• No results found

Period: Januari - Augusti 2015

Budget Utfall Avvikelse Årsbudget Prognos Avvikelse i perioden i perioden period

156 207 161 930 -5 723 234 173 237 963 -3 790

Kommentarer:

Prognosen för Socialförvaltningen efter augusti visar på en negativ budgetavvikelse med - 3 790 tkr. En förbättring sedan juni med 2 550 tkr.

Gemensam administration/färdjänst

Avvikelse Periodens överskott uppgår till 586 tkr och beror främst på en

kostnadsjustering för färdtjänst för år 2014. Ca 300 tkr avser kostnader som ska belasta FINSAM.

Prognos På årsbasis beräknas överskottet uppgå till ca 1 000 tkr.

Överskottet avser främst kostnadsjustering för färdtjänst för år 2014.

Individ- och familjeomsorgen (IFO)

Avvikelse Periodens underskott uppgår till - 3 912 tkr. Avvikelsen ligger huvudsakligen inom försörjningsstöd, - 5 200 tkr.

Prognos På årsbasis är prognosen beräknad till ett underskott med - 3 485 tkr.

Prognosen för försörjningsstöd är beräknad till ett underskott med - 7 000 tkr. Kostnaden ligger stadigt på en hög nivå. Prognosen är beräknad utifrån en snittkostnad för de första 8 månaderna och att resten av året följer samma trend.

Prognosen för schablonintäkter nyanlända har beräknats till ett överskott med 5 000 tkr pga. ökat antal kommunplacerade. En förbättring sedan juni med 1 000 tkr.

Prognosen för placeringar vuxna visar ett underskott med ca 2 200 tkr. Det är inom institutionsvården som den negativa avvikelsen finns. Idag har förvaltningen 3 LVM och varje placering kostar ca 720 tkr. Dessutom har socialnämndens IU fattat beslut om 2 förlängningar till en kostnad av ca 590 tkr. Beslut fattades i augusti.

Prognosen för handläggare SoL och LSS är beräknad till ett överskott med ca 530 tkr.

1,0 årsarbetare har avslutat sin tjänst och kommer ev. inte att återbesättas under året.

Kommentarer redovisning kontra budget Bistånd LSS SoL och LSS

Här finns en vakant tjänst omfattande 1,0 åa som förvaltningen valt att att inte tillsätta under 2015. Om lagförslaget "bistånd på hus" går igenom, kommer vakansen med stor sannolikhet att behöva tillsättas. Fram till dess avvaktar förvaltningen.

11

Administration IFO

IFO har inom missbruk och ekonomiskt bistånd, inte fler handläggare än andra

kommuner utan snarare så att vi ligger i underkant. Antalet tjänster har inte ökat i paritet med ärendeökningen de senaste åren. Förvaltningen ser det inte som möjligt att följa lagstiftning och upprätthålla rättsäkerheten med färre handläggareän idag. Förvaltningen ser snarare att mängden handläggare är för liten om ärendemängden fortsätter att öka i samma takt under senaste året. I övrigt så belastas kontot av tolkkostnader, licenskostnader för ProCapita, resekostnader och andra kostnader som förvaltningen inte ser som möjligt att spara bort.

Kontot för missbruk visar idag en prognos som överstiger budget och det beror bland annat på 3 LVM (ca 720 000:-/ärende) och det är beslut som är fattade av socialnämndens individutskott och därefter fastställt av Förvaltningsrätten. Förvaltningen jobbar mycket mer med öppenvård än tidigare och ju mer verksamheten kommer igång, desto mer klarar vi av att hitta alternativ till placeringar.

Kontot för försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd uppvisar en stor negativ differens mellan budget och prognos och det beror på stor ärendeökning. Förvaltningen handlägger i snitt 385-400 hushåll per månad i dag. Dock kan vi se att det inte betalas mer pengar per hushåll än tidigare. Verksamheten har analyserats av KPMG och ett stort förändringsarbete är genomfört med personal, rutiner, reception m.m. Samtliga riktlinjer är reviderade och jämförda med andra kommuner och våra riktlinjer är inte mer generösa. Samtliga utbet-alningar granskas varje dag. Under januari - juli skickades 116 remisser till AIE och utöver det så finns det statistik över alla klienters sysselsättning.

Kontot för nyanlända har en stor positiv differens mellan budget och prognos. Till 150731 kommunplacerade sig 148 nya personer i kommunen och utifrån detta har prognosen för schablonerna förbättrats ytterligare med 1 000 tkr mot lagd budget.

Äldreomsorg

Avvikelse Efter 8 månader uppgår avvikelsen till ett underskott med ca - 1 978 tkr.

Avvikelsen beror främst på att antalet hemtjänsttimmar/delegerade hemsjukvårdstimmar har ökat sedan budgeten för 2015 fastställdes.

Prognos På årsbasis är underskottet för äldreomsorgen beräknad till ett underskott med - 2 700 tkr. Underskottet ligger främst inom verksamhet hemtjänst och bygger på idag kända behov och volymer.

På Åhrlundsgården har det funnit en förstärkning pga av ett parboende för perioden januari -juli. Dessutom finns det en förstäkning pga hög vårdtyngd samt en anpassningstjänst som inte finns med i budget.

Kommentarer redovisning kontra budget Särskilt boenden/Rehab och korttidsenheten

Tätheten totalt inom våra särskilda boenden är i förhållande till andra kommuner i länet lågt.

Filipstads ligger tillsammans med Munkfors lägst på 0,55 och Sunne kommun högst på 0,65 åa. När det gäller demensboende så har Filipstad en täthet på 0,59 och Torsby har högst på 0,73-0,75 åa. Den sista sänkningenav tätheten som genomfördes på våra våra särskilda boenden 2012 var på 0,04 åa vilket då motsvarade en kostnadsreducering på 2 000 tkr/år. För att säkerställa omvårdnadskvalitet i verksamheten arbetar personalen utifrån ett rehabiliterande förhållningsätt där varje arbetsmoment kräver mer tidsåtgång för att kunna utföras. Brukarens upprättade genomförandeplan påverkar också tidsåtgången av

12

utförandet för personalen. En ytterligare minskning av personaltätheten skulle innebära en kvalitetsförsämring för brukaren då det sociala innehållet i vardagen blir omöjligt att

upprätthålla. De brukare som idag flyttar in på våra särskilda boenden har dessutom ett stort omfattande omvårdnadsbehov som verksamheten redan har svårt att klara av på 0,55 åa och därför sker viss förstärkning i vissa fall. En ytterligare sänkning av täthet påverkar också schemaläggningen för personalen så att flera delade turer kommer att behövas.

150622 har rehab och korttidsenheten verkställt en minskning av antalet platser från 14 till 10 med en beräknad prognos på ca 500 tkr i år.

Hemtjänst/ABC

Assistent och planeringscentralen utgör ett nav i planeringen för hemtjänsten vad avser bland annat planering av beviljade insatser och HSL – uppdrag, rekrytering samt

bemanningskrav. Det finns tydliga arbetsbeskrivningar och rutiner för hur samarbetet med de olika verksamheterna ska bedrivas dels i det dagliga arbetet och mer långsiktigt. Under våren har planeringscentralen utvecklat ett dataprogram för att kunna hantera den oplanerade tiden som blir för personalen inom hemtjänsten till exempel när en brukare blir inlagd på sjukhuset eller avlider. Det innebär att personalen flyttas tillfälligt under sin arbetsdag till en annan arbetsgrupp för att hjälpa till. Detta upplevs tyvärr inte alltid så positivt av en del personal. Resurserna används dock genom detta arbetssätt på ett ekonomiskt optimalt sätt.

Att ytterligare minska personalmängden inom verksamheten skulle troligen leda till arbetsmiljörisker och en bristande patientsäkerhet. Enligt KPMG s tidigare rapport 2013 om granskning av hjälp i hemmet så finns det två saker som bör prioriteras de ena är en mätning av utförd tid och det andra är inrättandet av en central planering. Socialnämnden fattade ett beslut våren 2015 att införa ”nyckelfri” hemtjänst vilket innebär att att verksam-heten kan mäta utförd tid hos brukaren mot planerad tid. Arbetet pågår under hösten för att implementera verktyget inom hemtjänstens alla grupper.

Hälso- och sjukvård (HSV)

Avvikelse Efter 8 månader uppgår avvikelsen till ett överskott med 48 tkr.

Överkottet avser rehab- och korttidsenheten.

Prognos Totalt för verksamheterna är ett underskott prognostiserat med - 150 tkr.

Inom hemsjukvården ligger underskottet på - 650 tkr. Verksamheten har stora problem med att rekrytera semestervikarier, vilket kommer att medföra ökade kostnader.

Inom rehab- och korttidsenheten har ett överskott prognostiserats med 500 tkr.

Överskottet beror på beslut om att minska antalet platser från 14 till 10. Beslutet verkställdes per den 22 juni.

Kommentarer redovisning kontra budget Hemsjukvård

Ett försök att få fram jämförelser mellan de olika kommunerna i Värmland avseende personaltäthet för distriktssköterskor/sjuksköterskor har under 2015 genomförts av chefer för respektive kommuns sjuksköterskeorganisation. Det har visat sig svårt att jämföra

eftersom det finns många varianter på hur verksamheten är organiserad. I Filipstad har antal ärenden med personer som har hemsjukvård ökat de senaste åren och därmed har arbets-belastningen för distriktssköterskor/sjuksköterskor succesivt ökat. När ärendemängd och arbetsbelastning ökar så är det viktigt att säkerställa att den befintliga personalen är organiserad och arbetar på ett optimalt sätt och därför har Socialnämnden beslutat att en

13

översyn ska göras av en extern utredare. Slutgiltigt beslut tas i Socialnämnden i september.

Utredningen inkluderar även legitimerad personal på Kommunrehab.

Kommunehab

En jämförelse med övriga kommuner i Värmland som är gjord i juni 2015 visar att Filipstad har en låg täthet av legitimerad personal (arbetsterapeuter och sjukgymnaster). Jämförelsen har gjorts med utgångspunkt från antalet legitimerad personal i förhållande till antalet invånare över 65 resp 80 år. Den åldrande befolkningen i Filipstad medför ett ökat behov av rehabiliteringsinsatser. Den utvärdering som gjordes i samband med ”Projekt Hemrehab”

visar att rehabilitering i tillräcklig omfattning kan bidra till minskade kostnader, genom att minska hjälpinsatser i form av hemtjänst, fördröja behov av särskilt boende, minska hjälpmedelskostnader och minska behov av bostadsanpassning. Det medför också att brukaren/patienten i större utsträckning har möjlighet att återvända till hemmet efter en sjukhusvistelse. Den nuvarande tätheten av rehabpersonal riskerar att försämra patientsäkerheten.

Sinnesträningen har varit diskuterad vid ett flertal tillfällen. Att tillfälligt stänga verksamheten okt – dec, då rehabassistenten omplaceras till annan verksamhet ger ca 100 tkr i besparing.

LSS

Avvikelse För perioden uppgår avvikelsen till ett underskott med - 505 tkr.

Avvikelsen beror på avslutad ärende, där prognosen rättas till under året.

Inom privata assistansteam har kostnader uppkommit pga. sjuklöner ca 150 tkr över budget.

Kommunen är skyldig att stå för dessa kostnader. Dessutom har ett assistansteam fått utökade timmar motsvarande ca 90 tkr.

Prognos På årsbasis har en prognos beräknats till ett underskott med - 280 tkr.

Ett ärende har avslutats, vilket genererar ca 170 tkr i minskade kostnader.

Kommentarer redovisning kontra budget

Genomlysning pågår för att säkerställa att verkställigheten av assistansen stämmer överens med Försäkringskassan när det gäller LASS. Den överkostnad som finns i vissa ärenden beror på HSL-tid samt dubbelgång pga arbetsmiljöskäl. Förvaltningen ser inte att antalet ärenden med personlig assistans ökar.

Inom gruppbostäder har schemaläggningen setts över samt så har sk hemmadagar tagits bort (städdagar för de boende).

Antalet ärenden inom Daglig verksamhet ökar vilket ställer och kommer att ställa högre krav på verksamheten. Ingen utökning är dock planerad utan verksamheten försöker att tillgodose uppkomna behov inom ramen för de verksamheter som finns idag.

Övriga insatser så som kontaktperson, ledsagning, avlösarservice m.m. ligger relativt stabilt budgetmässigt sett, dock ser förvaltningen en viss ökning av antalet kontaktpersoner, men istället en minskning av antalet ledsagarbeslut. Kontaktpersoner SoL är den övrig-verksamhet som ökat mest.

Förvaltningen ser inte samma ökningstakt inom LSS som tidigare år. Antalet brukare är 95-100, dock verkställs ca 165-170 beslut då flera brukare har flera insatser.

I prognosen ingår även en beräknad intäktsökning vid hyreshöjning inom särskilda boenden med 230 tkr.

Underskrift:

Kristina Steijner Vidare ingår en förväntad intäkt från Socialstyrelsen med 1 600 tkr.

14