• No results found

Arvika, Eda, Forshaga, Filipstad, Hagfors, Hammarö, Grums, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby, Årjängs och Karlstads kommuner, nedan benämnda samverkande parter, har kommit överens om att fr o m 2010-01-01 inrätta en gemensam drifts- och servicenämnd.

Arvika, Eda, Forshaga, Filipstad, Hagfors, Hammarö, Grums, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby, Årjängs och Karlstads kommuner, samt landstinget i Värmland, nedan benämnda samverkande parter, ingår fr o m 2016-01-01 i den gemensamma drifts- och servicenämnden som inrättades 2010-01-01.

Karlstads kommun är värdkommun. Nämnden tillsätts därmed i Karlstads kommun och ingår i dess organisation.

Utöver vad som följer av lag gäller detta reglemente och ett mellan de samverkande parterna ingånget samverkansavtal för den

gemensamma nämnden.

Nämndens uppgifter Verksamhetsområde

1 § Nämnden utgör enligt 3 kap 3a§ kommunallagen (1991:900) styrelse för verksamheten och har ansvar gentemot de samverkande parterna för sådana särskilda, specificerade uppdrag bestående i drift, service, support eller sam-ordning av upphandling av egendom, innefattande programvarulicenser och andra rättigheter, vilka uppdrag lämnats till nämnden av två eller flera samverkande parter och som nämnden accepterat genom särskilt beslut.

Nämndens verksamheter – särskild förvaltning 2 § Nämnden ska inom verksamhetsområdet vara

- ansvarig för arbetet att effektivisera verksamheten och tillhörande administration;

- ansvarig för utvecklingen av medborgar- och brukarinflytandet i tillämpliga delar;

- ansvarig för informationsverksamhetenkommunikationsverksamheten.

2

Nämndens verksamheter – ekonomisk förvaltning 3 § Nämnden ska inom verksamhetsområdet

- underhålla och förvalta kommunens lösa egendom.

Nämndens ställning

4 § Nämnden fattar beslut i Karlstads kommun och ingår avtal för Karlstads kommuns räkning. Karlstads kommun har därför att hantera och svara för civilrättsliga krav som en utomstående part kan komma att ställa p g a avtal som nämnden ingått.

Karlstads kommun har regressrätt mot övriga samverkande parter med anledning av eventuella civilrättsliga krav som har riktats mot Karlstads kommun enligt första stycket.

Den gemensamma nämnden är part vid laglighetsprövning och den enskildes motpart vid förvaltningsbesvär.

Talerätt m m

5 § Nämnden får själv eller genom ombud föra de samverkande parternas talan i alla ärenden inom sitt verksamhetsområde. Nämnden äger i sådana mål och ärenden rätt att på de samverkande parternas vägnar träffa överenskommelse om betalning av fordran, anta ackord, ingå förlikning och sluta avtal.

Ansvar och rapporteringsskyldighet

6- § Utöver vad som följer av lag ska nämnden tillse se till att verksamheten bedrivs i enlighet med detta reglemente och samverkansavtalet.

Nämnden ska rapportera till kommunfullmäktige i Karlstads kommun

rapportera hur verksamheten utvecklas och hur den ekonomiska ställningen är under budgetåret. Rapporteringens omfattning och frekvens styrs av

kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige genom särskilda beslut eller riktlinjer. Nämnden ska vidare som underlag till kommunens samlade årsredovisning till kommunstyrelsen lämna verksamhetsbeskrivning och jämförelser mellan budget och utfall till kommunstyrelsen enligt de anvisningar som kommunstyrelsen utfärdar.

Samtliga rapporter ska tillställas lämnas till de samverkande parterna vid samma tillfälle.

Nämndens arbetsformer Sammanträden

7 § Nämnden sammanträder på dag och tid som nämnden bestämmer.

Nämnden sammanträder i Karlstads kommun om inte nämnden bestämmer annat.

Sammansättning

8 § Nämnden består av 16 17 ledamöter och 16 17 ersättare eller, om antalet samverkande parter förändras, lika många ledamöter och ersättare som krävs för att motsvara antalet samverkande parter. Varje samverkande part utser en ledamot och en ersättare. Bland nämndens ledamöter ska det utses en

ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande.

3

Av kommunallagen följer att Karlstads kommun ska utse nämndens ordförande och vice ordförande. Andre vice ordförande är den ledamot som representerar landstinget i Värmland.

Ersättarnas tjänstgöring och avbruten tjänstgöring

9 § Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska ersättaren från den samverkande part som valt ledamoten tjänstgöra i ledamotens ställe. En ledamot som inställer sig under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamotens ställe.

Ersättare, som inte tjänstgör i ledamots ställe, har rätt att närvara och yttra sig på sammanträde men äger inte rätt att få sin mening antecknad i protokollet.

10 § En ledamot eller ersättare som avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv får åter tjänstgöra, sedan ärendet handlagts.

En ledamot som har avbrutit tjänstgöringen vid ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv, får åter tjänstgöra om ersättarens inträde har påverkat styrkebalansen mellan partierna.

Inkallande av ersättare

11 § En ledamot som är hindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde, ska snarast anmäla detta i den ordning som nämnden bestämmer.

Ersättare för ordföranden

12 § Om varken ordförande, eller förste vice ordförande eller andre vice ordförande kan delta i ett helt sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den till åldern äldste ledamoten ordförandens uppgifter.

Om ordförande på grund av sjukdom eller av annat skäl är förhindrad att fullgöra uppdraget för en längre tid får nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter.

Kallelse

13 § Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträden.

Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgifter om tid och plats för sammanträdet.

Kallelse ska på lämpligt sätt skickas till varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före

sammanträdesdagen. I undantagsfall får kallelse ske på annat sätt.

Kallelsen bör åtföljas av föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen.

När varken ordförande, eller förste vice ordförande eller andre vice ordförande kan kalla till sammanträde ska den till åldern äldste ledamoten göra detta.

Närvarorätt för kommunalråd och landstingsråd

14 § Kommunalråd och landstingsråd från samverkande part, som inte är ledamot eller ersättare i nämnden, får närvara och delta i överläggningar men inte delta i besluten vid sammanträden i nämnden.

Undantag gäller vid behandling av ärenden som innebär myndighetsutövning mot enskild eller i vilka det förekommer uppgifter som hos nämnden omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen.

4

Kommunalråd och landstingsråd har även rätt att få sin mening antecknad till protokollet.

Justering och anslag av protokoll

15 § Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot.

Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart.

Paragrafen bör i så fall redovisas skriftligt innan nämnden justerar den.

Information om att nämndens protokoll är justerat ska anslås på de

samverkande parternas anslagstavlor. Anslagstiden räknas från dagen efter att det sist anslagna tillkännagivandet satts upp.

Reservation

16 § Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet.

Delgivning

17 § Delgivning med nämnden sker med ordföranden, föredragande eller annan anställd som nämnden bestämmer.

Undertecknande av handlingar

18 § Avtal, andra handlingar och skrivelser som beslutas av nämnden ska undertecknas av ordföranden eller vid förfall för denne av förste vice

ordförande eller av andre vice ordförande och kontrasigneras av anställd som nämnden bestämmer.

I övrigt bestämmer nämnden vem som ska underteckna handlingar.

Revision

19 § Nämnden ska granskas av revisorerna hos var och en av de samverkande parterna. Frågan om ansvarsfrihet för nämnden ska prövas av fullmäktige hos var och en av de samverkande parterna.

Vid vägrad ansvarsfrihet är det enbart fullmäktige hos den part som valt personen i fråga som kan besluta om entledigande från uppdraget.

_______________________

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Blad

Kommunstyrelsen 23 september 2015

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 september 2015 12

Ks §

Au § 63 Dnr 2015/120

Förfrågan om särskild medlemsinsats år 2015 - Kommuninvest Kommuninvest meddelar i skrivelse 21 maj 2015 att vid

föreningsstämman den 16 april 2015 fastställde stämman nya stadgar för Kommuninvest ekonomisk förening. I stadgarna har bland annat

tillkommit en möjlighet för medlemmarna att på eget initiativ och i egen takt erlägga en eller flera särskilda insatser för att snabbare fullgöra den obligatoriska insatsskyldigheten som följer av medlemskapet.

I tjänsteskrivelse 2 september 2015 skriver Ulf Persson, controller att beslut om extra återstående insatsbelopp 6 532 365kr vilket innebär att totala insatsbeloppet uppgår till 9 551 700kr. Totala insatsbeloppet motsvarar högsta insatsnivån i de nya stadgarna enligt Kommuninvest.

Sista dagen för Filipstads kommun är att lämna ett bindande besked om intresset för att betala in extra kapital under 2015 är den 31 oktober 2015. Absolut sista dagen för inbetalning av kapital den 31 december 2015 för att kunna beaktas vid beräkning av skyldighet att betala årlig insats vid stämman 2016.

Räntan på insatskapital under 2014 fastställdes av stämman 2015 till 2,5 procent. Räntan på insatskapital är inte att jämföra med räntan på ett skuldebrev. Den är i stället en form av överskottsutdelning.

Filipstads kommun totala överskottsutdelning 2014 blev 708 087kr utbetalt maj 2015.

Förslag till beslut

Beslut om extra insatsbelopp 6 532 365kr.

Controller Ulf Persson och kommunchef Claes Hultgren presenterar förslaget och besvarar frågor i anslutning härtill.

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

att föreslå kommunfullmäktige besluta om extra insatsbelopp i Kommuninvest ekonomisk förening om 6 532 365 kronor.

_______

Utdragsbestyrkande

  Pnu 2015-09-01

Kommuninvest nya stadgar gällande medlemsinsats

Kommuninvest föreningsstämma fastställde 2015-04-16 nya stadgar för Kommuninvest ekonomisk förening. Det har bl.a. tillkommit en möjlighet för medlemmarna att på eget initiativ och i egen takt erlägga en eller flera särskilda insatser för att snabbare fullgöra den obligatoriska insatsskyldighet som följer av medlemskapet.

”Plan för Kommuninvests kapitalbyggnad”

Planen syftar till att minimikravet på större kapital ska vara uppnått senast 2018 då kravet på viss lägsta bruttosoliditet träder i kraft. Många medlemmar har aviserat sin avsikt att redan under 2015 sätta in hela eller huvuddelen av den högsta insatsnivån I de nya stadgarna införs en högsta insatsnivå uttryckt i kronor per invånare samt två delnivåer som motsvarar halva respektive tre fjärdedelar av den högsta insatsnivån.

Det belopp som skjuter över den högsta obligatoriska insatsnivån kommer att klassificeras som överinsats. Överinsats är en kapitaldel som medlemmen deltar frivilligt med. Det är alltså inte fråga om sparande i form av inlåning på räkning. Överinsats har inte tidigare förekommit i föreningen.

Inbetalning i år 2015?

Medlemmarnas önskemål skall ha kommit Kommuninvest tillhanda senast den 2015-10-30 för att extra insatsbetalning ska kunna ske i år. Samtliga inbetalningar måste ha skett före 2015 års utgång för att få beaktas när 2016 års ordinarie föreningsstämma beslutar om medlemmen måste betala in en ny årlig insats baserad på insatsräntan/återbäringen eller inte. Viktigt att medlemmarna inväntar

Kommuninvests avisering och betalar in beloppet på den angivna betalningsdagen.

Ränta på insatskapital

Räntan på insatskapitalet under 2014 fastställdes av stämman 2015 till 2,5 procent. Ränta på insatskapital är inte att jämföra med räntan på ett skuldebrev. Den är i stället en form av

överskottsutdelning som ska bekostas inom ramen för den ekonomiska föreningens utdelningsbara medel (samma utrymme som också ska räcka till för återbäring). Föreningen kan därför inte i förväg utlova vad räntenivån på insatskapital kommer att bli under kommande år. Nivån bestäms i efterhand på föreningsstämman.

2016 års stämma

Efter 2016 kommer de medlemmar som då inte uppnått den högsta stadgemässiga insatsnivån att på nytt tillfrågas i samma ärende. Detta kommer sedan att ske efter varje stämma till dess alla medlemmar nått den högsta nivån. Anmälan är bindande och sker på ett särskilt formulär. Kommuninvest behöver inte delges något protokollsutdrag eller lagakraftbevis i detta ärende.

Kalendarium för beslut

 Föreningsstyrelsen tar fortlöpande ställning till de medlemsbesked som inkommer och meddelar medlemmen om hur och när betalning ska ske. Juni-september 2015.

 Sista dagen för medlemmarna att lämna ett bindande besked om intresset för att betala in extra kapital under 2015. Den 31 oktober 2015.

 Sista tillfället för föreningsstyrelsen att besluta om de medlemsbesked som inkommit tom oktober och att meddela medlemmen om hur och när betalning ska ske. November 2015.

 Absolut sista dagen för inbetalning av kapital för att det ska kunna beaktas vid beräkning av skyldighet att betala årlig insats vid stämman 2016. Den 31 december 2015.

 Föreningsstämma som beslutar återbäring och ränta på insatskapital, årlig insats etc. enligt de nya stadgarna. April 2016.

 Utbetalning av återbäring och ränta på insatskapital. Ny årlig insats vars storlek bestäms av medlemmens insatskapitalstorlek per invånare i relation till den högsta stadgeenliga nivån per invånare. April-maj 2016.

 Föreningen sänder ut en ny förfrågan till alla medlemmar om……….. Maj 2016.

 Aktivitet; intresse för att betala in en extra insats under 2016.

Uppgift om insatskapital 2015

Invånarantal i beräkningarna för Filipstads kommun 10 613 Insatskapital i kronor vid 2015 års början 2 311 248

Ny årsinsats 2015 i kronor 708 087

Totalt insatskapital i kronor 3 019 335 Totalt insatskapital i kronor per invånare 284,49

Uppgift om återstående insatsbelopp i vissa fall

För att uppnå följande insatsbelopp Återstår följande insatsbelopp Miniminivå 200 kr/invånare - kr 50 % av högsta nivån 450 kr/invånare 1 756 515 kr 75 % av högsta nivån 675 kr/invånare 4 144 440 kr Högsta nivån 900 kr/invånare 6 532 365 kr

Tjänstemannaförslag till beslut gällande Kommuninvest medlemsinsats 2015

Beslut om extra återstående insatsbelopp 6 532 365kr vilket innebär att totala insatsbeloppet uppgår till 9 551 700kr.

(Totalt insatskapital i kronor 2015 uppgår till 3 019 335kr plus förslag till extra insatsbelopp 6 532 365kr ger totalt insatskapital på 9 551 700kr.)

Räntan på insatskapital under 2014 fastställdes av stämman 2015 till 2,5 procent. Räntan på insatskapital är inte att jämföra med räntan på ett skuldebrev. Den är i stället en form av överskottsutdelning.

Sista dagen för Filipstads kommun är att lämna ett bindande besked om intresset för att betala in extra kapital under 2015 är den 31 oktober 2015. Absolut sista dagen för inbetalning av kapital den 31 december 2015 för att kunna beaktas vid beräkning av skyldighet att betala årlig insats vid stämman 2016.

Ulf G Persson Claes Hultgren

Controller Kommunchef

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Blad

Kommunstyrelsens teknikutskott 7 september 2015 4

Ks

Tu § 31 Dnr 2015/96 Uppföljning och revision av avfallsplan

Förslag till beslut

Teknik och Service föreslår Teknikutskottet besluta att godkänna reviderad version av gällande avfallsplan.

Sammanfattning av ärendet

2015-05-11 fick förvaltningen i uppdrag att se över gällande avfallsplan för Filipstads kommun och att 2015-09-07 återkomma och redovisa förslag till reviderad avfallsplan.

Ärendet

Gällande avfallsplan för Filipstads kommun antogs i KF 2010-06-10 och gäller för perioden 2010-2027. Planen bedömdes under våren 2015 vara i behov av revidering.

Det är främst mål och åtgärder som med hänsyn till utvecklingen på området som har ändrats, samt övrig text som beskriver nuläget. Bilaga 8, som tillkommit i Avfallsplanen, beskriver revideringen och bifogas denna skrivelse. I bilagan finns en redovisande tabell som visar om reviderade mål uppfyllts, omformulerats, plockas bort eller återkommer oförändrat i reviderad version av avfallsplanen.

Teknikutskottet föreslår

kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna reviderad version av gällande avfallsplan ______

Utdragsbestyrkande