• No results found

Ur Eldens hemlighet av Henning Mankell

Romanen utspelar sig i Moçambique och handlar om flickan Sofia. I utdraget som är hämtat från början av boken, trampar Sofia och hennes syster på en nedgrävd mina och skadas svårt. Flickorna förs till sjukhus där Maria dör av sina skador. Sofia förlorar båda benen. (Arena Antologi 1)

Ur Det fattas en tärning av Johanna Thydell

Huvudpersonen Puck och hennes bästa kompis Emmanuel går på fest tillsammans. På festen finns en äldre kille som Puck är kär i. Hon har dock fått reda på att han, trots att han träffat henne, har en annan flickvän. Hon låter besvikelsen gå ut över Emmanuel och berättar för alla på festen att han är homosexuell. Emmanuel blir sårad och vill inte ha med Puck att göra. Hon ger sig dock inte utan gör allt hon kan för att be om förlåtelse och få tillbaka hans vänskap. (Ess i svenska, Antologi 8)

Ur Sent ute av Mats Berggren och Bawer Coskun

Baran är född i kurdiska Turkiet och har växt upp i Sverige. Han är ganska strulig och hamnar ofta i bråk. Pappan har lärt honom att köra bil och en kväll tar han olovandes pappans bil och kör till en fest. Då hans flickvän, Elin, inte blir imponerad utan istället tycker att han inte är klok, ger sig Baran och kompisarna hem i bilen. De stoppas av polisen och tas i för förhör. I skolan vet alla vad som hänt och Elin fortsätter att vara kritisk till Baran och förolämpar honom inför en massa elever. Baran reagerar med att göra allt han kan för att få kontakt med Elin igen och få henne tillbaka. (Plus Antologi 1)

Ungdomsklassiker

Ur Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas d.ä.

Antologiförfattarna har valt det klassiska utdraget där huvudpersonen Dantès, oskyldigt fängslad på ön If, planerar och genomför sin flykt från fängelset. Genom att byta plats med liket av en död cellkamrat blir han utburen i en hopsydd säck. Utdraget slutar just då Dantès i säcken, kastas ut från klipporna i havet, med en kanonkula fastbunden vid fötterna. (Arena Antologi 3)

52 Ur Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

Den unge Jim har hittat en skattkarta och gett sig av för att leta efter skatten. Efter diverse äventyr har han blivit tillfångatagen av piraten Long John Silver och nu har de nått fram till ön där de ska leta efter skatten. Piraterna med Jim som fånge marscherar över ön under det att de försöker tyda skattkartan. De finner liket av en man som troligen varit en tidigare

skattletare. När de en stund senare hör en röst sjunga blir piraterna livrädda och tror att det är den döde som går igen. Efter mycket möda kommer gruppen dock fram till den plats där skatten borde finnas, men de hittar bara ett stort hål. Någon har varit där före dem och tagit skatten! (Ess i svenska Antologi 7)

Ur Huckleberry Finn av Mark Twain

Huckleberry Finn är på rymmen efter att ha flytt från sin försupne far. I sällskap har han slaven Jim som rymt från sin ägare. De färdas på flotte nedför Mississippi för att nå

nordstaterna där slaveriet avskaffats. De planerar att åka till staden Cairo, men har svårt att hitta den. När Huck Finn tar sig i land för att undersöka var de är, påträffas han av ett par män på jakt efter förrymda slavar. Genom list lurar Huck Finn dem att inte undersöka flotten. Under färden brottas Huck med sitt samvete. Han vill hjälpa sin vän Jim, men vet samtidigt att det han gör är olagligt och hans uppväxt har lärt honom att det är fel. (Plus Antologi 1)

Vuxenklassiker

Reformförsök av August Strindberg.

Detta är en mycket kort novell, drygt tre sidor lång, som handlar om ett ungt par som bestämt sig för att leva ett jämställt liv där båda har frihet att utvecklas och tjäna sina egna pengar. Omvärlden har en del synpunkter med paret är nöjt. Dock förändras allt då de får barn. Kvinnan hyser farhågor inför att hon kommer att bli ekonomiskt beroende av mannen, men glömmer detta då barnet väl föds, och mannen anser att kvinnans roll som mor är den mest älskansvärda. (Arena Antologi 3)

Ur Hemmen i den nya världen av Fredrika Bremer.

Textutdraget är hämtat ur den bok som författarinnan skrev om sina resor i Amerika och beskriver hennes erfarenheter på en slavauktion. Upplevelsen berör henne mycket illa och hon konstaterar i slutet av texten att "Inga antislavery-tal kunde tala så kraftigt mot

53 Ur Jag möter en diktare av Moa Martinsson

Texten är självbiografisk och handlar om när Moa Martinssons två yngsta söner går ner sig på vårisen och drunknar. Pojkarna var åtta och tio år gamla och var ute och lekte utan uppsyn en stund. Några grannar kommer med beskedet till modern som totalt tappar fotfästet. Texten beskriver overklighetskänslan som griper henne, hur hon klamrar sig fast vid att tanken att de inte kan vara döda. I sorgen glömmer hon de barn som ännu lever. Hon tänker på att döden inte längre skrämmer henne och på hur hon tidigare jämfört sig med mödrarna till soldater i kriget. Nu har hon drabbats lika illa som de. Hon får mycket hjälp av folket i socknen och kan återgå till livet. Sorgen mildras men försvinner aldrig. (Plus Antologi 3)

Related documents