• No results found

Studien avgränsades till att undersöka enbart receptariers upplevelser vid expedition av läkemedel till djur, då receptarier uppfattades vara en tämligen homogen grupp av individer. Sedan apoteksväsendet i Sverige förstatligades i början av 1970-talet, har samtliga receptarier på öppenvårdsapotek i Sverige, under ungefär fyra decennier, enbart haft möjlighet att varit anställda av Apoteket AB. Därmed har receptarierna i grunden samma arbetsrutiner oavsett var i landet de arbetar. De lyder under samma lagar, bland annat lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område [5]. Dock bör man ha i åtanke att utbildningen har sett olika ut genom åren [2, 24-25] och även läkemedelsområdet har utvecklats mycket under årens lopp [28-29]. Receptari- erna har dessutom olika lång arbetslivserfarenhet. Apotekare exkluderades från stu- dien då de har läst en längre och mer djupgående utbildning jämfört med receptarier- na.

Studien utfördes i Kalmar län av både tidsmässiga och administrativa skäl och hela populationen kunde inkluderas i studien. Kalmar län är inte representativt för landet i sin helhet och studien kan därmed som bäst anses representera åsikterna hos re- ceptarierna i Kalmar län, medan man bör vara försiktig med att extrapolera resultatet till att gälla alla receptarier i Sverige.

Pilotstudie

Som tidigare nämnts utfördes en pilotstudie för att utvärdera enkätformuläret och för att kunna åtgärda eventuella oklarheter i formuläret. Antalet deltagare i pilotgruppen kan anses vara i minsta laget, särskilt då det föll sig så att enkäten utvärderades vid två tillfällen och endast två receptarier utvärderade enkäten vid det senare tillfället. Att utvärderingen skedde vid två tillfällen visade sig dock vara positivt, då formulä- ret kunde revideras mellan de två tillfällena. Studieledaren var närvarande vid båda tillfällena, vilket till viss del var positivt då missuppfattningar direkt kunde fångas upp och åtgärdas. Å andra sidan kan studieledarens närvaro ha påverkat hur pilot- grupperna svarade på enkätfrågorna genom att deltagarnas funderingar direkt kunde

receptarierna har möjlighet att besvara formuläret innan den muntliga utvärderingen genomförs. Härigenom skulle de utvärderande receptarierna ha samma förutsättning- ar som receptarierna i huvudstudien och dessutom kunna fokusera på den muntliga utvärderingen av formuläret vid utvärderingstillfällena och därmed även kringgå tidspressen som förelåg då pilotstudien utfördes på morgonen, precis innan apoteket öppnades.

Bortfallsanalys

Vid enkätundersökningar kan man förvänta sig en svarsfrekvens på 50-75 % [33]. Denna studies svarsfrekvens var 55 %. Flera försök gjordes för att minimera bortfal- let: 1) apotekscheferna informerades en vecka i förväg om den stundande enkätun- dersökningen, 2) ett följebrev, där studien introducerades, utgjorde försättsblad till enkätformuläret, 3) två allmänt riktade påminnelser (den första via post och den andra via e-post), där receptarier som ännu inte deltagit uppmanades att delta i studi- en, sändes till apoteken. Trots detta valde 45 % av receptarierna att inte delta i studi- en. Om det beror på att de inte kände att de hade tid att delta, att de inte ansåg att studien vara intressant eller relevant för dem, att de upplevde enkätformuläret som svårbesvarat eller någon annan anledning, kan man bara spekulera i. Att helt bortse från bortfallet vore fel, då man inte vet om studiens deltagare är av samma åsikt som receptarierna i bortfallsgruppen och därmed ger en sann bild av åsikterna hos samtli- ga receptarier i Kalmar län. Utskick av enkäter via post ger vanligen en lägre svars- frekvens än om enkätformulären personligen förmedlas till respondenterna [34]. Eventuellt hade ett personligt möte kunnat höja deltagarantalet i studien, men den tidigare nämnda tidsaspekten, samt att en objektiv relation till receptarierna eftersträ- vades, gjorde att valet blev att avstå från ett personligt möte.

I studien är fördelning av deltagare med avseende på arbetsplatstyp (öppenvårdsapo- tek med utökat sortiment för djurägare respektive ordinarie öppenvårdsapotek) 7:3, vilket kan jämföras med den verkliga fördelningen på 6:4 i Kalmar län. Detta innebär att studien i större utsträckning speglar åsikterna hos de receptarier som arbetar på öppenvårdsapotek med utökat sortiment för djur än på ordinarie öppenvårdsapotek och därför inte är helt representativt för populationen ur denna synvinkel. Samtidigt

kunde en statistiskt signifikant skillnad i svarsfrekvensen mellan receptarier som är yrkesverksamma på apotek med utökat sortiment för djur och receptarier som är yr- kesverksamma på ordinarie öppenvårdsapotek påvisas. Som tidigare påpekats, har ett omfattande arbete gjorts för att minimera bortfall, såväl som för att skapa en hög grad av standardisering och struktur i studien. På grund av bortfal- let bland farmaceuter på ordinarie öppenvårdsapotek var en statistisk jämförelse mel- lan farmaceuter på öppenvårdsapotek med utökat sortiment för djur och ordinarie öppenvårdsapotek inte meningsfull.

Då det inte fanns uppgifter att tillgå om samtliga tillfrågade receptariers födelseår och antalet yrkesverksamma år, kunde ingen bedömning göras om studiens deltagare ur denna synvinkel var representativa för receptarierna i Kalmar län.

En positiv aspekt av studien var att svarsfrekvensen på de olika frågorna var hög. Det var få enkätfrågor där mer än en eller två deltagare hade valt att inte svara. Däremot har en del angivna svar exkluderats vid databearbetningen, då svaren var felaktigt ifyllda eller irrelevanta. Detta var i princip endast aktuellt till fråga 14, 19, 20 samt studiens öppna frågor. Störst bortfall iakttogs för de öppna frågorna, vilket även var väntat, då dessa kan upplevas som mer krävande att besvara för deltagaren som där- med kan välja att hoppa över frågan [33].

Related documents