• No results found

Pro tuto práci byl vybrán středně velký podnik, jehož předmětem podnikání je obrábění kovů a výroba turbín, jak představují následující informace z obchodního rejstříku firem.

Obchodní firma: středně velký podnik

Sídlo: Liberecký kraj

Datum vzniku: 30. srpna 2007

Právní forma: společnost s ručením omezeným

Předmět podnikání: obrábění, výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona

Základní kapitál: 200 000 Kč Počet zaměstnanců: 117 (2017)

Podnik byl založen v roce 2007 se základním kapitálem ve výši 200 000 Kč, jenž byl vložen jednateli v nerovnoměrné výši dle zakladatelské smlouvy. Zaměstnává aktuálně okolo 120 zaměstnanců, a tak se jedná o středně velký podnik, jak vychází z odborných teorií. Cílem podniku je poskytovat komplexní servis a vynikající péči o zákazníka v oblasti obrábění objednaných dílů pro nejrůznější aplikace za pomocí vlastních strojů, know-how a zkušeností. Vybraný podnik podniká v rámci dvou živnostenských oprávnění.

Prvním oprávněním je ohlašovací řemeslná živnost – obrábění. Jde o technologii výrob a oprav polotovarů z různých materiálů, dílů a jednotlivých výrobků všemi způsoby strojního třískového obrábění jako je soustružení, frézování, broušení, hoblování, obrážení, vrtání, vyvrtávání, protahování a další speciální způsoby obrábění na obráběcích strojích, včetně nově zaváděných technologií obrábění materiálů například laserem. Druhým živnostenským oprávněním podniku je volná ohlašovací živnost – výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Konkrétně se jedná o výrobu turbín,

28 forem pro tváření plastů, komponentů a přípravků pro dopravní (především automobilový) průmysl.

Podnik funguje na základě funkcionální organizační struktury, která ho rozděluje na konkrétní oddíly s jejich vedoucími a udává vztahy nadřízenosti a podřízenosti. V čele podniku stojí dva jednatelé, kteří vykonávají činnost statutárního orgánu podniku, plní administrativní činnost, kontrolují celkový chod podniku a určují jeho strategii. Oba jednatelé jsou zároveň zakladateli podniku, kteří začali obrábění provozovat ve vlastní garáži a rozšířili činnost až do současného celosvětového měřítka. Organizační strukturu

Obrázek 1 - Organigram vybraného podniku Zdroj: vlastní dle informací jednatele podniku

EXPEDICE

29 3.2 Produkty vybraného podniku

Podnik vykonává svou činnost jako OEM (Original Equipment Manufacturer). Takovým obchodním termínem se označují výrobci, kteří montují své produkty z dodaných dílů od jiných výrobců. V případě vybraného podniku je zákazník tím, kdo určuje rozměry a design produktu. Podnik pak podle získaných informací produkt vytvoří. Produkce probíhá nepřetržitě 24 hodin denně. V rámci výroby se podnik dělí do dvou částí.

Komponenty pro energetiku:

 Peltonova turbína,

 Francisova turbína,

 vodní pumpy,

 komponenty.

Formy a přípravky pro dopravní průmysl:

 turbo kompresory,

 součástky a komponenty pro automobilový průmysl.

Peltonova turbína je rovnotlaká turbína používaná v hydroenergetice při vysokém tlaku přívodní vody. Samotná turbína váží okolo 30 tun, je vyráběna z pevného materiálu za využití moderních měřicích přístrojů. Podnik jich ročně prodá více než 1000 kusů.

Francisova turbína je typ přetlakové vodní turbíny. Patří dnes mezi nejpoužívanější turbíny pro produkci elektrické energie ve vodních elektrárnách. Francisovu turbínu využívá například česká vodní elektrárna Dlouhé Stráně vybudovaná v Hrubém Jeseníku. Turbína je frézována z kované hmoty, která tak zajišťuje nejvyšší trvanlivost, odolnost proti otěru a celkovou spolehlivost. Ročně jich podnik prodá více než 400 kusů.

Produkty jsou při převozu pečlivě uchovány ve speciálních obalech plněných tekutinou, která chrání kovový výrobek před možným zrezivěním a umožňuje spolehlivý převoz produktu až do místa určení.

30 3.3 Zákazníci a konkurenti zvoleného podniku

Jak bylo zmíněno, cílem společnosti je zprostředkovat komplexní servis a kvalitní péči o zákazníka. Podnik za svou dobu existence získal 100-150 stálých zákazníků, se kterými udržuje dlouhodobé vztahy a pravidelný obchod. Mezi hlavní patří především velké společnosti, z nichž největší partner zastává 7 % celkových obchodů s vybraným podnikem. Dále probíhá obchod s malými a středními podniky a v neposlední řadě i se živnostníky, případně překupníky, kteří nakoupené produkty prodávají dále.

Své zákazníky vybraný podnik získal celosvětově, počínaje Evropou. Je upřednostňován osobní přístup a setkání, v rámci kterých se vytvářely a vytvářejí dlouholeté vztahy se zákazníky. Vybraný podnik poskytuje svým zákazníkům maximální servis v rámci péče o zákazníka, a především v ohledu na kvalitu obchodovaných produktů, na které jsou využity nejmodernější technologie a certifikace, které zákazníka dokáží ubezpečit o parametrech produktu.

Jelikož vybraný podnik obchoduje v celosvětovém měřítku, dostává se tak do širšího konkurenčního prostředí, se kterým musí udržet krok, ba ho předčít. Mezi hlavní konkurenty vybraného podniku spadají všechny podniky, které vyrábí a obchodují s komponenty, jež jsou využívány v energetice, či různé formy a přípravky do dopravního průmyslu.

Dalšími konkurenty pro vybraný podnik se stávají fyzické a právnické osoby, které si obrábění zařizují vlastními silami na vlastní odpovědnost nebo kooperanti, které vybraný podnik využívá formou outsourcingu pro zajištění obráběcích činností při vytížení kapacity výrobních faktorů podniku, čímž mu vznikají náklady vůči kooperantovi.

31 3.4 Významné časové mezníky vybraného podniku

Vybraný podnik od svého založení zaznamenal roky, které znamenaly pro vývoj podniku určitý mezník, jak představuje následující časová osa.

Rok 2007 byl rokem založení podniku v libereckém kraji, kdy myšlenka vzešla z nápadů dvou dnešních jednatelů, kteří obráběcí činnost provozovali vlastními silami ve své garáži.

Od roku 2008 začal podnik vyrábět hydro turbíny nejprve pro Českou republiku a později i do evropských států, a to až do roku 2011, kdy bylo vytvořeno více než 100 turbín a podnik nasměroval svoji výrobu i dalším směrem, a to do součástek pro automobilový průmysl.

Rok 2012 zaznamenal poprvé v historii podniku roční obrat vyšší než 7 milionů eur.

Podnik i nadále operoval v rámci evropského prostředí. To se ale změnilo s rokem 2014, kdy byl splněn strategický cíl a podnik expandoval mimo evropské trhy a získal zakázky v Americe, Asii i na Novém Zélandu či v Austrálii. Od té chvíle byl také nucen provést spoustu změn, aby obstál světové konkurenci. Již ve stejném roce pořídil 8 CNC stojů na obrábění, v následujícím roce 2015 speciální měřící vybavení a průběžně zaváděl výrobní softwarové programy. Od počátku mimoevropské expanze začal roční obrat přesahovat 10 milionů eur a v roce 2016 podnik vyrobil 1000 hydro turbín. S příchodem roku 2017 byly pořízeny speciální balanční přístroje, které zlepšily spolehlivost vyráběných produktů.

Rok 2018 znamenal přírůstek výrobních strojů z původních 8 na současných 12 (část formou nájmu, část do majetku podniku), který s sebou přinesl i dosud nejvyšší obrat a nejvyšší tržby v historii podniku, jak bude znázorněno v kapitole 6. Do roku 2019 podnik plánuje navýšení těchto hodnot a zároveň rozšíření výrobního prostoru a navýšení počtu zaměstnanců až na 160.

2007 2011 2012 2014 2015 2017 2018 2019

Obrázek 2 - Časová osa podniku Zdroj: vlastní

32 3.5 Mezinárodní expanze vybraného podniku

Vybraný podnik v současné době operuje v celosvětovém měřítku. Země a části světa, které jsou v obchodním styku s vybraným podnikem ukazuje modrou barvou Obrázek 3.

Červená tečka představuje Českou republiku – sídelní zemi vybraného podniku.

Obchod probíhal nejprve v Evropě a postupem času se začal rozšiřovat i do ostatních kontinentů, čímž byl tak splněn strategický cíl obou jednatelů podniku. Mezi hlavní evropské obchodní partnery patří: Německo, Francie, Velká Británie, Švédsko, Finsko, Norsko, Itálie, Česká republika, Rakousko, Švýcarsko, Turecko, Maďarsko a Makedonie.

V rámci mimoevropských obchodních partnerů lze mluvit o Kanadě, Brazílii, Ekvádoru, Guatemale, Indii, Izraeli, Číně, Rusku, Japonsku, Koreji a Novém Zélandu. Světadílem, kde téměř neprobíhají obchodní operace je Afrika, kde se ovšem odehrávají různé přeprodeje produktů vybraného podniku. Rok 2014 je brán jako rok začátku mimoevropské expanze podniku.

Podnik nemá žádné pobočky a není v plánu aktuální stav měnit.

Obrázek 3 - Znázornění obchodních partnerů v rámci mapy světa Zdroj: propagační materiál vybraného podniku

33 Podnik vstoupil a vstupuje na zahraniční trhy formou přímého vývozu a akvizic. Uplatňuje strategii vlastního vyhledávání obchodních partnerů. Jednotlivé kroky vstupu podniku na zahraniční trh lze shrnout následovně.

1. Vyhledání potenciálního obchodního partnera.

2. Získání informací o partnerovi prostřednictvím webu, zkušeností, … 3. Určení vlastní pozice vůči partnerovi, zhodnocení výhodnosti.

4. Sjednání obchodního jednání.

5. Příprava na obchodní jednání:

a. co, jak, kde a proč se bude nabízet,

b. sjednocení informací s obchodními manažeři, c. příprava podpůrných a propagačních materiálů.

6. Obchodní jednání, první kontakt, seznámení se s potenciálním partnerem.

7. Domluva obchodu, předání propagačních materiálů.

8. Sjednání konkrétních podmínek elektronickou formou.

9. Uskutečnění obchodu.

10. Šance dlouhodobé spolupráce.

Vybraný podnik své kontakty získal a získává osobní formou a přímým cíleným marketingem, kdy při prezentaci produktů u potenciálních obchodních partnerů předává propagační materiály jako jsou například tašky, propisky, katalogy či brožury. 99 % zakázek obchoduje formou B2B (Business to Business), zbylé procento přichází zprostředkovatelům, kteří vybranému podniku zajistí v zahraničí kontakt a případný následný obchod za úplatu, kterou je vybraný podnik povinen zaplatit.

Podnik nevyužívá služeb společnosti CzechTrade, která podporuje český export. A do budoucna není tato spolupráce ani v plánu. Výjimku tvoří situace, kdy by podnik rozšiřoval působnost na čínském trhu, kde by informace poskytnuté společností CzechTrade mohly být přínosné.

Vybraný podnik využívá služeb dopravce, se kterým má uzavřenou přepravní smlouvu o přepravě zboží. Přeprava probíhá zpravidla silniční nákladní dopravou, v případech přepravy do Ameriky, Japonska či například Indie je využívána námořní doprava. Vybraný

34 podnik si u 90 % obchodních operací sjednává dodací podmínky DAP a FCA dle pravidel INCOTERMS sestavených Mezinárodní obchodní komorou v Paříži.

Výjimku tvoří státy jako například Indie, kde je konkrétně využita dodací podmínka FOP Hamburg a dále do Indie podmínka CPT či CIP. V Indii je následně zboží uskladněno v celním skladu.

Zároveň s dodáním přes moře je uplatňováno i speciální zámořské balení, ve kterém je produkt ponořen do speciální kapaliny, která zaručuje odolnost vůči rzi a spolehlivý účinek produktu.

Platební podmínka zahrnuje tzv. hladkou bezhotovostní platbu na účet vybraného podniku, jak je uvedeno v kupní smlouvě vzniklé při obchodní operaci. Platební lhůta je 30 kalendářních dnů ode dne převzetí zboží příjemcem. Při nedodržení platební lhůty mohou být uplatněny sankce z nedodržení kupní smlouvy, avšak vybraný podnik jich nevyužívá, protože si udržuje dlouhodobou spolupráci s obchodními partnery, kterou by nerad porušil, a tak prodloužení splatnosti o několik dní není pro podnik zátěží.

Mezinárodní expanze měla na podnik značný vliv a to především v rámci výroby, kde bylo provedena řada změn a inovací.

35

4. Analýza vlivu mezinárodní expanze

Tím, že se vybraný podnik rozhodl vstoupit do mezinárodního prostředí, tak byl postupně tlačen k určité diverzifikaci výroby, aby v zahraničí obstál. Hlavními změnami, které podnik postihly byly nutné certifikáty kvality výroby a výrobních strojů, zavedení nových přístrojů, instalace výrobních softwarů (CAD, CAM), modernizace finální inspekce produktu a částečná restrukturalizace podniku, jak ukazuje následující schéma.

MEZINÁRODNÍ EXPANZE

NUTNOST DIVERZIFIKACE

VĚTŠÍ KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ, PORTFOLIO ZÁKAZNÍKŮ

RŮST TRŽEB, RŮST PRODUKTIVITY

CELOSVĚTOVÉ POSTAVENÍ PODNIKU

MODERNÍ MĚŘENÍ

VÝROBNÍ SOFTWARY CERTIFIKACE

NOVÉ STROJE RESTRUKTURALIZACE

KVALIFIKACE

Obrázek 4 - Znázornění vlivu expanze na vybraný podnik Zdroj: vlastní

36 4.1 Získaná certifikace v důsledku mezinárodní expanze

Jednou ze změn, které s sebou přinesla mezinárodní expanze, respektive ocitnutí se v mnohem širším konkurenčním prostředí, bylo potřebné zavedení certifikace produktů a výrobních činitelů. Šlo o nezbytnou část, která musela být zavedena, aby vybraný podnik za prvé udržel krok s konkurenčními firmami a za druhé, aby dokázal své zákazníky ubezpečit o kvalitě a spolehlivosti poskytovaných produktů. Zákazník vybraného podniku bere dnes tyto náležitosti za samozřejmost a v případě jejich nedostatku by s největší pravděpodobností nedošlo k uskutečnění obchodní operace.

ISO 9001-2016

ISO 9001 je mezinárodní norma a systém řízení kvality sloužící pro určení základních řídících procesů v organizaci s cílem zlepšovat kvalitu poskytovaných výrobků a služeb a satisfakci zákazníka. Zaměřuje se na procesní přístup, který vyplývá z toho, že výstup jednoho procesu přímo tvoří vstup pro další proces. Podnik by se tak měl zabývat managementem svých procesů, jejich identifikací, využitím a vzájemným působením.

Mezinárodní normu ISO mohou používat všechny podniky v nejrůznějších sektorech a odvětvích. Je vydáván mezinárodní organizací pro standardizaci ISO – International Organization for Standardization. ISO vyžaduje následnou certifikaci zavedených procesů v organizaci. Výsledkem je certifikát, který je mezinárodně uznávaný a je předpokladem určité zralosti a vyspělosti organizace. Vybranému podniku byl certifikát udělen německou společností TÜV Rheinland orientující se v příslušných standardech (TÜV Rheinland 2019, ISO-normy, 2018).

Obrázek 5 - Certifikace ISO vybraného podniku Zdroj: propagační materiál vybraného podniku

37 CEMB

Jde o ověření kvality a zaručenosti balančního přístroje italské certifikované společnosti CEMB, od které vybraný podnik balanční přístroje nakoupil, a které využívají speciální hodnotící systém B11 k určení přesnosti obráběných materiálů. Certifikaci udělila společnost AUTOIMPEX spol. s. r. o., která zastupuje společnost CEMB – výrobce průmyslových vyvažovacích strojů (Autoimpex 2019, CEMB 2012).

CMM Measuring

„Coordinate measuring machine“ je speciální přístroj určený k nastavení a kalibraci systémových parametrů a k měření výsledků hotového výrobku. Vybranému podniku byl udělen certifikát o používání daného měřícího přístroje společností HEXAGON Metrology, která pomáhá výrobcům rozvíjet současné technologie (Hexagon Manufacturing Intelligence, 2019).

NDT

Certifikátem NDT („Non-Destructive Testing“) byl vybraný podnik obdařen dle normy ISO 9712:2012 pro druhou úroveň testování svých produktů. Jedná se o magnetické, penetrační a vizuální testování schopností produktu. Certifikát byl udělen organizací

Obrázek 6 - Certifikát od společnosti CEMB

Zdroj: dostupné online na oficiálních webových stránkách společnosti LNI Mandello, http://www.lnimandello.it/sponsor/cemb-2/

Obrázek 7 - Certifikace CMM

Zdroj: dostupné online na oficiálních webových stránkách společnosti Semaco, https://www.semaco.cz/cz/o-nas/zastoupeni-firem/486-hexagon

38 Advanced Technology Group s. r. o., jež poskytuje služby v oblasti nedestruktivního testování finálních produktů (Advanced Technology Group, 2019).

4.2 Změny výrobních a kontrolních systémů v důsledku mezinárodní expanze Druhou podstatnou změnou byla průběžná implementace kontrolních a výrobních systémů, které zajistí exaktní parametry a následnou kontrolu produktu, aby byly splněny veškeré zákazníkovi požadavky. V minulosti byly produkty vybraného podniku kontrolovány ručně pomocí šablon a nebyla tak zajištěna maximální přesnost poptávaných rozměrů.

S postupnou mezinárodní expanzí byly zaváděny speciální systémy, kterými dnes disponuje i konkurence a které zajistily současné postavení podniku v celosvětovém měřítku. Zmíněné systémy budou nyní představeny.

CAD

„Computer aided design“ nebo česky „počítačem podporované projektování“ je speciální technika, kdy je počítač využíván pro kompletní návrh a design produktu namísto ručního nákresu. Hlavními funkcemi CAD je:

 návrh rozvržení a designu pro celkovou montáž,

 modeling jednotlivých komponentů,

 model montáže,

 tolerance a případně rušení při vzniku odchylek,

 technické kreslení a stanovení základních parametrů produktu.

CAD aplikace obsahují grafické, geometrické, matematické a inženýrské nástroje pro kreslení plošných výkresů a modelování objektů a dějů reálného světa. Pokročilejší verze řeší i výpočty, analýzy a řízení systémů.

Obrázek 8 - Certifikace NDT

Zdroj:dostupné online na oficiálních webových stránkách společnosti CNC-NDT, http://www.cns-ndt.com/about-us/cooperations/

39 Mezi výhody využívání systému CAD patří:

 rychlost a přesnost programu,

 ulehčení práce,

 možnost představy o budoucím produktu díky 3D vizualizaci,

 využití různých kreslicích technik, nástrojů a dimenzí,

 uložení designu, který bude použit pro další produkty,

 modifikace designu bez nutnosti vytváření nového,

 utvoření složky jednotlivých designů.

CAM

„Computer aided manufacturing“ nebo česky „počítačem podporované obrábění“ znamená využití počítačového softwaru pro programování a řízení výrobních strojů. Zastává činnosti plánování, organizování, monitorování a kontroly výrobních operací. Téměř ve všech případech je instalován společně se systémem CAD, se kterým se vzájemně doplňují. CAM závisí na aktuálních a na uložených informacích v databázi počítače, které tak může operativně využívat při jakékoliv změně v průběhu výrobního procesu.

Výhodami je:

 zvyšování produktivity díky kompletní organizaci počítačem,

 větší flexibilita díky možnosti změny parametrů v systému,

 kratší lhůta výrobního cyklu produktu,

 spolehlivost produktu díky neustálé kontrole,

 nižší náklady na údržbu,

 redukce vadných výrobků,

 lepší kontrolní management (Xu, 2009).

40 Vzájemnou závislost a spolupráci systémů CAD/CAM ilustruje i následující schéma.

CNC Machining

Další potřebnou změnou při mezinárodní expanzi podniku bylo zavedení CNC Machiningu – „Computer Numerical Control of Machine Tools“, které lze volně přeložit jako

„numericky řízené stroje pomocí počítače“. CNC Machining jde ruku v ruce se zmíněnými softwary CAM a CAD. Tento způsob výroby a zabezpečení výrobních strojů slouží především k automatizaci obrábění, které je řízeno programovanými příkazy (Smid, 2010).

CNC Machining může postupovat v následujících krocích.

1. Získání a analýza nákresu.

2. Výběr nejlepší možné metody.

3. Způsob nastavení přístroje.

4. Selekce řezacích nástrojů.

5. Nastavení rychlosti, přívod energie.

6. Obrábění.

Hlavními přednostmi využití CNC přístrojů je:

 kratší doba nastavení,

Obrázek 9 - Schéma propojenosti CAD/CAM Zdroj: vlastní zpracování dle (Xu, 2009)

41

 kratší doba produkce,

 přesnost a opakovatelnost,

 modelace přesných tvarů,

 zjednodušené nástroje,

 konzistentní obráběcí doba,

 zvýšení produktivity,

 ovládání systémem a redukce hardwarových položek a komponentů (kabely, …) (Smid, 2003).

Vybraný podnik využívá typ CNC strojů „Milling“ – frézky – určené k frézování. Celkem disponuje 9 stroji, z nichž každý dokáže pojmout 10 tun materiálu určeného k obrábění a 3 větší frézky s možným zatížením 30 tun a přesností 0,01 mm. Podnik jako výhody zavedení těchto přístrojů uvádí již zmíněný kratší čas produkce, lepší přesnost, možnost obrábění většího objemu materiálu a schopnost obrábění i těžších kovů. V roce 2014 evidoval podnik 8 CNC zařízení a do roku 2018 zvýšil tento počet na 12.

Konečná inspekce

Poslední zásadní diverzifikací ve výrobě, která vznikla v důsledku mezinárodní expanze a ocitnutí se ve velkém konkurenčním prostředí, bylo zavedení důsledné kontroly finálního výrobku. Podnik investoval do speciálních kontrolních programů a nástrojů, které garantují technické parametry, spolehlivost a účinnost produktu poskytovaného zákazníkovi. Do konečné inspekce patří:

 2D kontrola rozměrů a tvarů produktu,

 3D CMM kontrola rozměrů a tvarů,

 test magnetických částí,

 test průraznosti,

 ultrazvukový a rentgenový test,

 vizuální test,

 statická a dynamická zkouška rovnováhy otáčecích částí (Walker, 2008).

42 2D a 3D měření probíhá v porovnání s nákresy a modely poskytnutými CAD systémem.

Produkt je následně skenován a jsou zkontrolovány technické požadavky a parametry, které musí produkt splňovat a ty, které určil sám zákazník. Probíhá i tzv. CMM testování („Coordinate Measuring Machine“), kterým se rozumí veškeré optické, laserové a dotykové měření CNC přístroji. Hotové výrobky procházejí nedestruktivním testováním, za které byl podnik certifikován dříve popsaným NDT. Balanční testy probíhají za pomocí speciálních přístrojů od společnosti CEMB, jejímž certifikátem vybraný podnik též disponuje. V posledních fázích kontrolu doplňuje vizuální, ultrazvukový, magnetický a penetrační test v rámci NDT testování.

Podnik zavedl důkladnou finální kontrolu, aby získal přehled a jistotu nad svými

Podnik zavedl důkladnou finální kontrolu, aby získal přehled a jistotu nad svými

Related documents