ”vila”. När sambon kommer hem går hon in och de äter middag tillsammans. De spenderar tid med varandra till och från under kvällen, vilket visas som personligt möte i figuren. Förutom ett samtal till dottern, spenderar de kvällen med att se en film. Avslutningsvis skriver hon till några vänner på facebook som befinner sig runt om i Sverige

Den här måndagen avslutades arbetsdagen klockan 17, men det brukar bli längre arbetsdagar när de sker från hemmet. ”När man är på jobbet så blir man uppmärksammad när folk börjar gå hem, det blir man inte då man sitter hemma” arbetet kan då fortsätta och ”det kan bli några timmar, ibland kan man göra så att man går och lagar middag och så kommer man på sen på kvällen att amen shit jag vill fixa det där också och då går man in och jobbar någon timme till”. Arbete hemifrån brukar ske efter samråd med kollegor och det är ”arbetsbelastningen som styr, hur mycket jobb jag har och

det är ganska konstant från månad till månad”. Det kan ske ”när det inte är några möten som jag bör vara med i på jobbet”.

Tisdag

Dagen då arbete utförs från arbetsplatsen börjar tidigt på morgonen för att hinna med tåget som avgår klockan 6. Arbetsplatsen ligger lång från hemmet och hon har därför en övernattningslägenhet att bo i under veckodagarna, för att slippa restiden. Hon trivs bra i sin arbetssituation och ser nackdelar med långt avstånd, men vill inte ha någon annan tjänst eller flytta till arbetsorten på heltid. Den här tisdagen börjar som sagt tidigt på morgonen. Sambon skjutsar henne till tåget den här morgonen. Sedan börjar tågresan med att hon skriver arbetsrelaterade mail och meddelanden på sociala nätverket. Tågresan upplevs som ett positivt färdsätt och det går att ”...arbeta på datorn om det behövs”. Efter detta visas inga fler aktiviteter på ett tag eftersom hon ”...brukar passa på att sova när jag åker upp”.

När tåget närmar sig ankomst skriver hon ett SMS till en kollega. Framme på arbetsplatsen, som är en icke angränsande kommun och därmed kategoriseras som nationell, har de möte. Sedan sker kommunikation via mail mot de andra kontoren runt om i landet innan det är lunch. Då sitter hon och äter tillsammans med andra i lunchrummet. Efter lunchen skickar hon mail och förbereder inför kommande möte via företagets interna nätverk. Sedan är det möte i konferensrummet. Det är ovanligt att det sker två möten på samma dag, vilket nämndes under frågan ”vad det här en vanlig dag?” i tidsdagbokens mall (se bilaga 2). Efter mötet så skriver hon flera mail och får ett telefonsamtal. Det kommer även in en kollega som undrar över några saker. Det är den enda gången under dagen som någon kommer förbi kontoret och undrar något, vilket skiljer sig från andra dagar då situationen har beskrivits som att det är ”mycket spring hos oss, hela dagarna”. I slutet av dagen träffar hon med en kollega som hon delar arbetsuppgifter med. Kollegan är på jobbet idag, men utför även arbete hemifrån ibland. ”Jag och min kollega har sett värdet av att jobba hemifrån, så xxx gör också det fast hen bor...” i samma stad som arbetsplatsen. De samtalar en stund innan det är dags att färdas till övernattningslägenheten. Vid sjutiden kommer hon på att hon glömde svara på ett mail under dagen och gör detta. Dagens virtuella rörlighet avslutas genom ett samtal hem till sambon för att säga god natt.

Den här dagen skiljer sig från andra dagar eftersom den innehåller fler möten än vanligt, färre besökare på kontoret, samt att den började i hemmet och därmed även innehöll en lång tågresa.

In document Tidsmaskinen och rörligt arbetsliv (Page 31-34)

Related documents