• No results found

Processperspektivet

5.3 Analys Dagab

5.5.6 Processperspektivet

Processperspektivet behandlar de löpande aspekterna i verksamheten, eller

rättare sagt förädlingskedjerelationen. Det administrativa och fysiska flödet är de delar som främst sätts i fokus. Perspektivet omfattar de delar som Supply Management, inom ECR, fokuserar på. Att styrkortet är utformat för en förädlingskedjerelation visar sig därmed främst i processperspektivet. Detta märks även genom att de fyra målen för styrning av förädlingskedjor* främst kommer in under detta perspektiv.

Vi har valt order cycle time som strategiskt mål. Målet är anpassat till den lågkostnadsstrategi som vi kunnat skönja hos dagligvaruföretagen, samtidigt som det har ett fokus på service. Genom att minska order cycle time sänks kostnaderna samtidigt som servicen ökar. Det är viktigt att måttet är rätt definierat. Vi definierar måttet som tiden från dess att en order läggs till dess att den levereras. I detta inkluderas tiden det tar för ordern inkomma till grossisten, bearbetas hos denne samt tiden det tar för

leverantören att leverera produkten till grossisten och vidare till kund. Order cycle time täcker alltså in den tidsmässiga aspekten hos både grossist och leverantör, samtidigt som det är kopplat både till det fysiska och till det administrativa flödet. Kostnader påverkas genom att bland annat arbetet med att sänka lagernivåer ger genomslag samtidigt som transporter effektiviseras. Servicen gentemot butik förbättras i och med kortare leveranstider och gentemot kund genom att öka tillgängligheten av varor i butik.

Processperspektivets kritiska framgångsfaktorer ska framhäva det väsentliga vad gäller en effektiv varuförsörjning. Självklart ska detta göras med förädlingskedjans övergripande strategi och det strategiska målet för perspektivet i åtanke. Supply Management tankarna och de fyra målen för förädlingskedjor är centrala vid valet av framgångsfaktorer. De kritiska framgångsfaktorer vi valt att framhäva är kvalitet (reduktion av spill),

tidskompression, efterfrågestyrning, informationsutbyte samt kostnadsbesparingar.

Kvalitet är viktigt för att inga störningar ska uppstå i flödet. Om störningar

i form av kvalitetsbrister uppstår blir order cycle time längre, eftersom tillgängligheten på varor blir sämre. Som vi ser det är kvalitet viktigt att arbeta med vad gäller system, program, mätning och förpackningar.

Tidskompression handlar om att effektivisera ledtider i det fysiska och

administrativa flödet. För samtliga ledtider är det viktigt att ta hänsyn till aktiviteterna både separat och i sin helhet. När aktiviteterna studeras separat beaktas hur exempelvis hanteringar av order eller samordning av

* Reduktion av spill, tidskompression, flexibel reaktion och kostnadsbesparing per renhet (se kapitel 3.1.4)

transporter kan göras bättre. På det övergripande planet handlar det i motsvarande fall om att till exempel bedöma om orderhanteringen verkligen måste ske både hos grossist och leverantör, eller om det räcker med att leverantören tar emot ordern direkt från butikerna. Vad gäller transporter kan det handla om att minska antalet omlastningspunkter, eller att två geografiskt närbelägna leverantörer kan samordna transporterna till grossisten.

Efterfrågestyrningens mål är att inte tillverka eller lagerhålla några

produkter förrän det verkligen finns något behov av dessa. Det gäller här att utveckla metoder för bra prognostisering. Ju bättre företagen lyckas med att bedöma efterfrågan desto senare kan varorna tillverkas, samtidigt som allt lägre lagernivåer krävs. Inom dagligvarubranschen är efterfrågestyrning även viktigt ur kvalitetssynpunkt, eftersom många av produkterna är färskvaror.

Att informationsutbytet fungerar tillfredsställande är en förutsättning för att arbetet skall fungera väl. Om informationsutbytet inte är fungerande går det heller inte att ha gemensam mätning eller koordinera flöden effektivt. Fokuseringen på informationsutbytet bör främst vara mellan organisationerna, där olika former av problem vanligen uppstår.

Kostnadsbesparingar visar hur långt effektiviseringsarbetet skridit. När

kedjorna blir effektivare och integrationen kommit längre i utvecklingen ger detta även utslag på de kostnader som uppstår i samband med varuförsörjningen. Låga kostnader är viktigt i en bransch som dagligvarubranschen för att överhuvudtaget kunna hävda sig på marknaden. Detta eftersom marginalerna är små och tillväxten liten. För mätningen av kostnaderna rekommenderas att använda ABC-kalkylering.

De fem mätetal vi valt att använda i processperspektivet är order cycle time, prognoskvalitet, kvalitetsbrister, kostnadsbesparingar per enhet samt cash-to-cash cycle.

Order cycle time, som vi beskrev innan i egenskap av strategiskt mål, är det

mest väsentliga av mätetalen, detta då det uppfångar alla aspekter som måste uppfyllas för att det strategiska målet ska kunna nås.

Prognoskvalitet handlar om förmågan att genomföra prognoser som ligger i

paritet med efterfrågan på produkterna. Mätningen sker genom att jämföra prognoserna med det verkliga utfallet. Utifrån de upplevda bristerna i prognoserna kan sedan tekniker för prognostisering vidareutvecklas och förbättras.

Uppkomna kvalitetsbrister skall lokaliseras och bedömas för att dessa ej ska kunna uppstå på nytt. Det handlar alltså om förebyggande arbete som skall hjälpa till att effektivisera fysiska och administrativa flöden.

Kostnadsbesparingar per enhet fungerar som en indikator, vilken påvisar

om effektiviseringsarbetet är riktat mot rätt åtgärder. Det vill säga åtgärder som inte bara effektiviserar flöden, utan även ger ett positivt genomslag på ekonomin. Om så är fallet kommer kostnaderna att sjunka i och med effektiviseringsarbetet.

Cash-to-cash cycle knyter an till flera viktiga processer. Mätetalet omfattar

tiden det tar från och med att inköp görs till dess att betalning från kund erhållits. Det är alltså viktigt att samarbetet mellan leverantör och grossist

fungerar effektivt, för att kunna nå bra resultat gällande cash-to-cash cycle. Både administrativa och fysiska processer omfattas i detta.