• No results found

Porovnání nákladů na módní přehlídku s celkovými výnosy

4.1 Tržby a prodejnost módního oblečení pobočky Géčko za měsíce září a říjen 2013

4.1.2 Porovnání nákladů na módní přehlídku s celkovými výnosy

Veškeré náklady na zrealizování módní přehlídky, která byla uskutečněna dne 29. září 2013, jsou uvedeny v kapitole 3.11. Na základě údajů budou porovnány celkové náklady s celkovými výnosy za měsíc říjen 2013, v podobě tržeb. Následně budou porovnány náklady na organizaci s tržbou ze dne konání módní přehlídky. Z výsledku bude zjištěno, zda v den konání přehlídky byla pobočka Géčko v tržbách a prodejnosti módního oblečení v zisku či ve ztrátě. Také bude zjištěna obchodní marže společnosti C&A a její pobočky Géčko.

prodejnost za září prodejnost za říjen zisk za říjen

46

„Obchodní marží obecně rozumíme rozdíl mezi prodejní („tržní“) a nákupní („skladovou“) cenou prodaného zboží. V účetnictví se obchodní marže vypočte velmi jednoduše, a to jako rozdíl konečného stavu účtu Tržby za zboží a konečného stavu účtu Prodané zboží. Je třeba mít na paměti, že obchodní marže není zisk. Z obchodní marže totiž podnik teprve kryje své další náklady jako například mzdy zaměstnanců, nájemné, nakupované služby apod.“ [19]

Podnikem jsou nakupovány od dodavatelů různé služby (ať už za hotové nebo na obchodní úvěr), má závazky vůči zaměstnancům z titulu dlužných mezd, vůči institucím sociálního a zdravotního pojištění atd. „Tím vším vznikají náklady podniku, které reprezentují kategorii vstupů do hospodářských procesů. Výsledky z hospodářské činnosti (výrobky, provedené služby – obecně “výkony“) jsou prodány (realizovány) a reprezentují kategorii výstupů, výnosy podniku.“ [20]

V základním účetním výkazu – rozvaha – jsou uváděny stavové veličiny jednotlivých složek aktiv a pasiv. Aby byly zachovány informace i o tokových veličinách – o výnosech a nákladech jako složkách výsledku hospodaření, přistupuje se k zásadnímu koncepčnímu řešení. To spočívá v tom, že výnosy a náklady jsou z rozvahy vyčleněny, osamostatněny a na konci účetního se o nich sestaví závěrečný přehled – výsledovka (český “výkaz zisku a ztráty“).

„Vyhláška č. 500/2002 Sb. umožňuje sestavit výkaz zisku a ztráty buď v druhové, nebo v účelové struktuře nákladů. Současná směrná účtová osnova je koncipována tak, aby druhové struktuře nákladů ve výkazu zisku a ztrát přednostně vyhověla2.“ [21] Právnická osoba dochází k základu daně podobně jako fyzická osoba, která od skutečných příjmů odečte skutečné výdaje. Konečný základ daně ovšem daní sazbou 19%. Právnická osoba také může, stejně jako fyzická osoba, snižovat základ daně o odčitatelné položky a uplatňovat slevy na dani. Bylo rozhodnuto vytvořit obě možnosti výkazu zisku a ztráty. Výkazy byly sestaveny po měsíci říjen 2013, až když byly zjištěny všechny údaje. Z vypočteného provozního zisku či ztráty byla odečtena daň ve výši 19%, kterou právnická osoba musí odvést státu.

2 Podnik, který se rozhodne sestavovat výkaz zisku a ztráty v účelové struktuře, není povinen dodržet členění provozních nákladů a provozních výnosů, jak je uvedeno ve směrné účtové osnově. Členění může přizpůsobit požadavkům vyplývajícím z klasifikace nákladů podle účelu.

47 módní přehlídky. Celkové výnosy pobočky Géčko v den konání módní přehlídky byly zjištěny ve výši, viz tabulka č. 12. Od výnosů, v podobě tržeb, byly odečteny náklady ve výši, viz tabulka č. 12. Do nákladů byly zahrnuty mzdy zaměstnanců pobočky, reklama a ostatní náklady. Odpisy, materiál, elektřina a voda, nebylo možno zjistit, jelikož vedení pobočky to neumožnilo. Rozdíl mezi celkovými výnosy a náklady byl zjištěn ve výši - 123 534 Kč, v podobě provozní ztráty podniku před zdaněním. Z této částky byla odečtena daň ve výši 19 %, která byla odvedena státu. Byla vypočtena ve výši, viz tabulka č. 12. Provozní ztráta po zdanění byla zjištěna ve výši - 100 063 Kč. Z toho vyplývá, že z pohledu vytvořených nákladů a tržby ze dne konání akce byla módní přehlídka ztrátová.

4.1.2.1 Výkaz zisku a ztráty - druhová struktura

„Metoda sestavování druhové výsledovky je vcelku jednoduchá, a proto je vhodnější pro menší podniky. Náklady nerozděluje podle jejich funkcí v podniku, ale dělí je podle jejich podstaty, tzn. na odpisy, nákup materiálu, dopravní náklady, mzdy,

48 náklady na propagaci atd. Výhodami sestavení druhové výsledovky jsou jednoduché použití a objektivita.“ [21]

Dle klasifikace IFRS jsou děleny náklady a výnosy na: tržby, ostatní provozní výnosy, změna stavu hotových výrobků a nedokončené výroby, spotřeba materiálu a surovin, osobní náklady, odpisy spojené s hmotným majetkem a amortizace spojená s nehmotným majetkem, ostatní provozní náklady, celkové provozní náklady, zisk z provozní činnosti, daň ze zisku, zisk za období.

Tabulka č. 13 - Výkaz zisku a ztráty (druhá struktura) za měsíce říjen 2013

Položka

V tabulce č. 13 je uveden výkaz zisku a ztráty v druhové struktuře za měsíc říjen 2013 společnosti C&A a její pobočky Géčko. Tabulka byla sestavena podle fáze výroby a prodeje nákladů v provozním cyklu výrobního podniku, viz příloha č. 13. Celkové výnosy pobočky Géčko byly zjištěny ve výši, viz tabulka č. 13. Od výnosů v podobě tržeb byly odečteny náklady ve výši, viz tabulka č. 13. Do nákladů byly zahrnuty mzdy zaměstnanců pobočky, reklama a ostatní náklady. Odpisy, materiál, elektřina a voda, nebylo možno zjistit, jelikož vedení pobočky to neumožnilo. Rozdíl mezi celkovými výnosy a náklady byl zjištěn ve výši 1 747 438 Kč, v podobě provozního zisk podniku před zdaněním. Aby podnikem byl vykázán čistý zisk, musí se od hrubého účetního zisku odečíst daňová povinnost účetní jednotky ve výši 19 %. Provozní zisk po zdanění

49 byl zjištěn ve výši 1 415 425 Kč. Z toho vyplývá, že z pohledu rozdílu celkových tržeb a výnosů byla módní přehlídka zisková.

4.1.2.2 Výkaz zisku a ztráty - účelová struktura

„Dle účelové výsledovky jsou náklady klasifikovány podle jejich funkce např.

náklady na prodej výrobků, administrativní náklady apod. Výhodou účelové výsledovky je, že informace, které poskytuje, jsou více relevantní. Na druhou stranu kvůli rozvrhování má zde roli subjektivní faktor, což je zase nevýhodou této metody.“ [21]

Dle IFRS jsou náklady a výnosy klasifikovány na: tržby a jiné provozní výnosy, náklady na prodané zboží, výrobky nebo služby, hrubý zisk, ostatní provozní výnosy, odbytové náklady, administrativní náklady, ostatní provozní náklady, zisk z provozní činnosti, atd.

Tabulka č. 14 - Výkaz zisku a ztráty (účelová struktura) za měsíce říjen 2013

Položka

V tabulce č. 14 je uveden výkaz zisku a ztráty v účelové struktuře za měsíc říjen 2013 společnosti C&A a její pobočky Géčko. Tabulka byla sestavena podle fáze výroby a prodeje nákladů v provozním cyklu výrobního podniku, viz příloha č. 14. Celkové výnosy pobočky Géčko byly zjištěny ve výši, viz tabulka č. 14. Od výnosů v podobě tržeb byly odečteny náklady za prodané zboží ve výši, viz tabulka č. 14. Následně z rozdílu výnosů a nákladů byla vypočtena marže podniku ve výši 1 548 765 Kč.

50 Procentuální marže byla matematicky zjištěna vzorcem marže = (ProdC - NákC) / ProdC * 100. Pobočce Géčko byla vypočítána marže ve výši 76 %. Od vypočtené marže byly odečteny odbytové a mzdové náklady v celkové výši, viz tabulka č. 14. Z těchto hodnot byl zjištěn provozní zisk ve výši 1 747 438 Kč před zdaněním. Aby podnikem byl vykázán čistý zisk, musí se odečíst daňová povinnost účetní jednotky ve výši 19 %.

Viz tabulka č. 14. Po odečtení daně byl vypočten provozní zisk po zdanění ve výši 1 415 425 Kč. Z toho vyplývá, že z pohledu rozdílu celkových tržeb a výnosů byla módní přehlídka zisková.

Related documents