• No results found

I Kalmar län finns flera enskilda arkiv, en del med intresse främst för lokalbefolkningen men några är även nationellt intressanta. Arkiven utgörs av pap-persbaserade handlingar. En del innehåller även före-målssamlingar, vilket ger helt olika förutsättningar för volymer och klimat. Arkiven har en djup lokal/regional förankring och står för platsens historia och identitet eller är knutet till en utbildning. Det innebär att arki-vens placering är viktig, dels finns behovet av säkra lokaler samtidigt som arkivets placering har betydelse för platsen. De arkiv som har nationellt intresse är framför allt Designarkivet, Rockarkivet och Visarkivet.

Utöver dessa finns ett antal arkiv från glasbruken.

Glasbrukens arkiv är av nationellt intresse och speglar en flera hundra år lång, förindustriell designepok med den hantverksmässiga hanteringen som fortfarande lever kvar. Glasbrukens arkiv är i akut behov av att tas omhand på ett säkert sätt för framtiden.

För att greppa arkivsituationen, inom kultur, ska en långsiktig plan tas fram avseende behov, resurser, kompetens, digitala databaser, lokaler, tillgänglighet och huvudmannaskap. Det är ett omfattande arbete och förutsätter resurser för ett åtminstone ett år. Däref-ter krävs beslut på hur frågan ska hanDäref-teras vidare. En viktig part i arbetet är Kalmar läns arkivförbund som, för att ha kapacitet att delta i arbetet bör få ett utökat anslag kopplat till en överenskommelse om regionalt uppdrag.

Rockarkivet är ett kommunalt finansierade arkiv, Designarkivet finansieras med regionala medel. Alla arkiven har högt nationellt intresse, en ekonomiska medfinansiering från nationellt håll skulle hjälpa arki-ven till en rimlig verksamhetsnivå.

arKIV

regionförbundet ska arbeta för att:

• Under planperioden ska en långsiktig plan för arkiven utarbetas avseende pappersarkiv och föremåls-arkiv resurser, kompetens, digitalisering, lokaler, tillgänglighet och huvudmannaskap

• Nationellt och regionalt stöd till Rockarkivet och Designarkivet

Kulturarv är viktigt eftersom det kan ge svar på frågor om hur olika företeelser i världen hänger ihop, vad som är viktigt för var och en, hur vi samtalar och kom-municerar med varandra, och vad vi har gemensamt med andra människor. Kalmar län har ett omfattande kulturarv och en mångfald av kulturmiljöer, materiella och immateriella. Länets kulturarv och kulturmiljöer ska bevaras, användas och utvecklas i samklang.

Kommuner och föreningar värdesätter kulturarv och kulturmiljöer högt och ser det som en viktig tillgång för de egna medborgarna och som en del av besöks-näringen. Men i många fall har inte utvecklingen av kulturarvet och kulturmiljöerna följt med i samhällets övriga utveckling.

Kulturarvet handlar om oss människor och om hur vi värderar och brukar vår omgivning. Kulturarvet måste vårdas och brukas för våra minnen och sitt historiska värde för att leva vidare. Men vi inser att det inte är enbart de materiella och immateriella historiska spåren som ska vårdas och bevaras för framtida generationer, utan snarare dess bruk och betydelse i samhället. Det är svårt och ställer krav på urval och avkall på kärlek till och respekt för platser och föremål.

Kulturarvet bidrar till samhälleliga processer som gagnar det gemensamma samhället genom att:

- Lära sig ”se” en historisk berättelse i ett visst område - Diskutera det konkreta värdet av enstaka

arkeolo-giska objekt

- Delta i kulturella traditioner tillsammans med andra människor

- Bruka historiska symboler i marknadsföringen av en tjänst eller vara

- Besöka historiska utställningar

- Förstå den egna tillvaron genom ett större historiskt eller globalt perspektiv

Utvecklingen av kulturarv och kulturmiljö har fun-nits på agendan under lång tid och har hög prioritet eftersom det utgör en viktig grund för besöksnäringen.

Regionen har inte tagit något samlat grepp på många år utan i stället gett stöd till många enskilda satsningar.

Det finns ett behov av gemensamma ansträngningar där samhällets olika parter samverkar utifrån sina ansvarsområden och möjligheter. En praktisk del handlar om att göra platser tillgängliga fysiskt, funktio-nellt och begripligt. En annan del handlar om att finnas med som part tillsammans med besöksnäringen.

KulturarV

regionförbundet ska arbeta för att:

• Ett större projekt arbetas fram inom kulturarv tillsammans med aktörer från olika nivåer i samhället såsom länsstyrelsen, kommunerna, länsmuseet och föreningarna

• Projektet engagerar olika platser i länet

• Arbetsmodeller utvecklas för bevarande, användning och utveckling av kulturarv och kulturmiljö

• Projektet bärs genom gemensam finansiering och externa medel

Genom samverkan med Kalmar kommun ska scen-konsten få nya lokaler i Kalmar kulturcentrum. Loka-lerna ska ge Byteatern möjlighet till fler föreställningar parallellt med ökad turnéverksamhet. Genom tillgång till fler scener och en speciell scen för dans ökar möj-ligheterna till fler dansföreställningar. Kalmars kultur-centrum innebär också möjligheter till fler möten och utbyte mellan olika konstformer. Satsningen kräver att verksamheten växlas upp resursmässigt. Teatern ska vara klar 2018 och till dess har Byteatern behov av flera nya tjänster. Regionen ska gå in och finansiera och förutsätter att staten gör gemensam sak.

SCEnKOnSt

regionförbundet ska arbeta för att:

• Moderna lokaler för scenkonst i Kalmar kulturcentrum för att bredda och öka utbudet av scenkonst i hela länet

• Etappvis utvidgning av Byteaterns verksamhet med flera tjänster. Gemensam finansiering av stat och region för att öka turnéverksamheten, antalet föreställningar och därmed publikunderlaget

• Ökat antal professionella dansföreställningar i samverkan med Sydost

Alla människor ska ha möjlighet att uppleva och utöva kultur och ”kultur bara för att” – kulturen för dess eget värde. Inom Landstinget finns en stor politisk uppslut-ning kring för att Kalmar län skall vara ett Hälsolän och i RUS:en finns att målen för kultur ska nås genom samverkan inom hälsaområdet. Via en gemensam förstudie har Landstinget och Regionförbundet kart-lagt vad som är aktuellt nationellt, hur läget ser ut i kommunernas omsorg och inom Landstingets vård och psykiatri. Med förstudien som grund driver Lands-tinget och Regionförbundet ett gemensamt projekt inom Hälsa och Kultur. Projektet är ett samarbete med länets kommuner, folkhögskolorna och Samordnings-förbundet och har stöd från Kulturrådet.

På samma sätt som i Skola & Kulturprojektet, som noterade att elever uppvisar en hög medvetandegrad om vad konst och kultur kan tillföra i undervisningen, utgår projektet från att kultur kan tillföra vård och omsorg:

• Att genom kultur uttrycka sina åsikter kan man få inflytande och medverka i vårdprocessen

• Att genom kultur uppleva förståelse så kan man uppleva sammanhang med omvärlden

• Att genom konst och kultur uttrycka/uppleva att behandlingen är relevant så blir man motiverad

Utifrån behovet av att utveckla arbetsmodeller och nätverk för samverkan mellan vård, psykiatri, omsorg, kulturorganisationer och folkhögskolor i hela länet ska projektet utveckla övergripande strategi, metoder och medvetenhet inom Hälsa och kultur. Ett mål för pro-jektet är att bli mindre beroende av enskilda eldsjälars insatser och i stället förankra möjligheterna hos led-ningsfunktionerna för vård och omsorg. Kulturorgani-sationernas nuvarande verksamhet och program sker med hög konstnärlig kvalitet men är sällan förankrade med personal eller utifrån vårdtagares behov och leve-reras adhocmässigt därmed är ett annat viktigt mål att utveckla program som är bättre anpassade för motta-garna. Folkhögskolorna ingår i projektet och de har en långvarig tradition och kunskap om att arbeta direkt med personer från vården. Projektet har ett mycket stort intresse från flera kommuner, från ledningsfunk-tioner till personal i verksamheterna.

Related documents