• No results found

Prosjekt 2. Åkær Å – genopretning af vandløb og etablering af vådområder

12. Kolding kommune

12.2 Prosjekt 2. Åkær Å – genopretning af vandløb og etablering af vådområder

Åkær Å løber i et meget kuperet terræn og er karakteriseret ved et fint snoet og naturligt forløb med god iltning af vandet. Åen modtager vand fra Skærsø samt fra et stort intensivt dyrket landbrugsområde. Åen er A-målsat og har en lav forurenings-grad, men er især i den øverste ende kraftig belastet af sand fra tilløb og dræn. De væsentligste tilløb er Jordrup Bæk, Hundsholt Bæk og Tanggård Bæk, som mange steder ikke lever op til deres målsætning som B1 vandløb pga. dårlige fysiske forhold. Mange af de omgivende enge, overdrev og moser er vigtige botaniske lokaliteter, idet der træder mange kildevæld ud af bakkerne omkring åen.

I 2007 har Kolding Kommune fået bevilliget ca. 10 mio. kr. fra „miljø-milliarden“ til at etablere genslygninger samt udlægge sten og grus på en 17 km lang strækning i vandløbssystemet. Formålet er at skabe flere levesteder for smerling og ørred (rødliste arter) samt bæklampret og odder, der begge er opført på Habitatdirektivets bilag IV.

Lokal medvirkning for å nå 2010-målet om å stanse tap av biologisk mangfold 97

Videre skal moserne i oplandet til Åkær Å genskabes ved tilstopning og afskæring af dræn samt ved at genskabe det hydrologiske samspil mellem vandløbene og de ånære arealer. Med nye vådområder og moser kan kvæl-stofbelastningen af Kolding Fjord og NATURA 2000 område, Lillebælt begrænses med 9 tons kvælstof årligt og der kan skabes bedre levevilkår for løvfrøen, der er opført på Habitatdirektivets bilag IV.

Desuden skal der ske en rydning og græsning af de lysåbne natyrtyper i oplandet til vandløbssystemet. Der findes i dag enkelte rigkær (svarende til habitat-naturtype 7230), et kalkoverdrev (svarende til habitatnaturtype 6210), urtebræmmer (svarende til habitatnaturtype 6420) samt aske- og elle-sumpe (svarende til habitatnaturtype 91Eo).

Samarbejdspartnere

Projektet foregår i et samarbejde mellem Skov- og Naturstyrelsen, den loka-le landbrugsforening Kolding Herreds Landbrugsforening og Kolding Kommune og i tæt dialog med de berørte lodsejere.

Målsætning – 5 år efter projekttiltagenes gennemførelse tilstræbes at følgende mål er opfyldt:

 80 % af Åkær Å med tilløb opfylder fremtidige krav til god økologisk status efter vandrammedirektivet for de fysiske forhold. Forekomst af mindst 2 par ynglende Odder

 Øget forekomst af Bæklampret i Åkær Å og tilløb.

 Øget forekomst af den rødlistede Smerling i Kolding Å systemet.

 Fordobling af bestanden af den genetisk oprindelige ørred (rødlistet) i Kolding Å systemet.

 Øget forekomst af Løvfrø i Åkær Å oplandet.

 Øget diversitet af dyr og planter, der er karakteristiske vådbundsarter på ånære arealer.

 Øget diversitet af dyr og planter, på eksisterende naturarealer.

Gennemførte tiltag

Følgende elementer er afsluttet i 2009:

 Etablering af minivådområde ved Åkær Å (0,08 ha).

 Realisering af vådområdeprojekt (genskabelse af hydrologisk samspil) ved Røjskov på ca. 20 ha.

 Genslyngning af tilløb, udlægning af gydegrus og etablering af fri passage i Jordrup Bæk. Endvidere overrisling med dræn til minivådområde (0,1 ha) ved tilløbet til Jordrup Bæk

 Alle lodsejeraftaler vedr. vådområdeprojekter indgået pr. 1. januar 2010 I forbindelse med etablering af vådområder arbejdes der for samtidig at etablere græsning på de våde enge. På udvalgte lokaliteter langs vandløbssy-stemet (§3 enge/overdrev) vil der ligeledes blive arbejdet for etablering af

naturpleje i form af græsning. På en enkelt lokalitet på 3,70 ha indgåes 15-årig aftale med plejepligt. Hvor muligt etableres 5-15-årige græsningsaftaler gerne ophængt på Miljøaftaler via DFFE. Naturpleje i form af afgræsning vil kræve en løbende opfølgning fra kommunen i form af opfordring til afgræs-ning og evt. hjælp til hegafgræs-ning og rydafgræs-ning, samt etablering af kontakt mellem lodsejer og dyreholder.

Opnåede resultater

Alle tiltag, der er gennemført i 2009 er endnu så nye, at der ikke kan vurde-res på de opnåede vurde-resultater endnu. Dog kan det nævnes, at der er konstate-ret gydning af havørreder i det nyetablerede tilløb til Jordrup Bæk, ligesom der er konstateret gydning af havørreder i de nyudlagte gydebanker i Jordrup Bæk. De etablerede minivådområder vil først effektivt begynde at fjerne kvælstof, når der er sket opvækst af vegetation i dem.

Videre opfølgning

Tiltag i 2010:

 Etablering af i alt 44 ha vådområder

 Forbedring af fysiske forhold (Åkær Å, Jordrup Bæk, Hundsholt Bæk, Tanggård Bæk)

 Etablering af 3 konstruerede vådområder (et ved Åkær Å, to ved Tanggård Bæk). Etableringen vil ske i samarbejde med Orbicon, der vil lave en efterfølgende effektovervågning, for at dokumentere effekten af de konstruerede vådområder.

 Etablering af græsningsfællesskaber og støtte til førstegangspleje og hegning i projektområderne og langs Åkær Å i øvrigt.

Det har ikke været muligt at skaffe finansiering til opfølgende generel over-vågning. Kolding Kommune udfører en simpel opfølgning bl.a. via måling af kvælstof på udvalgte steder i vandløbssystemet for at følge op på effekt af kvælstof-omsætning i de udlagte vådområder.

Erfaringer

Lokal forankring og inddragelse af lodsejerne i udformningen af projekterne har været en forudsætning for succes.

Flere projekter er justeret og ændret som følge af lodsejerønsker. Nye projekter er opstået som følge af forslag fra lodsejere.

Det er nødvendigt at have tilstrækkelig „modningstid“ (tid, hvor lods-ejerne har tid til at tænke over projekterne, og hvor man kan få fundet en løsningsmodel, der gør, at en ellers negativ lodsejer vælger at deltage i pro-jektet).

Lokal medvirkning for å nå 2010-målet om å stanse tap av biologisk mangfold 99

Fig. 58 Mini vådområde ved Åkær Å.

Foto: Kolding kommune.

Fig. 59. Vandløbsrestaurering som skoleprojekt. Udlægning af grus og sten i tilløb til Åkær Å.

13. Nes og Runavík kommuner