• No results found

10. Herning kommune

10.1 Projekt 1. Naturpolitik i Herning Kommune

Vi vil stoppe tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed og sikre fremti-dige generationer en varieret natur. Landskabets og naturens fortællinger anvendes som ramme for oplevelser og fælles værdier for borgernes trivsel og velfærd samt i udviklingen af kommunens naturværdier.

Fig. 29. Egekrat i Løvbakkerne.

Foto:Herning kommune.

Projektbeskrivelse

Det blev politisk besluttet i byrådet, at der skulle udarbejdes en sammen-hængende naturpolitik for Herning Kommune. Der blev derfor nedsat en projektgruppe til at udarbejde naturpolitikken for Herning Kommune.

Naturpolitikken udarbejdes som følge af nye kommunale opgaver på na-tur- og miljøområdet i samarbejde med borgere, organisationer og Grønt Råd for Herning Kommune. Naturpolitikken skal konkret være en samlet politik for, hvordan naturen i kommunen fastholdes og udvikles samt for, hvordan nedgangen i biodiversiteten standses. Desuden udarbejdes

naturpo-litikken for at sætte fokus på, hvordan kommunen selv og sammen med bor-gere/lodsejere kan medvirke til at bevare og udvikle naturen. Disse forhold betyder at den biologiske mangfoldighed og naturen prioriteres højt i forhold til anden planlægning, og at man i Herning Kommune vil mere end lovens krav siger.

Aktørerne i denne proces er projektgruppen for Naturpolitik, med viden om natur, miljø og borgerinddragelse. Målgruppe og samarbejdspartnere er skoler, daginstitutioner, borger, foreninger, virksomheder samt kommunens andre forvaltninger og fagområder. Ekstraordinært er der nedsat en følgegrup-pe, Grønt Råd, som skal følge, rådgive og kommentere processen for naturpo-litikken og de forskellige arrangementer samt essentielle dokumenter.

Fig. 30. Fig.uren viser vejen frem mod Byrådets vision om «at sikre fremtidige generationer en varieret natur og landskaber med plads til udvikling og oplevelse».

Målsætning

 Naturpolitikken skal fastsætte:

 Rammer for en fremtidig og bæredygtig arealanvendelse af det åbne land og bynære naturområder.

 Mere og aktiv inddragelse af politikere og borgere ift benyttelse og beskyttelse af naturen.

 Indarbejdelse af målsætninger og retningslinjer for udvalgte emner i kommuneplanen.

 Mål og visioner for biodiversitet og naturen

Gennemførte tiltag

Der er i november 2007 gennemført følgende. To dialogmøder med borgere – et i den nordlige del af Herning Kommune, Hodsager og et i den sydlige del af Herning Kommune, Skarrild – samt en tur med Teknik og Miljøud-valget. Fotokonkurrence og statusbeskrivelse af landskabet og naturen i 8 landskabsområder samt ca. 20 fokusområder i Herning kommune er udført.

Lokal medvirkning for å nå 2010-målet om å stanse tap av biologisk mangfold 63

Byrådet har ligeledes været inddraget med henblik på at få en debat om det hidtidige arbejde i form af natursyn og naturvision samt en tilkendegi-velse af, at det er et ambitiøst fremtidsscenarie for Herning Kommunes Na-turpolitik, der skal iværksættes.

Udarbejdelsen af naturpolitikken blev færdige i sommeren 2008. Der er udarbejdet 3 hoveddokumenter.

 En statusrapport, som er en landskabs- og naturanalyse.

 Et handlekatalog, som er en analyse af handle- og udviklingsmuligheder.

 Den endelig naturpolitik med en handleplan og retningslinjer til kommuneplanen.

I forbindelse med naturpolitikken blev der udarbejdet en pixi udgave heraf. Pixi udgaven er blevet udsendt til samtlige (ca. 5000) husstande på landet efterfulgt af pressedækning, som også blev færdig i 2008.

Alle projektgrupper i handlingsplanen for 2009 er gået i gang med deres projekter. Der bliver fulgt op på mål indenfor de 10 indsatsområder på kvar-talsmæssige møder i en koordineringsgruppe bestående af projektledere for alle projekterne.

Der er lavet nye vandhuller til padderne stor vandsalamander og løgfrø, udført naturpleje i Haderis ådal, lavet madpakkehus på Præstbjerg og lavet pleje af gravhøje.

Videre opfølgning

Herning Kommune udarbejder årligt et grønt regnskab. Her er det vores hensigt at få en række indikatorer ind omkring 2010 målene, det kunne være antal og udvikling i landbrugets naturplaner, eller fokus på bestemte arter og naturtyper.

Men også borgerhenvendelser samt kendskab til naturpolitikken er en vigtig indikator for omfanget af borgerinddragelse og dennes effekt.

Endeligt en øgning af naturarealer, som vil bidrage positivt til beskyttelse af arter og en variation i arter. Endvidere er en styrket indsats for bæredygtig udvikling et fælles lokalt ansvar en vigtig overordnet medvirkende faktor til at bevare den biologiske mangfoldighed.

Fig. 31. Haletudse af løgfrø.

Foto: Herning kommune.

Der er i de kommende år afsat 1 mill. kroner per år til at gennemføre poli-tikken.

Fig.32 Informasjonstavler studeres.

Foto:Herning kommune.

Erfaringer

Visionen for naturpolitikken skal konkretiseres gennem en række indsatsom-råder og initiativer, og herunder er:

 Sikring og styrkelse af kommunens eksisterende naturværdier gennem pleje og genopretning

 Sikring af levevilkår og levesteder for hjemhørende planter og dyr

 Genskabelse af naturens våde levesteder

 Skabelse af større sammenhængende naturområder gennem

planlægning og forvaltning af spredningskorridorer, samt sikring af sammenhængende natur på tværs af kommunegrænser gennem kommunalt og tværfagligt samarbejde

 Sikring af nærhed til natur og oplevelser for Hernings borgere og besøgende

 Fastholdelse og formidling af vor særegne natur- og landskabsfortælling

 Mere fokus på biologisk mangfoldighed gennem netværkssamarbejde i Dogme 2000, nordisk samarbejde, Nationalpark Skjern Å m.m.

Lokal medvirkning for å nå 2010-målet om å stanse tap av biologisk mangfold 65

Det er vigtigt at inddrage borgenes egne ønsker i forbindelse med naturople-velser og behov samt deres handlemuligheder og handlekompetence i for-hold til beskyttelse og benyttelse af naturen i hverdagen.

Et godt samarbejde med borger, foreninger, grupper og virksomheder gi-ver et fælles politisk og kommunalt engagement og ejerskab til vores natur-politik