• No results found

I det följande avsnittet redovisar jag min analys och de resultat jag kommit fram till. Först presenterar jag de svar jag funnit i materialet samt min analys av dessa, därefter en analys av resultaten i förhållande till styrdokumenten i svenska och sist sammanfattar jag resultaten och hur jag anser att syftet uppnåtts.

7.1 Olika typer av frågor

Antologierna har olika mängd frågor till texterna. Det finns inget tydligt mönster i fråga om vilken bok som har flest frågor, utan detta varierar från text till text. I de flesta fall var det inga svårigheter att placera in frågorna under rätt fas. I några fall kunde dock en fråga tolkas som tillhörande två faser. I dessa fall handlade det om två närliggande faser t ex fas ett och två eller fas två och tre. Oftast berodde detta på att frågan innehöll två delfrågor och alltså tränade två kompetenser under samma fråga. För undersökningen som helhet är det inte avgörande exakt i vilken fas alla frågor placerar sig, utan frågan är om det går att se en spridning över faserna. Jag presenterar först exempel på frågor som jag placerat i respektive fas och därefter visar jag i tabellform en översikt över alla de frågor jag undersökt.

Frågor tillhörande fas 1 var t ex ”Varför passar paret bra ihop?” (Reformförsök, Arena Antologi 3) och ”Hur reagerar fadern när han kommer hem”? (Jag möter en diktare, Plus Antologi 3). Frågorna är konkreta och svaret står explicit uttryckt på ett enda ställe i texten.

För att svara på frågorna till fas 2 behöver man som läsare lägga ihop information från olika ställen i texten eller förstå det som uttrycks mellan raderna. Exempel på sådana frågor är ”Kan

du se Puck och Emanuel framför dig?”, ”Beskriv dem för en kompis” (Det fattas en tärning,

Ess i svenska Antologi 8) och ”Ge exempel på hur det märks att Dantès är orolig och rädd.

Visa med citat ur texten.” (Greven av Monte Cristo, Arena Antologi 3).

I frågorna till fas 3 ligger fokus på läsaren och dennes reaktion på det lästa. Hon eller han måste delta känslomässigt som t ex i frågor som ”Tänk dig att du stod där och skulle säljas:

vilka egenskaper skulle man framhålla hos dig, tror du, för att få ett riktigt bra pris. Vilken sorts arbete skulle du betraktas som lämplig för? Varför? Hur skulle det kännas tror du? Vilka tankar skulle uppfylla dig? Vad skulle du vara rädd för? Varför”? (Hemmen i den nya

31

världen, Ess i svenska Antologi 8) och ”Vad tror du att Sofia kommer att minnas av sin syster. Förklara hur du tänker.” (Eldens hemlighet, Arena Antologi 1).

En fråga hör till fas 4 då den kräver av läsaren att denne distanserar sig från texten och betraktar den i dess helhet. Det kan röra sig om övergripande frågeställningar eller teman i texten, om författarens syfte eller berättartekniska grepp. Frågor som jag placerat i fas 4 är t ex ”Vilka moraliska värderingar finns? Hur och varför har de förändrats?”

(Skattkammarön, Ess i svenska Antologi 7) och Vad anser författaren Mark Twain om

negerslaveriet, tror du? Leta upp det eller de avsnitt i berättelsen där du tycker att hans inställning kan anas”. (Huckleberry Finn, Plus Antologi 1).

I några fall var det som jag nämnt svårt att exakt placera en fråga i en viss fas. Exempel på sådana frågor är: ”Vad handlar texten om? Sammanfatta texten med fem meningar.” (Greven

av Monte Cristo, (fas 1 och 2). Här kan eleven skriva fem meningar som beskriver det ytliga

skeendet i texten och alltså klara sig med att befinna sig i fas ett, men frågan ger även utrymme för att gå djupare i texten och ge ett fylligare svar som visar att eleven når fas två. ”Studera texterna och sök exempel på barns och vuxnas relationer. På vilket sätt har

förhållandena ändrats? Är det till det bättre eller till det sämre anser du? Varför?” (Hemmen

i den nya världen, Essi svenska Antologi 8), (fas 4 och 3). Eleven uppmanas att betrakta ett fenomen (relationen mellan barn och vuxna) utifrån, i ett historiskt perspektiv, samt göra en jämförelse med nutida förhållanden vilket tränar kompetenser i fas fyra. Dessutom ska eleven ta ställning själv och uttrycka sina åsikter kring för- och nackdelar, vilket ger möjlighet att utveckla fas tre.

Tabell 1 Frågor tillhörande moderna ungdomsromaner

Fas Ungdomsroman Arena Antologi 1 Ungdomsroman Ess i svenska Antologi 8 Ungdomsroman Plus Antologi 1 Fas 1 5 0 7 Fas 2 3 3 2 Fas 3 4 8+(1) 1 Fas 4 1 (1) 0

32

Tabell 1 visar antalet frågor tillhörande texter bestående av utdrag ur moderna

ungdomsromaner, samt vilken fas av läsförståelsen de tränar. De siffror som står inom parentes visar frågor som innehåller mer än en fråga i frågan. De tränar alltså mer än en kompetens och placerar sig därför i två faser. Alla frågor utom en kunde placeras i endast en fas; en fråga rör två faser samtidigt. Antalet frågor skiljer sig inte så mycket åt mellan texterna, medan det är stor skillnad på de kompetenser de tränar.

En av böckerna erbjuder frågor i alla faser. Flest antal frågor placerar sig i fas 1, men även i fas 2 och 3 återfinns flera frågor. Endast en fråga placeras i fas 4. De andra två läroböckerna erbjuder frågor i tre av faserna. Den ena boken i fas 2-4, med mycket tydlig tyngdpunkt på fas 3. Den sista boken har en stor majoritet av frågorna i fas 1 och ett fåtal i fas 2 och3. Frågor i fas 4 saknas helt i denna bok.

Totalt har de tre läroböckerna 34% av frågorna till denna texttyp i fas 1, 23% i fas 2, 40% i fas 3 och 6% i fas 4. Majoriteten av frågorna ligger alltså i fas 3. Siffrorna är avrundade och totalsumman blir mer än 100% eftersom vissa frågor placerats i mer än en fas.

Tabell 2 Frågor tillhörande ungdomsklassiker

Fas Ungdomsklassiker Arena Antologi 1 Ungdomsklassiker Essi svenska Antologi 8 Ungdomsklassiker Plus Antologi 1 Fas 1 (1) 1+(1) 4 Fas 2 2+(1) 4+(1) 0 Fas 3 0 3+(1) 1 Fas 4 0 6+(1) 1

Totalt antal frågor 3 16 6

Tabell 2 visar antalet frågor tillhörande texter bestående av utdrag ur klassiska

ungdomsromaner samt vilken fas av läsförståelsen de tränar. De siffror som står inom parentes visar frågor som innehåller mer än en fråga i frågan. De tränar alltså mer än en kompetens och placerar sig därför i två faser. Här skiljer sig antalet frågor åt väldigt mycket, från tre frågor till en text till 16 till en annan. Innehållsmässigt är de också olika.

33

Endast en av läroböckerna erbjuder frågor i alla faserna. Majoriteten av frågorna i denna bok placerar sig i fas 4, men även i fas 2 och 3 återfinns flera frågor. Endast två frågor hör hemma i fas 1. Läroboken innehåller mer komplexa frågor, vilket framgår av att de varit svårare att placera i endast en fas. Dessa frågor efterfrågar och tränar mer än en kompetens i flera av frågorna. Läroboken är den som har allra flest frågor av de tre undersökta i denna genre.

En av läroböckerna tränar tre faser, fas 1, 3 och 4. Tyngdpunkten ligger på frågor som tränar fas 1, medan fas 3 och 4 endast representeras av en fråga vardera.

Den tredje läroboken innehåller endast frågor placerade i fas 1 och 2, varav de flesta i fas 2. Detta är den text som har minst antal frågor till texten i denna genre.

Tittar man på andelen frågor, totalt för alla texter av denna typ tillsammans, som placerar sig i respektive fas får man följande siffror. 28% av frågorna placeras i fas 1, 32 i fas 2, 20 i fas 3 och 32% i fas 4. Spridningen är alltså inte så stor, även om man ser en viss tyngdpunkt på fas 2 och 4. Siffrorna är avrundade och totalsumman blir mer än 100% eftersom vissa frågor placerats i mer än en fas.

Tabell 3 Frågor tillhörande vuxenklassiker

Fas Vuxenklassiker Arena Antologi 1 Vuxenklassiker Essi svenska Antologi 8 Vuxenklassiker Plus Antologi 1 Fas 1 5 2 5 Fas 2 1 1 1 Fas 3 2 1+(1) 1 Fas 4 1 1+(1) 0

Totalt antal frågor 9 5 7

Tabell 3 visar antalet frågor tillhörande texter bestående av utdrag ur vuxenklassiker samt vilken fas av läsförståelsen de tränar. De siffror som står inom parentes visar frågor som innehåller mer än en fråga i frågan. De tränar alltså mer än en kompetens och placerar sig

34

därför i två faser. Antalet frågor skiljer sig inte markant mellan de olika texterna, mellan fem och nio frågor.

Två läroböcker presenterar frågor som tränar alla faserna. Den första av dem har en tydlig majoritet av frågorna i fas 1, medan de övriga faserna innehåller en eller två frågor. I den andra av dessa böcker är spridningen över faserna jämnare, en till två frågor i varje fas. Den tredje av böckerna behandlar endast fas 1-3, med tydlig tyngdpunkt på fas 1. Fas 2 och 3 innehåller en fråga vardera.

Totalsiffrorna för frågorna till denna texttyp visar att 57% av frågorna placerar sig i fas 1, 14% i fas 2, 24% i fas 3 och 14% i fas 4. Över hälften av alla frågor hör alltså hemma i fas 1. Siffrorna är avrundade och totalsumman blir mer än 100% eftersom vissa frågor placerats i mer än en fas.

Related documents