• No results found

5. Empirisk metod

6.2 Intervjuer

6.2.2 Professionalism/Kommersialism

I temat professionalism/kommersialism ställdes följande huvudfrågor: - Man kan urskilja fyra olika roller som revisorer har;

a) Revisorn som granskare och övervakare b) Revisorn som informationsförmedlare c) Revisorn som rådgivare

d) Revisorn som säljare

Hur skulle du beskriva din roll som revisor, vilken/vilka roll/roller skulle du säga bäst passar in på dig?

- Hur skulle du beskriva de olika parter/relationer som finns i ett revisionsuppdrag?

Nedan presenteras en sammanställning av respondenternas svar kring områdena: Att vara revisor och Revisionsuppdragets parter.

6.2.2.1 Att vara revisor

“Jag skulle säga att den granskande rollen, den passar egentligen väldigt bra in när man börjar som revisor, eller egentligen många gånger. Men ju mer du flyttar upp i karriären så flyttar man mer dels till en rådgivarroll, att man får erfarenhet och rådgiver bolaget också, dels till säljare. När man drar in uppdrag både med sitt kontaktnät och erfarenheter så kan man lättare bemöta kunder och får förtroende för kunden. Så man blir någon form av säljare också.” (Respondent 1)

Enligt respondent 1 är den granskande och övervakande rollen den roll som nyblivna revisorer har. Respondenten menar också att rollen som informationsförmedlare är ett resultat av rollen som granskare och övervakare, vilket utgör själva revisorsyrket. Rådgivarrollen är något som revisorn ikläder sig ju mer erfarenhet man får. Respondent 1 menar att rådgivning utanför revisionen oftast blir en del av säljarrollen då revisorn förmedlar kontakten mellan kunden och specialister på byrån. Respondenten lyfter också vikten av att vara ett stöd till ägarna, som ett bollplank. Det behöver inte handla om att

revisorn ska ge ägarna råd, utan att det är skönt för dem att bara få bolla sina tankar med någon.

“I och med att jag skriver på så är det rätt mycket att man ska se till att ha ett team som har rätt kompetens, att vi genomför granskningen enligt den metodik som är lagstiftad, att det dokumenteras på det sättet som vår metodik och våra dataprogram kräver, att saker och ting görs i en viss kronologisk ordning.”

“Förr räckte det med att vara duktig och leverera. Nu måste man hämta hem det man ska vara duktig med också.” (Respondent 2)

Respondent 2 beskriver sin roll som påskrivande revisor som någon som har ett helhetsansvar. Respondenten menar att revisorn inte bara ikläder sig en specifik roll utan rollerna vävs naturligt in i varandra. Rollen som granskare och övervakare handlar om att ta ställning till om årsredovisningar är upprättade i enlighet med vissa regelverk, vilket också leder till att revisorn blir en rådgivare vid frågor om hur företaget ska redovisa saker och ting. Respondenten menar också att det finns rådgivning i en vidare bemärkelse som innebär att revisorn vägleder och försöker få företaget att tänka till och vara objektiva. Respondenten resonerar vidare kring att revisorn har olika roller i olika faser av karriären. Som delägare är man skyldig att hela tiden dra hem uppdrag för att kunna upprätthålla en viss nivå på verksamheten, vilket innebär att den säljande rollen blir en naturlig del i arbetet. Enligt respondent 2 är dock revision ganska svårsålt då man bara kan sälja in sig själv.

“Jag skulle nästan säga den första [revisorn som granskare och övervakare] där tror jag. Det är rätt mycket med liksom revision på den.” (Respondent 3)

Respondent 3 tror att rollen som granskare och övervakare beskriver revisorns roll bäst och anser att resultatet av rollen leder till revisorn som informationsförmedlare. I revisionsprocessen blir också rådgivning naturligt när revisorn ser att det finns förbättringspotential. Respondenten menar också att säljarrollen är något som finns med hela tiden på grund av att byrån ständigt förlorar kunder, men att det inte är någon roll som man aktivt ikläder sig. Respondentens resonemang leder fram till att alla fyra roller passar in i revisorns arbete, men också att revisorn pratar mycket med folk, skaffar sig information, analyserar och försöker förstå. Beroende på vad byrån har för kundstock, vad för typ av människa man är, intresse och erfarenhet, är de ena rollerna mer framträdande hos vissa personer än andra.

“... jag skulle ju i första hand se mig som granskare. Men det är klart, jag marknadsför mig själv och byrån.” (Respondent 4)

Respondent 4 känner igen sig mer eller mindre i samtliga roller. Främst i den granskande rollen och kanske minst i den informationsförmedlande rollen. Respondenten har svårt att se sig själv som en säljare, men menar att försäljning sker nästan varje dag och att revisorerna är byråns ansikten utåt. Den rådgivande rollen blir en naturlig del av revisionsprocessen eftersom rådgivning blir aktuellt när avvikelser hittas. Respondenten sysslar främst med revisionsnära tjänster då denne reviderar stora bolag och menar att andra typer av tjänster främst blir aktuella för revisorer när små eller medelstora bolag revideras. Mindre bolag står för en liten del av intäkterna och därför kan även andra tjänster utföras utan att oberoendet hotas. Andra roller som tas upp är revisorn som ledare och coach. Respondenten menar att det finns ytterligare roller internt och inte bara de roller som är riktade utåt mot den granskade och allmänheten. Det redogörs också för att rollerna skiljer sig åt beroende på var i karriären man befinner sig, där revisorsassistenter främst åtar sig den granskande rollen och den säljande rollen framträder i ett senare skede.

6.2.2.2 Revisionsuppdragets parter

Inledningsvis benämnde respondent 1 kunden som uppdragsgivaren på frågan om revisorer kan vara oberoende:

“Det är alltid den frågan eftersom det är uppdragsgivaren som betalar oss...” (Respondent 1)

Vid resonemanget kring frågan om vilka parter som ingår i ett revisionsuppdrag menar dock respondenten att det är styrelsen som är uppdragsgivaren eftersom det är styrelsen som tillsätter revisorn. Respondent 1 anser att de olika parterna i ett revisionsuppdrag är den påskrivande revisorn med tillhörande revisionsteam, styrelsen och ägarna samt företagsledningen. Under revisionsuppdraget har revisorn mycket kontakt med ekonomiavdelningen och företagsledningen samt försöker träffa folk ute i verksamheten. Respondenten anser att det är viktigt att poängtera att rapporteringen ska ske till styrelsen och inte till företagsledningen. I mindre bolag, ägarledda bolag, är det dock svårare att urskilja ägare, styrelse och företagsledning eftersom posterna oftast besitts av samma personer.

Enligt respondent 2 ingår den påskrivande revisorn med revisionsteam, ägare och företagsledning i ett revisionsuppdrag. Under revisionen har revisorn mycket kontakt med

med och rapportera till styrelsen. Respondenten menar att det formellt sett är ägarna som är uppdragsgivaren men att det oftast finns en upphandlingsprocess bakom. Upphandlingsprocessen resulterar i att ett förslag läggs fram till ägarna som de senare röstar om.

Respondent 3 menar att ett revisionsuppdrags parter består av revisorn, ägare och företagsledning. Respondenten anser att det är ägaren som är uppdragsgivaren, men att det ibland blir den förlängda armen som agerar vid tillsättning av en revisor. Alltså att företagsledningens VD eller ekonomichef kan påverka vem som ska bli revisor.

Enligt Respondent 4 är de olika parterna i ett uppdrag revisorn med tillhörande team och andra interna poster, företaget med ekonomichef och VD samt ägare och övriga av samhällets intressenter. Bolagets ägare anges vara uppdragsgivaren då det är dem som utser revisorn. Ägarna är även den “ultimata” intressenten eftersom det är dit rapportering sker.

Tabell 7- Sammanställning av empiri Framställning av oberoendet Klient Kund Proposition 2015/16:162 (revisionspaketet) Opartisk(het) Självständig(het) X Revisorslagen (SFS 2001:883) Opartiskhet Självständighet Objektivitet

IESBA:s etikkod Faktiskt och synbart

Integritet Objektivitet Professionell skepticism X Byrå A Opartiskhet Självständighet Objektivitet X Byrå B Opartiskhet Självständighet X Byrå C Opartiskhet Integritet Objektivitet X Byrå D Opartiskhet Självständighet X

Tidningen Balans Opartiskhet

Självständighet Objektivitet

(X) X

Respondent 1 Inte påverkas av kunden eller ha

nära kontakt Uppförande

X

Respondent 2 Följa regler och riktlinjer

Inte påverkas av kunden Integritet

Opartisk(het) Objektiv(itet)

X

Respondent 3 Inte gå i någon annans band

Inte vara jävig Självständig(het) Uppförande Transparens

X

Respondent 4 Faktiskt och synbart

Följa externa och interna riktlinjer

Opartisk(het)

7. Analys

Related documents