• No results found

7. RESULTAT & ANALYS AV DATA

7.2. U PPGIFTER & INRE MOTIVATION

För att besvara uppsatsens andra frågeställning om uppgifterna som innehåller digitala medier tillgodoser de grundläggande psykologiska behoven som utvecklar inre motivation har analysverktyget som presenteras i avsnitt 5.2 använts. I denna del har tre uppgifter valts ut, en från respektive arbetsbok. Alla tre uppgifter handlar om att söka information på internet vilket var den vanligast förekommande kategorin för uppgifter där digitala medier använts.

Den första uppgiften som analyseras är hämtad från Magic 4, kapitel 20. I textbook får eleverna läsa om en klass som är på besök och ser olika berömda platser som exempelvis Madame Tussauds och the London Eye. Senare i texten får vi läsa om en lektion där klassen har undervisning om Storbritannien. De uppgifter i workbook som är kopplade till detta kapitel är sammanlagt 6 stycken varav en uppgift uppmuntrar eleverna att använda digitala medier genom att söka information på internet. Denna uppgift är formulerad enligt följande:

Project work

Think of a place you would like to visit in London or the UK. Find information about it. Use the Internet, books or why not ask somebody who has been there about it. Make a poster with pictures, words, etc. Pin it up in the classroom.

(Hedencrona, Smed-Gerdin & Watcyn-Jones 2008, s, 65).

Elever som arbetar med denna uppgift kan uppleva autonomi då de får välja texter från olika källor. Internet anges som en källa men de kan även använda andra källor för att söka information. Vidare upplevs temat som tämligen brett då eleverna får välja en egen plats som de vill besöka i London eller övriga Storbritannien. Davis & Bowles (2018, s. 7,8) menar att elevernas upplevelser av autonomi ökar när elever får välja texter och sätt att arbeta. Däremot har de inte lika stora valmöjligheter i att välja arbetsform eller redovisningsform då det explicit formulerats att elever ska göra en affisch. Enligt Davis & Bowles (2018, s. 9) kan dock lärare modifiera uppgifter och kursinnehåll för att de ska passa deras elever så bra som möjligt för att

främja deras känsla av autonomi. I intervjustudien med lärarna berättade lärare 1 om just denna uppgift och att vissa elever inte kunde hitta något med Storbritannien som intresserade dom och att de helst ville ha en plats tilldelad av läraren. Sannolikheten är hög att dessa elever inte upplevde någon inre motivation av att arbeta med denna uppgift då de förmodligen kände att sina egna valmöjligheter att påverka uppgiftens innehåll var begränsade trots ett relativt brett tema. Även i detta fall skulle läraren kunna modifiera uppgiften för att göra den mer intresseväckande för elever genom att låta dem välja vilken plats som helst. Detta skulle även kunna öka elevernas upplevelse av tillhörighet till gruppen då Davis & Bowles (2018, s. 11) menar att synliggörande av kulturer kan leda till en interkulturell medvetenhet och att elever visar ökad tolerans gentemot varandra.

I denna uppgift får eleverna uppleva kompetens genom autentiska texter samt att uppgiften tolkas fokusera mera på språkets innehåll än form, vilket främjar elevernas känsla av kompetens. Uppgiften tar dock inte upp något om huruvida uppgiften kan utföras i grupp. För att öka tillhörighetskänslan ytterligare skulle dock läraren kunna gruppera elever som eventuellt har intresse för samma plats och låta dessa arbeta tillsammans. Dörnyei (2001, s. 100) menar att elever som arbetar tillsammans pushar varandra framåt vilket han anser är viktigt för elevers motivation.

Nästa exempeluppgift är hämtad ifrån Magic! 5. Denna uppgift har likheter med ovanstående uppgift och är hämtad från kapitel 16 där texten i textboken handlar om en av karaktärerna som gör sina läxor. Karaktären beskriver att hon inte får chatta eller använda Skype eftersom det stör koncentrationen. Slutligen hittar karaktären en text om vatten som passar bra till den läxa som ska göras (Hedencrona, Smed-Gerdin & Watcyn-Jones 2017a, s. 38). I workbook finns det sammanlagt 9 uppgifter som hör till texten, varav två behandlar digitala medier och presenteras nedan:

Project: A presentation.

A. Prepare a short presentation about something you are interested in. Use the Internet for information. It could be:

• Your favourite sport (football, ice-hockey etc.)

• a hobby (riding, stamp-collecting, movies etc.)

• your home town or a famous place in your country

• your favourite pop star, film star, sports star

• or anything else you can think of

B. Then work in pairs. Take turns to give the presentations to each other (Hedencrona, Smed-Gerdin & Watcyn-Jones 2017b, s. 60).

I denna uppgift får eleverna välja vilket ämne som helst som de vill arbeta med och använda internet som källa. Om man jämför med den första uppgiften så är denna uppgift ännu mer fri och låter elevers intressen styra helt vilket är centralt för upplevelsen av autonomi. Eleverna ska använda internet som informationskälla vilket gör att sannolikheten är hög att de möter autentiska texter vilket ökar känslan av kompetens. Även denna uppgift kan dock tolkas som att eleverna ska arbeta enskilt eftersom de ska redovisa uppgiften i par. För att öka känslan av tillhörighet skulle möjligtvis eleverna kunna arbeta i par eller mindre grupper och redovisa för alla eller flera elever för att synliggöra en eventuell mångfald av intressen eller hobbys som finns i klassen i syfte att lyfta fram olika kulturer.

Den tredje och sista uppgiften som exemplifieras är hämtad ifrån Magic! 6, kapitel 18. I textboken ges eleverna möjlighet att lyssna på en berättelse om en klass som besöker National Air and Space Museum i Washington D.C (Hedencrona, Smed-Gerdin & Watcyn-Jones 2018, s. 72). Därefter följer två texter, den ena med filmtips som handlar om rymden (ibid, s. 73) och den andra handlar om rymdforskaren Katherine Johnson och är skriven av en av textbokens huvudkaraktärers lillasyster. I workbook finns sex olika uppgifter kopplade till detta kapitel varav en innehåller användande av digitala medier:

Go Online – Search & tell

Pick a brave person, inventor or sportsperson. Find some key facts and information and write it down or make a mind map. Make a recording, video, presentation or tell a classmate about this person (Hedencrona, Smed-Gerdin

& Watcyn-Jones 2018b, s. 89).

Denna uppgift skiljer sig från de två tidigare genom att den inte enbart uppmuntrar till användande av digitala medier i den research som eleverna behöver göra utan det finns även med som förslag på hur eleverna kan redovisa sina arbeten med hjälp av digitala medier, exempelvis genom att skapa en ljudinspelning eller en video. I instruktionerna om hur eleverna

ska göra research står det inte explicit att eleverna ska använda sig av digitala medier, men det tolkas som att de kan göra det. För de elever där internet inte passar att söka information på kan de alltså söka information på ett sätt som passar dom bättre. Uppgifter som ger elever möjlighet att välja hur de ska uttrycka sina kunskaper bidrar till en känsla av autonomi enligt Davis &

Bowles (2018, s. 8). Enligt Statens Medieråds undersökning Ungar & Medier 2019 besöker 90% av eleverna videosajten YouTube varje vecka och Lärare 6 berättar i sin intervju att flera elever drömmer om att arbeta professionellt med YouTube i framtiden. Dörnyei (2001, s. 63) menar att elever som får möjlighet att arbeta med saker som spelar roll i deras eget liv blir mer motiverade. Trots de positiva komponenter som finns i denna uppgift är den ändå styrd till viss del eftersom eleverna ska välja en modig person, forskare eller en idrottsperson. För att öppna upp frågeställningen ännu mer i syfte att motivera fler elever genom en känsla av autonomi skulle frågan kunna formuleras ”välj en person som gjort intryck på dig…”. I denna uppgift ges elever möjlighet lägga ribban på egen nivå, möta ett autentiskt språk samt att det är ett tydligt fokus på språkets innehåll snarare än form vilket främjar elevernas upplevelse av sig själva som kompetenta. Däremot skulle även denna uppgift behövas modifieras eller förtydligas om eleverna kan arbeta och redovisa sina arbeten i grupp för att öka tillhörigheten. Att berätta för en klasskamrat om den person de arbetat med indikerar att uppgiften är menad att utföras enskilt.

Gemensamt för dessa tre uppgifter är att de ger eleverna stora möjligheter att uppleva autonomi.

De får möjlighet att påverka uppgifterna utifrån sina intressen och välja egna texter från internet samt att de får lösa uppgifter och uttrycka sig relativt fritt. Vissa uppgifter är dock inte helt fria men kan enligt Davis & Bowles (2018, s.9) modifieras något av läraren för att de ska passa alla elever. I uppgifterna ska eleverna söka information på egen hand vilket gör att de har stora möjligheter att möta ett autentiskt språk och själva påverka svårighetsgraden eller omfattningen av sina arbeten, detta tillsammans med att redovisningsformerna ofta är att de ska göra en affisch, presentation, videoinspelning eller liknande gör att fokus hamnar mer på språkets innehåll än form. Däremot formuleras inte i någon uppgift att elever ska arbeta i par eller i grupp vilket gör att läraren behöver modifiera uppgifterna för att öka elevernas känsla av tillhörighet till varandra. Sammanfattningsvis kan dessa tre uppgifter ge goda möjligheter för elever att uppleva inre motivation, särskilt om läraren är aktiv och gör uppgifterna mer personliga och öppnar upp möjligheter för samarbete mellan eleverna.

7.3. Exempel på hur lärare använder digitala medier i undervisningen

Related documents