• No results found

med Arts i residens är ett liknande spår, då de har samverkat med konstnärer från olika Östersjölän-der där möjligheten att uttrycka sig kan vara mycket begränsad. De ekonomiska förutsättningarna för att ta emot fristadsförfattare/konstnärer/musiker måste lösas med gemensamma resurser från stat, region och kommun.

Förutsättningarna för Länsmusiken att fortsätta driva talangcoaching av unga musiker ställer krav på upp-räkning av anslaget. Talangcoachprojektet har varit mycket lyckat och har bidragit till att ett flertal unga musiker har kunnat gå vidare inom musikbranschen.

Den kunskap, erfarenhet och de metoder som har byggts upp genom projektet är allt för värdefulla för att inte behålla och arbeta vidare med. Projektet har mött unga där de är och kunnat leda dem vidare på deras villkor och förutsättningar. Regionförbundet förutsätter att staten medverkar med statliga medel.

Hemslöjdskonsulenterna har behov av ytterligare resurser för att kunna arbeta mer fokuserat mot barn och unga. De ökade kostnaderna förutsätter statlig uppräkning.

Dans i Sydost, Kalmar län har en vilja att utöka verk-samheten och ligger med ett anslag på 100 000 kr högre än de andra länen. Hittills har staten inte följt med i danssatsningen ekonomisk vilket vi har förvän-tat oss.

Inom samverkansmodellen i Kalmar län finns även Reaktor Sydost, Riksteatern Kalmar län, Regionbibli-oteket, regionala kulturorganisationer – Hembygdsför-bundet och även Capellagården. De, och även övriga organisationer, har effektiv administration, avsaknad av marginaler för nyutveckling, stort hjärta och mycket engagemang. För att de ska ha någon form av rörel-seutrymme att arbeta strategiskt och utvecklande, måste de dels ha täckning för uppräkning av löner och

räkning. Marginalerna är mycket små och i fler fall är det föreningar utan något större eget kapital som står bakom verksamheten och de har inte kapacitet för till exempel oförutsedda yttre omständigheter eller nya regelverk.

Utöver de organisationer som finns inom kultursam-verkansmodellen finns Virserums konsthall som har ett regionalt och kommunalt anslag och en regional överenskommelse. Konsthallen har haft utställnings-medel från Kulturrådet under många år. Regionför-bundet ställer sig positivt till att de medlen förs in inom samverkansmodellen.

Regionen har två ytterligare verksamheter med stort intresse för att finnas inom samverkansmodellen. Det är Astrid Lindgrens Näs och Boda The Glass Factory.

Båda verksamheterna är idag kommunalt finansie-rade men har verksamhet som är regionala och som drar en betydligt större, både nationell och internatio-nell publik. Regionförbundet vill medverka till en stabil finansiering.

.

BIlaGOr

StatIStISKt rESultat ÖVEr unGDOmarS DEltaGanDE I Kultur FrÅn lupp

analyS aV luppunDErSÖKnInG.

2009 gjordes den första regionalt samordnade Lup-penkäten som undersöker hur ungdomar ser på sin vardag. Lupp ger kommunerna kunskap om hur unga mår och ser på sin situation. I detta avsnitt analyseras statistik från Lupp som omfattar ungdomar i årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet, det handlar om läsvanor, hur ofta de besöker kulturarrangemang och ägnar sig åt olika former av musik.

läSanDE pÅ FrItIDEn SJunKEr mED ÅlDErn Hur ofta läser du böcker (och läsplatta) på din fritid?

Årskurs 8, anges i procent.

Hur ofta läser du böcker (och läsplatta) på din fritid?

Årskurs 2, anges i procent.

Resultaten från Lupp-undersökningen visar att läsning på fritiden minskar ju äldre ungdomarna blir. Statisti-ken visar också att flickor läser mer än pojkar oavsett ålder.

Det är mer förekommande att elever i årskurs 8 läser på sin fritid än de som går i årskurs 2. I årskurs 8 läser 65 procent av eleverna varje dag, vecka eller månad, medan motsvarande siffra är 48 procent i årskurs 2 på gymnasiet. Det är också en väsentlig skillnad i läsan-det mellan flickor och pojkar, 38 procent av flickorna i årskurs 8 läser på sin fritid, medan motsvarande siffra är 27 procent av pojkarna, det är en skillnad på 11 procent.

Motsvarande siffror för elever i årskurs 2 på gymnasiet är 28 procent för flickor och 20 procent för pojkar. 18 procent av eleverna i årskurs 8 läser aldrig på sin fritid, siffran ökar betydligt, med 16 procent, i årskurs 2 då 25 procent av eleverna aldrig läser på sin fritid.

BIlaGa 1

0,03 0,03 0,02 0,04 0,06

0,02

0,03 0,03 0,02 0,04 0,06

0,02

mEDVErKanDE VID KulturarranGEmanG är rElatIVt StaBIlt ÖVEr ÅlDrarna

Hur ofta går du på konsert, teater, musikal, dans-uppvisning, museum, utställning eller bio? Årskurs 8, anges i procent.

Hur ofta går du på konsert, teater, musikal, dans-uppvisning, museum, utställning eller bio? Årskurs 2, anges i procent.

Siffrorna visar att det är vanligast att besöka kulturar-rangemang någon gång per år både i årskurs 8 och i årskurs 2. Statistiken visar också att det är något fler i årskurs 2 på gymnasiet som besöker kulturar-rangemang än de i årskurs 8. Av statistiken att döma är det relativt vanligt förekommande bland elever att besöka någon form av kulturarrangemang, 80 procent av eleverna i årskurs 8 besöker kulturarrangemang varje månad eller någon gång per år, det gäller även för elever i årskurs 2. Statistiken visar också att det är vanligare bland flickor än pojkar att besöka kulturar-rangemang även om den könsfördelande statistiken

tyDlIGa SKIllnaDEr mEllan FlICKOrS OCH pOJKarS SKapanDE VErKSamHEt

Hur ofta sjunger du, spelar instrument, skapar musik, dansar, spelar teater eller gör bild (målar, tecknar, fotar, filmar)? Årskurs 8, anges i procent.

Hur ofta sjunger du, spelar instrument, skapar musik, dansar, spelar teater eller gör bild (målar, tecknar, fotar, filmar)? Årskurs 2, anges i procent.

Ungdomar som på sin fritid utför någon form av ska-pande sjunker med åldern, i årskurs 8 anger 61 pro-cent av länets ungdomar att de på fritiden utför någon form av skapande varje dag, vecka eller månad medan ungdomarna i årskurs 2 utgör 51 procent.

Av den könsfördelade statistiken att döma framgår det att pojkar i lägre utsträckning ägnar sig åt skapande, 22 respektive 21 procent i årskurserna i jämförelse med flickor där 42 respektive 30 procent uppger detta.

Resultaten visar tydligt att skapande minskar ju äldre ungdomarna blir och det är fler som inte alls ägnar sig

Varje

0,03 0,03 0,02 0,04 0,06

0,02

0,06 0,01 0,02 0,03 0,07

Varje

0,06 0,01 0,02 0,03 0,07

Varje

0,03 0,03 0,02 0,04 0,06

0,02

BIlaGa 2

KOmmunEr

Bilagan innehåller en sammanställning av kommunernas organisation inom kultur, kapacitet och företrädare inom konst och kultur.

Organisationsform tillgänglighet Styrning Kommunstyrelsen (ordinarie ledamöter) 3 kvinnor, 8 män. Medelålder 55 år.

Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott (ordinarie ledamöter) 3 män medelålder 48 år.

Styrdokument Kultur- och fritidspolitiska mål för Borgholms kommun. Kulturgaranti för barn och elever i Borgholms kommun (förväntas antas av kommunstyrelsen juni 2014). Vision – ”Borgholms kommun har en attraktiv, företagsam och långsiktigt hållbar utveckling där kreativitet, natur- och kulturvärden beaktas” + 9 mål. Arbete med kulturplan pågår.

Kultur/ musikskola Musikskola, ca 200 elever, 650 kr/termin – syskonrabatt. Musikskolan kommer hösten 2014 omvandlas till kulturskola.

musikscen Borgholms slott - en större fast scen (sommartid) och en mindre mobil scen. Mindre inomhusscener och tillfälliga utomhusscener finns på olika platser i kommunen.

Borgholmsslott Okej.

teaterscen Folkan i Borgholm, hembygds-/bygdegårdarna, Borgholms slott, Ölands museum Him-melsberga, Borgholms bio, m.fl.

De flesta okej tillgänglighet.

Fria teatergrupper Teater Proximus, Oscar Wildes vänner.

Fria musikgrupper Allt från dragspelsgrupp, körer och storband till mässingssextett

utställningslokal Finns ingen specifik kommunal utställningslokal. Ofta används Biblioteken och Borg-holms slott.

ateljéer/

kollektiv-verkstad Ingen ateljé/kollektivverkstad i kommunal regi

Bibliotek 1. Borgholms bibliotek, 2. Löttorps bibliotek, 3. Runstens bibliotek, 4. Rälla

bib-liotek, 5. Skolbibliotek: Gärdslösa, Köpingsvik och Slottsskolan i Borgholm 1, 2, 4, 5 Okej 3. Nej Biograf Folkan Borgholm, digitaliserad Centrum Bion i Löttorp, digitaliserad Borgholms Bio. Okej museer Borgholms slott, Ölands museum Himmelsberga, Borgholms stadsmuseum, Skäftekärr

järnåldersby, Vida museum och konsthall, Störlinge lantbruks och motormuseum, Skedemosse museum samt ett antal mindre museer.

Okej

Kulturarv och

kultur-miljöer Hela Öland är ett kulturarv och en kulturmiljö, några av dem är Skäftekärr järnålder-sby, Skedemosse, Ismantorps borg, runstenar, St Birgittas kapell, kyrkorna och Källa gamla kyrka, Borgholms Slott, Himmelsberga, Lerkaka kvarnrad, väderkvarnar och alvaret, stenbrotten och Skurverket vid Jordhamn, Trollskogen, fyrarna, kungsgård och badortsstaden Borgholm, den öländska matkulturen och odlingslandskapet.

Tillgängligt

arkiv 1. Kommunens bildarkiv, 2. Borgholms stadsmuseum 1. Okej

2. Delvis Hembygdsgård Alböke, Borgholms Godtemplare, Bredsättra- Sikehamn, Böda, Folkets hus Borgholm

(Folkan), Föra, Högby-Källa SAP lokal, Högsrum, IOGT NTO Gärdslösa, Källa, Långlöt, Löt, Löttorp, Norrgården, Persnäs, Runsten, Räpplinge.

Samtliga Okej

länskulturinstitution

-Folkhögskola

-Estetisk utbildning

på gymnasienivå Ölands gymnasium – hotell och restaurangutbildning.

BOrGHOlm

nuläGE

I Borgholms kommun bor och verkar flera konstnä-rer och kommunen märker även av en inflyttning av yngre konstnärer. Det finns flera erkända gallerier i kommunen så som VIDA, Ekerums konsthall, Galleri Svalan och Himmelsberga. Biblioteksverksamheten i Borgholms kommun är populär och samtliga skolor i kommunen har skolbibliotek. Biblioteken har en hög utlåning av böcker och biblioteket har medverkat i Digidelprojektet. Det finns ett engagemang kring kul-turaktiviteter som inte minst märks av på landsbygden där det är stor uppslutning kring aktiviteter och evene-mang som arrangeras. I kommunen finns två digitali-serade biosalonger, en i Löttorp och en i Borgholm där det visas liveföreställningar och konserter.

utVECKlInGSmÖJlIGHEtEr

I Borgholms slott arrangeras konserter och utställ-ningar, Borgholms slott ingår tillsammans med Kalmar slott, Eketorps borg och Huseby bruk i EU-projektet

”Öppna portar”, ett omfattande utvecklingsprojekt som drivs av Statens fastighetsverk i samverkan med kommunerna.

Borgholms kommun har medverkat i det treåriga projektet skola & kultur och kommunen arbetar med att ta fram en kommunal kulturgaranti för barn och elever, till kulturgarantin knyts flera av kommunens betydelsefulla kulturplatser. Det finns stora natur- och kulturvärden i kommunen med utvecklingspotential, till exempel det förlista skeppet Mars som återfunnits utanför kusten på norra Öland. Det finns en utveck-lingsidé att involvera och knyta kulturen till cykelpro-jektet ”Fyr till Fyr”.

Organisationsform tillgänglighet Styrning Bildningsnämnd med kulturutskott. 14 kvinnor, 12 män. Medelålder 52 år.

Styrdokument Kulturplan antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29. Biblioteksplan. Barn- och ungdomskulturplan med kulturgaranti för förskola, skola och fritid. Konststrategi ska tas fram.

Kultur/ musikskola Kulturskola med 380 platser. Klassundervisning för 420 elever. 500 kr/gratis

musikscen 1. Emmaboda Folkets Hus, 468 publikplatser (P.P), 2. Rasslebygd, utomhus, 3.

Musikfabriken Långasjö, ca 100 P.P, 4. Salongen Bjurbäckssskolan, 106 P.P. Samtliga Okej teaterscen 1. Emmaboda Folkets Hus, 468 P.P, 2. Lindås Folkets Hus, ca 100 P.P, 3. Vissefjärda

Föreningshus, 156 P.P, 4. Åfors Folkets Hus, ca 100 P.P, 5. Bromboda bygdegård, 160 P.P, 6. Långasjö bygdegård, 150 P.P, 7. Rävkullens bygdegård, 100 P.P, 8.

A-hallen, Bjurbäcksskolan, 400 P.P, 9. B-hallen, Bjurbäcksskolan, 100 P.P, 10. Sa-longen, Bjurbäcksskolan, 106 P.P, 11. Alsbohallen, Johansfors, 320 P.P, 12. Lindås gymnastiksal, 100 P.P, 13. Långasjö gymnastiksal, 50 P.P, 14. Vissefjärda publikplat-ser, 100 P.P

1 -3 Okej 4, 5 Nej 6-14. Okej

Dansscen (med

dansmatta/golv) 1. Salongen, Bjurbäcksskolan, 106 P.P, 2. B-hallen, Bjurbäcksskolan, 100 P.P 1- 2. Okej repetitionslokaler

musik 11 stycken Okej

Studio 1. Kulturskolan, 2. Musikfabriken, Långasjö 1- 2. Okej

Fria teatergrupper Vissefjärda Teatersällskap och Åforsteatern

Fria musikgrupper Blandade genrer; Föreningen Live Jazz Emmaboda, Musica Åfors, Hazy Dizzy, Johans-fors Musikkår, Lindås Musikkår, Peter Rudenborg, Mixed Voices, Polhymnia

utställningslokal 1. The Glass Factory, ca 1400 kvm. 2. Johansfors Kristallmuseum, ca 150 kvm. 3.

Emmaboda bibliotek, ca 100 kvm. 4. Hotell Amigo, ca 150 kvm. 5. Galleri Garva-regården, ca 100 kvm. 6. Rundquistagården, Duvemåla, ca 30 kvm.

1-4. Okej 5, 6. Nej ateljéer/

kollektiv-verkstad Glashyttan i Boda glasbruk Okej

Bibliotek 1. Emmaboda bibliotek, 2. Bjurbäcksskolans bibliotek, 3. Boda bibliotek, 4. Er-iksmåla bibliotek, 5. Johansfors bibliotek, 6. Lindås bibliotek, 7. Långasjö bibliotek, 8. Vissefjärda bibliotek

1-8. Okej

Biograf 1. Emmaboda Folket Hus, digitaliserad, 2. Lindås Folkets Hus, digitaliserad (mobil), 3. Vissefjärda Föreningshus, digitaliserad (mobil)

4. Åfors Folkets Hus, digitaliserad (mobil)

1-3. Okej 4. Nej

museer 1. Rundquistagården, Duvemåla, 2. Flygts Industrimuseum, 3. Guldgrävarstugan, Långasjö, 4. Hönsalottas Luffarmuseum, 5. Johansfors Kristallmuseum, 6. Klasator-pet, Långasjö, 7. Kyrkeby Bränneri, 8. Moshultamåla gamla skola, 9. Persmo gamla skola, 10. Rubens stuga, Boda glasbruk, 11. The Glass Factory, Boda glasbruk, 12.

Torstamåla Torvmuseum, 13. Törsbo, Vissefjärda, 14. Västraby stenåldershus, Lindås

1, 3, 6, 9, 10, 13-14 Nej 2, 4, 5, 7, 8, 11- 12 Okej

Kulturarv och

kultur-miljöer Fyra riksintressen för kulturmiljöer: 1. Vissefjärda (inkl. Kyrkeby gård och brän-nvinsbränneri som är byggnadsminne), 2. Linnefors, 3. Bökevara, 4. Eriksmåla, 5.

Glasbrukssamhällena: (Boda glasbruk, Johansfors och Åfors).

1-5 Okej

arkiv 1. Emmabodabygdens Arkivförening, 2. Glas- och pappersarkiv från Boda, Johansfors,

Kosta, Modala och Åfors glasbruk. 3. Digitalt konstarkiv. 1. Okej 2. Nej Hembygdsgård 1. Algutsboda hembygdsmuseum/-park, 2. Emmaboda hembygdsgård, 3. Långasjö

hembygdsstuga, 4. Sockenstugan, Långasjö, 5. Stallarna/Vissefjärda hembygdsgård 1, 3-5. Okej 2. Nej länskulturinstitution

-Folkhögskola

-EmmaBODa KOmmun

nuläGE

I Emmaboda kommun finns ett stort engagemang för kultur, till exempel samarbetar kommunen med för-eningar och företagare och arrangerar ”GoOnsdag”, vilket innebär att alla kommuninvånare erbjuds akti-viteter inom kultur, nöje och idrott på onsdagskvällar.

Närtrafiken är fri under GoOnsdag och arrangemanget bidrar till puls i centrum. Kulturskolan i Emmaboda ansvarar för all musikundervisning i grundskolan och gymnasiet, kulturskolan har utsetts till den bästa i södra Sverige och kommunen har utnämnts till den bästa ungdomskommunen av KFUM. Musiken har en viktig roll med allt från Emmabodafestivalen, Visfesti-valen samt jazzmusik och blåsmusik som härstammar från brukskulturen. Emmaboda kommun har sedan 15 år tillbaka fört statistik över bibliotek, allmänkultur, kulturskola och nu även för The Glass Factory för att årligen göra kvalitetsredovisningar. De årliga redovis-ningarna innebär att kommunen har en god överblick av den lokala kulturen. Biblioteken har under många år legat i Sverigetopp vad gäller utlåningsstatistik. I kommunen finns ett huvudbibliotek, ett renodlat skol-bibliotek, fyra kombinerade skol- och folkbibliotek och två närbibliotek. Huvudbiblioteket planeras att renove-ras och byggas till. Biblioteken är en viktig mötesplats för program och lärande, där bedrivs bla. sagostunder på andra språk. Emmaboda kommun har även en kommunal kulturplan och en framtagen kulturmiljöp-rofil med mål och strategier för kulturområden i kom-munen.

utVECKlInGSmÖJlIGHEtEr

Tillsammans med Kalmar läns museum arbetar kom-munen under en treårsperiod fram en ny kulturmiljö-plan. Det kommer även tas fram en tydlig konststra-tegi.

Ett utvecklingsområde är ”Det litterära Emmaboda”

kring Vilhelm Moberg och berättandet som kan använ-das i läsfrämjande projekt och för att lyfta frågor kring

I Emmaboda kommun finns The Glass Factory och den tillhörande Hyttan som båda har stor utveck-lingspotential. Idag har The Glass Factory flera inter-nationella samarbeten och ingår i EU-projekten Glass is tomorrow och European Glass Experience (EGE).

I Glass is tomorrow medverkar merparten av Euro-pas länder, syftet är att sammanföra företagare och designers för att finna nya metoder att producera glas. EU-projektet är lyckat och ska genom projektet New glass - Forum innovativa production-workshops, även genomföras på regional nivå. I EU-projektet EGE ingår flera andra europeiska länder för att producera unikt konstglas. The Glass Factory kommer även fort-sättningsvis att utveckla Glaspedagogik projektet som riktar sig till barn och unga, genom pratiskt utförande och utvärdering. Kommunen har en ambition att The Glass Factory ska ingå i samverkansavtalet för statliga och regionala verksamhetsmedel. Kommunen ser gärna att kultur i samverkan med företagsverksam-het utvecklas ytterligare i framtiden. Bland annat är en företagsutvecklingsplan på gång i Boda glasbruk.

Samverkan kring hälsa ligger också i fokus och kom-munen deltar i det länsövergripande pilotprojektet Hälsa & Kultur.

Organisationsform tillgänglighet Styrning Kommunstyrelse 3 kvinnor, 10 män. Medelålder kvinnor: 56,6 år, Män: 55 år.

Sam-manlagd medelålder: 55,4 år Nej

Styrdokument Biblioteksplan, Tillväxt- och näringslivsprogram, Kulturminnesvårdsprogram,

Skolkul-turplan Ja

Kultur/ musikskola Musikskola, 178 elever. Ja

musikscen Metropol, Hultsfreds eventområde, Hultsfredsfritidsgård, Valhall, Virserums kyrka. Ja

teaterscen Valhall, Skeppet, Ordenhuset, Silverdalen Folkets hus. Ja

Dansscen -

repetitionslokaler

musik Hultsfreds fritidsgård och Metropol Delvis

Studio Två

Fria musikgrupper Lifvens, Lil’ Camille & The Rattletones, Karambol, The Tonic Bang, Tre vise män, Blue Joy

Fria teatergrupper Blanda och ge Delvis

utställningslokal Kopparslagaren och Virserums konsthall Ja

ateljéer/

kollektiv-verkstad

-Bibliotek Hultsfreds bibliotek och Virserums bibliotek Ja

Biograf Hultsfred och Virserum Ja

museer Möbelindustrimuseet, Telemuseum, Hultsfreds-Hus Museum, Sanatoriemuseet, Motormuseum, Hembygdsmuseum Hultsfred(permanenta utställningar ”Rätt o Slätt”

samt ”Hultsfred på 50-talet).

Ja

Kulturarv och

kultur-miljöer Smalspårjärnvägen, Hultsfreds slätt, Hultsfredsfestivalen, Stubbhult. Ja

arkiv Svenskt rockarkiv Ja

Hembygdsgård Mörlunda-Tveta, Lönneberga, Hultsfred, Vena, Virserum, Fröreda Storegård,

Målilla-Gårdveda och Högeruda Ja

länskulturinstitution

-Folkhögskola

-Estetisk utbildning

på gymnasienivå Musiktillägg gymnasiet, Musik & media, musik & event, Musik & bild.

HultSFrEDS KOmmun

nuläGE

Hultsfred är ”Musikkommunen” i Kalmar Län. Pop-kollo, Virserums Musikdagar, This is Hultsfred och Hultsfred Hayride är delar av det som ligger till grund för Hultsfred som ett välkänt varumärke med stark musikprofil. Svenskt Rockarkiv, med Sveriges största samling av svensk pop- och rockhistoria, och Rock City har stor betydelse i profileringen som musikkom-mun. Virserums Konsthall är konsthallen som drar för-delar av att inte ligga i en större stad. Mottot är ”Kon-sten tillhör alla” och utifrån det synliggörs den vanliga människans berättelser.

Biblioteket är en välbesökt och viktig samlingsplats för många kommuninnevånare, särskilt för nyanlända och asylsökande i kommunen. Det är en arena där enskilda och grupper har möjlighet att visa sin krea-tivitet genom litteraturen, skapande verksamhet och publika framträdanden.

utVECKlInGSmÖJlIGHEtEr

Hultsfreds kommun arbetar med att ta fram en musik-strategi. Musiken ska genomsyra hela verksamheten, i allt från lekplatser och utsmyckningar till skolor och äldreboenden.

Svenskt Rockarkivs verksamhet bedöms i framtiden få ökad betydelse och efterfrågan både nationellt och internationellt. Virserums konsthall anses också ha en stor utvecklingspotential och är en tillgång både för kommun- och länsinvånarna. Hultsfreds kommuns ambition är att Virserums konsthall och Svenskt Rock-arkiv ska ingå i samverkansmodellen med statliga och regionala verksamhetsmedel.

Organisationsform tillgänglighet

Styrning Utbildningsutskott, 1 kvinna, 2 män, medelålder 36 år Ok

Styrdokument Finns biblioteksplan. Kulturstrategi samt skola- kulturplan under framtagande Ok Kultur/ musikskola Kulturbruket, en form av kulturskola som erbjuder ungdomar aktiviteter under icke

skoltid

Ok

musikscen Ruda folkets hus, Berga medborgarhus, Fågelfors folkets park, Högsby

församling-shem samt Fröviskolans sporthall Ok

teaterscen Som ovan

Dansscen (med

dansmatta/golv) Dansscen i Fröviskolans sporthall, trägolv ej dansmatta Ej

hcp-anpassat repetitionslokaler

musik Finns under skoltid på Fröviskolan skoltid

Studio Höllywood film, TV och radio Ok

Fria teatergrupper Ruda revy- och teatersällskap Ok

Fria musikgrupper Bergeskans orkester samt många ungdomsband både tjej- och killband i olika konstel-lationer

utställningslokal Misteln bibliotek och turistbyrå samt olika lokaler vid olika tillfällen, ej någon perma-nent lokal

Ok ateljéer/

kollektiv-verkstad Finns inom olika konstformer bl a glas och keramik. Ateljeérna och Gallerierna drivs privat

Oklart

Bibliotek Bibliotek Misteln, Högsby, samt ett föreningsdrivet i Fågelfors, 5 skolbibliotek. Ok

Biograf Digitaliserad biograf I Berga medborgarhus Ok

museer Bötterum hembygdsmuseum, Notalgia utställning ”Från järn till trä”, Skälsbäcks

skolmuseum samt Garboutställningen Till viss del

Kulturarv och

kultur-miljöer Ringvidahults borg, Hornsö ekopark, Drageryds oskiftade by samt Ryningen -

fågel-lokal Till viss del

arkiv Saknas

Hembygdsgård 5 st, Bötterum, Isabogården, Fagerhult, Fågelfors och Högsby Till viss del länskulturinstitution Saknas

Folkhögskola Saknas

Estetisk utbildning på gymnasienivå

Saknas

HÖGSBy KOmmun

nuläGE

I Högsby finns ett starkt föreningsliv som kommunen samverkar med. Många föreningar anordnar kulturar-rangemang och evenemang, till exempel finns en digi-taliserad föreningsdriven biograf som visar filmer och liveföreställningar.

Högsby bibliotek är en mötesplats där flera aktiviteter sker, bland annat arrangeras kulturmåndagar, famil-jelördagar, författarbesök, teater m m. Aktiviteterna sker oftast i samarbete med föreningar och studieför-bund. Ett stort samarbete finns mellan Högsby biblio-tek och SFI, gymnasie- och grundskolan. I Högsby kommun finns kulturbruket som erbjuder elever en mängd kurser inom det kulturella området under icke skoltid. Kultur-Fritid är samordnare för aktiviteterna som sker i samarbete mellan föreningar, studieför-bund och näringslivet.

utVECKlInGSmÖJlIGHEtEr

Högsby kommun inventerar kommunens lösa och fasta konst, de planerar därefter att ta fram en konst-strategi. Förhoppningen är att kommunens konst ska samlas i ett digitalt arkiv.

Kommunen värnar om barn och ungdomars rätt till kultur och planerar att ta fram en plan för kultur i skolan där barn och ungdomar är garanterade kultur.

SFI gör mycket för nyanlända i Högsby kommun som tycker det är bra att nyanlända integreras med hjälp av bland annat föreningslivet.

Organisationsform tillgänglighet Styrning Kultur o fritidsnämnd. 8 kvinnor: medelålder 52 år. 10 män: medelålder 45 år.

Styrdokument Budget 2014-16

Kultur/ musikskola Kulturskola med brett utbud. Avgift 250-1000 kr. Ca 1000 elever, 1500 aktiv-itetsplatser.

musikscen Kalmar slott 300 pl, Monokrom 150 pl, Kalmarsalen, 800 pl, Stadsparksscen 150 pl, Larmtorgsscenen 200 pl,

teaterscen Kalmar teater 320 pl, Byteatern 100+60 pl, Energihallen 50-100 pl.

Dansscen (med dansmatta/golv) -repetitionslokaler

musik Monokrom: 5 Hangaren: 20.

Studio 1

Fria teatergrupper Amatörteatrar; Triangelteatern, Teater Katastrof, Lokalteatern, Teater Invest,

Fria teatergrupper Amatörteatrar; Triangelteatern, Teater Katastrof, Lokalteatern, Teater Invest,

Related documents