• No results found

Použité vazby

In document 1. Význam a vznik zkamenělin (Page 37-42)

Kolekce je vytvořena na zátažném dvoulůžkovém plochém pletacím stroji vratným způsobem pletení a to ze dvou barev příze. Je tvarována změnou počtu vazebních prvků v řádcích.

Vznikla za pomocí kombinace různých vazebních a vzorovacích prvků v pletenině. Díly jsou částečně tvarované ve stroji. Mají neparatelný začátek a konec je zajištěn řetízkováním ve stroji proti párání. Výsledný tvar je upraven stříháním.

6.1. Obourubní pletenina

37

úseků střídavě doprava a doleva. Po vytažení ze stroje dochází k výraznému srážení pleteniny a plastickému efektu pomocí vystoupení přechodu mezi lícními a rubními úseky oček před a za rovinu pleteniny. Efektu je docíleno pomocí přirozeného stáčení jednolícních úseků v pletenině. Vysrážení zvýší její hmotnost, pružnost, tloušťku a tepelně izolační vlastnosti.

Obr. č. 5 - Obourubní krytá pletenina

6.2. Krytí

Vazba je doplněna vzorovacím efektem krytí pro dosažení barevné kombinace a umocnění stínování vzoru. Efekt se tvoří nití krycí, která leží na lícních očcích a nití krytou na rubních očcích. Každé očko je tedy tvořeno ze dvou nití, kdy jedna vystupuje na stranu lícní a druhá na stranu rubní. Princip spočívá ve speciálním kladení nitě na jehlu a to buď pomocí krycího zařízení. Při něm se nitě kladou každá svým samostatným vodičem nebo jedním společným s oddělenými otvory pro niť krytou a krycí. Kvalitu krytí ovlivňuje jemnost materiálu.

Pro ideální krytí je potřeba zvolit stejné jemnosti nití, stejné pružnosti, třecích vlastností, objemnosti. Důležité je správné vedení obou nití a upravení jejich napětí. Lepšího efektu dosáhneme na lícní straně výrobku díky deformačním vlastnostem očka je na lícní straně vidět krací niť. Efekt je často využíván pro metrové pleteniny, nebo částečně i plně tvarované díly

38

s barevnými nebo prolamovanými vzory. Také pro zvýšení tloušťky, hřejivosti, úspoře kvalitnějšího materiálu a tím i snížení ceny při zachování hodnoty, dosažení lepší nositelnosti, nebo různých vlastností na obou stranách pleteniny.

6.3. Příčné vlny

Efekt příčné vlny vzniká v oboulícní pletenině přerušením činnosti jehly. Opakují se úseky oboulícní s úseky, kde je přerušena činnost celé jehelní řady a na protější pleteme řádky jednolícní. Dochází k výrazným plastickým efektům, kdy řádky výrazně vystupují nad úroveň pleteniny. Vazba je limitována odtahovým zařízením stroje. Pokud nemáme k dispozici pomocný odtah, ale pouze závažový, jako tomu bylo při tvorbě této kolekce, lze jednolícní úseky tvořit ze třech až osmi řádků, eventuelně stroj opatřit svépomocí doplňkovým odtahem, pokud nám to konstrukce stroje dovolí. To má výrazný vliv na produktivitu z důvodů časté manipulace s přídavným závažím. Odtah pleteniny zajišťuje správnou funkci stroje a požadovaný vzhled pleteniny. Podmínkou je rovnoměrné odtahování rychlostí přímo úměrnou pletení, aby nedocházelo k nerovnoměrnému natahování výrobku. Správný odtah ovlivňuje odhoz očka a zatahování, což jsou nezbytné fáze tvorby nového řádku.

Plastický vzor je vytvořen pomocí dílčích řádků, které se vzájemně nedoplňují. Sloupky mají různé počty oček. Po vyjmutí ze stroje dojde k vystoupení některých oček delších sloupků.

Vazba příčné vlny byla doplněna o další vzorovací efekty jako je krytí, záměna barevné nitě a postupné vyřazování a zařazování do činnosti volených jehel.

39

Obr.č. 6 - Příčná vlna kombinovaná s postupným vyřazováním a zařazováním volených jehel

6.4. Tvarování pleteniny

Na zázažných plochých pletacích strojích se tvoří ploché kusy dané tvarem lůžek, tedy také ploché. Šíře dílu je omezena velikostí jehelní řady, která udá její maximální rozměr. V jejím rámci ji lze měnit zařazením do činnosti různého počtu jehel. Délku udává množství napletených řad, kterou si určíme sami. Zde nás stroj nijak nelimituje. Pletenina po vytažení ze stroje mění své rozměry. Jak do délky, tak do šířky. Pokud je třeba vytvořit díl s konkrétními rozměry, provedeme výpočet hustoty sloupků a hustoty řádků. Tyto údaje se získávají ze vzorků, u kterých známe přesný počet řad a jehel v celé šíři řady, na které byl vytvořen. Pletenina má nestálé rozměry a proto se výpočet provádí z naměřených údajů z odleženého vzorku po vysrážení. Pomocí aritmetického průměru zjištěných hodnot porovnáme průměrný rozměr šíře pleteniny s počtem jehel a průměrnou délku s počtem napletených řad.

Na zátažných strojích lze plést pleteninu metrovou, určenou pro tvarování stříháním, která je neomezené délky nebo pleteninu dělenou. Ta má pevné začátky, paratelné konce a je dělená v určitých místech rozparovací řadou. Dále pleteninu částečně tvarovanou, která

40

vyžaduje úpravy stříháním pouze v některých místech a pleteninu plně tvarovanou u které není třeba dalších zásahů s cílem změny jejího tvaru.

Tvarování výrobku ve stroji lze dosáhnout několika způsoby a to změnou počtu oček v řádku, změnou délky nitě v očku nebo vazební změnou. Každá vazba má jiné procento srážení, to umožňuje v průběhu pletení volit vazební prvky tak, abychom docílili požadovaného tvaru a vlastností v určitých částech výrobku. Šíře je dána délkou nitě v očku, tu lze měnit pomocí zatahování nebo vazbou vypouštěnou. Různě velká očka ovlivní vzhled i vlastnosti pleteniny.

Další variantou je postupné zařazování nebo vyřazování z činnosti krajních jehel.

Je to nejideálnější způsob tvarování, při kterém se nemění vlastnosti ani vzhled výrobku.

Je spojeno s časovou náročností výroby. Je třeba docílit konstatntního odtahu po celé šíři a volit způsob pro zužování či rozšiřování řádku tak, aby kraje nebyly příliš znehodnoceny a nezpůsobovaly problémy při dalším zpracování výrobku.

Pro zvýšení jakosti pleteniny se ve stroji provádí úkon s cílem zajištění neparatelnosti horního okraje pleteniny.Tomuto procesu se říká řetízkování. Je časově náročné, ale usnadňuje další fáze zpracování výrobku a zvyšuje jeho kvalitu.

6.5. Úprava pletenin

Po vytažení pleteniny ze stroje je třeba ji nechat odležet, aby se vysrážela. Použitá obourubní vazba vyžaduje delší klidovou fázi pro vysrážení. Tím se zmenší její rozmry. Poté ji zafixujeme propařením. Díly propařujeme rozprostřené ve vysráženém stavu a nijak je nenatahujeme. Materiál nikdy nežehlíme, abychom pleteninu neznehodnotili. Provedeme kontrolu, při které zkoumáme vady. Ty, které se dají opravit, odstraníme a nebo zvážíme vyhotovení nového dílu. Po zhodnocení příčin vyměníme, opravíme, pročistíme nebo promažeme části stroje pro zabránění opětovného vzniku poškození.

Případně vzájemně provážeme konce nití, vzniklé například při záměně vodičů a protáhneme je na rubní stranu. Je třeba se ujistit, že jsou všechna očka zajištěna proti párání.

41

In document 1. Význam a vznik zkamenělin (Page 37-42)

Related documents