• No results found

Popis zkoumaného vzorku

In document Poděkování Tímto bych cht (Page 53-57)

2 Empirická č ást

2.3 Popis zkoumaného vzorku

Průzkum jsme provedli ve čtyřech zařízeních. Konkrétně ve 2 zařízeních ve Šluknovském výběžku (Ústecký kraj) a to v nejsevernějším Dětském domově v Lipové u Šluknova a v Dětském domově se školou v Jiříkově. Obě zařízení jsou si podobná v tom, že jde o klidné, v případě Lipové vesnické zařízení a u Jiříkova malé městečko. Domovy jsou od sebe vzdálené cca 20 km. Předpokládal by se tedy nízký výskyt sociálně patologických jevů, ale je nutné si uvědomit, že Šluknovský výběžek je v posledních letech velmi problematickou částí republiky vzhledem k migraci nepřizpůsobivých osob.

Další dvě zařízení byla vybrána v Libereckém kraji. Jedná se o Dětský domov Jablonné v Podještědí a Dětský domov se školou v Hamru na Jezeře. Jde o celkem klidné lokality.

Tyto zařízení jsou od sebe vzdáleny cca 15 km.

53

V rámci průzkumného se vždy srovnávalo 25 klientů z jednotlivých zařízení, tedy sto dotazovaných celkem. Věkovou kategorii, na kterou jsme se zaměřili, bylo, jak je již patrné z názvu práce, dospívání. V našem případě šlo o děti a mládež ve věku 12– 18 let.

Jednalo se o dívky a chlapce. Předmětem zkoumání bylo prozkoumání míry výskytu rizikových jevů v jednotlivých zařízeních za posledních 6 měsíců a déle.

Dále bychom chtěli více popsat jednotlivá zařízení, kde byl výzkum realizován.

Popis zařízení a klientů Dětského domova v Lipové u Šluknova

Jak již bylo zmíněno, Dětský domov Lipová u Šluknova, je nejsevernějším dětským domovem v České republice. Leží ve Šluknovském výběžku v Ústeckém kraji a okrese Děčín.

Dětský domov je umístěn v centru klidné příhraniční (hranice ze SRN) obce Lipová. Jedná se o komplex tří budov. Jde o hlavní budovu, kde sídlí pět rodinných skupin, a dva rodinné domky, kde sídlí další dvě skupiny. Dětský domov je samostatným zařízením, které je příspěvkovou organizací. Zřizovatelem dětského domova je Ústecký kraj. Nadřízeným zařízením domova je Dětský diagnostický ústav v Liberci. Statutárním orgánem je ředitel domova PhDr. Mgr. Leoš Moravec.

Posláním dětského domova v Lipové je se snažit se poskytnout svým klientům (dětem) klidné a spokojené dětství, jako by tomu bylo v běžně fungující rodině.

Cílem je připravit klienty do budoucího nelehkého samostatného života.

Kapacita tohoto zařízení je určena pro padesát šest klientů. Jedná se většinou o děti handicapované různým druhem poruch. Často jde o děti s narušeným chováním závadového typu – toulání, drobné krádeže, záškoláctví, lhaní, agresivní chování, vzdorovitost aj. U dětí se objevuje sociální oligofrenie, citová deprivace i lehká a středně těžká mentální retardace. Několik dětí v domově trpí nedoslýchavostí. Objevují se zrakové a řečové vady. Je zde i řada klientů se specifickými poruchami učení a ADHD.

Cílová skupina klientů: děti ve věku od tří do osmnácti let. Pokud se klient připravuje na samostatné povolání a jde o bezproblémového klienta, je mu umožněn pobyt podle zákona do 26 let. Jde o klienty s nařízenou ústavní výchovou dle zákona 109/2002 Sb. O přidělení do zařízení rozhoduje nadřízené zařízení a tím je Dětský diagnostický ústav v Liberci (Foto zařízení viz seznam příloh číslo 8, 9, 10. Fotografie budov Dětského domova v Lipové).

Popis zařízení a klientů Dětského domova v Jablonném v Podještědí

Dětský domov Jablonné v Podještědí se nachází na pokraji Lužických hor mezi krajským městem Liberec a okresním městem Česká Lípa. V Libereckém kraji.

54

Dětský domov je umístěn v budově bývalého zámku na okraji města Jablonné v Podještědí. Jedná se o komplex tří budov – hlavní a dvě vedlejší, přičemž jedna vedlejší budova slouží k volnočasovým aktivitám. V dětském domově je v současnosti 6 rodinných skupin. Dětský domov je samostatným zařízením, které je příspěvkovou organizací.

Zřizovatelem dětského domova je Liberecký kraj. Nadřízeným zařízením domova je Dětský diagnostický ústav v Liberci. Statutárním orgánem je ředitel domova Mgr. Vlastimil Faltýnek.

Poslání je příprava na samostatný a plnohodnotný život v naší společnost.

Cílem je svědomitě dlouhodobě připravovat naše děti pro další samostatný a plnohodnotný život v naší společnosti.

Jak již bylo zmíněno, kapacita tohoto zařízení je určena pro 6 rodinných skupin, což je 48 klientů. V případě tohoto zařízení jde o stejný typ klientů jako v dětském domově v Lipové, tedy klientů se speciálními vzdělávacími potřebami dle platné legislativy vyžadující speciálně pedagogickou intervenci různého typu a odbornosti.

Cílová skupina klientů: děti ve věku od tří do osmnácti let. Pokud se klient připravuje na samostatné povolání a jde o bezproblémového klienta, je mu umožněn pobyt podle zákona do 26 let. Jde o klienty s nařízenou ústavní výchovou dle zákona 109/2002 Sb. O přidělení do zařízení rozhoduje nadřízené zařízení a tím je Dětský diagnostický ústav v Liberci.

(Foto zařízení viz seznam příloh číslo 11, 12. Fotografie budov dětského domova Jablonné v Podještědí).

Popis zařízení a klientů Dětského domova se školou Jiříkově

Dětský domov se školou Jiříkov je geograficky situován stejně jako Dětský domov v Lipové ve Šluknovském výběžku, Ústeckém kraji a okrese Děčín.

Jedná se o dětský domov pro klienty s nařízenou ústavní a uloženou ochrannou výchovou a se souhlasem Dětského diagnostického ústavu v Liberci i pro děti s předběžným zařízením podle zákona 109/2002 sb.

Dětský domov je umístěn v centru malého příhraničního města Jiříkov. Jedná se o komplex budov – (dětský domov, škola, školní jídelna). Dětský domov se školou je samostatným zařízením. Zřizovatelem zařízení je MŠMT (ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. Statutárním orgánem je ředitel domova Mgr. Dušan Šimonka.

Komplex budov je mezi sebou vzájemně propojen. V jedné části je dětský domov, kanceláře vedoucích pracovníků výchovy a ředitele, služebny vychovatelů, kancelář sociální pracovnice a samozřejmě rodinné skupiny, kterých je v zařízení celkem šest. Dále

55

následuje kuchyň a jídelna. V budově je také škola, což je zřejmé již z názvu, kde je patřičné zázemí pro učitele (sborovna a kabinety) a pro žáky třídy a tělocvična.

Posláním je porozumět každému klientovi a pokusit se ho přivézt na správnou cestu.

Cílem je předcházet sociálně patologickým jevům.

Kapacita tohoto zařízení je určena pro čtyřicet osm klientů. Během prázdnin se počet dětí stále mění, jelikož klienti přecházejí do výchovných ústavů a naopak přicházejí z rodin, či dětských domovů.

 Jde o klienty s poruchami chování,

 jedince s psychickými a psychiatrickými potížemi,

 a také o děti, které neuspěly vzhledem k svému chování v dětských domovech.

Většina klientů je podobně jako v ostatních zmíněných zařízeních handicapována. Výčet handicapů a poruch je stejný, objevují se zde však závažnější poruchy chování a častější jsou i psychické a psychiatrické potíže klientů.

Cílová skupina klientů: děti ve věku od šesti do patnácti let. Po uplynutí tohoto období jsou klienti většinou umisťováni do výchovných ústavů. Jen malé (velmi malé) procento se vrací zpět do svých rodin. Jde o klienty s nařízenou ústavní výchovou, či uloženou ochranou výchovou dle zákona 109/2002 Sb. (Foto zařízení viz seznam příloh číslo 13, 14. Fotografie budov Dětského domova se školou Jiříkov)

Popis zařízení a klientů Dětského domova se školou v Hamru na Jezeře

Dětský domov se školou Hamr na Jezeře se nachází v oblasti Ralsko, okrese Česká Lípa a Libereckém kraji.

Jedná se o dětský domov pro klienty s nařízenou ústavní a uloženou ochranou výchovou a se souhlasem Dětského diagnostického ústavu v Liberci i pro děti s předběžným zařízením podle zákona 109/2002 sb.

Dětský domov je umístěn v turistické oblasti obce Hamr na Jezeře. Jedná se o komplex budov – (domov spravuje majetek skládající se ze dvou internátů, jedné provozně-správní budovy a nové školy, původní školní budova je nyní před rekonstrukcí na další ubytovnu pro dvě rodinné skupiny). Zřizovatelem zařízení je MŠMT (ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. Statutárním orgánem je ředitel domova Mgr. Václav Konopiský.

Poslání zařízení je výchova a vzdělávání dětí s nařízenou ústavní výchovou. Celkové zabezpečení a osobnostní rozvoj dětí s ohledem na jejich individuální potřeby a možnosti, spolupráce s biologickou rodinou.

56

Cílem je zabezpečení vzdělávání dětí, rozvoj osobnosti, nabídka vhodných volnočasových aktivit, resocializace, úprava hodnotového žebříčku dětí, pozitivní a vhodný příklad pedagoga, zažití pocitu úspěchu.

Kapacita tohoto zařízení je určena pro čtyřicet osm klientů, což je 6 rodinných skupin.

Stejně jako u DDŠ v Jiříkově se kapacita během školního roku mění z různých důvodů.

Stejně jako u DDŠ Jiříkov jde:







 Jde o klienty s poruchami chování,







 jedince s psychickými a psychiatrickými potížemi,







 a také o děti, které neuspěly vzhledem k svému chování v dětských domovech.

Většina klientů je podobně jako v ostatních zmíněných zařízeních handicapována. Výčet handicapů a poruch je stejný, objevují se zde však závažnější poruchy chování a častější jsou i psychické a psychiatrické potíže klientů.

Cílová skupina klientů: děti ve věku od šesti do patnácti let. Po uplynutí tohoto období jsou klienti většinou umisťováni do výchovných ústavů. Jen malé (velmi malé) procento se vrací zpět do svých rodin. Jde o klienty s nařízenou ústavní výchovou, či uloženou ochranou výchovou dle zákona 109/2002 Sb. (Foto viz seznam příloh číslo 15, 16, 17.

Fotografie budov Dětského domova se školou Hamr na Jezeře).

In document Poděkování Tímto bych cht (Page 53-57)

Related documents