• No results found

Popis a analýza vitráží v lokalitách a objektech

In document Poděkování Nejvíce bych chtě (Page 26-169)

Andělka je malá vesnice přibližně čtyři kilometry severozápadně od vesnice Višňová. První písemné doklady o obci pocházejí z roku 134042, ovšem pod názvem Engelsdorf, který se užíval až do roku 1946.

Stojí zde kostel svaté Anny, který získal svou podobu velkou barokní přestavbou v roce 1781. Po roce 1945 ovšem nebyl nijak udržován a dostal se do havarijního stavu. Až v roce 1994 došlo k rekonstrukci.43 V kostele jsem při prohlídce žádné vitráže nenašel. Nachází se zde pouze několik sklobarevných výplní.

5. 2. Arnoltice, kostel Nanebevzetí Panny Marie

Arnoltice jsou vesnice, která je ze správního hlediska podřízena obci Bulovka. První písemnou zmínku evidujeme v roce 135244 ještě pod německým názvem

Arnsdorf.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází nedaleko návsi.

Poprvé se o kostele dovídáme roku 1404.45 Do své dnešní podoby byl přestavěn v roce 1738.46 Po roce 1945 hrozila postupně devastovanému kostelu demolice.

Díky úsilí místního frýdlantského kněze MUDr. Ladislava Kubíčka byl zachráněn.47 Uvnitř se nacházejí dvě vitrážová okna.

V minulosti byly některé jejich části poničeny a rozbity. Nyní jsou nahrazeny průhlednými skleněnými výplněmi.

Vitráž 1: Svatá Anna učí Pannu Marii číst Umístění:

Presbytář kostela, levé okno.

________________________________________________________________________________

42 POCHE, Emanuel a kol.: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977, ISBN 403-22-858, s. 26.

43 SÝKORA, Josef: Frýdlantsko ve znamení kříže, s. 10.

44 POCHE, Emanuel a kol.: Umělecké památky Čech 1, s. 28.

45 KRACÍKOVÁ, Lucie–BELLING, Vojtěch: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, s. 36.

46 SÝKORA, Josef.: Frýdlantsko ve znamení kříže, s. 10.

47 Tamtéž.

Obr. 2: půdorys - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Rozložení:

Obdélníkové okno situované na výšku s nízkým polokruhovitým zaklenutím. Je rozděleno na tři obdélníky tak, že prostřední je výrazně vyšší než horní a dolní. V prostředním obdélníku se nachází figurální výjev. Horní a dolní obdélník obsahuje ornamentální ozdoby. Výška vitrážového okna činí 230 cm a šířka 127 cm.

Popis:

Ústředním motivem vitráže je polopostava Svaté Anny s malou Pannou Marií v náručí.

Tento výjev se nachází v prostředním, největším obdélníku. Svatá Anna má jako atribut v rukou knihu, z níž učí Pannu Marii číst. Jedná se o velice častý motiv v oblasti Frýdlantska, přestože je těžké usuzovat, proč tomu tak je. V případě Arnoltic nacházíme souvislost díky zasvěcení kostela svaté Anně. Panna Marie je oděna do světle fialových šatů. Svatá Anna má modro-bílý hábit s červenými rukávy a bílou pokrývku hlavy, která značí vdanou ženu.

Spodní obdélník má uprostřed v kruhové výseči květinu, pravděpodobně růži.

Ve vrchním obdélníku se nachází velké zlaté písmeno A, jako svatá Anna. Také je umístěno v kruhové výseči na modrém podkladě se zlatými obrysy.

Pozadí vitráže tvoří geometricky uspořádané ornamenty květin modré barvy. Jako podklad se zde ještě nachází světle zelené kosodélníky s ornamenty a bílými okraji.

V úplné spodní části okna se nachází nápis „Widmung Anna Wohl Arnsdorf AD 1895“.

V překladu „Věnovala Anna Wohlová z Arnoltic léta Páně 1895“.

Ikonografický rozbor:

Vzhledem k jednoznačné atribuci není pochyb, že jde o vyobrazení Svaté Anny, která dle legendárního podání učí Panu Marii číst.

Technologický popis:

Vitráž je složena z dílků z čirého, barevného i barveného transparentního skla. Jednotlivá sklíčka jsou zasazena do železného roštu, dále olověných nut spájených cínem.

Stav:

Vitrážové okno není v dobrém stavu. Má již mnoho malých i větších prasklin, nejvýraznější se nachází v pravé střední části, kde chybí výrazná část původní výplně. Nahrazena byla světlou čirou okenní tabulkou. Světlejší barvy už jsou výrazně vybledlé. V prostřední části je patrné výrazné vyboulení okna, způsobené patrně tím, jak sklo „stéká“.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen. Díky darovacímu německému nápisu se dovídáme o donátorce Anně Wohlové z Arnoltic.

Vitráž 2: Panna Marie s malým Ježíškem v náručí (též Madona) Umístění:

Presbytář kostela, pravé okno.

Rozložení:

Podobně jako u první vitráže je i toto okno obdélníkového tvaru situované na výšku s nízkým polokruhovitým zaklenutím. Je rozděleno na tři obdélníky tak, že prostřední je výrazně vyšší než horní a dolní. V prostředním obdélníku se nachází figurální zobrazení, horní a dolní obdélník obsahuje ornamentální ozdoby. Výška vitrážového okna je také 230 cm, ovšem šířka činí pouze 119 cm.

Popis:

Ústředním motivem vitráže je polopostava Panny Marie s malým Ježíškem v náručí. Výjev se nachází v největším prostředním obdélníku. Panna Marie má jako atribut na hlavě zlatou korunku a nad ní svatozář. Oděna je do fialových šatů. Na hlavě má též pokrývku jako vdaná žena. Malý Ježíšek je celý v bílém, také má zlatou korunku a svatozář.

Spodní obdélník má uprostřed v kruhové výseči květinu, pravděpodobně růži.

Ve vrchním obdélníku se nachází velké zlaté písmeno M, obklopené malými písmeny

„aria“, značící Pannu Marii. Nápis je umístěn v kruhové výseči na modrém podkladě se zlatými obrysy.

Pozadí vitráže tvoří geometricky uspořádané ornamenty květin modré barvy. Jako podklad se zde ještě nachází světle zelené kosodélníky s ornamenty a bílými okraji.

V úplné spodní části okna čteme nápis „Widmung von Frantiska Ressel Arnsdorf.“ Zbytek nápisu chybí. V překladu znamená „Věnovala Františka Resselová z Arnoltic“. Rok výroby vitráže nelze zjistit kvůli jejímu poničení.

Ikonografický rozbor:

Díky jednoznačným atributům a nápisu nad figurálním výjevem můžeme s jistotou konstatovat, že jde o vyobrazení Madony.

Technologický popis:

Vitráž je, stejně jako předchozí, složena z dílků z čirého, barevného i barveného transparentního skla. Jednotlivá sklíčka jsou zasazena do železného roštu, dále olověných nut spájených cínem.

Stav:

Vitrážové okno je v podobně chátrajícím stavu jako předchozí. Vyskytuje se zde mnoho větších prasklin. Nejvýraznější se nachází v dolním obdélníku, kde chybí některé část původní výplně. Nahrazeny byly čirými okenními tabulkami. Světlejší barvy už jsou výrazně vybledlé.

V dolních částech všech tří obdélníků jsou výrazné vybouleniny skla, způsobené „stékáním“.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen, díky nápisu se dovídáme o donátorce Františce Resselové, s největší pravděpodobností také z Arnoltic.

5. 3. Bílý Potok, kostel Nejsvětější Trojice

Dvanáct kilometrů východně od Frýdlantu leží vesnice Bílý Potok, založená 159448 pod německým názvem Weißbach.

Zdejší římskokatolický kostel Nejsvětější Trojice byl postaven z příspěvků občanů v letech 1888–1890 a vysvěcen byl 28. září 1890 farářem Reinherdem Seifertem.49 Kostel je jednolodní s věží umístěnou v ose hlavního průčelí. Postavil ho architekt Josef Neusser na místě starší kaple.50

Roku 1917 se do kostela dostaly dvě vitráže darem od rodiny Floriana Krause. Na vitrážích najdeme svatou Annu, která učí Pannu Marii číst. Na druhé vitráži je vyobrazen svatý Josef, pěstoun Páně.

________________________________________________________________________________

48 POCHE, Emanuel a kol.: Umělecké památky Čech 1, s. 80.

49 SÝKORA, Josef: Frýdlantsko ve znamení kříže, s. 11.

50 POCHE, Emanuel a kol.: Umělecké památky Čech 1, s. 80.

Obr. 3: půdorys - kostel Nejsvětější Trojice

Vitráž 1: Svatá Anna učí Pannu Marii číst Umístění:

Presbytář kostela, levé okno.

Rozložení:

Vitráž je obdélníkového tvaru, situovaná na výšku, s nízkým polokruhovitým vrchním zakončením. Je rozdělena na tři stejně velké obdélníky. Figurální zobrazení se nachází na spodní a prostřední části. Výška vitrážového okna činí 247 cm a šířka přibližně 110 cm.

Popis:

Ústředním motivem vitráže jsou postavy svaté Anny s malou Pannou Marií v náručí. Svatá Anna má jako atribut v rukou knihu, z níž učí Pannu Marii číst. Jedná se o velice častý motiv v oblasti Frýdlantska, přestože zatím nejde zjistit důvod. Panna Marie je oděna do tmavě fialových šatů s bílým šátkem. Svatou Annu halí modrozelený hábit a modrý plášť. Na hlavě má bílou pokrývku hlavy, která značí vdanou ženu.

Ve spodní části se nachází nápis „Gewidmet von Familie Florian Krause 1917“. Překlad zní „Věnovala rodina Floriána Krause 1917“.

Ikonografický rozbor:

Díky jednoznačným atributům a nápisu nad figurálním výjevem můžeme s jistotou konstatovat, že jde o vyobrazení svaté Anny s Pannou Marií v náručí.

Technologický popis:

Vitráž je složena z dílků z čirého, barevného i barveného transparentního skla. Okno je složeno z deseti dlouhých obdélníků, vyztužených třemi kovovými lištami.

Stav:

Vitrážové okno je ve velice dobrém stavu. Ve spodní části se nachází několik menších prasklin, jinak je okno v jednom celku, bez očividných oprav. Nenachází se zde ani žádné náznaky

„stékání“ skla, neboť okenní tabulky mají všude stejnou šíři.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen, ale díky nápisu ve spodní části víme, že okno darovala rodina Floriána Krause v roce 1917.

Vitráž 2: Svatý Josef, pěstoun Páně Umístění:

Presbytář kostela, pravé okno.

Rozložení:

Vitráž má obdélníkový tvar, situovaný na výšku, s vysokým polokruhovitým zaklenutím.

Je rozdělena na tři stejně velké obdélníky. Figurální zobrazení zasahuje do všech tří částí. Výška vitrážového okna činí 249 cm a šířka přibližně 109 cm.

Popis:

Ústředním motivem vitráže je postava svatého Josefa s Ježíškem v náručí. Svatý Josef je oblečen do fialového pláště a nad hlavou má svatozář. Ježíšek je v bílém se zlatým proužkem kolem krku. Níže na vitráži jsou pod svatým Josefem vyobrazeni dva andílci. Vlevo, oblečený v modrém, drží v rukou proutěnou nůši. Andílek vpravo je celý ve žlutém (dříve pravděpodobně zlatá) a v levé ruce drží lilie. Svatý Josef se nachází mezi bohatě zdobenými sloupy, které jsou nahoře ukončeny klenbou posetou zlatými ozdobami. V bordurách se objevuje mnoho druhů vyobrazení ovoce, např. víno.

Ve spodní části se nachází nápis „Gewidmet von Josef Neißer Baumeister 1898“. Překlad zní „Daroval Josef Neißer, mistr stavitelský 1898“. Důvod výběru svatého Josefa na tuto vitráž můžeme najít ve shodném jménu donátora.

Pod tímto nápisem se v pravé části nachází další drobný nápis „Renoviert 1922 von J. Weigel. Glasmalerei Reichenberg“. Jedná se o německou firmu J. Weigela. Tato společnost funguje dosud s pobočkou v německém Osnabrücku.51 V dnešní době se věnuje prioritně plovoucím podlahám a krytinám, sklo a vitráže vyrábí pouze výjimečně a pouze ve zmíněné pobočce. Podařilo se mi je kontaktovat, ovšem jejich archivy nejsou nijak digitalizovány, a podle jejich odpovědi se zde takto staré záznamy ani nevyskytují.

Ikonografický rozbor:

Díky jednoznačným atributům můžeme určit, že jde o vyobrazení svatého Josefa, pěstouna Páně.

________________________________________________________________________________

51 Firma Weigel [online], [12. 5. 2014], dostupné z: http://www.weigel.de/glas/isolierglas-produktion.html.

Technologický popis:

Vitráž je tvořena z dílků z čirého, barevného i barveného transparentního skla. Okno je složeno z deseti dlouhých obdélníků, vyztužených třemi kovovými lištami.

Stav:

Vitrážové okno je ve velice dobrém stavu. Jediná výraznější prasklina se nachází ve vrchní části; vede přesně přes obličej svatého Josefa.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen, ale díky nápisu ve spodní části víme, že ho daroval Josef Neißer, stavitelský mistr, v roce 1898.

5. 4. Bulovka u Frýdlantu, kostel svatého Archanděla Michaela

Necelých šest kilometrů severovýchodně od města Frýdlant leží vesnice Bulovka. Zdejší římskokatolický kostel je zasvěcen svatému Archandělu Michaelovi.

První písemná zmínka je z roku 1346.52

Dnešní podobu začal získávat až v roce 1721, kdy došlo k velké přestavbě a inovaci. Zasvěcen archandělu Michaelovi byl roku 1665.53 Vitráže se v kostele nacházejí pouze v presbytáři, ovšem jsou dosti poničené.

Vitráž 1: Svatý František Umístění:

Presbytář kostela, levé okno zcela vlevo.

Rozložení:

Vitráž je obdélníkového tvaru, situovaná na výšku, s vysokým polokruhovitým zaklenutím.

Je rozdělena na čtyři stejně velké obdélníky. Figurální zobrazení je ve třetím obdélníku odspoda.

Výška vitrážového okna činí přibližně 419 cm a šířka 151 cm.

________________________________________________________________________________

52 SÝKORA, Josef: Frýdlantsko ve znamení kříže, s. 11.

53 KRACÍKOVÁ, Lucie – BELLING, Vojtěch: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, s. 40.

Obr. 4: půdorys - kostel svatého Archanděla Michaela

Popis:

Ústřední motiv vitráže tvoří postava svatého Františka. Na první pohled lze vyobrazení zaměnit se svatým Josefem, pěstounem Páně, ovšem atributy ukazují na příslušníka řádu františkánů.

Postava je oblečena do řeholního hábitu a v rukou drží, kromě Ježíška, také atributy lilii a knihu. Ta leží pod postavou Ježíška, má zlatou ořízku a červené desky. Podle atributů usuzuji, že se jedná o svatého Františka.

Ježíšek je oděn v červeném a má nad hlavou svatozář. Kolem obou postav je pravidelné červené ohraničení. Zbylé tři vitrážové tabulky (vrchní a dvě spodní) jsou vyplněny pravidelnými ornamenty, zobrazujícími květiny.

Ikonografický rozbor:

Díky atributům usuzuji, že se jedná o svatého Františka s malým Ježíškem.

Technologický popis:

Vitráž je složena z dílků z čirého, barevného i barveného transparentního skla. Okno je složeno z dvanácti dlouhých obdélníků vyztužených třemi kovovými lištami.

Stav:

Vitrážové okno je ve velice špatném stavu. Spodní výplň chybí téměř celá, nahrazena je žlutým průhledným sklem. Zbylé tři obdélníky jsou plné prasklin. Při bočním pohledu jsou patrné vypoukliny a výrazně širší spodní části oproti vrchním částem tabulek, způsobené opět „stékáním“

skla.

Autor:

Autor na vitráži není vyznačen a bádání žádné výsledky určení dílny a původu práce nepřineslo.

Vitráž 2: poničená, nedefinovatelná Umístění:

Presbytář kostela, levé okno.

Rozložení:

Vitráž je obdélníkového tvaru, situovaná na výšku, s vysokým polokruhovitým zaklenutím.

Je rozdělena na čtyři stejně velké obdélníky. Výška vitráže činí 410 cm a šířka přibližně 160 cm.

Popis:

Jakýkoliv motiv není možné určit. Vitráž je výrazně poškozena a chybějí její velké plochy.

V nejvyšší části jsou pozůstatky zobrazení nejspíše nějaké květiny, zbytek okna pokrývají části dalších květin. Chybějící skleněné plochy jsou nahrazeny žlutými průhlednými výplněmi. Patrně šlo rovněž o figurální výzdobu; postavu světce či světice. Dle zasvěcení kostela přichází v úvahu figura Archanděla Michaela.

Ikonografický rozbor:

Kvůli špatnému stavu není možný.

Technologický popis:

Vitráž byla složena z dílků barevného skla. Pravděpodobná je i přítomnost skla čirého. Okno je složeno z dvanácti dlouhých obdélníků vyztužených třemi kovovými lištami.

Stav:

viz popis.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen a bádání žádné výsledky nepřineslo.

Vitráž 3: Svatá Anna učí Pannu Marii číst Umístění:

Presbytář kostela, pravé okno.

Rozložení:

Vitráž má obdélníkový tvar, situovaný na výšku, s vysokým polokruhovitým zaklenutím.

Je rozdělena na tři stejně velké obdélníky. Figurální zobrazení se nachází v prostředním obdélníku.

Výška vitráže činí 412 cm a šířka přibližně 162 cm.

Popis:

Ústředním motivem vitráže jsou postavy svaté Anny a Panny Marie, kterou první zmíněná učí číst. Svatá Anna nemá v ruce knihu jako obvykle, pouze širokou nápisovou pásku s neurčitými

znaky. Pravděpodobně se jedná o rozevřenou Tóru. To by byl zajímavý projev historismu a poučení o kultuře Blízkého východu i o vědomí hebrejského prostředí, v němž se historické postavy pohybovaly. Ani při detailním zkoumání nenacházíme žádné písmo.

Z toho, co na vitráži zbylo, mohu odvodit, že svatá Anna byla oděna do hábitu tmavé barvy se šátkem kolem hlavy. Panna Marie je celá v červeném, nemá pokrývku hlavy, pouze rozpuštěné vlasy.

Spodní a vrchní výplň obdélníku sestává z barevného skla uspořádaného do geometricky rozvržené šablony. Pravděpodobně obsahovaly ornamentální motivy květin nebo kříže a pravděpodobně ani původně nepatřily k této vitráži.

Ikonografický rozbor:

Atributy jednoznačně značí svatou Annu s malou Pannou Marií.

Technologický popis:

Vitráž je složena z dílků barevného a barveného transparentního skla. Okno je složeno z devíti dlouhých obdélníků vyztužených třemi kovovými lištami.

Stav:

Vitrážové okno je ve velice špatném stavu. Všechny tři obdélníky obsahují prázdná místa, chybí např. obličej svaté Anny, jak lze vidět na detailech fotografií. Spodní obdélník je vypouklý a výrazně širší ve své spodní části.

Autor:

Autor na vitráži není vyznačen a bádání žádné výsledky nepřineslo.

Vitráž 4: Svatý Josef, pěstoun Páně Umístění:

Presbytář kostela, pravé okno zcela vpravo.

Rozložení:

Vitráž je obdélníkového tvaru, situovaná na výšku, s vysokým polokruhovitým vrchním zakončením. Je rozdělena na čtyři stejně velké obdélníky. Figurální zobrazení je ve druhém obdélníku svrchu. Výška vitráže je 419 cm a šířka 157 cm.

Popis:

Ústředním motivem vitráže je postava svatého Josefa s Ježíškem v náručí. Svatý Josef je oblečen do hnědého pláště se zelenými kraji a nad hlavou má svatozář. V levé ruce drží lilie.

Ty značí duchovní symbol čistoty.

Ježíšek je oděn ve světle zeleném. Kolem postav je pravidelný červený rám. Vrchní a spodní dvě části okna jsou plné pravidelných ornamentálních zobrazení, nejčastěji křížů. V bordurách se nachází mnoho vyobrazení květin.

Ikonografický rozbor:

Atributy značí svatého Josefa, pěstouna Páně.

Technologický popis:

Vitráž je složena z dílků barevného a barveného transparentního skla. Okno je složeno ze čtyř dlouhých obdélníků vyztužených třemi podélnými a jednou horizontální kovovou lištou.

Stav:

Z vitráží v Bulovce je toto okno v nejlepším stavu. Přesto obsahuje několik výrazných prasklin. V pravé části ve druhém obdélníku odspoda chybí část bordury. Nahrazena byla zeleným průhledným sklem. Žádné výrazné vypoukliny se zde nenacházejí.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen a bádání žádné výsledky nepřineslo.

Vitráž 5: Monstrance ve tvaru kříže se svatozáří Umístění:

Hlavní vstup do lodě kostela, dveřní vitráž vpravo.

Rozložení:

Vitráž je kruhového tvaru, situovaná uprostřed obdélníkové čiré okenní tabulky. Průměr kruhové vitráže je 33 cm na výšku i šířku.

Popis:

Ústředním motivem je monstrance ve tvaru kříže se svatozáří. V hostii jsou velká písmena IHS. Okolo monstrance se nachází nápis „Kommet, lasset uns anbeten“. V překladu znamená

„Přijďte a modleme se“. Pozadí je vyplněno sytě modrou.

Ikonografický rozbor:

Jedná se o monstranci.

Technologický popis:

Vitráž je pravděpodobně složena z jednoho velkého kruhového dílu s několika úzkými částmi na okraji. Zasazena je do dřevěného rámu.

Stav:

Vitráž je zachovalá. Barvy nejsou vybledlé, ale naopak výrazné. Fotodokumentace byla ovšem obtížná z důvodu nedostatku světla.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen a bádání žádné výsledky nepřineslo.

Vitráž 6: Latinský kříž s jetelovým zakončením okrajů Umístění:

Hlavní vstup do lodě kostela, dveřní vitráž vlevo.

Rozložení:

Vitráž je kruhového tvaru, situovaná uprostřed obdélníkové čiré okenní tabulky.

Popis:

Ústředním motivem je latinský kříž s jetelovým zakončením okrajů. U paty se nachází tři hřeby z Kristova kříže. Kolem kříže se nachází svatozář. V dolním okraji vitráže je nápis

„IM KREUZE IST HEIL“. Volně přeloženo jako „V kříži je spása“. Průměr kruhové vitráže je 33 cm na výšku a 32 cm na šířku.

Ikonografický rozbor:

Jedná se o latinský kříž se svatozáří.

Technologický popis:

Vitráž je složena pravděpodobně z jednoho velké kruhového dílu s několika úzkými částmi

na okraji. Zasazena je do dřevěného rámu.

Stav:

Vitráž je zachovalá. Barvy nejsou vybledlé, ale naopak výrazné. Fotodokumentace zde byla také obtížná z důvodu nedostatku světla.

Autor:

Autor není na vitráži vyznačen a bádání žádné výsledky nepřineslo.

5. 5. Černousy, kaple svatého Jana Nepomuckého

Jméno hraběcí rodiny Clam-Gallasů nacházíme též v nedaleké vesnici Černousy u místního kostela, zbudovaného roku 1797.54 Díky financování celé stavby se ve vchodovém portálu nachází monogram jejich rodu, vytesaný do vrchního klenáku vchodové klenby.

Přestože byl kostel roku 1958 zařazen mezi kulturní památky Československé republiky, dlouhou dobu pouze chátral. Celkové rekonstrukce se dočkal až na začátku 21. století.

Budova má kruhový půdorys, stavba je zakryta kopulí s lucernou na jejím vršku. Ke kostelu je připojena předsíň a sakristie, ležící na protilehlé straně, ovšem v žádné části oken budovy jsem

Budova má kruhový půdorys, stavba je zakryta kopulí s lucernou na jejím vršku. Ke kostelu je připojena předsíň a sakristie, ležící na protilehlé straně, ovšem v žádné části oken budovy jsem

In document Poděkování Nejvíce bych chtě (Page 26-169)