• No results found

Denna policy omfattar alla medarbetare inom Filipstads kommun och dess helägda bolag.

Med medarbetare avses tillsvidareanställda och visstidsanställda.

Med bisyssla avses verksamhet och all anställning som bedrivs vid sidan om den ordinarie anställningen vid Filipstads Kommun.

Grundläggande är att anställda ska utföra sitt arbete efter bästa förmåga och i enlighet med de riktlinjer och rutiner som gäller för arbetet. Det betyder att anställda, av hänsyn till korrekt myndighetsutövning och hänsyn till verksamheten som sådan, inte vid sidan av anställningen kan ha vilka uppdrag eller andra arbeten som helst. Därför finns det bestämmelser om

bisysslor i lag (LOA – Lagen om Offentlig Anställning) och avtal (AB-Allmänna bestämmelser.)

Generellt sett är Filipstads kommun positivt inställd till bisysslor då de kan utveckla medarbetares kompetens och erfarenheter. Det finns dock några inskränkningar, nämligen förtroendeskadliga, arbetshindrande och konkurrerande bisysslor.

Förtroendeskadliga bisysslor

I LOA (§ 7) regleras de förtroendeskadliga bisysslorna. Sådana bisysslor är aldrig tillåtna.

Här finns en rätt för arbetsgivaren att kräva att den otillåtna bisysslan upphör. En arbetstagare får inte ha annan anställning, uppdrag eller utöva verksamhet som kan rubba förtroendet för hens eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada Filipstads kommuns anseende.

Det som hör till arbetstagarens privata sfär utgör inte förtroendeskadlig bisyssla. Exempel på icke förtroendeskadlig bisyssla är t ex uppdrag som styrelseledamot i föräldrakooperativ förskola eller bostadsrättsförening, under förutsättning att hen har privat koppling till verksamheten genom att hen har barn i verksamheten eller bor i bostadsrättsföreningens fastighet. Även uppdrag i ideella föreningar har ofta stark koppling till den privata sfären och är ofta en tillåten bisyssla. Men om ekonomisk ersättning utgår för uppdragen kan ha

påverkan samt om föreningen bedriver omfattande näringsverksamhet samt omsätter stora belopp.

Arbetshindrande och konkurrerande bisysslor

För arbetshindrande och konkurrerande bisysslor finns regler i AB (kap 3:8) som innebär att arbetsgivaren kan förbjuda bisysslan om arbetsgivaren finner att den kan:

• inverka hindrande för arbetsuppgifterna

En bisyssla blir hindrande när den har en sådan omfattning och förläggning att den hindrar medarbetaren från att fullgöra sina ordinarie arbetsuppgifter. Medarbetare får inte ha bisysslor som menligt påverkar möjligheterna att fullgöra en god

arbetsprestation.

• innebära verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens

En bisyssla kan vara konkurrerande när en medarbetare utanför sin anställning i kommunen erbjuder konkurrerande verksamhet sin kompetens, har anställning i sådan verksamhet eller indirekt stöder sådan genom att tillföra kompetens.

Förtroendeuppdrag inom fackliga politiska eller ideella organisationer räknas inte som bisyssla enligt AB.

Arbetsgivarens information

Cheferna i organisationen har ett särskilt ansvar att informera sina medarbetare om denna policy, synen på bisyssla och vad som kan göra en bisyssla otillåten. Frågan ska tas upp på arbetsplatsträffar, i medarbetarsamtal och inför anställning av ny medarbetare så att alla medarbetare är medvetna om reglerna kring bisysslor.

Medarbetarens skyldighet att lämna information

Arbetstagaren är skyldig att på begäran anmäla bisyssla och lämna de uppgifter, som arbetsgivaren anser behövs för bedömning av bisysslan.

Om arbetstagaren inte uppfyller sin informationsskyldighet är det ett brott mot avtalet, alternativt fel eller försummelse i arbetet, som kan medföra disciplinpåföljd och i mycket allvarliga fall uppsägning.

Kontroll av att avgivna svar är fullständiga och riktiga

Ansvarig chef ska kontrollera att medarbetaren gett fullständig och riktig information om eventuella bisysslor. Denna kontroll kan bestå av en försäkran från medarbetaren, under förutsättning att denne fått kännedom om vad som innefattas i begreppet bisyssla Känsliga befattningar

Vissa befattningar kan innebära särskilt stor risk för att en bisyssla skadar allmänhetens förtroende för kommunen. Vid bedömning av bisyssla, för medarbetare på sådana befattningar, ska särskild försiktighet iakttas. Sådana befattningar kan vara

myndighetsutövning, upphandling, tillsyn och kontroll över offentlig eller enskild

verksamhet, förvaltning av egendom, medarbetare i bolagsledning eller förvaltningsledning.

Arbetsgivarens beslut

Det är arbetsgivaren som ensidigt kan besluta om bisysslan är tillåten eller ej. Beslutet ska vara välgrundat och enligt gällande lagar, avtal och riktlinjer (denna policy med tillhörande anvisningar). Arbetsgivarens rätt, att på egen hand besluta i dessa ärenden, får inte missbrukas

eller vara godtyckliga. Vid bedömningen ska inte bara den egna verksamheten utan hela kommunens intressen beaktas. Innan ansvarig chef fattar beslut om bisyssla, ska en dialog föras med medarbetaren där arbetsgivaren informerar och förklarar motiv till beslut.

Arbetsgivarens beslut om att ålägga en arbetstagare att upphöra med eller att inte åta sig bisyssla ska vara skriftligt. Det ska också innehålla en motivering samt upplysning om möjlighet att överpröva beslutet.

Huruvida arbetsgivaren fullgjort sin skyldighet att informera medarbetaren om förbudet mot förtroendeskadliga bisysslor påverkar inte arbetsgivarens möjlighet att fatta beslut om att bisysslan måste upphöra. Arbetsgivaren kan besluta att arbetstagaren ska upphöra med bisysslan inom en viss given tid (högst tre månader).

I anvisningar/bilagor finns;

• Blankett för anmälan bisysslor

• Blankett sammanställning bisysslor förvaltningsvis

• Checklista för bedömning av bisysslors förtroendeskadlighet

• Blankett beslut förtroendeskadlig bisyssla

Beslut om att förbjuda arbetshindrande och konkurrerande bisysslor är delegerat till förvaltningschef.

Beslut om att förbjuda förtroendeskadlig bisyssla tas av personalutskottet (KSAU).

Anmälan av bisyssla

Blankett för anmälan av bisyssla finns i Anvisningar/bilagor. Blanketten lämnas till medarbetare i samband med nyanställning, vid det årliga medarbetarsamtalet eller då medarbetaren byter tjänst internt. Dokumentationen sparas hos respektive ansvarig chef.

Inventering av bisysslor

Förvaltningsvis sammanställning redovisas för personalutskottet (ksau) årligen i april.

Sammanställningen skickas till personalavdelningen från förvaltningarna årligen i februari.

Rutiner för dokumentation och inventering framgår av Anvisningar/bilagor.

Tvist och överklagan

Tvister om beslut handläggs enligt lagen om rättegång i arbetstvister med Arbetsdomstolen som slutinstans.