• No results found

4.7 Positiv stress

Utgångspunkten för att bevara en god hälsa och ett gott välbefinnande handlar om att kunna hantera stress i olika situationer (Malmström och Nihlén, 2002). Vad som kan ge upphov till stress kan bero på många olika faktorer. Vad som avgör om en situation går att likställa med negativ stress eller om stressituationen upplevs som positiv beror på självaste balansen mellan de krav som ställs i förhållande till förmågan att påverka kraven. En positiv upplevelse av stress kan likställas med när det skapas jämvikt mellan de krav som finns och kapaciteten man har att hantera kraven. Finns kapaciteten att manövrera kraven på ett hanterbart sätt kan stressituationen upplevas som positiv, det vill säga positiv stress (Winroth & Rydqvist, 1995). 


I vår undersökning blir stressbegreppet relevant då stress bland annat handlar om kopplingen mellan en individ och arbete eftersom arbetet ställer krav på individen. I vår undersökning har vi valt att likställa positiv stress som en friskfaktor. Anledningen till varför positiv stress går att tolka som en friskfaktor är då begreppet kan definieras som en kombination av goda prestationer och ett gott välbefinnande. I en situation där kapaciteten stämmer överens med svårighetsgraden på utmaningen skapas en mental reaktion som orienterar oss att hantera situationen på ett funktionellt och sunt sätt (Winroth & Rydqvist, 1995). I våra intervjuer framkom det tydligt att stress kunde likställas med en positiv upplevelse. Positiv stress anses vara nödvändigt och nyttigt för att kunna prestera bra och känna välbefinnande i arbetet vilket kan illustreras genom följande citat:

Nej jag stressar inte mer än vad som är hälsosamt. Jag tror att lite stress är bra, eller att det finns lite påtryckningar om att detta måste bli gjort. Jag blir mer stimulerad av stress och jag kommer fram till bättre lösningar då. – IP 6

I våra intervjuer framgår det att intervjupersonerna upplever att stress i lagom mängd kan öka prestationsförmågan väsentligt och få individen att bli mer skärpt och fokuserad. De flesta av de intervjuade anser att positiv stress är någonting som behöver existera för att hålla motivationen uppe, men att det är självaste balansen mellan kraven och hanterbarheten som är avgörande för hur stressen kommer att upplevas. Enligt Malmström och Nihlén (2002) innebär positiv stress att vi regelbundet växlar mellan anspänning/ansträngning och avspänning/återhämtning vilket gör det möjligt att bibehålla både prestationsförmåga och välbefinnande på en hög nivå. Idag kan de flesta människor beskriva positiv stress som den stimulans vi uppfattar vid hanterbara och meningsfulla krav och utmaningar.

Jag har en liten hatkärlek till stress, ibland är den positiv och gör mig effektiv. Jag reagerar på stress när det blir för mycket, då blir jag apatisk. Jag blir inte alltid effektiv med mycket stress, det måste vara en lagom dos. – IP 5

Ibland är det otroligt intensivt men så länge jag klarar av det är det mer som intensitet än stress. Jag upplever mer positiv stress än negativ. – IP 1

När det handlar om upplevelsen av en stressituation blir begreppet stressorer relevant. Vad som kan starta en stressreaktion är olika från person till person och de faktorer som är avgörande för att en stressreaktion ska uppstå kallas för stressorer. De stressorer som existerar inom en organisation, alltså de faktorer som kan medföra påfrestningar hos de anställda, skiljer sig arbetsplatser emellan (Holmström m.fl. 1999).

En negativ upplevelse av stress kan likställas med individens oförmåga att hantera kraven. Negativ stress kan dessutom uppstå då kraven är för låga i relation till individens kapacitet, vilket i sin tur kan leda till att personen mister sin möjlighet att utvecklas och därmed blir understimulerad (Granberg, 2011). När stressen uppfattas som en negativ upplevelse kan stressen likställas som en riskfaktor snarare än en friskfaktor. Under våra intervjuer ställde vi frågan ”vad är det som gör att du känner dig stressad?”, då vi är intresserade av att ta reda på vilka dessa stressorer är hos våra respondenter. I våra intervjuer fick vi olika svar på vad som får personen i fråga att uppleva stress. Det som dock var gemensamt hos samtliga av de intervjuade var att stress är någonting som anses bidra till positiva effekter i arbetet. Stressen som uppstår i samband med arbetet beskrivs i intervjuerna som en positiv del då stressen medför ett ökat fokus och även en ökad motivation i arbetet. Vad det är som gör att personerna i vår undersökning upplever stress kunde skilja sig åt, det vill säga stressorerna är unika utifrån varje individ. Däremot framgick att de olika stressorerna i de allra flesta fall bidrog till en positiv upplevelse och därmed kan upplevelsen av stress i denna undersökning främst likställas som en friskfaktor.

En gemensam faktor på vad som kan anses leda till positiv stress är då arbetskraven är höga samtidigt som individens förmåga att hinna med sina arbetsuppgifter är inom räckhåll. En situation då man har makt över sin egen situation är en upplevelse som kan likställas med en positiv upplevelse av stress. För att stress ska ses som en friskfaktor är utgångspunkten att det finns en tydlig balansgång mellan krav och kontroll. Om stress uppstår på grund av att arbetskraven är för höga i relation till förmågan att kunna hantera dessa går stressen att beskrivas som negativ stress (Malmström & Nihlén, 2002). Denna situation är alltså motsatsen till friskfaktorn positiv stress och går därmed att beskriva som en riskfaktor i arbetet.

I vår undersökning var vi även intresserade av att ta reda på hur varje individ hanterar upplevelsen av stress och vilken/vilka strategier varje enskild individ använder för att hantera en stressituation. Varje individs unika sätt att hantera stress på kallas för coping. Coping är alltså olika strategier för att hantera problemen på, vilket är unikt för varje person. Genom att ha strategier för hur man hanterar stress kan dessa strategier bidra till att en från början negativ upplevelse av stress istället kan upplevas som positiv stress då denna går att hantera (Halling m.fl. 2002). I våra intervjuer var vi därför intresserade av hur de anställda hanterar olika stressituationer och därmed se hur dessa strategier kan visa sig.

Det kan handla om att ta en kvart och bara ta lite luft, en promenad eller att man kopplar bort telefonen och inte svarar. – IP 2

Jag brukar få in några träningspass i veckan, för att få komma här ifrån och stressa ned lite.– IP 4 Utifrån våra intervjuer kunde vi se att de anställdas strategier för att hantera en stressituation skiljde sig mellan de intervjuade. Däremot kunde vi kartlägga en del gemensamma strategier som många av de intervjuade hade gemensamt för att hantera stressen på. En gemensam strategi för att hantera stress på är genom att vara fysiskt aktiv. Att vara fysisk aktiv kan enligt de intervjuade innebära att man till exempel går på ett spinningpass men även att gå ut en stund och ta en nypa luft kan bidra till att minska stressen.

Ytterligare en strategi som är vanligt förekommande hos våra intervjupersoner och som anses motverka stressen är genom att ha struktur i arbetet. Genom att planera sitt arbete och ha en tydlig struktur kan detta ses som en fungerande strategi för att motverka negativ stress. Även om arbetskraven är höga och i sig kan upplevas som en stressor, kan stressen genom att använda strategin struktur i sitt arbete, leda till att situationen i slutändan går att uppleva som en positiv upplevelse. Detta är ett tydligt exempel på då negativ stress går att omvandla till positiv stress genom att ha tydliga strategier för att hantera stressen på. Genom att ha olika metoder för att hantera en stressituation på, kan en situation som annars skulle kunna upplevas som negativ istället få en positiv inverkan och därmed ses som en friskfaktor. Generellt sätt kan vi utifrån vår undersökning se att stressorerna, det vill säga faktorerna som påverkar de anställda att uppleva stress skiljer sig mellan personer. Även de strategier som används för att hantera en stressig situation skiljer sig mellan de anställda. Dock kan vi se att många faktorer och strategier är gemensamma hos de anställda. Ytterligare en faktor som de anställda har gemensam är att de oftast upplever positiv stress. Utifrån vår studie kan vi tydligt se att positiv stress är någonting som är nödvändigt för att individen ska uppleva motivation i arbetet och även för att känna välbefinnande och därmed går positiv stress att ses som en friskfaktor. 


Related documents