• No results found

4 Vägledning för inspektören vid genomförande av rörinspektion

4.6 Tilläggsarbeten

4.6.6 Profilmätning

Profilmätning görs ofta i samband med vanlig rörinspektion eftersom mätinstrumentet är inbyggd i kameratraktorn. Noggrannheten för dessa mätningar kommer att variera eftersom de påverkas av ett antal förhållanden. Ändå har det visat sig vara ett användbart verktyg för att mäta lutningen på en ledning. Profilmätning kallas ibland lutningsmätning.

Profilmätning utförs enligt tre kvalitetsnivåer:

• Nivå A – vid besiktning

• Nivå B - vid normal inspektion, kontroll av kondition

• Nivå C – vid normal inspektion, kontroll av funktion

Tabell 4-1 Kvalitetsnivåer för profilmätning

Kvalitetsnivåer för profilmätningar (minimikrav)

Nivå A Nivå B Nivå C

Tillämpas vid besiktning Tillämpas vid mätning av befintliga ledningar

Tillämpas ev. vid bedömning av driftfunktion

Renspolad ledning* Renspolad ledning Ett eller flera kriterier i Nivå B uppfylls inte.

Vilka kriterier som ej uppfylls anges i mätningsprotokollet Inspekterad ledning Inspekterad ledning

Avvägd höjdskillnad i samband med kontroll

Vattengångshöjder från ledningskarta ***

Kalibrering före mätning Kalibrering enligt normal kalibreringsrutin****

Utjämningsfaktor anges vid redovisning**

* Så ren att mätresultatet ej påverkas

** Differens mellan avvägd och uppmätt höjdskillnad (med kameratraktor)

*** Äldre inmätta vattengångshöjder

**** Enligt tillverkarens rekommendationer

Profilmätning enligt nivå A är ett viktigt verktyg för kontroll av nya anläggningar. För ledningar med en lutning med mindre än 5 ‰ ska bedömning av toleransklasser inte göras om genomförandet enligt tabell 4-1 inte uppfyller nivå A.

För andra ändamål där noggrannhetskraven inte är så höga, kan profilmätning enligt nivå B och C användas. Eftersom profilmätningen påverkas av ett antal externa förhållanden är det inte möjligt att ange den exakta noggrannheten för resultatet.

Noggrannheten för profilmätning påverkas av allt som gör att traktorn rör sig på ett sätt som inte motsvarar ledningens fall. Lutningen registreras med en pendel eller motsvarande elektronisk komponent utan rörliga delar. Profilmätningen kommer därför att påverkas av:

• Start och stopp med traktorn

• Riktningsändringar där traktorn kan klättra på rörväggen

• Främmande föremål i ledningen

• Öppna fogar

Vägledning för inspektören vid genomförande av rörinspektion

Svenskt Vatten P122 Arbetsmaterial, får ej åberopas. Remissversion 1 februari 2021 32

• Felaktig längdmätning

• Ryckig framdrift

• Obalans i drivaxlarna, skeva hjul eller olika däck beroende på typ eller slitage.

För beställare och inspektörer som vill läsa mer redogör rapport SVU 2004-08 för vad som kan påverka mätresultatet och hur man ska minimera mätfelen.

Redovisning

Följande ska finnas med i redovisningen av profilmätning:

• Start- och sluthöjd

• Om nivåer är inmätta eller ej

• Uppmätt lutning

• Eventuell bearbetning av profilen måste framgå

• Korrigeringsfaktor

• Toleransklasser

• Eventuellt funktionsklassning (men den ska inte användas vid besiktning)

• Om nivån för slutpunkt saknas ska anges att det är en relativ profil, det vill säga en indikation på ledningens lutning

Profilmätning nivå A

Inspektion inför slutbesiktning genomförs helst innan ledningen tagits i drift och ska därför sakna flöde. Inspektion för slutbesiktning får utföras först när hela ledningsgraven har återfyllts upp till överbyggnadens underkant. I praktiken kan dock delar vara tagna i drift.

Följande gäller enligt P91 för profilmätning:

Mätmetoden som mäter höjd skall ha en mätnoggrannhet i fält som inte är sämre än ± 10 mm i höjdled och 1 m/ 100 m i längdled.

Mätanordningen skall åtföljas av ett service- och grundkalibreringsintyg. Mätanordningen skall kunna kalibreras på mätplatsen.

Beroende på kamerautrustning kan profilmätning göras i samband med rörinspektion då kameran körs framåt i ledningen. Detta ställer mycket höga krav på operatörens förståelse för utrustningens funktion. Kameran måste framföras med jämn hastighet. Inbromsning och acceleration måste ske mjukt och försiktigt. Den normala och säkraste metoden är att mätningen görs som en separat operation då kameran backas tillbaka. Då kan en jämn hastighet hållas, maximalt 8-15 m/min beroende på utrustning. Ledningssträckan mäts från-till brunnarnas centrum och profilmätningen i ledningen mellan brunnarna. Mätsträckan startas och avslutas utanför brunnarna. Här är det viktigt att operatören är väl förtrogen med sin utrustning och hur den fungerar, hur loggas mätvärden och hur ofta? Den kunskapen är viktig för hur mätningen startas och avslutas. Målet är att så nära 100 % av mätsträckan verkligen mäts.

Mätsträckan är ledningen mellan utgående vattengång i startbrunnen till inkommande vattengång i slutbrunnen.

Följande förhållanden påverkar resultatet:

• Ledningen måste rengöras renspolas före mätning. Inget kvarvarande slam/grus eller dylikt som kan påverka mätningen får finnas kvar i ledningen.

• Kontinuerligt rinnande vatten bör tillsättas ledningen för att synliggöra att det är rent och att det inte är någon dämning i ledningen.

Vägledning för inspektören vid genomförande av rörinspektion

Svenskt Vatten P122 Arbetsmaterial, får ej åberopas. Remissversion 1 februari 2021 33

• Traktorn måste ha runda hjul med likvärdigt slitage.

• Traktorn ska kalibreras innan mätning, för att kontrollera att den visar 0 % fall för en horisontell nivå.

För att kalibreringen ska vara tillräckligt exakt måste traktorn ställas på ett underlag som är justerad helt i våg, med vattenpass som har en upplösning ≥ 0,5 ‰. Om lutningsindikatorn i bilen inte visar ± 5

‰ fall när traktorn är i våg måste den 0-ställas enligt metod i aktuell utrustning. Eventuellt måste utrustningen justeras av leverantören innan mätning. Fältprover har visat att en ”felvisning” på upp till ± 5 ‰ kan korrigeras med hjälp av vattengångshöjder. Förutsättning för det är att höjderna stämmer med verkligheten och att mätningen utförs noggrant.

För större uppdrag bör kalibrering av kameratraktor upprepas varje dag. Vid alla förändringar av utrustningen som påverkar mätning som t.ex. byte av hjul, däck eller på annat sätt förändrar förutsättningarna skall ny kalibrering utföras.

Profilmätningen utförs med höjdkontroll, det vill säga start- och slutpunkter måste mätas exakt (mätnoggrannhet ± 10 mm), till exempel med avvägningsinstrument. Vattengångar på ledningar ska vara inmätta i samband med att profilmätning utförs, det vill säga ingen påverkan från tung trafik, sprängningar etc. får ha skett efter ledningsläggning.

Figur 4-10 Exempel på anordning för avvägning av vattengång i anslutande rör.

Skillnaden mellan verklig höjd för en punkt på ledningen och den inmätta höjden är beroende av toleransen för brunnshöjd och toleransen för mätutrustningen.

Inmätta höjder kan matas in i programvaran både före eller efter mätningarna. Resultatet rapporteras genom att skriva ut en lutningsprofil elektroniskt eller på papper. Om profilen är utjämnad måste det framgå av redovisningen och i så fall ska även den ursprungliga profilen redovisas.

Profilmätning nivå B

Profilmätning enligt nivå B utförs utan höjdkontroll, det vill säga utan att mäta in höjder vid start- och slutpunkter inför profilmätningen, kartunderlag används. Momentanvärde för lutning ska visas på skärmen och på inspelningen medan rörinspektionen pågår. Vid körning nedströms indikerar positiv lutning bakfall och kan jämföras med förändringar i vattennivån. Om du kör motströms så gäller det motsatta. Om så önskas kan resultatet skrivas ut som en längdprofil elektroniskt och på papper.

Vägledning för inspektören vid genomförande av rörinspektion

Svenskt Vatten P122 Arbetsmaterial, får ej åberopas. Remissversion 1 februari 2021 34 För både nivå B och C går det att i efterhand komplettera med inmätta nivåer och på så sätt höja nivån på profilmätningen (förutsatt att övriga krav enligt tabell 4-1 är uppfyllda).

Profilmätning nivå C

Profilmätning enligt nivå C innebär att ett eller flera kriterier i Nivå B inte uppfylls, vilka kriterier som inte uppfylls anges i mätningsprotokollet.

Saknas höjder ska redovisningen inte ha en höjdskala graderad i meter på grund av den låga noggrannheten. Skalan graderas i % där skillnaden mellan den högsta och lägsta punkten på mätsträckan motsvarar 100 %

Profilmätning med annan utrustning än rörinspektionstraktor

Alternativt kan punktmätning på ledningar utföras med hydrostatisk slangmätare med trycksensor eller sond med trådlös sensor och inbyggt gyro. Utrustning för dessa metoder är inte vanligt förekommande och något mer tidskrävande att utföra än profilmätning med en

rörinspektionstraktor.

Båda metoderna kommer att påverkas mer eller mindre av samma källor till fel och ska i princip följa samma riktlinjer som vid användning av traktorer för rörinspektion. Det är endast relevant att utföra korrekt profilmätning med uppmätta höjder vid start- och slutpunkter. Sond med inbyggt gyro måste vändas innan den körs tillbaka i ledningen för att kontrollera eventuella fel under mätningen.

Noggrannhet ska vara motsvarande profilmätning nivå A med rörinspektionstraktor. Ledningen ska vara renspolad och inspektion ska göra just innan mätningen. Minsta mätintervallet bör vara högst 0,5 meter. Redovisning görs i digitala eller manuella protokoll.

Profilmätningen redovisas tillsammans med rörinspektion.

Related documents